Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 11 Novembar 2022

Brčko: Tribina “Probudi srce svoje”, gost hafiz Ammar Bašić

  • Objavljeno u Brcko

 

Medžlis Islamske zajednice Brčko u subotu 12. novembra 2022. godine u brčanskom Domu kulture od 18,30 sati organizira tribinu na kojoj će gostovati hafiz Ammar Bašić iz Sarajeva koji je jako interesantan brčanskoj vjerničkoj publici.

 

Tema tribine je: “Probudi svoje srce”. U programu će učestvovati i članovi hora Mošus.

 

 

Izvor: Otisak.ba

Više...

Policija Brčko distrikta BiH rasvijetlila seriju teških krađa u džamijama

  • Objavljeno u Brcko

 

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u veoma kratkom roku rasvijetlili seriju teških krađa koje su izvršene u proteklih par dana na štetu Islamske zajednice Brčko u tri džamije u Brčko distriktu BiH (Bijela, Savska Atik i džamija u Dizdaruši), te pronašli i slobode lišili jedno lice za koje postoji osnov sumnje da je počinio navedena krivična djela.

 

O navedenim događajima Policija Brčko distrikta BiH je obaviještena dana 08. i 10.11.2022. godine od vjerskih službenika navedenih džamija, da je nepoznato lice razbilo i otuđilo kase s novcem, nakon kojih su policijski službenici izvršili uviđaje pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Preduzimanjem operativno taktičkih mjera i radnji policijski službenici su dana 10.11.2022. godine u veoma kratkom roku identifikovali izvršioca predmetnih krivičnih djela, a riječ je o licu inicijala M.F. rođenom 2004. godine iz Brčkog. Navedeno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Teška krađa“ iz člana 281. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak. Kriminalističkom obradom razjašnjene su sve okolnosti izvršenja krivičnih djela i pronađeni određeni predmeti važni za krivični postupak.

Po okončanju i dokumentovanju radnji dokazivanja Policija Brčko distrikta BiH će Tužilaštvu Brčko distrikta BiH podnijeti Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

Više...

Sjednica novog saziva Predstavničkog doma FBiH bit će održana 1. decembra

 

Jučer je održan radno - konsultativni sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka koje su na oktobarskim Općim izborima u BiH osvojile mjesta u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za naredni četvorogodišnji mandat.

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović održao je konsultativni sastanak s ciljem pripreme konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

 

Dogovoreno je da će sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH biti održana 1. decembra 2022. godine, a dogovoren je i sastav privremenih radnih tijela neophodnih za održavanje konstituirajuće sjednice.

 

"Svi priželjkujemo da parlamentarne većine budu što prije formirane i nove vlasti što prije konstitutuirane da bi nastavile rješavati probleme s kojima se susreću građani", rekao je Zaimović.

 

Poziv za konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma FBiH bit će dostavljen nakon što Centralna izborna komisija obavijesti Federalni parlament u vezi dokumentacije i načina uručenja uvjerenja za dodjelu mandata.

 

Izvor: Klix

Više...

Vlada Federacije BiH ograničila cijenu peleta na 480 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Vlada Federacije BiH /FBiH/ ograničila je cijenu peleta od drveta na 480 KM plus PDV po toni u trgovini na malo, u svim pakovanjima.

 

Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta, saopšteno je iz Vlade FBiH.

 

U saopštenju se navodi je prijedlog za ograničenje cijene peleta uputilo federalno Ministarstvo trgovine, jer je uočeno da su u proteklom periodu poslovne politike proizvođača i trgovaca peletom prvenstveno bile orijentisane ka izvozu s ciljem ostvarivanja za njih maksimalnog profita, te da nije vođeno računa o potrebama domaćeg tržišta.

 

Na sjednici je istaknuto da je Vlada Republike Srpske već donijela ovakvu odluku, te da je ona 4. novembra objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske i da će na snagu stupiti u subotu, 12. novembra.

Odluka Vlade FBiH sutra će biti objavljena u Službenim novinama FBiH i stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja, odnosno istog dana kao i u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

 

Na prijedlog federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je dopunila uredbu o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.

Kako je obrazloženo, osnovni razlog za njenu dopunu je energetska kriza koja se u ovoj godini pojavila u Evropi i svijetu posebno u oblasti prirodnog gasa, te potrebe da i u tim uslovima bude regulisana nabavka ovog energenta.

U saopštenju se navodi da se dopune podnose na interventne količine prirodnog gasa koje se utvrđuju kao one koje je neophodno dodatno obezbijediti u slučaju ekstremnih situacija i nepredviđenih okolnosti.

 

Na jučerašnjoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH s ciljem prilagođavanja zakonodavnog okvira potrebama investitora radi stvaranja što boljeg i efikasnijeg privrednog ambijenta u FBiH, navodi se u saopštenju.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com