Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Utorak, 21 Juni 2022

Šef Odjeljenja za komunalne poslove obišao radove na izgradnji vodovodnih i kanalizacionih mreža na području Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Majazudin Vehabović danas je obišao radove na izgradnji vodovodne mreže na putu Grbavica - Plazulje, te izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u MZ Broduša i MZ Rijeke.

 

„Izgradnjom ovog cjevovoda u dužini od 1150 metara uvezat ćemo kompletan cjevovod od Fabrike vode prema centru grada, što će riješiti problem stanovnika koji nisu bili povezani na cjevovod“, kazao je Vehabović te dodao da je vrijednost ovog projekta oko 197.000,00 KM. Izvođač radova je konzorcij, firma „Dejokop“ d.o.o. Orašje i „Borhtechnik“ d.o.o. Brčko, a rok za izvođenje radova iznosi 100 radnih dana.

 

 

Kako je na terenu kazao Vehabović, u MZ Broduša radi se simultano priključivanje: 240 metara vodovodne i 206 metara kanalizacione mreže. „Izvođač radova je firma „Santovac“ d.o.o. Brčko i vrijednost projekta je oko 80.000,00 KM. Radovi su počeli prije otprilike 10 dana, a rok za završetak je 60 radnih dana“, dodao je on.

 

U MZ Rijeke, tačnije na miniobilaznici Čardaklije-Rijeke također se radi vodovodna i kanalizaciona mreža, u dužini od 810 metara. Vrijednost izgradnje ovih mreža je između 230 i 250.000,00 KM, a izvođač radova „Balagem“ Gradačac ima rok od 120 radnih dana za završetak radova.

Više...

Izviđači Brčko distrikta BiH ubjedljivo najuspješniji na takmičenju u Temerinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Ekipa brčanskih Izviđača bila je ubjedljivo najuspješnija na tradicionalnom takmičenju u Temerinu, upriličenom minule nedelje, pokazavši najviše znanja, kreativnosti i spretnosti među dvadeset ekipa i više od 100 učesnika iz Hrvatske, BiH i Srbije, kao domaćina.

 

„Naša ekipa brojala je osam članova od čega pet aktivnih takmičara koji su bili najuspješniji u orijentaciji, brzom postavljanju i sklapanju šatora, ali i u kreativnom dijelu koji se odnosio na zabavne igre, te scenski nastup“, rekao je načelnik brčanskih Izviđača Ivan Klašnjić.

 

Brčaci su sa ovog takmičenja u Distrikt donijeli pehar kao najuspješni u pojedinačnim disciplinama, te veliki prelazni pehar kao, ukupno gledano, najbolja ekipa na takmičenju.

 

„Pehari koje smo osvoili, a posebno onaj veliki prelazni, našu ekipu obavezuje da se i duće godine poojavimo na ovom takmičenju, te učinimo maksimum kako bi pehare zadržali“, akcentirao je Klašnjić.

 

Inače, ove godine niz je takmičenja i druženja na kojima će učestvovati naši izviđači, a centralna manifestacija planirana je za kraj septembra mjeseca, kada će biti obilježen veliki jubilej – 100 godina izviđaštva u Brčkom.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Jedinica Odjeljenja za javnu bezbjednost uklonila dio mine iz proteklog rata pored magistralnog puta

  • Objavljeno u Brcko

 

Pripadnici Jedinice za uklanjanje/uništavanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor Vladinog Odjela za javnu sigurnost uklonili su jutros dio zaostale mine iz proteklog rata na lokaciji pored magistralnog puta kod Gradskog mezarja u MZ Ivici.

 

Šef Jedinice Nebojša Stjepanović kazao je za Radio Brčko da je prije uklanjanja dijela mine, a na osnovu dojave, obavljeno izviđanje terena prilikom čega je utvrđeno da se na površini zemlje pored puta ‘bivša tvornica Izbor- Bolnica’, nalazi dio neeksplodiranog ubojitog sredstva.

 

On je pojasnio da je nakon urađenog operativnog plana i uklanjanja betonske podloge, utvrđeno da se radi o dijelu već eksplodirane minobacačke mine kalibra 120 milimetara.

 

Aktivnost je započela jutros uz asistenciju policije i trajala je sat vremena, a rađena je skupa sa pripadnicima deminerske organizacije Norveška narodna pomoć.

 

„Mi u ovakvim slučajevima moramo poduzeti opsežne pripremne aktivnosti jer nemamo informaciju šta se tačno nalazi ispod površine zemlje: da li je u pitanju kompletna minobacačka mina ili je to samo dio mine. Zato se radi deminersko izviđanje, otkopavanje terena i utvrđivanje činjeničnog stanja. Mi moramo znati tačno stanje onoga što lociramo, jer u slučaju neeksplodiranog minsko-eksplozivnog sredstva ide druga, složenija i opsežnija procedura koja podrazumijeva dodatno osiguranje, barikade sa zaštitom od pijeska, što je dodatni proces koji je mnogo teži u odnosu na činjenično stanje kakvo smo jutros našli i neutralisali“, pojasnio je Stjepanović.

 

Šef Odsjeka civilne zaštite u vladinom Odjelu za za javnu sigurnost Mirsad Hasanbašić napomenuo je da je jutrošnje jednosatno preusmjeravanje saobraćaja na raskrsnici kod bivše fabrike „IZBOR” i kružnog toka kod bolnice s ciljem sigurnog izvođenja aktivnosti, vršila Policija Brčko distrikta.

 

Govoreći o značaju današnje deminerske aktivnosti za sigurnost građana, ali i nastavka normalnog odvijanja saobraćaja nakon uklanjanja dijela mine, Hasanbašić je naveo da se pronađeni dio mine nalazio pored veoma frekventne saobraćajnice, u gusto naseljenoj mjesnoj zajednici, blizinu stambenih objekata, mezarja i osnovne škole.

 

„Najvažnije je da smo mi vrlo brzo i kvalitetno otklonili opasnost od mine, a na svu sreću radilo se o ostatku eksplozivnog sredstva, jer smo tek na kraju cijelog procesa deminiranja doznali da nije bilo neke posebne opasnosti“, rekao je Hasanbašić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Doktor Miranović povjerenik za osnivanje Opštinskog odbora RSS u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

P1110808 696x464

 

U Brčkom će uskoro biti otvorene kancelarije Republičke stranke Srpske /RSS/, političke partije čije je sjedište u Bijeljini, a tim povodom razgovarali smo sa doktorima Slađanom Miranovićem i Dušanom Stokićem, ljudima koji novu energiju na političkoj sceni žele da usmjere ka ostvarivanju opšteg dobra i zajedničkih ciljeva svih naroda koji žive u Brčko distriktu.

Više...

Lana Pudar se plasirala u polufinale SP-a u disciplini 200 metara delfin

  • Objavljeno u Sport

 

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar izborila je plasman u polufinale Svjetskog prvenstva u velikom bazenu u disciplini 200 metara delfin.

 

Lana je jutros nastupala u trećoj kvalifikacionoj grupi te je ostvarila vrijeme 2:10,20, što je bilo dovoljno za četvrto mjesto u njenoj grupi.

 

Gledajući sve tri kvalifikacione grupe, današnje Lanino vrijeme je dovoljno za 12. poziciju.

 

Lana je u svojoj grupi bila ubjedljivo najmlađa takmičarka sa samo 16 godina budući da je druga najmlađa bila 19-godišnja Alondra Ortiz iz Kostarike.

 

Preostale takmičarke u trećoj kvalifikacionoj grupi bile su Lea Polonsky (Izrael), Helena Bach (Danska), Jiaming Zhu (Kina), Yufei Zhang (Kina), Kina Hayashi (Japan), Katinka Hosszu (Mađarska) i Karen Durango (Kolumbija).

 

Polufinale u disciplini 200 metara delfin je na rasporedu večeras u 19:18 sati, dok je finale zakazano za sutra u 18:02 sati.

 

Podsjetimo, Lana je na Svjetskom prvenstvu već nastupala u disciplini 100 metara delfin te zauzelo odlično osmo mjesto.

 

U Budimpešti će imati i nastup u disciplini 50 metara delfin.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Učesnici Marša mira zajedno će dočekati Kurban-bajram, ove godine ih se očekuje oko pet hiljada

  • Objavljeno u BiH

 

Još dvadesetak dana ostalo je do 11. jula, kada će u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari biti klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka, prema trenutnim podacima, najmanje 46 žrtava genocida u Srebrenici. Pripreme za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici teku prema predviđenom planu, a na ovogodišnjem Maršu mira očekuje se učešće oko 5.000 ljudi.

 

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u razgovoru s novinarom AA kazao je kako pripreme teku planiranom dinamikom.

 

 

- Imamo nekih dvadesetak dana do same dženaze, odnosno do 11. jula. S tim da tu imamo aktivnosti koje kreću 7. jula i mi se nadamo da ćemo pripremiti sve što je zadatak nas iz Organizacionog odbora - rekao je Fejzić.

 

Ono na šta se ne može uticati svakako su vremenske prilike koje mogu negativno utjecati na učesnike "Marša mira", koji kreće 8. jula iz Nezuka, no Fejzić kaže kako će biti spremni da brzo reaguju i u tom slučaju.

 

Prema trenutno dostupnim podacima koji su izneseni na posljednjoj sjednici Organizacionog odbora, konačni smiraj ove godine u mezarju u Potočarima naći će najmanje 46 žrtava genocida.

 

- To je informacija kojom mi trenutno raspolažemo. Sljedeći sastanak Organizacionog odbora zakazan je za 27. juni, kada ćemo usvojiti konačan program obilježavanja, a tada ćemo imati približniji broj žrtava koje će biti ukopane 11. jula. Taj broj se konstantno mijenja jer porodice daju saglasnost za ukop svojih najmilijih i tako ćemo neki konačan broj imati tek oko 4. jula - dodao je Fejzić.

 

Specifično za ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici je i činjenica da ona pada na muslimanski praznik Kurban-bajram, tako da će učesnici Marša mira prvog dana Bajrama biti već na putu.

 

- Planirali smo da se bajram-namaz klanja u Liplju, gdje je i prvo noćenje (učesnika Marša mira, op. a.). U Liplju ćemo imati bajram-namaz, a planirali smo tu da imamo i kafu i bajramski kolač, da svi učesnici budu posluženi. Radimo na tome - pojašanjava Fejzić.

 

Na kraju je dodao kako i ove godine na Maršu mira očekuju oko 5.000 učesnika.

 

Sekretar Organizacionog odbora Nermin Alivuković podsjetio je kako je od 25. godišnjice genocida u Srebrenici obilježavanje svojim sadržajem podignuto na vrlo visok nivo.

 

 

Tako je i ove godine, osim standardnih aktivnosti Marša mira, biciklističkog i ultra maratona, program obilježavanja u značajnoj mjeri obogaćen pozorišnim predstavama, izložbama fotografija i drugim sadržajima.

 

Za 10. juli planirana je i međunarodna konferencija "Heroine Srebrenice - Majčina marama", koju organizuju Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica.

 

 

Prema riječima Alivukovića, konferencija i umjetnička instalacija ilustruju borbu majke za istinu i pravdu, ali isto tako i borbu majke za prava žena u cijelom svijetu.

 

Izvor: Faktor

 

- Očekuje se veliki broj visokih zvanica. Čuli smo da bi se na konferenciji trebale pojaviti američka glumica Angelina Jolie i (jordanska, op. a.) kraljica Noor. Osim njih, vjerujemo da će biti prisutan veliki broj žena iz svijeta politike, umjetnosti - kazao je Alivuković.

 

Najavljena je i izložba ilustracija, autorice Nermine Memić, koja će biti otvorena 10. jula u Potočarima, zatim pozorišna predstava "Anđeo smrti" u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

 

Alivuković je dodao kako se trude i rade na tome da se obilježavanje ne svodi samo na 11. juli, pa će tako u septembru ove godine, na dan otvaranja Memorijalnog centra, u Tuzli imati performans nazvan "Cvijet istine i pravde", koji pripremaju u saradnji s Akademijom scenskih umjetnosti i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, a o čemu će naknadno biti poznato više detalja.

 

- Dakle, imat ćemo jedan veoma bogat program obilježavanja 27. godišnjice genocida, a sve s ciljem očuvanja kulture sjećanja na ono što se desilo u julu 1995. - poručio je Alivuković.

 

Podsjećajući da Organizacioni odbor čine predstavnici svih institucija Bosne i Hercegovine, od Predsjedništva, Vijeća ministara do entitetskih vlada, kantona i općina, Alivuković je posebno pohvalio i veoma dobru saradnju sa međunarodnim ogranizacijama koje u logističkom smislu podržavaju i samu organizaciju Marš mira kao događaj koji zahtijeva najviše materijalno-tehničkih sredstava.

 

- Svakako tu posebno želim istaći turski Crveni polumjesec i Amabasadu Turske, Fondaciju "Kuća dobrih tonova" i mnoge druge - rekao je Alivuković.

 

Dodao je kako će i ove godine biti organizovan prijevoz na dženazu 11. jula za građane sa područja Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Više...

Cijena dizela u Sarajevu stigla do 3,76 KM, litar najskupljeg benzina 3,71

  • Objavljeno u BiH

 

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama, se ne smiruju pa se korekcije cijena na benzinskim pumpama vrše skoro svakodnevno.

 

Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine najskuplja cijena litra dizela u Sarajevu je na benzinskoj pumpi Petrol na tranzitu i košta 3,76 KM dok na istom mjestu litar benzina iznosi 3,71 KM (98 oktana), dok je bezolovni 95 oktana - 3,56 KM.
Najniža cijena dizela jutros u Sarajevu iznosi 3,41 KM (Energopetrol kod Općinskog suda i Holdina na Grbavici), a benzina BMB-95 3,31 KM (Energopetrol kod Željinog stadiona) dok se prosječne cijene kreću oko 3,50 dizela i 3,40 benzina.

 

Kao što smo ranije pisali, prema svim analizama, cijena goriva u BiH u narednim sedmicama bi mogla dostići čak 4 KM po litru što će dodatno usložniti ekonomsku krizu i dovesti do novih poskupljenja u cijelom lancu, od proizvođača do krajnjih kupaca.

 

Sada su sve oči uprte u entitetsku i državnu vlast koje bi određenim mjerama, poput fiksiranja maloprodajnih cijena ili ukidanja akciza, mogle olakšati krizu na određeni period i sniziti cijene goriva.

 

Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine "FMT FBIH oil info", u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših, a potrebno je da odaberete svoj grad.

 

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com