Menu

Srijeda, 09 Novembar 2022

Bingo će u znak zahvalnosti svim uposlenicima isplatiti po 1.080 KM finansijske podrške

  • Objavljeno u BiH

 

Najveća domaća poslovna grupacija Bingo Group danas je u Sarajevu održala konferenciju za medije.

Ova grupacija, sa skoro 9.000 zaposlenih, najveći je investitor i poslodavac u Bosni i Hercegovini, a danas je najavila isplatu finansijske podrške svojim zaposlenim. Posljednjih skoro 30 godina Bingo Group je na domaćem tržištu investirao preko 850 miliona KM, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom. Ove investicije podrazumijevaju investicije u proizvodnju, akvizicije, rast i razvoj, tehnologiju i ljude.

Ljudi su u fokusu našeg djelovanja. S njima smo izgradili najjaču domaću poslovnu grupaciju, koja je u isto vrijeme i najveći domaći investitor u državi. U budućnost idemo sa jasnom vizijom, čiji su neizostavan dio naši uposleni. Sutra će na račune naših uposlenika, koji su sa nama duže od šest mjeseci i nastavljaju graditi kompaniju, njih skoro 9.000 biti uplaćeno po 1.080 KM finansijske podrške.

To znači da će Bingo kao grupacija uplatiti skoro 10 miliona KM na nivou cijele države.“ – izjavila je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group, naglasivši da ovaj iznos uključuje i dio pripadajućih poreza na iznose koji će se isplatiti radnicima grupacije u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko.

Maloprodaja je oblast u kojoj se Bingo Group izdvaja kao najveći, sa više od 220 prodajnih objekata, pedesetak ugostiteljskih objekata, kao i šest tržnih centara u cijeloj BiH. Pored maloprodaje u okviru Bingo Group nalazi se i 13 proizvodnih jedinica, koje djeluju u okviru Binga, ali i kao samostalne proizvodne fabrike.

„Naša vizija je jasna, a to je vizija razvoja domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta, što kroz razvoj Binga, kao najvećeg lanca trgovina u BiH, što kroz akviziciju, spašavanje i revitalizaciju domaćih firmi kojima je prijetio stečaj, poput Dite, Semberke i Majevice. Kompanije spašene od stečaja koje danas uspješno izvoze svoje proizvode na strana tržišta..

 

U okviru grupe djeluju i druge proizvodne kompanije, poput Pivare Tuzla, Duke, Ingrama i Kaleteksa, “ – istakla je gospođa Kunosić.

Da je neupitan ekonomski doprinos grupacije sveukupnoj ekonomiji BiH pokazuje podatak da godišnje Bingo Group uplati preko 51 milion KM poreza i doprinosa direktno vezanih za platu, od kojih je 25 miliona KM doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, a skoro 18 miliona KM doprinosa za zdravstveno osiguranje. O stalnom unapređenju uslova rada u Bingo trgovinama govorio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo.

 

„Ponosni smo na činjenicu da naši uposlenici imaju najviša prosječna primanja u oblasti tradicionalne trgovine u BiH, koja u prosjeku iznose oko 1.049 KM neto, te 1.429,42 KM bruto. Ove godine smo uposlenicima isplatili 350 KM regresa, koji sa ovih 1.080 KM predstavljaju 1.430 KM dodatnih primanja, što je praktično i više od 13-te plate za naše radnike.“ – istakao je on.

 

Predstavnici Bingo Group istakli su da jednokratna podrška nije dovoljna te da je krajnje vrijeme da država omogući rasterećenje privrednika u korist radnika. „Mi kao najveći poslodavac javno se obavezujemo da ćemo svako rasterećenje poreza i doprinosa direktno preusmjeriti u korist radnika. Svako smanjenje ovih nameta, rezultirat će direktnim povećanjem plata naših radnika.

Biti najveći poslodavac, predstavlja veliku obavezu prema skoro 9.000 zaposlenih i oko 30.000 članova njihovih porodica. Naše pojedinačne akcije nisu rješenje, reakcija države je potrebna bez odlaganja.“ – izjavila je gospođa Kunosić.

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa najavila je pokretanje Fonda „Srce zajednice“, na inicijativu vlasnika grupacije Senada Džambića, koji podrazumijeva pružanje finansijske podrške oboljelim zaposlenicima, ali i članovima njihovih porodica.

 

Godišnji budžet Fonda će biti 1.000.000 KM. „Fond je sistematičan način da nastavimo pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo je dodatni doprinos Bingo grupacije da radno okruženje kreira kao mjesto gdje se zaposlenici osjećaju poštovano, cijenjeno i zaštićeno.“ – izjavila je Bukvarević.

Fond „Srce zajednice“ će postati operativan naredne godine.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

  • Objavljeno u BiH

 

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je 29. godišnjica rušenja Starog mosta, javlja Anadolu Agency (AA).

O jednom od najtužnijih dana u historiji grada Mostara i države Bosne i Hercegovine i danas su govorili Mostarci i svjedoci barbarskog čina. Mostarca Omera Faladžića vijest o rušenju mosta zatekla je u ratnoj mjesnoj zajednici Zalik.

“Bio sam dva kilometra daleko, kada je došla vijest da je most srušen. Mogu reći da je to jedan od najtužnijih dana u mom životu. Bože moj, rat je bio, dešavalo se… Znamo ko ga je srušio. Ne opraštamo. Ovo nije samo most preko rijeke, već most koji spaja ljude. Nadam se da će Bosna i Hercegovina i Mostar dalje živjeti, te da Mostar neće biti grad slučaj, već grad za primjer drugima“, rekao je Faladžić.

I današnju ceremoniju obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta na kojoj se između ostalih pojavio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, zajedno sa još nekoliko vijećnika, organizovao je Klub skakača u vodu Mostari. Na mostu su bili i igrači Fudbalskog kluba Velež, te osnovci mostarskih škola.

“Klub skakača već 29 godina obilježava ovaj datum, pretužan za svakog Mostarca i svakoga ko voli ovaj most.

Crnim slovima taj dan upisan je u historiji Mostara. Želja mi je da jednog dana, da ono o čemu pričamo u našoj Vijećnici, a to su jedinstvo i pomirenje, to potvrdimo dolaskom svih nas, kako vijećnika, tako i gradonačelnika da odamo počast na tragičan datum za sve nas“, izjavila je Adela Gosto, gradska vijećnica Mostara i članica Kluba skakača Mostari.

 

Stari most su srušile snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon što je prethodno danima granatiran i uništavan. Najvrjedniji spomenik materijalne kulture u Bosni i Hercegovini obnovljen je 2004. godine, a nešto kasnije uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Sagrađen je 1566. u vrijeme Osmanskog carstva, a njegov tvorac je čuveni Mimar Hajrudin.

Povodom 29. godišnjice rušenja Starog mosta, Mostarski teatar mladih će izvesti predstavu Game, koja govori o uspostavi mostova među ljudima, jer su kako su poručili, to mostovi budućnosti.

 

Izvor: AA

Više...

Brčko: Počela isplata novčane materijalne pomoći

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donijelo je dana 07. novembra 2022. godine, Odluku o izdvajanju novčane materijalne pomoći na ime isplate prava korisnika stalne osnovne novčane pomoći, dodatka za njegu i pomoć od drugog lica, personalne asistencije i smještaja u drugu porodicu za mjesec oktobar 2022. godine, koji ovo pravo ostvaruju putem Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

Nalozi za isplatu sredstava upućeni su u utorak, 08. novembra 2022. godine, prema Direkciji za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a korisnici će svoje socijalne prinadležnosti moći preuzeti u toku sedmice, u zavisnosti od brzine transfera prema bankama, kao i brzine njihovog rasknjižavanja.

 

U oktobarskom obračunu, na ime prava na stalnu osnovnu novčanu pomoć će se isplatiti 857 korisnika u iznosu 195.083,00 KM, na ime prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica će se isplatiti 3.352 korisnika u iznosu od 473.677,00 KM, na ime prava na pomoć za usluge personalne asistencije će se isplatiti 826 korisnika u iznosu od 79.488,00 KM, te na ime naknade za hraniteljstvo će se isplatiti 30 hranitelja u iznosu od 7.500,00 KM.

 

Ukupno je za navedena prava izdvojeno 755.748,00 KM novčanih sredstava.

 

Sve eventualne prijave nepravilnosti, sugestije, kritike i pohvale, korisnici i građani mogu uputiti na e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Korisnici koji uoče greške u isplati ili je došlo do promjene u osnovi za ostvarivanje prava a koja utiče na prestanak prava, dužni su nastalu promjenu prijaviti u najkraćem mogućem roku, priopćili su iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Više...

JP „Komunalno Brčko“ spremno za zimsku sezonu

  • Objavljeno u Brcko

 

Zimska služba JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. izvršila je neophodne pripreme, te spremno dočekuje zimsku sezonu.

 

Rad Zimske službe zvanično je počeo 1. novembra i trajaće do 31. marta naredne godine.

 

Na zalihama je uskladišteno 200 tona industrijske soli kao i 760 tona drugog posipnog materijala, a u toku je nabavka novih količina, što bi trebalo biti dovoljno za kvalitetno obavljanje poslova čišćenja i održavanja saobraćajnica i trotoara u zimskim uslovima.

 

Od mehanizacije na raspolaganju je 6 kompleta za održavanje saobraćajnica, te 6 kompleta za održavanje trotoara, odnosno 4 velika kamiona i dva traktora za saobraćajnice, te 2 mala traktora, 3 bacača snijega i freza za čišćenje snijega sa trotoara, sa svim potrebnim priključcima.

 

JP „Komunalno Brčko“, u skladu sa odredbama iz ugovora sa investitorom JP „Putevi“, ima obavezu čišćenja gradskog područja distrikta u okviru tabli naseljenog mjesta Brčko, što podrazumijeva gradske i prigradske mjesne zajednice.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BiH se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci

  • Objavljeno u Sport

FB IMG 1667932774564 edit 120011150123874

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u muškoj kategoriji savladala je selekciju Kazahstana rezultatom 3:0 u setovima u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci 2022, čiji domaćin je Sarajevo. 

 

bih se plasirala u polufinale svjetskog prvenstva u sjedeoj odbojci 433d4

 

Izabranici Ifeta Mahmutovića su odličnom igrom prvi set dobili sa ubjedljivih 25:12, u drugom su slavili sa 26:24, a u trećem su bili bolji rezultatom 25:18 za pobjedu i plasman u polufinale, piše AA. 

Protivnik selekcije BiH u polufinalu, koje se igra sutra od 15:30 sati, bit će bolji iz duela Egipta i Njemačke.

 

FB IMG 1667932778031 edit 120003249464500

 

Grupna faza Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci završena je u nedjelju, a reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila maksimalan učinak, da bi u osmini finala savladala Hrvatsku.

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja reprezentacija BiH je višestruki paraolimpijski, svjetski i evropski prvak te samim time i najtrofejnija reprezentacija države.

 

 

Izvor: Balkan News

Više...

"Čudan i hibridan": Novi tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa gori od onog koji je pao u Parlamentu BiH

a6a79ba9658797154c7603e756c9a444

 

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine sačinilo je novi tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine koji je korak nazad u odnosu na onaj koji je odbijen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, pa čak dijelom gori i od aktuelnog zakona koji se mora mijenjati.

 

Kazala nam je ovo Ivana Korajlić iz organizacije Transparency International u BiH, komentirajući nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u bh. institucijama koji je nedavno upućen u proceduru.

 

Prethodni prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa odbijen je u Domu naroda Parlamenta BiH u maju ove godine zahvaljujući glasovima delegata iz HDZ-a BiH i SNSD-a. Ovaj zakon jedan je od ključnih koje naša država treba usvojiti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

 

Korajlić je istakla da je zakon koji je odbijen u Parlamentu BiH zadovoljavao većinu međunarodnih standarda i ono što bi trebala biti njegova svrha, a to je sprečavanje sukoba interesa. Taj odbijeni zakon je, dodala je, bio sveobuhvatniji u smislu nezavisnosti tijela koje odlučuje o sukobu interesa, nespojivosti javnih funkcija pa i sankcija. Između ostalog, novčane kazne su iznosile do 20.000 KM, a sada je predviđeno maksimalno 10.000 KM.

 

- Ovo što je sada predložilo Ministarstvo pravde BiH su vrlo čudna i hibridna rješenja počev od načina izbora komisije, do toga da se različito tretiraju različiti nosioci funkcija. Zastupnici i delegati su izuzeti od većine nespojivosti funkcija koje su propisane za ostale imenovane – rekla je Korajlić.

 

Nadalje, kazala je ona, ima čudne definicije kao i sam proces utvrđivanja sukoba interesa i kažnjavanja gdje se veća odgovornost stavlja na instituciju u kojoj osoba vrši funkciju nego na samu komisiju za utvrđivanje sukoba interesa.

 

Sporan je i način izbora članova komisije, a Korajlić je naglasila i da je predloženi tekst zakona ostavio ogroman prostor za proizvoljna tumačenja i neujednačenu praksu.

 

Interesantno je da je na samom početku teksta nacrta ovog zakona, vjerovatno greškom, napisana 2021. godina.

 

Korajlić je odgovorila da se ovakav tekst zakona nije ranije pojavljivao.

- Ranije je Ministarstvo pravde BiH izašlo s tekstom zakona koji je dobio negativno mišljenje Venecijanske komisije i povukli su ga – dodala je Korajlić.

 

Ona je navela da je novi tekst zakona u nekim dijelovima gori i od zakona koji je trenutno na snazi jer sada barem važe ista ograničenja za sve nosioce javnih funkcija, a nespojivosti se odnose na sve nivoe vlasti.

 

 

Izvor: faktor

Više...

Obijena džamija na Dizdaruši. Prepoznajete li osobe sa nadzorne kamere?

  • Objavljeno u Brcko

lopovi dizdarusa

 

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije sa nadzornih kamera te objava u kojoj se mole građani, da, ukoliko prepoznaju počinioce, iste prijave Policiji Brčko distirkta BiH.

 

Tekst prenosimo u cjelosti:

Poštovane džematlije Džemat Dizdaruša, danas oko 14 sati je izvršena krađa sefa sa novcem od dobrovoljnih priloga naših džematlija.

U krađi su učestvovala 2 mlađa hursuza.

Jedan je ušao u džamiju dok smo klanjali ikindiju i sakrio se negdje,a poslije je odvalio sef i iznio kroz prozor .

Poslije je predao sef drugom lopovu koji je biciklom čekao pored kuce našeg komšije,a zatim se biciklom odvezao prema Grčici a drugi biciklom sa sefom prema glavnoj ulici.

Ako neko prepozna ove lopove neka nas kontaktira ili policiju.

Ali neka znaju od noćas pa nadalje nikad više neće rahat zaspati -to je tuđi hak =sadaka

 

Izvor: nula49

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com