Menu

Ponedjeljak, 28 Novembar 2022

Uspješna godina Nautičkog kluba Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

„Nautički klub Brčko“ ove godine je bio angažovan u dijelu obuke kandidata za upravljanje motornim čamcima, obilježavanjem Međunarodnog dana rijeke Save i organizacijom Gradske regate „Karneval na vodi“.

 

„Nautički klub Brčko“ zbog velike zainteresiranosti građana Brčko distrikta ove je godine u dva navrata vršio obuku kandidata za sticanje međunarodne dozvole za upravljanje motornim člancima. Lejla Rejzović, portparolka “Nautičkog kluba Brčko” pojasnila je da je prvo polaganje ispita za upravljanje motornim čamcima organizirano 17. juna kada se prijavilo 50 kandidata koji su uspješno završili teoretsku i praktičnu obuku. Na drugom terminu za polaganje 14. oktobra prijavilo se 40 kandidata koji su uspješno zavšili obuku i dobili međunarodnu dozvolu.

 

„Naravno da sve ovo ne bismo uspjeli bez saradnje sa našim stručnim timom Ministarstva saobraćaja i veze Republike Srpske i Kapetanije Brčko“, kazala je Rejzović. Ona je od aktivnosti Kluba ove godine izdvojila uspješnu organizaciju obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Save koji se obilježava već 15 godina 1. juna u četiri države sliva rijeke Save: Hrvatska, Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

 

Rejzović je istaknula da je Nautički klub Brčko, pored organizacije polaganja ispita za upravljanjem plovilima na vodi i obilježavanja Dana rijeke Save, ugostio i prijatelje Kluba iz Gorske službe spašavanja Brčko distrikta i članove Gorskog kluba „Sana“ iz Švicarske.

 

„Ono po čemu je naš klub najpoznatiji je organizacija Gradske regate- Karneval na vodi. Ove godine Karneval je organizovan 14. avgusta“, napomenula je Rejzović i dodala za su prijave za učešće zaprimane od 09.00 sati na štandu na sredini Save, gdje su učesnici uz prijave preuzimali i poklon pakete od sponozora Kluba. U 11.00 sati počelo je otvaranje Karnevala sa obraćanjem domaćina i gostiju, nakon čega se uputilo uzvodno prema Rajevu Selu, odakle se vozilo plovilima prema Ficibajeru bez paljenja motora.

 

Rejzović je još kazala da je završnica Karnevala na vodi započela u 18.00 sati formiranjem svečanog defilea, u 19.00 sati je počeo muzički program koji je okončan u 22.00 sata mini vatrometom.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Š naselje: 12-godišnja djevojčica skokom sa zgrade pokušala samoubistvo

  • Objavljeno u Brcko

 

Kako Otisak ekskluzivno saznaje, sinoć se u Brčkom desila tragedija. Naime, dvanaestogodišnja djevojčica pokušala je samoubistvo skokom sa četvrtog sprata zgrade u kojoj je živjela.

Mještani pričaju kako se djevojčica se bacila sa balkona, što je komšinica vidjela koja se zadesila na balkonu ispod,

Na svu sreći, pala je na pijesak koji se nalazio na gradilištu pored zgrade.

Hospitolizovana je na na UKC Tuzla i van životne je opasnosti.

Kako saznajemo, djevojčica je prije pokušaja samoubistva skokom sa zgrade, popila i veću količinu medikamenata.

Identitet nastradale poznat redakciji

Svemu tome je prethodilo vršnjačko nasilje, i cyber nasilje o čemu smo nedavno i pisali.

 

Izvor: Otisak

Više...

BiH: Jak zemljotres pogodio područje Željeznog Polja kod Zenice

  • Objavljeno u BiH

 

Zemljotres jačine 4,4 stepena po Richterovoj skali registrovan je u ponedjeljak u 08:49 sati na području Željeznog Polja, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je da je zemljotres jačine 4,6 stepeni registrovan sjeverno od Zenice, na dubini od dva kilometra, nedaleko od Žepča, Zavidovića i Travnika.

Još nema informacija o materijalnoj šteti ili povrijeđenim osobama.

Izvor:AA

Više...

Sjednica Vijeća ministara BiH danas u Sarajevu, na dnevnom redu 111 tačaka

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici koja je zakazana za danas, trebalo bi razmatrati 111 tačaka dnevnog reda među kojima je i Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH.

Sjednica na kojoj je nacrt ovog zakona trebao biti razmatran, prvobitno je bila zakazana za prošli četvrtak, ali je odgođena jer nije postignuta saglasnost o dnevnom redu.

Na današnjoj sjednici također bi trebao biti razmatran i Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kao i Nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Predviđeno je i razmatranje izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kao i Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, ali i izmjene Odluke o tehničko-tehnološkom i softverskom standardu za bh. institucije.

Državni ministri bi trebali razmatrati i Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2023. godine.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o provedbi Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih dionica međudržavne ceste E-661 između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, kao i niz drugih izvještaja i informacija.

 

Izvor: Fena

Više...

Od danas hljeb skuplji za 20 feninga, pekari sumnjaju da će rast cijena tu i stati

  • Objavljeno u BiH

 

Val poskupljenja se nastavlja i na vidiku nema kraja, a od danas će u prodavnicama građani BiH plaćati skuplji hljeb.

 

Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas - polubijeli, narodni i penzionerski hljeb, od danas će biti skuplji za 20 feninga.

Polubijeli i narodni hljeb koštat će 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje hljeba u toku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Također, na cijenu je utjecalo i poskupljenje goriva.

Banjalučki mediji javljaju da će od 1. decembra u entitetu RS hljeb također trebao poskupjeti za 10 feninga, a već sada u Banjoj Luci košta 2 marke. Obični hljeb (oko 600 grama) u tom gradu trenutno košta od 1,80 do 2 KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom naredne godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije.

Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platežna moć građana je u prosjeku ostala na istom nivou prije poskupljenja. U najtežem položaju su penzioneri i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupjeti i energenti.

Cijene hljeba su porasle i u zemljama regiona, kao i Evropske unije.

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com