Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 18 Septembar 2020

Brčko: Dodijeljeno 750 paketića za brčanske prvačiće

  • Objavljeno u Brcko

paketicPredstavnici Internacionalne policijske asocijacije – IPA u suradnji s Policijom Distrikta, Crvenim križem i Omladinskim centrom „Vermont“ već četiri godine rade na različitim aktivnostima vezanim uz škole i vrtiće, a ove godine su se odlučili razveseliti prvačiće.

Više...

Produžen pritvor optuženima u slučaju Zejćirović

  • Objavljeno u Brcko

pritvor6Postupivši po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubojstvo Edina Zejćirovića iz studenoga prošle godine.

Više...

Privredna komora Brčko distrikta na sastanku sa Udruženjem privrednika Burse

  • Objavljeno u Brcko

 

Članovi rukovodstva Privredne komore Brčko distrikta BiH održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja privrednika grada Burse. Ovom prilikom razgovarano je o značaju koji privredna saradnja između Turske i BiH ostvaruje, kao i o mogućem izvozu i uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Tursku i iz Turske u BiH. Takođe, govoreno je o uvozu poljoprivrednih mašina i dijelova za poljoprivredne mašine iz Turske, pri čemu je Brčko distrikt prepoznat kao značajna lokacija.
Privredna komora Brčko distrikta, koja vodi računa o interesima privrednika u Brčko pozdravila je inicijativu turskih privrednika pri čemu je dogovoreno da će se nakon zahtjeva za konkretnu saradnju, koji će dostaviti turski predstavnici, biti upriličen i novi sastanak na kome bi se razgovaralo o konkretnim mjerama koje Privredna komora može preduzeti kako bi se inicijativa realizovala.
Na sastanku je najavljena i mogućnost otvaranja zastupništva firme iz Burse koja se bavi proizvodnjom traktora i dijelova za traktore.

Više...

"Sandžak nije sam": Udruženje Bosna-Sandžak iz Istanbula poslalo šleper s medicinskom opremom

  • Objavljeno u BiH

 

U organizaciji turskog Udruženja "Bosna-Sandžak", iz Istanbula je ka srbijanskoj regiji Sandžaka krenuo šleper s medicinskom opremom s ciljem podrške toj regiji koja je u proteklom periodu pogođena epidemijom koronavirusa (COVID-19).

Udruženje "Bosna-Sandžak" je, u koordinaciji s brojnim drugim nevladinim organizacijama, ranije pokrenulo kampanju pod nazivom "Sandžak nije sam", s ciljem podrške stanovništvu regije koja se bori s pandemijom.

Šleper s medicinskom opremom i drugim potrepštinama prikupljenim u toku kampanje, krenuo je jutros ispred zgrade Udruženja u Istanbulu na put prema Sandžaku.

Predsjednik Udruženja Muhammed Sancaktar izjavio je kako je stanovništvo regije u vrlo teškoj situaciji i rekao da su u regiju poslali šleper zdravstvenih potrepština u vrijednosti od 1,5 miliona turskih lira (oko 170.000 eura).

 

Više...

JP “Komunalno” Brčko: Obavještenje za kupce električne energije – Broduša, Suljagića Sokak, Klanac

  • Objavljeno u Brcko

 

U ponedjeljak 21.09.2020. godine planirani su radovi na elektroenergetskim objektima pa će stoga doći do prekida u isporuci električne energije kako slijedi:

u terminu od 09:00 – 11:00 h doći će do prekida u isporuci električne energije kod krajnjih kupaca iz naselja Broduša, tj. sljedećih ulica i njihovih dijelova: Kožara dio, Sarajevska dio, Bašeskija dio i Broduša I
u terminu od 11:00 – 13:00 h doći će do prekida u isporuci električne energije kod krajnjih kupaca iz naselja Broduša, tj. sljedećih ulica i njihovih dijelova: Sarajevska dio, Suljagića sokak dio i Broduša II.

U utorak 22.09.2020. godine doći će do prekida u isporuci električne energije:

u terminu od 09:00 – 11:00 h kod krajnjih kupaca iz naselja Klanac, tj. sljedećih ulica i njihovih dijelova: Sulje Kahrimana dio, Tuzlanska, Muse Ćazima Ćatića dio i Stevana Hristića
u terminu od 11:00 – 13:00 h kod krajnjih kupaca iz naselja Klanac, tj. sljedećih ulica i njihovih dijelova: Sulje Kahrimana dio, Mushina Rizvića dio, Klanac II dio, Marije Jurić Zagorke, Elvije Čelebije, Stevana Sremca, Tuzlanska i Joakima Vujića dio.
Za više informacija pozvati 0800 505 07.

 

Više...

Vlada Brčko distrikta subvencionira boračku populaciju sa 720.000 maraka

  • Objavljeno u Brcko

 

Služba za boračko-invalidsku zaštitu brčanske Vlade raspisala je javni poziv za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenim demobilisanim borcima, kao i za subvencioniranje procesa liječenja, te podršku prilikom nabavke udžbenika za srednjoškolce i redovne studente iz porodica boračke populacije.

„Sudeći prema ranijim iskustvima, i ove godine, očekujemo oko 2.500 aplikacija demobilisanih boraca u socijalnoj potrebi, kao i onih pripadnika oružanih snaga koji će podnijeti zahtjev sa subvenciranje liječenja. Pojedinačna visina jednokratne novčane pomoći je 225, dok subvencija za liječenje iznosi 300 maraka“, rekao je šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu, Senad Bešić.
Javni poziv je, inače, otvoren do sredine naredne sedmice, odnosno do 24. septembra.

Takođe je objavljen i javni poziv za subvencioniranje nabavke udžbenika u visini od 250 maraka za srednjoškolce i redovne studente iz porodica boračke populacije, a ukupna budžetska izdvajanja za sve navedene subvencije iznopse 720.000 maraka.

 

Više...

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu nabavio 5G telekomunikacijsku opremu

  • Objavljeno u BiH

 

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je okončao instalaciju moderne 5G opreme u laboratoriji za softverski definisane mreže na Odsjeku za telekomunikacije. Radi se o 5G opremi baziranoj na kombinaciji univerzalnog programabilnog radiokomunikacijskog hardvera i visoko fleksibilnog softvera. Uz pomoć nabavljene opreme implementirana je 5G standalone (SA) mreža, tačnije samostalna 5G mreža koja za funkcionisanje ne zahtijeva postojanje 4G infrastrukture. Na taj način se smanjuju troškovi održavanja mreže i baznih stanica, te stvaraju dobri preduslovi za poboljšanje performansi, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje neželjenog elektromagnetskog zračenja u okolinu.

Doc.dr Enio Kaljić, dipl.ing.el, voditelj Laboratorije za softverski definisane mreže je istakao da se radi o prvoj akademskoj 5G standalone mreži u regionu. Nabavljena oprema će biti korištena i u nastavnom procesu te će znatno proširiti kapacitete za naučno-istraživački rad. Oprema je otvorenog tipa što omogućava jednostavne softverske nadogradnje i razvoj novih telekomunikacijskih usluga.

Nabavka opreme je podržana u okviru EU Erasmus+ projekta BENEFIT, projekta “Razvoj dugoročno programabilne arhitekture podatkovne ravni mobilne mreže pete generacije (5G)” pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te projekta “Poboljšanje performansi mobilnih mreža pete generacije (5G) primjenom koncepta dugoročne programabilnosti” pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Nabavka terminalne 5G opreme je podržana od kompanije UniBox.

Šef Odsjeka za telekomunikacije, doc.dr Miralem Mehić, dipl.ing.el, izjavio da je Elektrotehnički fakultet u prethodne dvije godine izvršio značajnu modernizaciju telekomunikacijske opreme. Zahvaljujući saradnji sa industrijskim partnerima i angažmanu na EU projektima, Elektrotehnički fakultet je napravio značajan iskorak u modernizaciji svojih resursa u skladu sa europskim standardima. Studenti koji upišu Odsjek za telekomunikacije će imati priliku studirati po modernim standardima te koristiti napredne laboratorijske alate. Pored širokog spektra istraživačkih oblasti kao što su kvantna kriptografija, celularne i bežične mreže, telekomunikacijska sigurnost, Internet-of-Things i LoraWAN mreža, Odsjek za telekomunikacije će se od sada moći aktivno baviti i istraživanjem modernih 5G mreža.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com