Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 28 Septembar 2022

Vlada Distrikta usvojila Nacrt budžeta za 2023. godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Na današnjoj održanoj 22. vanrednoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Nacrt budžeta Brčko distrikta BiH za 2023. godinu, koji je planiran u iznosu od 281.381.660,00 KM, što je za oko 42 miliona KM veći iznos u odnosu na prvobitno usvojeni budžet za 2022. godinu.

 

Ovo je na konferenciji za medije saopćio gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, koji je ujedno prezentovao glavninu sadržaja prijedloga budžeta, što je rezultat posvećenog rada Vlade i poštovanja rokova propisanih Statutom i Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH.

„Ovim se manifestuje naša odgovornost prema funkcionisanju institucija Brčko distrikta BiH i jedna ozbiljnost u ostvarivanju prava svih kategorija korisnika budžeta u Distriktu, da imamo jedno blagovremeno postupanje i neometano funkcionisanje i ostvarivanje svih ovih budžetskih, zakonom propisanih prava i onima koja su rezultat naše političke prakse u našoj lokalnoj zajednici“, istakao je Kadrić te je naglasio da je Vlada do 30. septembra imala vremena da pripremi i sačini prijedlog i nacrt budžeta, isti odobri i proslijedi prema Skupštini, što je Vlada prijevremeno učinila po drugi put u svom mandatu.

„Što se tiče poreznih prihoda, indirektni porezi su planirani u iznosu od 227.560.000,00 KM, a direktni u iznosu od 34.600.000,00 KM. Važno je spomenuti da imamo izvjesna povećanja prihoda od direktnih poreza kao plansku kategoriju i to se odnosi prvenstveno na pored na dobit preduzeća, zatim porez na imovinu, porez i naknade na igre za sreću koji su značajno uvećani u ovom prijedlogu budžeta. Neporezni prihodi za 2023. godinu iznose 12.791.160,00 KM“, kazao je gradonačelnik.

Što se tiče rashodovne strane budžeta, prijedlog bruto plata skupa s naknadama iznosi više od 100 miliona KM, a predviđeno je povećanje plata za nešto više od 6 miliona KM zbog povećane osnovice za obračun plata za 2%.

„Materijalni troškovi i ugovorene usluge su veće u odnosu na prošlogodišnji za 5 miliona KM, transferi, subvencije i donacije su veće za 5 miliona KM i kapitalni budžet je ove godine 37 miliona KM u prijedlogu što znači da je veći za 25 miliona u odnosu na osnovni prijedlog 2022. godine kada smo imali skromnih 11 miliona u prijedlogu“, naglasio je Kadrić, te dodao da je za materijalne troškove i ugovorene usluge prijedlogom izdvojeno 39.772.532,41 KM.

Kadrić je pojasnio da su time predviđene različite kategorije kao što su rashodi za energiju (javna rasvjeta, električna energija, lož-ulje i ostali energenti) u visini od 5.331.135,00 KM, za nabavku lijekova 534.000,00 KM, za nabavku udžbenika 515.000,00 KM, te sredstva za prevoz učenika, laboratorijski i medicinski materijal, usluge hemodijalize i sanaciju klizišta.

Što se tiče transfera, subvencija i donacija, oni iznose oko 86 miliona KM i to za potrebe podsticaja u poljoprivredi 10.500.000,00 KM, subvencije privatnim preduzećima, transferi Zavodu za zapošljavanje za realizaciju dva programa samozapošljavanja u ukupnom iznosu od 1 milion KM, donacije u skladu sa Zakonom o dodatnim pravima boraca i RVI, PPB i PŠ u ukupnom iznosu od 2.475.000,00 KM.

„Kapitalni budžet za 2023. godinu je predložen u iznosu od oko 37 miliona KM i planirane su stavke kao što je nastavak radova na gradskom stadionu, nastavak rješavanja oborinske odvodnje oba podvožnjaka u gradu za koji imamo problem nakon obilnih kišnih padavina, rekonstrukcija objekta u ulici Islahijet, objekta Krsmanovića zadužbine, nastavak izgradnje Omladinskog centra MZ Grčica kao i sportskih dvorana u naseljima Dubrave, Potočari i Gornji Rahić, izgradnja turističko-rekreativnog kompleksa Ciglane kao i rekonstrukcija prostora i nabavka opreme za potrebe Muzeja Brčko distrikta BiH“, objasnio je Kadrić.

On je istakao da je, u konsultacijama s predsjednikom Skupštine, dogovorio da proslijedi zahtjev za održavanje vanredne tematske sjednice Skupštine Distrikta, i to već 5. oktobra kako bi se budžet mogao staviti u parlamentarnu proceduru, na uvid zastupnicima u Skupštini na njihove komentare, prijedloge, sugestije i kritike i kako bi se moglo održati nekoliko javnih rasprava.

Više...

Kompanija MINGOS COFFEE d.o.o. raspisuje konkurs na poziciji Radnik u skladištu/dostavljač

  • Objavljeno u Brcko

 

Kompanija MINGOS COFFEE d.o.o. raspisuje konkurs na poziciji Radnik u skladištu/dostavljač.

Uslovi: KV - vozač motornih vozila, poželjno posjedovanje vozačke dozvole „C“ kategorije, poželjno iskustvo na istim ili sličnim poslovima.

Rok za slanje prijava je 27.10.2022. godine.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavješteni u roku od 7 dana od zatvaranja konkursa.

Više informacija na linku https://studen-global.talentlyft.com/jobs/radnik-u-skladistudostavljac-vVJ

Više...

U Zagrebu obilježen Dan Bošnjaka: Maternji bosanski jezik bilježi rast broja govornika u Hrvatskoj

 

Stotinjak uzvanika okupilo se u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kako bi obilježili Dan Bošnjaka, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom 29. godišnjice usvajanja Deklaracije o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak i historijskog naziva materinskog bosanskog jezika na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, 28. rujna/septembra 1993. godine, sinoć je obilježen Dan Bošnjaka.

Okupljenima se obratio predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić koji je podsjetio kako se u Zagrebu od 2019. datumi 27. i 28. septembra obilježavaju kao Dan Bošnjaka.

“Pogrešno je reći da smo tada promijenili ime, ispravnije je reći da smo tada vratili svoje ime jer prije toga smo bili u unaprijed zadanim okvirima i nismo mogli imati puno pravo na svoje nacionalno opredjeljenje kakvo smo dobili 90-ih godina”, poručio je Hodžić.

 

Dodao je kako je bošnjačka zajednica u Hrvatskoj s odmakom vremena shvatila koliko je ova odluka, koja je donesena na današnji dan 1993. bila mudra, historijski značajna i odvažna.

 

 

“Na popisu stanovništva koji je održan prošle godine zabilježen je pad broja pripadnika nacionalnih manjina. Velik broj naših sugrađana se odselio, a kod nacionalnih manjina izražen je trend asimilacije. Ako nas nešto u tom zbroju statističkih podataka može radovati, to je činjenica da je bosanski jezik, uz romski jezik, jedini materinski jezik koji bilježi rast broj ljudi njime govore, i to za četiri posto, dok svu svi ostali jezici u velikom padu”, rekao je Hodžić.

U svom obraćanju pred stotinjak okupljenih podsjetio je kako se u nedjelju održavaju opći izbori u BiH te pozvao sve one koji imaju pravo glasa da ga iskoriste, posebno one koji imaju pravo glasa u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

 

Hodžić je svima čestitao Dan Bošnjaka te ocijenio kako Bošnjaci u Hrvatskoj, zajedno s prijateljima nebošnjacima, grade tolerantno i uključivo društvo.

 

Maja Grba-Bujević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, pohvalila je djelovanje VBNMGZ-a, istaknuvši kako vrijednim radom pomažu da bošnjačka zajednica u Hrvatskoj ima mjesto koje zaslužuje.

“Mi u Saboru poštujemo sve nacionalne manjine, pa tako i Bošnjake, i jako cijenimo ono što rade u Hrvatskoj”, poručila je Grba-Bujević.

“Pravo na nacionalno opredjeljenje jedno je od osnovnih ljudskih prava, i svaka osoba o tome samostalno odlučuje, a nacionalno ime Bošnjaka konačno je riješeno 1993. godine na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, kada je donijeta odluka u vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak, što je potvrđeno u Parlamentu BiH”, poručeno je na početku svečanosti.

 

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske priznao je realnost bošnjačke nacionalnosti i 2003. odredio joj status punopravne nacionalne manjine.

Na svečanosti su nazočili brojni uglednici iz političkog i javnog života, izaslanici ministra branitelja, kao i ministra vanjskih i europskih poslova, predstavnici veleposlanstava Irana, Malezije, Slovenije, Turkiye te Bosne i Hercegovine koji su akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici bošnjačkih udruženja u Hrvatskoj te drugi gosti.

 

 

Dan Bošnjaka u Zagrebu se obilježava od 2019. godine na inicijativu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

 

 

Izvor: AA

 

Više...

Kompanija STUDEN-AGRANA: Rafinerija šećera raspisuje konkurs na poziciji Radnik na istovaru sirovog šećera

  • Objavljeno u Brcko

 

Kompanija STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera raspisuje konkurs na poziciji Radnik na istovaru sirovog šećera.
Uslovi: SSS – tehničkog smjera, poželjno ali nije neophodno radno iskustvo na fizički zahtjevnim poslovima, vozačka dozvola B kategorije.

Rok za slanje prijava je 11.10.2022. godine.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavješteni u roku od 3 do 7 dana od zatvaranja konkursa.

Više informacija na linku https://sco-group.talentlyft.com/agrana-studen-grupa/jobs/radnik-na-istovaru-sirovog-secera-vU5

Više...

JP “Komunalno”: Zastoji u isporuci električne energije u nekoliko mjesnih zajednica

  • Objavljeno u Brcko

 

SERVISNE INFORMACIJE za srijedu 28.09.2022. godine

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

Zastoji u isporuci električne energije:

MZ Cerik i MZ Dubrave, zastoj u trajanju do 1 h u toku dana
MZ Broduša i MZ Ivici dio, kratkotrajni prekid u toku dana
MZ Trnjaci manji dio, zastoj u trajanju do 1 h u toku dana
RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

U gradskom vodovodnom sistemu očekuje se uredno vodosnabdijevanja.

U MZ Vitanoviće izvode se radovi na sanaciji curenja na vodovodnoj mreži te su mogući kraći zastoji u isporuci vode
Radovi na priključenju novog korisnika na vodovodnoj mreži izvode se u MZ Ulice
Na svim lokalnim vodovodnim sistemima su mogući poremećaji u vodosnadbijevanju u vidu pada pritiska i prekida vodosnadbijevanja, usled nedovoljne količine vode na izvorištima.
Kvalitet vode je zadovoljavajući i odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH, brojevi: 40/10, 43/10 i 30/12).

 

RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima:

Maoča, Gredice 2 – Sandići – Trnjaci – Popovo Polje – Ražljevo – Slijepčevići – Krbeti – Buzekara, Brka – Ugori, Vitanovići – Bukovac – Bukvik – Palanka – Lipovac – Ulović, Gornja Laništa – Donja Laništa – Donji Vukšić – Gornji Vukšić – Tinjaši – Jagodnjak – Poljaci – Donja Skakava – Krepšić – Marković Polje, Stanovi – Gornji Brezik – Gornje Dubravice – Donje Dubravice – Šatorovići, Pukiš.

Služba za javnu higijenu

Održavanje javnih, zelenih i saobraćajnih površina će se odvijati u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Održavanje javnih i zelenih površina u skladu sa godišnjim planom
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

 

 

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com