Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Četvrtak, 16 Juni 2022

Čelnici Vlade Distrikta upriličili prijem za delegaciju Samsuna – grada pobratima iz Republike Turske

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH upriličio je danas u Gradskoj vijećnici prijem za delegaciju grada Samsuna na čelu s gradonačelnikom Samsuna Mustafom Demirom, u kojoj su bili i predstavnici Gradske uprave te Privredne komore Samsuna.

 

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Distrikta Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milenko Ninković te savjetnik gradonačelnika Esad Atić.

 

Gradonačelnik Demir je tokom sastanka upoznat s potencijalima Brčko distrikta BiH kako u kulturnom tako i u privrednom aspektu te je iskazan interes za mogućnost ulaganja kao vid privredne saradnje između Brčko distrikta BiH i grada Samsuna.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je na konferenciji za novinare organizovanoj povodom trodnevne posjete delegacije Samsuna Brčko distriktu BiH izrazio zadovoljstvo zbog uzvratne posjete gradonačelnika Demira te delegacije Gradske uprave i Privredne komore Samsuna, kazavši da je došlo vrijeme za konkretnu realizaciju potencijalnih projekata.

 

„Mi smo analizirali dosadašnju saradnju i potencijale koje Brčko u ovom trenutku nudi, od uspostave Bescarinske zone do revitalizacije brčanske Luke koja može biti u funkciji direktne veze preko rijeke Save do Crnog mora, između Brčkog i Samsuna. Ova je posjeta jako važna za nas s obzirom da smo se danas susreli i s predstavnicima kompanije Bimal i Bosnaplod. Također je otvorena mogućnost zajedničkih investicija u oblasti tekstilne industrije i pronalaskom lokalnih partnera koji bi bili podrška investitorima iz Turske“, naglasio je gradonačelnik Kadrić.

 

Gradonačelnik grada Samsuna Mustafa Demir je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo zbog srdačnog prijema i posjete Distriktu istaknuvši želju za ostvarenjem plodne saradnje u oblasti trgovine, ali i proizvodnje, posebno tekstila.

 

„Danas smo saznali da se u Brčko distriktu BiH nalazi luka na rijeci Savi, koja je od velikog značaja i predstavlja poveznicu sa Crnim morem, a naš grad se svakako nalazi na njegovim obalama. U Brčkom vidimo potencijal ne samo za tekstilnu proizvodnju nego i mnoge druge potencijale, a pogotovo nam je važan geografski položaj Distrikta za poslovanje ka Evropi. Glavna tema naše posjete je bilo pitanje saradnje u privrednom razvoju i nadamo se da ćemo uz puno truda koji je svakako potreban ostvariti sve“, rekao je gradonačelnik Samsuna Mustafa Demir.

 

Gradonačelnik Demir je dodao da je Brčko veoma važno te da je potrebna dobra strategija i puno snage za ostvarivanje bilo kakvog daljnjeg koraka.

 

Gradonačelnik Kadrić je gostima uručio proizvode naših lokalnih proizvođača „Briž“ d. o. o. i „Mingos-coffee“ d. o. o.

Više...

Ove godina iz Brčkog na hadž putuje 11 hadžija, najmlađe hadžije imaju 20 godina

  • Objavljeno u Brcko

 

Prije nekoliko dana u Bijeloj džamiji proučena je Ikrar dova za hadžije iz Brčkog koji su ove godine dobili priliku obaviti hadž, petu islamsku dužnost, organizirana.

 

Ove godine sa područja Medžlisa Islamske zajednice Brčko na hadž putuje 11 hadžija.

 

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, krenut će 24. juna.

 

Ranije su nadležne saudijske vlasti objavile da će ovogodišnji hadž moći obaviti milion hadžija iz Saudijske Arabije i svijeta mlađih od 65 godina, te da će broj hadžija koji dolaze iz određenih zemalja biti utvrđen na osnovu važećih kvota, ali i zdravstveno-epidemioloških preporuka.

Iz Bosne i Hercegovine će ove godine na hadž ići 996 budućih hadžija.

 

Iz Bosne i Hercegovine maksimalan broj hadžija koji mogu obaviti hadž je 2.200. Ove godine je Saudijska Arabija odredila za sve zemlje da taj broj bude 45 posto od maksimalnog broja. Tako da će iz Bosne i Hercegovine ove godine na hadž ići 996 hadžija.

 

Najviše ide iz sarajevskog muftijstva – 334 hadžija, iz bihaćkog ide 149, tuzlanskog 169, zeničkog 174, travničkog 66, mostarskog 34, banjalučkog devet, goraždanskog pet, zatim pet iz Ureda vojnog muftije i 42 vodiča, doktori, rukovodstvo… Konačan broj je 996 sa vodičima i svima.

 

-Završili smo dogovor sa aviokompanijom Turkish Airlines koji će nas prevoziti u jednom danu – 24. juna, a povratak je planiran za 21. juli. Završili smo taj dio koji je od iznimne važnosti. Završili smo i ugovore sa hotelima u Mekki i Medini. U Mekki će naše hadžije boraviti u hotelu sa pet zvjezdica koji je jako blizu Kabe. Hadžije će praktično moći na svaki namaz dolaziti iz hotela u harem. I u Medini smo završili hotel, mislim da naše hadžije nikada nisu bile smještene bliže Poslanikovoj džamiji – izjavio je ranije Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Prema njegovim riječima, od aviokompanije su tražili da sve buduće hadžije putuju isti dan.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini utvrdila je da cijena ovogodišnjeg odlaska na hadž, jedan od pet osnovnih stubova islama, iznosi 12.000 KM.

 

 

Posljednji hadž koji je bio iz Bosne i Hercegovine je bio 2019. godine i koštao je 8.150 KM. Ove godine hadž košta 12.000 KM. Razlog za to je poskupljenje svega u Saudijskoj Arabiji. U međuvremenu Saudijska Arabija je uvela PDV u iznosu od 15 posto kao i gradske takse od pet posto. Zatim, globalna situacija u svijetu, rat u Ukrajini je doveo do toga da je sve poskupilo. Tako je i u Saudijskoj Arabiji, hrana je poskupila i više nego kod nas.

 

Uslovi za prijavu na hadž su bili da osoba nije starija od 65 godina na dan 15. jula 2022. godine, da ima primljene dvije doze odobrenih vakcina protiv Covida 19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili jednu dozu Johnson&Johnson – ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti sa jednom od gore nabrojanih) i ako će proći osam mjeseci od primljene druge vakcine na dan 1. juna 2022. mora se primiti i treća doza.

 

Također, jedan od uslova je i da je osoba primila vakcinu protiv meningokoknog meningnitisa (ACWY – 135 “žuti karton”), da ima pasoš koji je važeći najmanje do 1. decembra 2022. godine, da ima fotografije sa bijelom pozadinom, formata kao za pasoš i prije putovanja treba uraditi PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata.

 

Imamo nekoliko slučajeva gdje idu tri ili četiri člana jedne porodice. Imamo mnogo bračnih parova koji idu na hadž ove godine. Najmlađi budući hadžija ove godine je Mehmedalija Mehić, rođen 2002. godine, a najmlađa hadžinica je Merjem Krlić, rođena 2002. godine. Najstarija hadžinica ove godine je Mula Pejzić, rođena 1957. godine, a najstariji je Emin Fočo, rođen 1957. – dodao je Hadžić.

 

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Izvor: Otisak.ba

Više...

Brčko: Danas počinju radovi na izgradnji kružnog toka “Stadion” kod bolnice

  • Objavljeno u Brcko

 

Današnjim postavljanjem privremene putne signalizacije praktično otpočinju radovi na izgradnji kružnog toka “Stadion“, čiji je investitor JP „Putevi Brčko“.

 

“Investicija je vrijedna 417.000 maraka, a rok za izvođenje radova je 60 dana. Ovim aktivnostima praktično započinje realizacija plana izgradnje kružnih tokova za tekuću godinu, koji pored „Stadiona“ podrazumjeva i kružni tok na ulazu u ‘EŠ’ naselje“, rekao je zamjenik direktora JP “Putevi” Jasmin Mešić.

 

Inače, za vrijeme izgradnje kružnog toga “Stadion” biće korišteni zaobilazni putni pravci koji idu kroz mjesne zajednice Meraje i Ivici.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Kick-boxing borci iz Brčkog na balkanskom prvenstvu u Kraljevu

  • Objavljeno u Sport

 

Brčanski klubovi borilačkih vještina i sportova na brojim natjecanjima imaju zapažene rezultate. Do uspjeha su došli u svojim klubovima marljivim radom, te krajnjim profesionalizmom i borbenošću u ringovima ne samo u našoj i zemljama regije već i diljem Europe. Upravo navedeno je i razlog da ih na reprezentativna okupljanja vrlo često pozivaju selektori državnog tima i to u svim kategorijama i uzrastima.

 

Tako je i ovoga puta selektor reprezentacije BiH Milan Vitković pozvao iz KBV “Jedinstvo Brčko” Cvijetina Vujanovića, starijeg juniora i Mariju Vujanović, mlađu juniorku da brane boje BiH na Balkanskom prvenstvu koje se održava u Kraljevu od 17. do 19. ovoga mjeseca. Oni će nastupiti u disciplini K-1 u kojoj su prvaci BiH ove godine.

 

 

Selektor Salko Zildžević pozvao je Doris Živković iz KBS Storm Yims Brčko, koja je nedavno u Budimpešti osvojila srebrenu medalju, da nastupi za BiH reprezentaciju, tijekom natjecanja koja državna selekcija ima do kraja godine. Kao i obično, od brčanskih „boraca“ očekujemo da u potpunosti opravdaju ukazano im povjerenje, odnosno ostvare zapažene reprezentativne rezultate.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Povećana tržišna vrijednost nekretnina u Brčko distriktu BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Temeljem Zakona o porezu na nekretnine Brčko distrikta BiH ove godine je promijenjena tržišna vrijednost nekretnina u Brčko distriktu. Zakon je predvidio da se najmanje jednom u pet godina izvrši revidiranje tržišne vrijednosti nekretnina. Prošle godine tržišna vrijednost nekretnina iznosila je oko tri milijarde i 837 miliona KM, dok je u 2022. godini taj iznos četiri milijarde i 320 miliona KM.

 

Direktorica poreske uprave Brčko distrikta Tatjana Mihajlović za Radio Brčko je napomenula da se od 2009. godine niti jednom nije izvršilo revidiranje tržišne vrijednosti nekretnina u Distriktu.

 

„Uzimajući u obzir činjenicu da su sada vrijednosti nekretnina zaista mnogo porasle, mi smo morali da izvršimo ovu zakonsku odredbu i, nakon provedenih procedura, usvojena je nova metodologija i postupak utvrđivanja novih tržišnih cijena nekretnina u Brčko distriktu“, pojasnila je Mihajlović.

 

Na teritoriji Brčko distrikta popisano je oko 120.000 nekretnina tipa stambenih i poslovnih objekata, kao i garaža, te da je registrovano 39.000 poreskih obveznika.

 

Prihodi od poreza na nekretnine za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,9 miliona KM, dok je taj iznos u prethodnim godinama bio na nivou od 1,6 miliona KM. Do povećanja poreza na nekretnine od 300.000 KM je došlo zbog utvrđivanja nove tržišne vrijednosti nekretnine.

 

Mihajlović je ovom prigodom napomenula da je krajnji rok za plaćanje ove vrste poreza 31. decembar. Plaćanje se može izvršiti i u dvije rate, do 30. juna i do 31. decembra tekuće godine, za proteklu godinu.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

JP “Putevi Brčko”: Početak izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice “Stadion” Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

Dana 15.06.2022. godine počeli su pripremni radovi na izgradnji kružne raskrsnice „Stadion“ kod bolnice, koja se nalazi na čvorištu ulica Banjalučka (dio magistralnog puta M 14.1), Svete Ristića, Svračeta i Najfe Šehić. Izvođač radova: „Bijeljina put“ d.o.o. Bijeljina.

 

Vrijednost ugovorenih radova: 417.002,04 KM, a rok za izvođenje radova je 60 dana.

 

Tokom izvođenja radova putnički saobraćaj će se prema gradu usmijeravati obilaznim pravcem kroz naselje Meraje, preko ulica Berberovića i Hivzije i Himlije Jerkovića i kod BP Karamujić na ulicu Bakije Selimovića i Mujkići III do Dejtonske ulice i dalje na magistralni put M14.1.

 

Teretna vozila i autobusi će se tokom čitavog perioda izvođenja radova usmjeravati na obilaznicu oko Brčkog.

 

Vozačima se sugeriše da se tokom perioda izvođenja radova pridržavaju privremene saobraćajne signalizacije.

 

U toku izgradnje kružne raskrsnice prilaz gradskoj Bolnici iz smjera grada, sa kružne raskrsnice „Bolnica“ je dostupan.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com