Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Utorak, 18 Maj 2021

Gradonačelnik Kadrić potpisao ugovor za projekat “Evropska sedmica sporta van granica za zemlje Zapadnog Balkana”

  • Objavljeno u Brcko

 

Ministrar civilnih poslova Ankica Gudeljević potpisala je danas u Sarajevu ugovore sa nadležnim entitetskim ministarstvima za sport, gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i Olimpijskim komitetom BiH, u okviru projekta IPA II, za koji je u ime BiH Ministarstvo civilnih poslova potpisalo ugovor sa Evropskom komisijom o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 250.000,00 eura.

 

Riječ je o projektu „EU4Youth – ili poznatijem kao “Evropska sedmica sporta van granica za zemlje Zapadnog Balkana“. Pod sloganom “BeActive”, tokom 2021 i 2022. godine, biće održano niz aktivnosti u Bosni i Hercegovini s ciljem podizanja svijesti o zdravom životu i važnosti sporta i fizičkih aktivnosti, a u okviru Evropske sedmice sporta.

 

 

Obilježavanje Evropske sedmice sporta u Bosni i Hecegovini podržala je Delegacija Evropske unije čiji su predstavnici upozorili da rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je nivo fizičke aktivnosti trenutno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada.

 

„ Projekat podrazumijeva afirmaciju mladih Brčko distrikta BiH i njihovo animiranje za bavljenje sportom.

 Javne promocije zdravog načina života, aktivnog učešća u sportu, bilo rekreativno ili profesionalno, smatramo važnim segmentom savremenog društva koji će mlade usmjeravati na prave vrijednosti, takmičarski duh, sportsku solidarnost i razvoj motoričkih sposobnosti“, istakao je gradonačelnik Esed Kadrić nakon potpisivanja ugovora.

 

Projekat će implementirati Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

 

“Koordinacijsko tijelo za održavanje Evropske sedmice sporta već treću godinu za redom realizira ovaj projekat u Bosni i Hercegovini. Koordinacijsko tijelo čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava nadležnih za sport, te Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine“, navela je u svom obraćanju Gudeljević.

 

Sedmica sporta se održava svake godine posljednje sedmice septembra.

Više...

Obilježen Svjetski dan doktora porodične medicine

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, Udruženja doktora porodične medicine i saradnji Udruženja „Medicinar“ danas je na Trgu mladih u Brčkom obilježen Svjetski dan doktora porodične medicine uz slogan „Gradimo budućnost s porodičnim doktorima“, saopšteno je iz Vlade.

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić kazao je da je Svjetski dan doktora porodične medicine značajan i za Distrikt.

„Evidentno je da Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge i Vlada mora u budućnosti činiti još veće napore kako bi se osigurao prostor za rad doktora porodične medicine, oprema kao i kadar. Mi smo za ovu godinu kao Odjeljenje to već uradili donoseći rješenja o većem broju lica koja mogu da idu na specijalizaciju, a riječ je o 30 specijalizacija. To je podatak koji nas ohrabruje jer je riječ o licima koji će se nakon specijalizacije staviti na raspolaganje našoj lokalnoj zajednici. Mi kao zajednica moramo podržavati doktore porodične medicine i imati kontinuitet obilježavanja ovakvih značajnih datuma“, kazao je Šadić.

 

Prim. dr. Maksida Jašarević, specijalista porodične medicine i predsjednica Udruženja doktora porodične medicine Brčko distrikt BiH, kazala je da je danas posebna prilika kako bi se ukazalo na ključnu ulogu koju nosi doktor porodične medicine u zdravstvenom sistemu.

 

 

„Mi smo prva i osnovna karika u zdravstvenom sistemu zdravstvene zaštite i to smo pokazali i u toku prethodne godine kada su porodični doktori prvi stali u odbranu i borbu protiv pandemije korona virusa i sve svoje ljudske kapacitete, tehničke i materijalne, prostorne, usmjerili smo na prioritet za rješavanje COVID pandemije. Treba odati priznanje svim kolegama koji rade, uključujući i naše sestre i tehničare, bez kojih timski rad ne bi mogao da postoji. Današnja akcija simbolizuje i povratak na normalni rad i metod gdje ćemo više pričati o vakcinacijama, istinama i zabludama oko vakcinacije i promovisati imunizaciju“, kazala je Jašarević.

 

 

U okviru obilježavanja Svjetskog dana doktora porodične medicine organizovano je i besplatno mjerenje šećera u krvi i pritiska.

Više...

Joe Biden radi na obustavi nasilja u Izraelu i Gazi

 

Američki predsjednik Joe Biden i njegovi suradnici rade u ponedjeljak 'iza scene' vršeći pritisak da dođe do obustave vatre između Izraela i Hamasa, potaknuti frustracijom koju je izazvalo izraelsko bombardiranje u Gazi i rušenje zgrade u kojoj su bila sjedišta nekih medijskih kuća.

 

Biden se suočava s rastućim pritiskom zastupnika iz njegove Demokratske stranke da preuzme glasniju ulogu, no američki dužnosnici navode da su se on i njegov tim opredijelili za manje ‘glasnu’ akciju, razgovarajući s izraelskim dužnosnicima i američkim saveznicima u arapskom svijetu, prenosi Reuters.

 

 

“Naša je procjena ovoga trenutka da je poduzimanje razgovora ‘iza scene’ najkonstruktivniji pristup koji možemo imati”, kazala je s tim u vezi glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

 

Biden je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, treći put od izbijanja nasilja.

Bijela kuća priopćila je s tim u vezi da je Biden ohrabrio Izrael da poduzme sve napore kako bi zaštitio nevine civile te da su dvojica čelnika razgovarala “o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi”.

 

 

“Predsjednik je izrazio potporu prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu u tom pravcu s Egiptom i drugim partnerima”, navodi se također u priopćenju Bijele kuće.

 

Pristaše Bidenove administracije traže, međutim, bržu akciju. “Zbilja smo frustrirani zbog toga što administracija ne djeluje brže”, kaže Logan Bayroff, glasnogovornik proizraelske liberalne lobističke skupine J Street.

Dvadeset i osam demokratskih senatora, više od polovice njih u Senatu, u nedjelju je u izjavi zatražilo “trenutan prekid vatre kako bi se spriječio daljnji gubitak civilnih života i spriječila daljnja eskalacija sukoba”.

 

 

Čelnik demokratske senatorske većine Chuck Schumer rekao je u ponedjeljak kako i on želi što prije vidjeti na djelu prestanak međusobnih napada.

Bidenova administracija u velikoj se mjeri oslanja na Egipat zbog njegova utjecaja na Hamas, koji ispaljuje rakete na izraelske gradove, na što Izrael odgovara zračnim i topničkim napadima.

 

 

Administracija želi da dođe do deeskalacije kako bi se zaustavilo nasilje i omogućila dostava pomoći u Gazu te uspostavio održivi mir.

Prema dobro informiranim izvorima, SAD se sprema na značajne inicijative vezano uz humanitarnu obnovu u Gazi. Biden snažno podupire izraelsko pravo da se brani od napada raketama Hamasa, kojega SAD smatra terorističkom organizacijom, no istodobno administracija ne podupire izraelsko rušenje nebodera u kojemu je bilo sjedište al Jazeere i Associated Pressa.

 

 

Bidenova administracija napad na tu zgradu smatra velikom strateškom pogreškom, pogotovo stoga što je utjecala na okretanje javnog mnijenja u SAD-u protiv Izraela, navodi za Reuters izvor blizak administraciji. Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je na Twitteru da je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom o hitnoj potrebi zaustavljanja nasilja u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi.

 

 

Bidenova administracija privatno optužuje administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za prekid komunikacija s Palestinskom samoupravom tijekom vođenja njegove proizraelske politike, ocjenjujući da je to pridonijelo nestabilnosti. Dok je Trump pomogao u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja, istodobno je ukinuo pomoć Palestincima.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Počelo otkopavanje opasnog otpada u Tuzli: Slijedi analiza, pa odluka o uništavanju

  • Objavljeno u BiH

 

Problem zbrinjavanja opasnog industrijskog otpada iz kruga bivših hemijskih fabrika u Tuzli kantonalne vlasti nastoje riješiti već osam godina. Otkopavanje jedne od lokacija ovog otpada je počelo, a nakon analize otpada biće donesena i odluka o načinu njegovog zbrinjavanja, piše BHRT.

 

Konačno je počelo otkopavanje jedne od lokacija opasnog otpada u krugu bivšeg HAK-a. Riječ je o parceli od jednog dunuma na kojoj su nepropisno deponovane tone kruksa. Precizni podaci o stvarnoj količini otpada biće poznati za nekoliko dana.

Zvjezdan Karadžin, ministar zaštite okoliša u Vladi TK, napominje da je ovaj otpad deponovan tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, a riječ je o užasnom nemaru tadašnjeg rukovodstva ove fabrike.

 

 

Prvi uzorci opasnog otpada iskopani iz ove deponije već su poslani na analizu u Hrvatsku, a biće poslani i nekolicini domaćih firmi na analizu. Kantonalna Vlada je oformila stručni tim koji će voditi otkopavanje deponija opasnog otpada. U ovom timu vjeruju da će i na drugim lokacijama biti pronadjen hlor.

 

Nakon što uzmu uzorke otpada i urade inžinjersko-geološke karte, ove lokacije će biti zatrpane jer bi mogle biti potencijalno opasne po stanovništvo okolnih naselja. Nakon detaljne analize otpada biće ponuđena rješenja zbrinjavanja otpada koja će prije svega zavisiti od količine hlora koji bude pronađen.

 

 

Ako koncentracije hlora budu male, otpad bi mogao biti spaljen u lukavačoj Fabrici cementa, i to bi bilo najjeftinije rješenje. Ako koncentracija hlora bude velika, a ne bude se mogla tehničkim postupcima smanjiti, biće potrebno ovaj otpad otpremiti u inostranstvo za što će trebati milioni maraka.

Više...

Dnevnice od 40 do 80 KM, ali sezonaca nema

  • Objavljeno u BiH

b2e14f26 ea32 4a00 9403 5929985f4b9e

 

Sezonski radovi na njivama i u voćnjacima u BiH se polako zahuktavaju, ali postoji problem sa sezonskim radnicima, kažu poljoprivredni proizvođači i navode da uprkos dnevnici od 40 do 80 maraka te poslove neće niko da radi, zbog čega strahuju da ih neće obaviti na vrijeme.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com