Menu

Utorak, 13 Septembar 2022

Gradonačelnik Kadrić nije prošao kroz crveno: Policajci postupali nezakonito!

  • Objavljeno u Brcko

 

S obzirom da je dana 08.09.2022. godine na jednom brčanskom portalu objavljen članak u kojem su iznešene određene informacije o postupanju policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, a da prethodno nisu tražene bilo kakve zvanične informacije od Policije, u cilju objektivnog informisanja javnosti, dajemo sljedeće saopštenje.

 

Policija Brčko distrikta BiH je provela interni postupak na okolnosti postupanja policijskih službenika u predmetnom događaju, kojom prilikom nije utvrđeno da su policijski službenici postupali nezakonito i nepravilno, osim određenog odstupanja od Instrukcije o načinu ponašanja i međusobnim odnosima policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, u vezi čega će biti preduzete mjere na unapređenju profesionalnih standarda.

 

Isto tako, internim postupkom je utvrđeno da je Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dana 23.08.2022. godine oko 20,15 sati svojim privatnim vozilom u kojem je bio sam, prošao kroz raskrsnicu „Kazino“, ali na osnovu pregleda tehničkih sistema Policije na navedenoj raskrsnici nije zabilježeno da je navedenim vozilom prolaskom kroz raskrsnicu počinjen prekršaj propisan odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

 

Policija Brčko distrikta BiH ovom prilikom snažno podržava dalje jačanje partnerstva sa zajednicom, unapređenje komunikacije sa medijima i transparentnosti u radu, navedeno je u pisanoj informaciji iz Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

 

Izvor: Otisak

Više...

BiH nastavila sa deportacijama migranata koji nezakonito borave u zemlji

  • Objavljeno u BiH

 

Predstavnici službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u utorak su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo deportovali dva državljanina Maroka, nastavivši aktivnosti na deportacijama migranata koji nezakonito borave u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

"Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od strane nadležnih državnih institucija, naglasak je stavilo na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinioce krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu. Podsjećamo da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa ovom državom", saopštilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

 

Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što su osigurana finansijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

 

"Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje finansiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za finansiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uslove za međunarodnu zaštitu", navode iz nadležnog ministarstva.

 

Ističu da je značajnu podršku BiH pružila Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform - JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porijekla.

 

Izvor: AA

Više...

Vlada Distrikta nastojaće obezbijediti stipendije za sve studente koji ispunjavaju uslove

  • Objavljeno u Brcko

 

Javni poziv koji je Vlada Distrikta raspisala za dodjelu stipendija brčanskim studentima prvog i drugog ciklusa zaključen je prošle sedmice.

 

„Pristiglo je ukupno 260 prijava koje će već naredne sedmice stručna komisija analizirati kako bi utvrdila koliko od prijavljenih studenata, ispunjava uslove za dodjelu stipendije. Takozvana preliminarna lista stipendista biće objavljena do kraja ovog mjeseca, a nastojaćemo da kroz drugi rebalans Budžeta Distrikta osiguramo novac za sve studente koji budu ispunili uslove za dodjelu stipendija“, rekao je šef resonog Odjeljenja brčanske Vlade, Zoran Bulatović.

 

Inače, ukupna godišnja stipendija po studentu iznosi 2.000 maraka i biće isplaćena u dvije tranše. Prva tranša obuhvata sedam mjeseci ove godine i novac na računima studenata će biti do kraja decembra, a preostalih 600 maraka biće uplaćeno početkom naredne kalendarske godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO Brčko distrikta BiH: Saopćenje za javnost

  • Objavljeno u Brcko

 

,, Udruge proistekle iz Domovinskog rata hrvatskog vijeća odbrane Brčko distrikta BiH najošrije osuđuju nedavna događanja i pokušaj iskrivljivanja istine u proteklom ratu na podrudju bivše općine Brčko a u vezi obilježavanja manifestacije ,,Bukvik - 30 godina zločina bez kazne" u organizaciji udruge porodica poginulih boraca Republike srpske Brčko distrikt BiH.

 

Naime, ovom manifestacijom je u nedjelju 11.09.2022. godine bila predviđena posjeta i polaganje cvijeia ispred objekata u Boiu, Zoviku, Bijeloj i Ulicama u kojima su kako je navedeno boravili,,zarobljeni" Bukvičani 1992.

 

Na taj dan su sudionici tog događaja položili cvijeće, upalili svijeće u Ulicama, Boću i Zoviku.
Naša reakcija proističe iz toga što u navodima manifestacije kao i u izjavi Predsjednika Organizacionog odbora o ubijanju najmilijih sto su neistinite kvalifikacije, te nije jasno što se time
htjelo postići i obilježiti.

Naime, polaganje cvijeća, vijenaca i sl. i paljenje svijeća je inaz pijeteta umrlim ili poginulim osobama i sl.

 

Obzirom da u gore navedenim mjestima i navedenim objektima nije bilo poginulih osoba niti su postojali logori ved naprotiv, stanovnici Bukvika su smjeSteni u najbolje moguće stambene
prostore u datim okolnostima, nejasno je što se htjelo obilježiti i koja poruka poslati.

 

Reakcija i odziv pozvanih na tu manifestaciju (desetak osoba) najbolje potvrduje točnost naših tvrdnji da u navedenim naseljima:
- nije bilo logora
- stanovništvo je bilo zbrinuto, a ne zarobljeno
- nitko nije ubijen i sl.
što mogu potvrditi mnogi mještani Bukvika a drukčije tvrdnje organizatora neka im služi na čast."

Više...

Zbog neizdavanja računa kažnjeni sa 2,8 miliona KM

  • Objavljeno u BiH

 

Poreska uprava RS kontinuirano, u sklopu svojih redovnih poslova, kontroliše evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa poreskih obveznika širom Republike Srpske, a tako će biti i u narednom periodu, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Poreske uprave RS.

 

"U prvoj polovini ove godine, inspektori Poreske uprave Republike Srpske izvršili su 1.719 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos novčane kazne od 2,8 miliona KM, a za 11 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama", kazali su iz Poreske uprave RS.

 

Kako su dodali, u istom periodu prošle godine, inspektori Poreske uprave RS izvršili su 1.274 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 602 prekršajna naloga na ukupan iznos novčane kazne od 1,2 miliona KM, a za devet poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama.

 

"Poreska uprava RS ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS", rekli su iz Poreske urpave RS.

 

Naglasili su da cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Preminuo legendarni kompozitor Kornelije Kovač

 

Jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih pop-rock muzičara s ex-jugoslavenskih prostora, kompozitor, pijanista i aranžer Kornelije Kovač preminuo je danas u Beogradu u 81. godini.

 

Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.

Prvi javni nastup mladi Kovač imao je u subotičkoj gimnaziji, koju je pohađao, na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru započeo je 1961. godine. Postao je kompozitor zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

U 1961. godini, osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovani jazz trio. Godine 1963. sudjeluju na jugoslavenskom džez festivalu, koji je održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, 1966. godine se pridružuje kultnom sarajevskom bendu - Indexima. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u.

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gdje je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Euroviziji. Nakon sedam godina rada tokom kojih je Korni grupa dostigla kultni status u Jugoslaviji, skupina se raspada i Kornelije Kovač počinje pisati za druge izvođače, a posebno za Zdravka Čolića. Dugo je radio i u Velikoj Britaniji i Španiji.

 

Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju.

 

Izvor: Klix

Više...

Do sada prikupljeno 13 hiljada maraka za liječenje Emira Hamzića

  • Objavljeno u Brcko

 

U saradnji sa Fondacijom „Mirza Trumić“ i ugostiteljskim objektima na području Distrikta jučer je pokrenuta humanitarna akcija pod nazivom „Kafa za Emira Hamzića“, koji je prije dvije godine teško nastradao na Savi.

 

U narednih nekoliko dana očekuje se još organizovanih humanitarnih akcija u Distriktu.

 

„U okviru projekta „Za Emirove korake“ organizuju se ovih dana različite humanitarne akcije kako bi se što više prikupilo novca za liječenje i rehabilitaciju tridesetgodišnjeg Brčaka Emira Hamzića, koji je prilikom skoka u Savu teško povrijedio kičmeni stub. Za njegovo ličenje u inostranstvu matičnim ćelijama nephodno je 40.000 eura“, istakla je Selma Trumić, osnivač Fondacije „Mirza Trumić“.

 

Selma Trumić ističe da se do sada akciji odazvao veliki broj privrednika i pozvala sve građane da popiju svoju omiljenu kafu i time učestvuju u novčanoj podršci cijeloj akciji.

 

„U ovih sedam dana prikupljeno 13 hiljada maraka ili oko 7 hiljada eura pa se i narednih dana očekuje nastavak humanitarnih aktivnosti i kroz postavljanje kutija za direktno doniranje novca“, dodala je Trumić.

 

Prema njenim riječima, odazivaju se i druga udruženja sa prostora Distrikta kako bi dali svoj nesebični doprinos, kao i privrednici.

 

Predstavnik ugostiteljskih objekata u Brčkom, Edin Bećirević kaže da se humanitarnim akcijama uvijek odazove veći broj vlasnika kafića u Distriktu i da na taj način pokazuju jedinstvo na djelu.

 

Za 19. septembar je planirano da se održi veliki humanitarni koncert u brčanskom Domu kulture sa lokanim pjevačima, gdje će biti postavljene kutije za doniranje novca pa je za vjerovati da će Brčaci još jednom na djelu pokazati svoju humanost i donirati neophodnu sumu od 40 hiljada eura kako bi Emir Hamzić mogao otputovati na neophodno liječenje.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com