Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 29 Juli 2022

U povodu nastupanja nove 1444. hidžretske godine u Brčkom upriličen tradicionalni novogodišnji program

  • Objavljeno u Brcko

 

U povodu nastupanja nove 1444. hidžretske godine u sinoć je u Brčkom upriličen je tradicionalni novogodišnji program.

Pod simboličnim nazivom “Nek se srca otvore” program je poslije akšam-namaza izveden na platou pored upravne zgrade Medžlisa Islamske zajednice Brčko a izveli su ga: Eldin Huseinbegović, Hor Mošus, Mevludin Smajlović, Ema Bratić, Abdulah Gobeljić i Eldin Ibrahimbašić.

 

Pored navedenih učesnika prisutnima su se obratili i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko dr. Mustafa-ef. Gobeljić i Sabahudin Ravkić, direktor restorana Divanhana koji je u mjesecu julu obilježio prvu godišnjicu svog rada.

 

Sinoćnjoj manifestaciji prisustvovalo je oko 800 Brčaka i kao posjetilaca iz drugih gradova koji su uživali u dvosatnom programu.

 

Organizatori manifestacije bili su Medžlis Islamske zajednice Brčko i Udruženje mladih Izvor Brčko, a realizaciju su podržali Vlada Brčko distirkta Bosne i Hercegovine, Bosava d.o.o, RSKT ODRAZ. 

 

 

Više...

Turistički vaučeri za odmor u FBiH građanima će biti dostupni od 8. avgusta

  • Objavljeno u BiH

 

Turistički vaučeri u vrijednosti 200 KM građanima Federacije BiH bit će dostupni od 8. augusta.

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u sjedištu Ministarstva u Sarajevu potpisala ugovore sa ovlaštenim predstavnicima domaćih platformi “eKupon”, “Citydeal flyfly travel” i “Linden” (platforma odmoriubih), koje su zadovoljile propisane uslove iz Javnog poziva za provedbu programa putem kojeg će građani Federacije prilikom kupovine turističke usluge u FBiH, u vrijednosti od minimalno 250 KM, moći ostvariti pravo na vaučer od 200 KM.

 

Iz federalnog budžeta za ovu direktnu pomoć građanima, ali i turističkom sektoru, izdvojena su 2 miliona KM.

 

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su istakli da sada slijedi realizacija s Federalnim ministarstvom finansija i finalizacija cijelog posla za pružanje ove vrste usluga kod digitalnih platformi. Sve pripreme će se završiti do osmog augusta.

 

Ministrica Đapo izjavila je da su predstavnici ovih platformi potvrdili da će od osmog augusta biti u mogućnosti otvoriti za građane sve raspoložive turističke ponude za odmor u Federaciji BiH.

 

Naredne sedmice Federalno ministarstvo okoliša i turizma će objaviti detaljno uputstvo o načinu korištenja putem platformi, ali i prodajnih mjesta za građane koji preferiraju kupovinu na prodajnom mjestu.

 

“Pozivaju se građanke i građani Federacije BiH da koriste vaučere Vlade Federacije BiH dostupne na online platformama. Istovremeno pozivamo sve pružaoce usluga (pravne i fizičke osobe-obrtnike registrirane za usluge smještaja u Federaciji BiH) da ostvare poslovnu saradnju sa navedenim online platformama. Želimo vam ugodan boravak na prelijepim turističkim destinacijama uz korištenje turističkih vaučera”, poručili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom Nove hidžretske 1444. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom nastupajuće Nove hidžretske 1444. godine Medžlisu Islamske zajednice i svim muslimankama i muslimanima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, Bosni i Hercegovini i dijaspori upućujemo srdačne čestitke.

 

Želimo da u zdravlju, sreći i radosti sa svojim najbližima dočekate Novu hidžretsku godinu i da bude ispunjena uspjehom i napretkom u zajedničkom stvaranju bolje budućnosti u Brčko distriktu BiH.

Neka vam je sretna 1444. hidžretska godina!

 

Zamjenik gradonačelnika                            Gradonačelnik

dr. Anto Domić                                             Esed Kadrić

Više...

Brčko: Naredne godine bi trebali početi konkretni radovi na potpunom zatvaranju gradske deponije

  • Objavljeno u Brcko

 

U Mjesnoj zajednici Ilićka u Brčkom u četvrtak 04. avgusta će biti organizovana Јavna rasprava u cilju realizacije Projekta rekultivacije, sanacije i zatvaranja deponije u Brčkom. Ovo je jedna od aktivnosti koja se mora realizovati kako bi u narednom periodu započeli konkretni radovi na konačnom zatvaranju gradske deponije u Brčkom.

 

Već duže od 50 godina komunalne službe nekadašnje Opštine a sadašnjeg Distrikta Brčko, kućanski i sve druge vrste otpada stanovnika Brčkog, deponuju na lokalitetu gradske deponije koja se nalazi udaljena samo dva kilometra od centra grada.

 

Ova svojevrsna ekološka bomba koja se nalazi na samoj obali rijeke Save proteklih je godina često izazivala probleme za nekoliko hiljada stanovnika u Mjesnim zajednicama Ilićka, Grčica i Donji Brezik koje se nalaze u njenoj neposrednoj blizini, a nerijetko su na deponiji izbijali i požari koji su dovodili do toksičnih isparavanja.

 

Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta je na zahtjev građana ali i predstavnika vlasti prošle godine pokrenulo proceduru izrade Projekta koji predviđa sanaciju i potpuno zatvaranje ove deponije.

 

“Projektom je predviđena potpuna sanacija i zatvaranje navedene deponije koja će biti prekrivena određenim najlonima narednih 30 godina koliko je vremena potrebno da bi se deponija pretvorila u čvrstu materiju koja će biti prekrivena zemljom i travom na kojoj bi se na kraju mogli instalirati i solarni paneli”, istakao je Aleksandar Mančić ekspert za vođenje projekata kapitalnih investicija u ovom odjeljenju, pojašnjavajući šta on sve podrazumijeva.

 

Građani će na zakazanoj Јavnoj raspravi u Mjesnoj zajednici Ilićka imati priliku da iznesu svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe na izrađenu Studiju uticaja na životnu sredinu koja predviđa preduzimanje svih neophodnih aktivnosti i radova kako bi ova deponije nakon što je 50 godina bila u upotrebi u konačnici bila zatvorena.

 

Neophodna sredstva za sanaciju i zatvaranje deponije iznose šest miliona maraka, a prvi konkretni građevinski radovi na ovom projektu bi trebali započeti naredne godine.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com