Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 21 Septembar 2022

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila Odluku o ograničavanju marže na naftne derivate

  • Objavljeno u Brcko

 

Na 73. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je usvojen Zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt pravilnika o primjeni Zakona o igrama na sreću Brčko distrikta BiH na prijedlog Direkcije za finansije.
Pravilnikom o primjeni Zakona o igrama na sreću Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uređuje se katalog igara na sreću, certificiranje i tehnički pregled uređaja i opreme, obrasci za vođenje evidencija o uplatama, te prostorni, tehnički i drugi uslovi za priređivanje igara na sreću u kasinu, na automatima, igara na sreću putem interneta i slično.

 

Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlada je usvojila Odluku o ograničavanju marže na naftne derivate kojom se propisuje maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata za preduzeća, preduzetnike, podružnice i druga pravna lica koja obavljaju djelatnost trgovine naftnim derivatima na veliko, dok je za obavljanje djelatnosti trgovine naftnih derivata na malo propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

 

Također, Vlada je usvojila Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, pa se tako, između ostalog, navode posebni uslovi za podsticaj koji propisuju da se pravo na podsticaj ne može ostvariti za proizvodnju koja sadrži genetski modifikovane organizme kao ni za poljoprivredne površine na kojima je prisutna ambrozija.

Više...

Vodeći proizvođač kartonske ambalaže u BiH radnicima isplatio po 1.000 KM jednokratne pomoći

  • Objavljeno u BiH

 

Među prvim kompanijama koje su svojim radnicima podijelile jednokratnu pomoć, ubraja se i firma Neimax iz Visokog koja će danas za svojih 66 radnika uplatiti po 1.000 KM. Među prvim kompanijama koje su svojim radnicima podijelile jednokratnu pomoć, ubraja se i firma Neimax iz Visokog koja će danas za svojih 66 radnika uplatiti po 1.000 KM.

 

Na ovaj način firma Neimax je jedna od samo nekoliko kompanija iz realnog sektora u BiH, koja je postupila u skladu sa preporukom Vlade Federacije BiH u Uredbi za pomoć radnicima u vrijeme inflacije i rasta indexa potrošačkih cijena. “Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da smo danas isplatili svakom našem radniku po 1.000 KM pomoći.

 

Procijenili smo da je sada najbolji momenat obzirom na potražnju ogrjeva, stalan rast cijena ali i sve neizvjesnije prognoze o cijenama energenata za ovu zimu. Vjerujemo da će ovaj iznos pomoći radnicima u svakodnevnim troškovima”, ističe komercijalni direktor Neimaxa Ermin Neimarlija, prenosi Akta.ba.

 

Uprava firme Neimax iz Visokog jedna je od rijetkih koja je u vremenu pandemije i velikih poslovnih izazova pokazala značajnu odgovornost, pa su početkom godine kao odgovor na rast troškova života, povećali plate radnicima. “Nadamo se da će naš primjer biti motivacija i drugim poslodavcima da zajedno kreiramo povoljno radno okruženje i zadržimo uposlenike i ostvarimo planirane poslovne rezultate”, ističe Neimarlija.

Osnovan kao mala porodična firma prije 31 godinu, Neimax danas posluje na dvije lokacije u Visokom, zapošljava 66 radnika i strana tržišta osvaja proizvodima koji su se do danas uglavnom uvozili u Bosnu i Hercegovinu.

 

Neimax proizvodi dvoslojni, troslojni i petoslojni valoviti karton i kartonsku ambalažu u B, C, R, BC i BR valovima. Kao vodeći proizvođač valovitog kartona i transportnih kartonskih kutija u BiH, u Neimax-u su spremni odgovoriti na sve zahtjeve kupaca s punim razumijevanjem potreba industrije.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Brčko: Po drugi put održan Okrugli sto mladih aktivista

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom Međunarodnog dana mira, mladi aktivisti distrikta Brčko juče su organizovali Okrugli sto u maloj sali Skupštine na temu isticanja važnosti pojedinačnih uloga mladih u našem društvu.

 

Predstavnik mladih aktivista Aleksandar Marković je rekao da su se po drugi put okupili i željeli da na ovaj način promovišu IT Sektor, jer bi taj dio djelatnosti mogao motivisati mlade da ostanu na prostorima BiH.

 

„Cilj ovog događaja, između ostalog jeste redovno okupljanje mladih vladinog, nevladinog i političkog sektora kako bi kroz razmjenu ideja uticali na društvene promjene“, dodao je Marković.

 

Predstavnik Vijeća mladih distrikta Brčko, Harun Šabanović istakao je da se kroz različite organizacije mladi uključuju kako bi iskazali svoje mišljenje, jer na koncu cilj im je što više mladih pokrenuti na aktivizam.

 

„Kroz dugogodišnji rad Centra za omladinski razvoj „Proni“ pokrenuli smo veliki broj mladih na aktivizam i na volontiranje, te na taj način edukovali smo ih i oni se danas nalaze na nekim pozicijama gdje direktno utiču na donošenje odluka“, naglasio Šabanović.

 

On je rekao, da projekti koji se aktivno rade u ovom centru imaju za cilj da zadrže radno sposobno stanovništvo u Bosni i Hercegovini.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

JP "Komunalno Brčko": OBAVJEŠTENJE o planiranim radovima za dan 25.09. 2022 godine

  • Objavljeno u Brcko

 

U cilju provođenja redovne godišnje revizije i održavanja, te podizanja na viši nivo pogonske spremnosti, dana 25.09.2022 godine, (nedjelja), u vremenu od 08:00 - 16:00 h planiran je godišnji remont ČTS 35/10 kV Krepšić.

 

Bez snabdijevanja električnom energijom će ostati slijedeća naselja:  MZ Krepšić, MZ Marković Polje, Drenava, MZ Vučilovac, MZ Laništa (Gornja i Donja), MZ Grbavica dio, MZ Gluhakovac dio, MZ Plazulje i MZ Gorice.

 

Za više informacija pozvati 0800 505 07.

Više...

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio zakon o BiH: Sankcijama spriječiti destabilizaciju i podrivanje Dejtona

 

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je prijedlog Zakona o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije.

Zakon propisuje sankcije stranim državljanima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnica u Kongresu SAD-a Ann Wagner, koja je ujedno i predložila ovaj zakon, kazala je da je tokom izrade ovog zakona sarađivala s bh. zajednicom koja živi u St. Louisu.

 

- Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s korupcijom u Bosni - navela je Wagner.

Naglasila je da građani Bosne i Hercegovine trpe zbog političara koji žele da podijele državu.

 

- Bosanci trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u Bosni, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata i poslati poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu. Nadam se da će Senat preduzeti hitne mjere kako bi se usvojila ova odluka i kako bismo kroz sankcije mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu - zaključila je Ann Wagner.

 

Izvor: Faktor

 

Više...

Džaferović se danas obraća na Generalnoj skupštini UN-a

  • Objavljeno u BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je u utorak u New Yorku na sastanku koji je sa liderima država Zapadnog Balkana upriličio visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je razgovarano o očuvanju stabilnosti regiona i njegovoj evropskoj perspektivi.

Također, razgovarano je i o zajedničkom odgovoru Evropske unije i regiona u sankcijama prema Ruskoj Federaciji i drugim izazovima nakon agresije na Ukrajinu.

Džaferović će se danas obratiti na sjednici Generalne skupštine UN-a. Govorit će o globalnoj situaciji, ali i trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Generalna debata Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trajat će do 26. septembra.

 

Izvor: AA

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com