Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Srijeda, 15 Juni 2022

Vlada Distrikta izdvaja novčanu pomoć za Općinu Čelić

  • Objavljeno u Brcko

 

Na održanoj 59. redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odluku o odobravanju Programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2022. godini, čija je svrha doprinos razvoju poljoprivrede Distrikta, u vidu finansijske podrške za lica koja žele započeti ili su započela poljoprivrednu proizvodnju.

 

Kriteriji na osnovu kojih će se vrednovati podnesene aplikacije su, između ostalog, značaj projekta i njegov doprinos poboljšanju uslova za razvoj, doprinos projekta stvaranju uslova za zapošljavanje i mogućnost dodatnog zapošljavanja u naredne dvije godine, kao i održivost projekta.

 

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH u svrhu liječenja specifičnih bolesti van Distrikta, po preporuci Komisije FZO, čije liječenje nije moguće u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH, niti u zdravstvenim ustanovama okruženja s kojima FZO Brčko distrikta BiH ima ugovor.

 

 

Usvojena je Odluka o odobravanju donacije i usvajanja Programa utroška sredstava za tekuće donacije mjesnim zajednicama na području Brčko distrikta BiH za 2022. godinu, koju je predložilo Odjeljenje za stručne i administrativne poslove. Spomenutom odlukom odobravaju se donacije u svrhu podmirivanja tekućih troškova, u vidu komunalnih troškova, troškova administracije, poreza, taksi i drugih troškova neophodnih za nesmetan rad mjesne zajednice.

 

Vlada Distrikta je na sjednici odobrila prijedlog Direkcije za finansije Distrikta o izdvajanju novčanih sredstava u iznosu od 50.000,00 KM za pomoć Općini Čelić, zbog štete nastale uslijed poplava.

 

 

Više...

Zabranjen izvoz ogrjevnog drveta iz BiH, cijena ogrjeva u BiH trebala bi se stabilizirati

  • Objavljeno u BiH

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na 67. vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države.

 

Ova odluka znači da bi cijena ogrjevnog drveta u BiH ovog ljeta trebala biti stabilizirana. To se odnosi i na proizvode od drveta, poput peleta.
Prijedlog ove odluke početkom juna ove godine uputio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, a sve nakon razgovora s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca.

 

"Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače", istakao je ministar Košarac početkom juna.

 

Podsjetimo, predloženo je da ova zabrana na snazi bude 90 dana, s mogućnošću da bude produžena. U spomenutom ministarstvu smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

 

"Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete po šume u Bosni i Hercegovini te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata", istaknuto je u prijedlogu.

 

Koliko je situacija ozbiljna u ovoj djelatnosti pokazuje i to da je tona peleta prošle godine koštala 300-330 KM, a sada košta više od 600 KM.

 

Kompanije tvrde da su poskupljenja uzrokovana ratom u Ukrajini od koje su ostale države Evropske unije kupovale ogrjev. Zbog toga su bile primorane da ogrjev nabavljaju iz drugih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Prema navodima kompanija, iz Bosne i Hercegovine svaki dan se izveze 50 šlepera drveta, 20 do 30 šlepera peleta ili 500-700 tona.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Nakon više od osam godina ponovo uspostavljena željeznička linija Sarajevo - Ploče

  • Objavljeno u BiH

 

U Zagrebu je održan sastanak generalnog direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića i Predsjednika uprave "HŽ putnički prevoz" Željka Ukića na kojem je postignut sporazum o uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo - Ploče.

Dogovoreno je da će voz saobraćati petkom, subotom i nedjeljom od 01. jula pa sve do 11. septembra. O tačnom redu vožnje i cijenama, iz Željeznica FBiH poručuju da će javnost biti blagovremeno obavještena.

 

"Postigli smo dogovor sa Hrvatskim željeznicama i ponovo, nakon osam i po godina, uvodimo liniju Sarajevo - Ploče - Sarajevo. Željeznice FBiH su kičma razvoja bh. privrede i pored rekorda koje bilježimo u teretnom saobraćaju, od izuzetne je važnosti održavanje postojećih i vraćanje novih linija u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju. Ranije smo uvođenjem kombinovanog prijevoza uspijevali u ljetnoj sezoni omogućiti odlazak na Jadransko more", rekao je Džafić.

 

 

On dodaje i da će od sada putnici moći uživati u modernim i udobnim Talgo vagonima.

 

Ujedno, zahvalio se kolegama iz Hrvatskih željeznica jer su ovim dogovorom izazvali, zasigurno, radost mnogih putnika, kako iz BiH i Hrvatske, tako i iz cijelog svijeta.

 

Iz Željeznica FBiH naglašavaju da putnicima nude i niz povlastica - popust od 30 posto kod putovanja u grupi od najmanje šest odraslih putnika.

 

Istu povlasticu uživaju i studenti, penzioneri, lica starija od 60 godina života, novinari i ratni vojni invalidi.

 

Djeca starosne dobi od četiri do 12 godina, slijepa lica i njihovi pratioci, kao i grupe veće od 30 putnika imaju povlasticu 50 posto. Dok djeca do četiri godine starosti ostvaruju pravo na besplatnu vožnju.

 

Izvor: klix.ba

Više...

Za vikend u Brčkom Finalni turnir Prvenstva BiH u košarci za juniorke

  • Objavljeno u Sport

 

Finalni turnir Prvenstva Bosne i Hercegovine u konkurenciji juniorki (U18) biće održan u subotu 18. i nedjelju 19. juna 2022. godine u dvorani Tehničke škole u Brčkom.

 

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine odlučio je da domaćinstvo i organizaciju Finalnog turnira Prvenstva Bosne i Hercegovine, nakon raspisanog konkursa, povjeri KK “Lavovi” Brčko.

 

Košarkašice juniorske selekcije ovog kluba ostvarile su pravo učešća na finalnom turniru nakon odličnog nastupa na polufinalnom turniru Prvenstva Bosne i Hercegovine, odigranom u Brčkom, i dvije ubjedljive pobjede protiv KK “G-Starsa” iz Gračanice 88:37 i ŽKK “Livno” iz Livna 82:40.

 

Osim ekipe domaćina, pravo nastupa na finalnom turniru ostvarile su i ekipe ŽKK “Zrinjski 2010” Mostar i ŽKK “Mladi Krajišnik” Banja Luka.

 

Ekipa “Zrinjskog” je na polufinalnom turniru održanom u Mostaru ostvarila dvije pobjede, i to: protiv “Feniksa” iz Banja Luke 70:61 i “Viteza” 68:48, dok je “Mladi Krajišnik” iz Banja Luke, nakon odustajanja ekipe “Čelika” iz Zenice, odigrao samo jednu utakmicu na polufinalnom turniru u Banja Luci, savladavši ekipu “Brotnja” iz Čitluka rezultatom 67:45.

 

RASPORED I SATNICA UTAKMICA FINALNOG TURNIRA:

Subota, 18.6.2022.

-18:00 h Zrinjski – LAVOVI

 

Nedjelja, 19.6.2022.

-10:00 h Mladi Krajišnik – Zrinjski
-14:00 h LAVOVI– Mladi Krajišnik
Finalni turnir Prvenstva Bosne i Hercegovine igra se po jednokružnom bod sistemu, a najuspješnija ekipa osvojiće titulu prvaka Bosne i Hercegovine za sezonu 2021-2022.

 

Sudije Finalnog turnira Prvenstva BiH za juniorke su: Mila Čavara, Ivan Jurić (Busovača) i Azur Lušija (Kakanj), dok je za delegata utakmica imenovan Miodrag Vujović (Busovača).

 

Sve utakmice biće odigrane u dvorani Tehničke škole u Brčkom, uz slobodan ulaz, a Lavice pozivaju sve sugrađane i ljubitelje košarke da ih podrže na putu za osvajanje još jedne titule.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Fenomenalni Edin Džeko srušio Finsku, Zmajevi gaze ka eliti

  • Objavljeno u Sport

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Finsku u derbiju 4. kola Lige nacija Grupe 3.

 

Zmajevi su uz veliku podršku sa tribina Bilinog polja slavili sa 3:2, a junak večeri bio je dvostruki strijelac Edin Džeko. Ovim trijumfom naš tim je zadržao prvo mjesto u grupi sa velikim izgledima da u posljednja dva kola sačuvaju prvo mjesto i izbore plasman u evropsku elitu (Ligu A).

 

Već u drugoj minuti nakon prekida zaprijetio je Prcić, ali je šutirao pored gola.

 

U narednom napadu uslijedilo je veliko slavlje. Pjanić je izveo korner, Sauli Vaisanen je srušio Džeku, a sudija Kabakov pokazao je na bijelu tačku. Bugarski arbitar sačekao je VAR, koji je potvrdio njegovu odluku, a uz to defanzivac Finske dobio je žuti karton.

 

Igrala se 8. minuta kada smo mogli i do drugog gola. Pjanić je opet izveo korner, Džeko je šutirao glavom ali nije bio precizan.

 

I kako to biva u fudbalu stigla je kazna. I to ekspresno. Finci su istrčali kontru, Kallman je asistirao, a Pukki je pogodio za 1:1. Bio mu je to šesti gol u šestom susretu protiv Zmajeva.

 

 

Novu priliku imali smo u 16. minuti. Duljević je šutirao iskosa sa lijeve strane, Hradecky je kratko odbio loptu, pokušao je i Menalo u nastavku akcije, ali je odbrana gostujućeg tima otklonila opanost. A onda opet kazna.

Pukki je povukao kontru, sjajnom loptom uposlio je Kallmana, a ovaj matirao Šehića za preokret - 1:2.

 

Dobru priliku u 22. minuti imao je Menalo, koji je na dodavanje Džeke sa vrha šesnaesterca šutirao pored gola.

 

Ipak, u 31. minuti stižemo do izjednačenja. Pjanić je poslao "loptu sa očima", a Džeko pogodio za 2:2. Pomoćni sudija je označio ofsajd, ali se gledao VAR, nakon čega je Kabakov pokazao na centar i erupciju oduševljenja na Bilinom polju. Ujedno, to je bio i rezultat prvog poluvremena.

 

U nastavak smo krenuli agresivno, po novo vodstvo, a u uvodnim minutama prilike su imale Pjanić, Hadžiahmetović i Stevanović, no promjene rezultata nije bilo.

 

U 56. minuti Pukki je mogao kazniti grešku naše odbrane, izašao je sam na Šehića, ali je šutirao pored gola.

 

Dvije minute kasnije kaznili smo Fince. Džeko je primio loptu, namjestio se i pogodio nebranjeni dio finskog gola.

 

Niskanen je u 64. minuti bio u stopostotnoj prilici, bio je oči u oči sa Šehićem, ali je šutirao pored gola.

 

Pet minuta kasnije Dijamant je u novoj prilici, no ovaj put Hradecky brani. Golman Finske zaustavio je Džeku i u 76. minuti.

 

Finci su do kraja pokušavali doći do izjednačenja, ali je odbrana bh. tima izdržala.

 

Izvor: Faktor

 

 

Više...

Brčko: Očekuje se smanjen prinos pšenice

  • Objavljeno u Brcko

 

Ovogodišnji prinos pšenice u Brčkom biće umanjen za oko 30 odsto u odnosu na ranije godine, prije svega, na to su uticali loši vremenski uslovi i pojava štetočina koje su trenutno prisutne na strnom žitu, rekao je potpredsjenik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Brčko distrikta Milorad Kojić. Na ovaj umanjeni prinos uticaće i manjak đubriva kojima je pšenica prihranjena tokom proljetne sjetve.

 

 

„Iz više razloga je nepovoljna situacija na strnim usjevima. Između ostalog, pšenica nije dovoljno tretirana hemijskim zaštitnim preparatima i nije na vrijeme zaštićena od tzv. biljnih bolesti“, rekao Kojić.

 

Prema njegovim riječima, pšenicu bi trebalo tretirati najmanje dva puta, početkom mjeseca aprila i maja, jer, kada te usjeve zahvati biljna bolest poput pepelnice i hrđe, kasno je vršiti bilo kakvu zaštitu. Prisutna je skupa cijena tih zaštitnih hemijskih sredstava, jer se uvoze iz Njemačke i Švajcarske. Ukoliko se ti usjevi zaštite na odgovarajući način, to se direktno odrazi na prinos koji bude uvećan i do 100 kg po dulumu, odnosno tona po hektaru.

 

Brčanskim poljoprivrednicima, veliki problem predstavljaju i ulaganja u sjetvu, koja je posebno ove godine bila veoma skupa, a to se najviše, prema mišljenju Kojića, odrazilo na pšenicu, njene prinose i kvalitet zrna.

 

 

Na području Distrikta, trenutno se pod pšenicom nalazi 3.500 hektara površine, dok njen optimalni rok za žetvu je prva polovina narednog mjeseca.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Vlada Brčko distrikta, Proni Centar i Crveni krst/križ obilježili Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi

  • Objavljeno u Brcko

 

Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi jučer su u Brčkom obilježili Vlada Brčko distrikta i PRONI Centar za omladinski razvoj u saradnji sa Crvenim krstom Brčko distrikta kroz puštanje balona u centru grada pored fontane i podjelom promotivnih materijala na svome štandu.

 

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić kazao je da Odjel današnji značajan datum “Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi”, obilježava tradicionalno sa svojim partnerima i napomenuo da je tu ostvarena izuzetno dobra saradnja sa dobrovoljnim davaocima krvi, koja je će biti i nastavljena i unaprijeđena. Šadić je rekao da se uskoro može očekivati još kvalitetnija zakonska regulativa koja je u pripremi, vezana za status doborovoljnih davaoca krvi. Šadić rekao je da prava dobrovoljnih davalaca krvi sa područja Brčko distrikta nisu izjednačena sa pravima dobrovoljnih davalaca u entitetima, te da će se to u narednom periodu zakonski riješiti.

 

Projekt menadžer u Proni centru Brčko Harun Šabanović kazao je da je ova nevladina organizacija, osim današnjih aktivnosti, već mnogo uradila u vezi izrade prve mobilne aplikacije za olakšanu registraciju i pronalazak dobrovoljnih davaoca krvi, koja treba prvo da se primjenjuje u Brčkom.

 

Sekretar Crvenog krsta/ križa Brčko Denis Šehanović je kazao da Crveni krst svakodnevno radi na animiranju i edukaciji dobrovoljnih davalaca krvi. Šehanović je napomenuo da svoje aktivnosti realizira u saradnji sa vladinim Odjelom za zdravstvo i Odsjekom za transfuziologiju Bolnice Brčko, a sve u cilju boljeg društvenog tretmana dobrovoljnih davaoca krvi od kojih zavisi zdravlje velikog broja ljudi.

 

Povodom današnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi i u Odsjeku za transfuziologiju Bolnice Brčko bila je upriličena organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kazao nam je dr. Samir Pandur, šef Odsjeka.

 

„Prilikom darivanja krvi potrebno je ponijeti lični dokument, popuniti upitnik o zdravstvenom stanju i uraditi ljekarski pregled. Muškarci mogu darivati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Krv se na Odsjeku može dati svakim radnim danom od 08.00 do 15.00 sati“, pojasnio je Pandur.

 

 

Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna, s ciljem podizanja svijesti o značaju za život i potrebama za ovom dragocjenom tečnosti i animiranju ljudi da darivaju krv.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com