Menu

Četvrtak, 03 Novembar 2022

Rezultat Berlinskog procesa: Omogućeno da se građani u regionu kreću samo sa ličnim kartama

 

b 221103074

 

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

 

Sporazume su u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Scholza, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju Majlinde Bregu potpisali predsjednik Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti.

 

Da bi dogovoreno bilo moguće realizovati, sporazumi moraju biti potvrđeni i u Predsjedništvu BiH, a zatim u državnom parlamentu.

 

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju ličnih karata pojednostavljuje prelazak granica stanovnika Zapadnog Balkana s obzirom na to da je dovoljno posjedovanje lične karte. Osim toga, sporazumom se predviđa i pojednostavljivanje administrativnih postupaka za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika Zapadnog Balkana.

 

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija reguliše se međusobno priznavanje fakultetskih diploma uključujući i pristup građana tržištu rada u svim državama potpisnicama. Za početak će sporazum biti primjenjivan na državne univerzitete, a zatim će biti prošireno i na privatne. Za cilj će imati omogućavanje bolje cirkulacije mladih u regionu.

 

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za ljekare, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada. Ovim sporazumom se uspostavlja jedinstvena primjena pravila i stvara osnova za mobilnost profesionalaca širom regiona.

 

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za sve države Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) za ubrzanje približavanja EU i jačanje regionalne integracije i saradnje što je ključno za ekonomski rast i mir na Zapadnom Balkanu.

 

Izvor: Klix

Više...

Usvojen drugi rebalans Budžeta za 2022. godinu

 • Objavljeno u Brcko

zgrada

 

Skupština Brčko distrikta je na započetoj 32. redovnoj sjednici usvojila drugi rebalans budžeta Distrikta za 2022. godinu u iznosu nešto većem od 37 000 000 KM, nakon čega je ukupan Budžet Distrikta za 2022. godinu povećan na 249 000 000 KM.

 

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da je Komisija prihvatila deset (10) amandmana koje su uputili predstavnici mjesnih zajednica, udruženja građana i pojedinci kao i četrnaest (14) amandmana gradonačelnika te da je dio sredstava za bruto plate i naknade koji neće biti utrošen do kraja godine preraspoređen na kapitalni budžet, donacije udruženjima građana od opšteg interesa i Odjeljenju za obrazovanje Vlade Distrikta.

 

Blažić je napomenuo da će određeni broj zahtjeva i prijedloga za koji su pristigli za rebalans biti ugrađeni u konačnu verziju budžeta za 2023. godinu, da Komisiji i dalje pristižu prijedlozi građana i udruženja, da se jedan dio tih zahtjeva odnosi na povećanje plata zaposlenim u institucijama Distrikta koji imaju najniži platni razred, kao i za povećanje plata šefovima pododjeljenja koji su prema Zakonu o službenicima i namještenicima ostali nesrazmjerno raspoređeni u odnosu na svoje podređene.

 

Nakon što su povučene ranije predložene izmjene i dopune Zakona o sportu, poslanici su, u prvom čitanju, prihvatili novi prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona.

 

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović je istakao da jedan sportski kolektiv više neće moći da povlači sva potrebna sredstva iz budžeta, već da mora pronaći i druge izvore finansiranja.

„Došlo je vrijeme da sportski kolektivi moraju pravdati sredstva koja dobiju iz budžeta. Ukoliko se sportski kolektiv samo finansira iz budžeta Distrikta, postavlja se pitanje opravdanosti njegovog postojanja“, rekao je Filipović.

 

Skupština je na 32. redovnom zasjedanju donijela odluku o održavanju javne rasprave o Nacrtu zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji je usvojen u prvom čitanju. Javna rasprava o ovom nacrtu zakona održat će se u četvrtak, 10. novembra s početkom u 16 sati u sali za plenarna zasjedanja.

 

Prije početka 32. redovne sjednice Skupština je nastavila 31. redovno zasjedanje i usvojila, u prvom čitanju Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrazovanju u osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu uz zaključak da se o ovim izmjenama i dopunama održi javna rasprava koja je zakazana za srijedu, 9. novembra s početkom u 16 sati u sali za plenarna zasjedanja.

 

Na 32. redovnom zasjedanju, čiji nastavak će biti naknadno utvrđen, razmatrane su i usvojene i sljedeće tačke dnevnog reda

 1. Poslanička pitanja i odgovori
 2. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Brčko distrikta BiH – prvo čitanje
 3. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o povlačenju iz skupštinske procedure Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH
 4. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH – prvo čitanje
 5. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopuni Zakona o javnom preduzeću „Luka Brčko“ Brčko distrikt BiH – prvo čitanje (prijedlog klubova poslanika SNSD-a, SDA i HDZ-a)
 6. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o djelatnosti osiguranja u Brčko distriktu BiH – prvo čitanje (prijedlog klubova poslanika SNSD-a, SDA i HDZ-a)
 7. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na dobit – drugo čitanje (prijedlog klubova poslanika HDZ-a, SDA i SNSD-a)
 8. Razmatranje prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2023. godinu
 9. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje dva člana Izborne komisije Brčko distrikta BiH
 10. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o utvrđivanju javnog interesa – izgradnja sportskih terena s dječjim igralištem i pratećom opremom u MZ Gredice
 11. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o utvrđivanju javnog interesa – izgradnja ulice Stevana Mokranjca u MZ Grčica
 12. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o odobravanju Strategije zaštite životne sredine Brčko distrikta BiH za period 2022–2032. godina
 13. Davanje saglasnosti na Odluku o iznosu naknade za angažman po osnovu ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima u JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH

 

Za naredno zasjedanje odgođene su ove tačke dnevnog reda:

1. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o utvrđivanju javnog interesa putem specijalne pogodbe u svrhu prenosa prava vlasništva na Medžlis islamske zajednice Brčko za potrebe mezarja

2. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o utvrđivanju javnog interesa putem specijalne pogodbe u svrhu prenosa prava vlasništva na Srpsko pravoslavno arhijerejsko namjesništvo brčansko u Brčkom za potrebe groblja.

Više...

Zvanično predstavljen Akcioni plan „Zeleni gradovi“ za Brčko distrikt BiH

 • Objavljeno u Brcko

Gradonačelnik

 

Nakon što se Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u oktobru 2021. godine pridružio programu „Zeleni gradovi“ Evropske banke za obnovu i razvoj potpisivanjem Memoranduma između Vlade Distrikta i EBRD-a, danas je zvanično predstavljen Akcioni plan „Zeleni gradovi“ za Brčko distrikt BiH. Tim povodom, prisutni su imali priliku pogledati prezentaciju o procesima izrade i očekivanim rezultatima ovog plana.

 

Predstavljanje projekta ozvaničio je svojim obraćanjem gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, kazavši da je opći cilj izrade Akcionog plana „Zeleni grad“ pružanje podrške Distriktu da postane četvrti grad u Bosni i Hercegovini koji je stupio u istoimenu mrežu, zajedno sa oko 50 gradova širom Evrope, za što je istakao iskrenu zahvalnost Vladi Italije koja je putem Centralne evropske inicijative finansirala izradu Akcionog plana, kao i EBRD-u.

On je dodao da Vlada nastavlja raditi po dosadašnjem planu u svrhu poboljšanja života svih građana Distrikta što uključuje dovršavanje započetih projekata komunalne infrastrukture, rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnica i putne signalizacije, kanalizacione i vodovodne mreže, kao i poboljšanje elektronaponske mreže i uvođenje LED rasvjete.

 

Zlatan Musić, šef Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova, Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, objasnio je ukratko koncept spomenutog Akcionog plana.

„Akcioni plan zelenih gradova obuhvata 134 konkretna indikatora koji se rade po istoj metodologiji, metodologiji Evropske banke za obnovu i razvoj koja se implementira u 52 grada u zemljama Evropske unije i omogućit će da se u osam osnovnih oblasti definišu konkretni prioriteti i mjere koje će biti namijenjene razvoju Distrikta. Neke od tih oblasti su zaštita vazduha, tla, vode, također neke od tih oblasti uključuju i energetsku efikasnost, dekarbonizaciju i slično“, istakao je Musić.

 

 Manuela Naessl, direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, iskazala je svoje zadovoljstvo ovim projektom koji će trajati oko 12 mjeseci. „Distrikt se do sada pokazao kao veoma odličan i mi smo već uradili prve investicije koje se odnose na „Luku Brčko“ kao i vodovodne mreže u Distriktu. Tu ima izazova s kojima se susrećemo, ali vjerujemo da ćemo u narednom periodu to sve riješiti zajedno. Nadamo se da ćemo ostvariti jako dobru saradnju u narednom periodu s Distriktom, a također pozivamo i sve građane, zainteresovane strane da se uključe aktivno u ovaj projekat“, izjavila je direktorica Naessl.

Više...

Vlada Republike Srpske ograničila cijenu peleta na 480KM

 • Objavljeno u Brcko

pelet

 

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici ograničila najveću cijenu peleta i on će da košta 480 KM plus PDV po toni - saopštio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

 

On je rekao da je ova odluka usaglašena i sa proizvođačima peleta, ali i sa Vladom Federacije BiH koja će, kako kaže Višković, donijeti identičnu odluku.

– Ovo je urađeno u cilju zaštite standarda stanovništva – rekao je Višković.

 

On je naveo da će proizvođačima peleta biti omogućeno da izvoze proizvode nakon što namire domaće potrošače.Podsjećamo, cijena peleta je povećana i za više od 100 odsto u odnosu na prošlu sezonu i jedna tona košta i 700 KM.

 

 

Izvor: ebrcko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com