Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Petak, 21 Maj 2021

U Brčkom danas izlagači mesnih prerađevina, sira, rakije i vina iz zemlje i regiona

  • Objavljeno u Brcko

 

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić upriličili su danas u Gradskoj vijećnici prijem za organizatore i učesnike međunarodnog festivala kobasice, sira, rakije, kulena i vina, na kojem je učešće uzelo petnaest izlagača iz BiH i regiona.

 

Događaj je podržala i ministrica vanjskih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je ovim povodom kazala da su ovakvi događaji važni za Brčko distrikt BiH, posebno zbog položaja Distrikta koji otvara mogućnosti za dobru saradnju u svim oblastima sa susjednim zemljama i šire.

 

 

„Današnji događaj je dokaz da postoji zainteresiranost proizođača iz susjednih zemalja da dođu u Brčko distrikt BiH i prezentiraju svoje proizvode. Ovo je dobra prilika i za stanovništvo ove lokalne zajednice da se upozna sa novim proizvodima, drugačijim, pa možda i boljim od onih koje kupujemo“, navela je Gudeljević.

 

Koordinator „Voćnog kluba“ Brčko distrikta BiH Savo Lukić je kazao da ovaj događaj ima velike šanse da preraste u tradiciju, te da su ga s razlogom nazvali privredno - turistička manifestacija.

 

 

„Ovo je prvi festival kobasice, sira, rakije, vina i kulena. Današnji izlagači su spremni da svoja dugogodišnja iskustva podijele sa našim izlagačima i da time pokažemo da postoji komšijska solidarnost i da proizvođač u Brčkom ne može biti konkurencija proizvođaču u Somboru“, rekao je Lukić naglašavajući da je zbog pandemije i nemogućnosti prelaska granice broj izlagača manji.

 

 

Više...

Radni sastanak sa ministricom Gudeljević: Proces imunizacije građana Brčkog teče planiranom dinamikom

  • Objavljeno u Brcko

 

Predstavnici izvršne vlasti Brčko distrikta održali su danas u Gradskoj vijećnici u Brčkom radni sastanak sa ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević na temu vakcinacije.


Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta, rekao je da je današnji susret sa gospođom Gudeljević jako značajan, obzirom na njen angažman i doprinos Ministarstva civilnih poslova Brčko distriktu kako bi proces imunizacije bio realizovan do kraja.

 

 

„Imali smo prije nekoliko dana potpisan sporazum koji je angažmanom ministrice Gudeljević uključio i Brčko u Evropsku sedmicu sporta kroz direktnu donaciju Vladi Brčko distrikta, da može promovisati određene sportske aktivnosti. Međutim, dominantno smo pričali o procesu imunizacije i nadam se da bismo u ljetnjem periodu konačno mogli imati normalnije uslove za život u našoj lokalnoj zajednici i priliku da Krizni štab više ne donosi mjere ograničenja kako je to do sada bilo“, zaključio je Kadrić.

 

 

Prema podacima iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikt trenutno ima desetak hiljada građana prijavljenih za vakcinaciju. Do sada je vakcinisano oko 3.000 građana, odnosno tridesetak odsto od ukupnog broja prijavljenih.

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić naglasio je da se nastavlja sa ovim aktivnostima.

 

 

„Posebno se želim zahvaliti ministrici Gudeljević i njenom timu koji su nam pomogli kada je riječ o projektu „EU4health“ za povećanje procenta vakcina, odnosno što je naša lokalna zajednica umjesto 0,5% dobila 2,5% od ukupnog broja vakcina koje će stići u Bosnu i Hercegovinu. Također, i na velikom interesovanju Ministarstva civilnih poslova da isprati aktivnosti, pored entiteta, o tome kako Brčko distrikt radi proces imunizacije“, istakao je Šadić.

 

On je dodao da će u ponedjeljak biti finalizirane i aktivnosti oko direktne nabavke vakcina.

 

 

„Naša lokalna zajednica, predvođena gradonačelnikom, će uskoro potpisati ugovor vezano za direktnu nabavku od 20.000 doza Sinopharm vakcina, što će nam biti dovoljno da u narednom periodu, pored redovne isporuke kroz COVAX mehanizam i „EU4health“, možemo imati jako kvalitetnu imunizaciju na području Brčko distrikta“, dodao je Šadić.

On je naglasio da je veliki broj ljekara u proteklom periodu bio angažovan u kovid i trijažnim ambulantama zbog povećanja broja zaraženih, te naveo, da će sada, obzirom da se broj zaraženih smanjio, dobar dio zdravstvenih radnika moći biti angažovan na vakcinaciji, što će ubrzati čitav proces, na zadovoljstvo svih građana.

 

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH istakla je da je Brčko u prethodnom periodu vrlo često bilo zaboravljano prilikom rapodjele donacija.

 

 

„Trudim se i uvijek ću nastojati da se takvi propusti više ne dešavaju. Zalažem se da Brčko na državnom nivou, pa i šire, bude dosta više vidljiv nego sada. Nalazimo se u teškim vremenima kada se susrećemo sa pošasti pandemije korona virusa. Koristim priliku da sada, kada u BiH pristižu dovoljne količine vakcina, pozovem stanovništvo Distrikta da se prijavi procesu vakcinisanja“, istakla je Gudeljević.

 

 

Ona je apelovala na građane da slušaju struku i doktore jer je, kako je navela, vakcinacija jedini put da izađemo iz teških vremena.

 

 

Sastanku su u ime Brčko distrikta prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić.

 

 

 

Više...

Policija i Inspektorat Brčko distrikta: Zabranjeno organizovanje defilea maturanata

  • Objavljeno u Brcko

Nova zgrada Policije

 

Policija Brčko distrikta BiH i Inspektorat Kancelarije gradonačelnika Brčko distrikta BiH podsjećaju učesnike maturskih večeri kao i građane, da je Naredbom komandanta Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine broj predmeta: 02-000033/21, broj akta: 01.1-1413EK-089/21 od 19.05.2021. godine, zabranjeno organizovanje defilea maturanata završnih razreda osnovnih i srednjih škola na području Brčko distrikta BiH.

Više...

Tužioci Tužilaštva Brčko distrikta posjetili Policiju Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

188108614 331042085320417 4074416452721457114 n

 

Povodom preseljanja u novu zgradu, delegacija Tužilaštva Brčko distrikta BiH predvođena glavnim tužiocem Zekerijom Mujkanovićem posjetila je juče, 20.5.2021. godine, Policiju Brčko distrikta BiH. Uz glavnog tužioca Mujkanovića, koji je tom prilikom menadžmentu i zaposlenicima Policije poželio sretan i uspješan rad u još boljim prostornim uslovima, u protokolarnoj posjeti ovoj agenciji bili su zamjenik glavnog tužioca Pavo Radoš, tužiteljice Amela Mustafić i Šejla Drpljanin i tužilac Radmilo Ivanović. U kabinetu šefa Policije Brčko distrikta BiH tužioce Tužilaštva srdačno su primili šef Policije Goran Pisić i zamjenik šefa Policije Senad Jašarević.

Više...

Najbolji studiraju besplatno - osvoji stipendiju od 2500 KM!

  • Objavljeno u Brcko

 

Ako voliš informatiku, ovo je izvrsna prilika za tebe!

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA Brčko i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM Tuzla pozivaju sve zainteresovane da se prijave na testiranje na kom mogu osvojiti vrijednu stipendiju za upis na studij u ak. 2021./2022. godini.

 

eMPIRICA ICT CHALLENGE je testiranje u znanju iz oblasti informacijskokomunikacijskih tehnologija (ICT), na kom će se provjeravati opća teorijska znanja u području ICT, kao i opća informiranost o aktuelnim temama iz ICT svijeta.

 

Testiranje se održava ONLINE u petak, 21. maja 2021. godine u 18:00.

 

Za prijavu je potrebno popuniti OBRAZAC eMPIRICA ili OBRAZAC eMPIRICOM do petka, 21. maja 2021. godine, do 14 sati.

 

Svi kandidati koji pređu prag od 50% bodova na testu ostvaruju pravo na vrijednu stipendiju za upis na studij Inženjerske informatike ili Poslovne informatike u Brčkom ili studij Računarstva i informatike u Tuzli (smjerovi: Softversko inženjerstvo, Inženjerska informatika, Multimedijsko računarstvo, Poslovna informatika), u iznosu do 2500 KM, zavisno od ostvarenih bodova.

 

Kandidati polažu online test u terminu testiranja sa lokacije na kojoj se nalaze. Rangiranje uspješnih kandidata se vrši na osnovu osvojenih bodova na testu, i to samo u slučaju da kandidati ostvare više od 50% bodova. Sa ostalim propozicijama kandidati će biti upoznati prije testiranja.

 

PRIHVATI IZAZOV I PRIJAVI SE, JER NAJBOLJI STUDIRAJU BESPLATNO!

 

Više informacija na www.empirica.ba, www.empirica.ba,  ili putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

Broj stipendija je ograničen, zato požuri i ugrabi svoju ulaznicu na studij za najtraženija zanimanja u svijetu!

Više...

Gradonačelnik primio organizatore i sudionike Međunarodnog teniskog turnira „Prohema“ Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je u Gradskoj vijećnici primio organizatore i sudionike Međunarodnog teniskog turnira „Prohema“ Brčko povodom 17. „ITF MENS FUTURES BRCKO OPEN 2021“ koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Dalibor Šarenac, predsjednik teniskog kluba „Prohema“ Brčko upoznao je gradonačelnika o dosadašnjim ostvarenim rezultatima kao i budućim aktivnostima ovog teniskog kluba i zahvalio se još jednom na potpori.

 

 

Gradonačelnik je pohvalio organizatore i istakao da će Vlada i dalje nastaviti sa pružanjem pomoći ovog već tradicionalnog turnira koji se u Brčkom održava 17 punih godina.

 

 

Finale turnira odigrat će se u nedjelju, 23.5. 2021. godine.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Prezentovano komandno vozilo, donacija američke Ambasade

  • Objavljeno u Brcko

 

Na parking prostoru Policije (pored Skupštine), danas je upriličena prezentacija komandnog vozila zvaničnicima Distrikta, koje je donirano od strane Ambasade SAD-a.

 

Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država putem Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a, finansirala je nabavku tri prilagođena komandna vozila, koja su uručena predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjeljenju za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH. Ukupna vrijednosti ove donacije je oko 450.000 dolara.

 

 

Šef Odjela za javnu bezbjednost brčanske Vlade Bogdan Bratić, istakao je da je procijenjena vrijednost ovog komandnog vozila oko 150. 000 dolara, te da će se koristiti za razne akcije spašavanja u svim kriznim situacijama, i koristit će ga pored ovog odjela i Policija Brčko distritka, kao i ostale vladine institucije koje iskažu potrebu za njegovo angažovanje.

 

 

Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu bezbjednost istakao je da se radi o vozilu IVECO, 250 konjskih snaga, 4×4, opremljeno agregatom, klimatizovano, koje ima mogućnost spajanja na mrežnu struju, projekcije trenutne situacije na terenu, prostor predviđen za komandno mjesto za rukovođenje kriznim situacijama i boravak za oko 10-tak odgovornih osoba.

 

 

„Još uvijek ga nismo testirali ali prema svim karakteristikama mislimo da može savladati svaki teren, kao i malo dublju vodu. Moglo bi se koristiti i za transport, odnosno evakuaciju ljudi i možda transport nekih manji količina roba na ugroženom području“, dodao je Hasanbašić.

 

Prema Bratićevim riječima, sa Ambasadom SAD-a, i Federalnom upravom civilne zaštite FBiH, te Republičkom upravom civilne zaštite RS, dogovoreno je da ukoliko dođe do određenih kriznih situacija u opštinama sa kojima Distrikt graniči, da ovo komandno vozilo može i tada izaći na teren i pružiti podršku.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com