Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 27 Novembar 2020

Socijalistička partija unatoč odličnom izbornom rezultatu u Distriktu ide u opoziciju

  • Objavljeno u Brcko

Kokan 780x470Čelni čovjek brčanske Socijalističke partije, Zoran Kokanović je, u svom današnjem obraćanju javnosti, rekao da je juče potpisani Sporazum o takozvanom „srpskom bloku“ u Parlamentu Distrikta, jedna potpuno neprincipijelna koalicija koja nema izgleda na duži opstanak. Ujedno od SNSD-a zahtijeva da se izbore da Siniša Milić, još jedan mandat bude gradonačelnik Brčkog, s obziron da je to bio SNSD-ov glavni predizborni slogan.

 

Više...

Brčko: Medžlis Islamske zajednice Bolnici donirao prehrambene artikle

  • Objavljeno u Brcko

 

Uposlenici Medžlisa Islamske zajednice Brčko su u četvrtak 26. novembra 2020. godine uručili vrijednu donaciju brčanskoj Bolnici, prenosi Otisak.

Riječ je o prehrambenim artiklima koji su kroz akciju zekata na poljoprivredne proizvode prikupljeni i distribuirani na području Brčko distrikta. Donirani su artikli poput brašna, krompira, luka, ulja, soli, šećera, tjestenine, začina i drugih proizvoda.

Sabahudin-ef. Ravkić kordinirao je ovu akciju i ovom prilikom izjavio: “Akcija zekata na poljoprivredne proizvode uspješno je realizirana na području Medžlisa Brčko a prikupljene proizvode distribuirali smo na različite adrese pravnih i fizičkih lica koja su u potrebi a s obzirom na trenutnu situaciju procijenili smo kako će ovakva vrsta pomoći biti od koristi i brčanskoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi.”
I u narednom periodu Medžlis Islamske zajednice Brčko će, u skladu s mogućnostima, pružati podršku JZU Brčko u njihovom radu.

 

 

Više...

Vlada: Na vanrednoj sjednici usvojene odluke za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 128. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju porodica poginulog borca, ratnog vojnog invalida i člana porodice ratnog vojnog invalida u Brčko distriktu BiH i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju demobilisanom borcu i članu porodice umrlog demobilisanog borca u Brčko distriktu BiH.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da je za obje kategorije izdvojeno po 600.000 KM.

„U okviru svake od ovih kategorija postoje i tri potkategorije i riječ je o doznaci jednakih sredstava u iznosu od po 200.000 KM za udruženja proistekla iz prošlog rata (Armija RBiH, HVO i Vojska RS)”, kazao je Pezerović.

On je naglasio da su usvojenim odlukama utvrđeni i kriteriji za izbor korisnika prava što, kako je kazao, podrazumijeva pomoć u rješavanju stambenog pitanja u smislu nove gradnje, nadogradnje, sanacije i završetka gradnje stambenog objekta na području Brčko distrikta BiH.

„Ove odluke nisu ništa novo u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Kada je u pitanju prva odluka ona se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju potpune nove izgradnje stambenog objekta u maksimalnom iznosu do 33.000 KM po korisniku. Sredstva za pomoć za nadogradnju, sanaciju ili završetak gradnje stambenog objekta dodjeljuju se do iznosa potrebnog za postizanje potpunog stambenog zbrinjavanja, a prioritet za dodjelu pomoći imaju podnosioci zahtjeva koji nikada nisu koristili sredstva za stambeno zbrinjavanje. Kada je u pitanju druga usvojena odluka za potrebe nove gradnje stambenog objekta predviđen maksimalni iznos je do 15.000 KM po korisniku, dok je za pomoć za nadogradnju, sanaciju ili završetak gradnje stambenog objekta predviđeno maksimalno 10.000 KM po jednom korisniku”, istakao je Pezerović dodajući da je obaveza svih lica koja budu dobila sredstva da u roku od devet mjeseci od dana doznake na njihov tekući račun utroše sredstva u svrhu za koju su i dobili, te da u roku od 30 dana izvijeste Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge o tom utrošku.

On je naglasio da je zbog epidemiološke situacije na području Distrikta predloženo da se operativni dio na terenu odgodi do proljeća, a da se sredstva rezervišu s datumom 31. 12. 2020. godine.

„Također, mi ćemo u toku dana objaviti i javni poziv koji će biti istaknut na oglasnoj ploči zgrade Vlade, u prostorijama Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja kao i udruženja proisteklih iz prošlog rata”, kazao je Pezerović.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju programa utroška sredstava za 2020. godinu – III. dio.

 

Više...

Predstava “GospOUdinNOUbadi” EXIT teatra Zagreb pobjednik 37. Susreta pozorišta BiH u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Gran pri Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta jednoglasno su dodijeljeni predstavi “GospOUdinNOUbadi”, autora i reditelja Saše Anočića, u produkciji EXIT teatra Zagreb.

Ovo je odluka stručnog žirija 37. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom koga čine pozorišni kritičar Nedžad Ibrahimović, glumac Slaven Knezović i reditelj Goran Damjanac.

Prema njihovoj odluci, Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Jeleni Kordić – Kuret za ulogu Tereze Bevande Duspare u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Domagoju Ivankoviću za više uloga u predstavi “GospOUdinNOUbadi”, autora Saše Anočića, u produkciji EXIT teatra Zagreb.
U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Ajlu Hamzić za ulogu Safete Hadžiavdić u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Draženu Pavloviću za ulogu Hamze Đule u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Nagrada za muziku dodijeljena je Huseinu Oručeviću za predstavu “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, a Jelena Vidović je nagrađena za kostim za predstavu “Zlatno doba”, autora Željka Stjepanovića, u produkciji Narodnog pozorišta RS Banjaluka.
Nagrada za scenografiju dodijeljena je Dragani Purković – Macan za predstavu “Zlatno doba” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Ameli Kreso za ulogu Lejle Peco u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Goranu Jokiću za ulogu Bana Milosavljevića u predstavi “Zlatno doba” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka.

Nagradu za najbolju režiju osvojila je Lajla Kaikčija za predstavu “28. proba” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, Statua Zlatno pero, dodijeljena je Željku Stjepanoviću za predstavu “Zlatno doba” u produkciji Narodnog pozorišta RS-a Banjaluka.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, dodijeljena je predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.
Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Ajli Hamzić za ulogu Safete Hadžiavdić u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.
Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Ivan Skoko za ulogu Ante Šarca u predstavi “Identitluk”, grupe autora, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

 

 

 

Više...

Uručeni ključevi automobila ratnim vojnim invalidima

  • Objavljeno u BiH

 

U krugu Logističkog centra Asa šped u Sarajevu, danas su uručeni ključevi 28 novih automobila ratnim vojnim invalidima 100 posto prve grupe. U Budžetu Federacije BiH za ovu godinu, osigurana su sredstva za nabavku 50 automobila, u ukupnom iznosu od gotovo 1.500.000 KM. Zbog trenutne epidemiološke situacije, danas su ključevi uručeni prvoj grupi sa područja Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, dok će u narednim danima biti uručeni ključevi i preostala 22 nova automobila prilagođena potrebama stopostotnih ratnih vojnih invalida prve grupe. – Kao Vlada Federacije smo bili kategorični i prilikom izrade ovogodišnjeg Rebalansa budžeta u koji smo morali ići zbog preusmjeravanja sredstava za suzbijanje i saniranje negativnih posljedica pandemije, da ne diramo u već određeni iznos namijenjen za naknade i prava boračkoj kategoriji – rekao je ovom prilikom premijer Federacije BiH Fadil Novalić. – Ova dodjela automobila je naša obaveza ispunjavanja obećanja koje smo vam dali. Naše je opredjeljenje da najranjivojoj kategoriji naših boraca obezbijedimo sve što je u našoj moći, iako smo svjesni da je ovo minimum u odnosu na ono što ste vi dali za slobodu i nezavisnost naše države. Vi koji ste danas ovdje, stopostotni ratni vojni invalidi prve grupe, zaslužujete poseban senzibilitet i tretman cijelog našeg društva, a posebno vlasti – naglasio je federalni premijer. Istakao je da ovi automobili ovoj kategoriji ne predstavljaju nikakav luksuz, već prijeku potrebu za život, te da se barem malo olakšaju njihove dvakodnevne potrebe. – Vlada Federacije BiH vas nikad ne smije zaboraviti, kao ni praviti nikakve uštede na račun vaših potreba i prava koje ste ponosno zaslužili – kazao je Novalić. Automobili marke Škoda octavia karavan ambition 1.5 TSI DSG-automatik su u potpunosti prilagođeni ovoj kategoriji RVI, koji vozila koriste kao ortopedska pomagala, a vrijednost jednog vozila je 29.950 KM. Vozila su nabavljena u skladu sa sporazumom potpisanim 30. septembra ove godine između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Porschea BH d.o.o. Ovaj program nabavke vozila je nastavak pružanja podrške ratnim vojnim invalidima 100 posto prve grupe s ciljem poboljšanja uslova njihovog života, te je, uprkos smanjenju finansijskih sredstava zbog pandemije koronavirusa, ova budžetska pozicija ostala ista. Inače, riječ je o nastavku aktivnosti Vlade Federacije BiH putem Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u osiguranju automobila najugroženijim kategorijama RVI. Od 2015. godine Vlada Federacije BiH je putem resornog ministarstva osigurala nabavku 330 automobila za RVI 100 posto prve grupe, za što je iz Budžeta Federacije BiH izdvojeno 8,5 miliona KM.

Više...

U BiH 1.179 novozaraženih koronavirusom, preminule 62 osobe

 

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrđeno je 1.179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su preminule 62 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.145 uzoraka, od kojih je 738 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 272.216 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 54.306 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 35.186 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 943 pacijenta. Trenutno je aktivno 17.639 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 36 novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.481.

U Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. Аpоstоl Lukа u Dоbојu i izvršеnо је tеstirаnjе 938 lаbоrаtоriјskih uzоrkа, а nоvi koronavirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 388 оsоbe.

Rаdi sе о 205 muških i 183 žеnskih оsоbа, оd kојih је 59 mlаđе, 224 srеdnjе i 105 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је 25 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg kоrоnаvirusа. Rаdi sе о 17 muških i оsаm žеnskih оsоbа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi оd kојih su pеt iz Bаnjаlukе, pо tri iz Kоtоr Vаrоšа i Prnjаvоrа, pо dviје iz Kоzаrskе Dubicе, Biјеljinе i Brаtuncа i pо јеdnа оsоbа iz Stаnаrа, Rоgаticе, Bilеćе, Trеbinjа, Šаmcа, Dоbоја, Grаdiškе i Mrkоnjić Grаdа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 29.366 slučајеvа kоrоnаvirusа, а prеminulо је ukupnо 987 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg kоrоnаvirusа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 14.112 оsоbе, а tеstirаnе su ukupnо 130.941 оsоbе.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 1.189, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 439, а u opštim bоlnicаmа 750.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 13.117 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 92.075 оsоbе.

U Brčko distriktu BiH registrovana su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminula je jedna muška osoba.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com