Menu

Ponedjeljak, 14 Novembar 2022

Otvorena izložba „Zajednička umjetnost Balkana – tradicija i savremenost“

  • Objavljeno u Brcko

 

U galeriji Gradske vijećnice danas je otvorena izložba pod nazivom „Zajednička umjetnost Balkana – tradicija i savremenost“, koja je organizovana u saradnji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini. Radi se o izložbi fotografija i grafike sa IV. međunarodnog omladinskog festivala naziva „Rijeka tolerancije“ u sklopu Projekta „13 vijekova Bugarske“. Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić otvorio je izložbu zajedno s ambasadorom Republike Bugarske u BiH NJ. e. Valeri Ivanov Yotov i predstavnicom Projekta, gospođom Miglenom Gigovom.

 

„Današnja izložba je potvrda jedne dobre saradnje koju su vlasti Distrikta ostvarile s Ambasadom Republike Bugarske, prvenstveno na kulturnom polju, a imamo namjeru da vrlo skoro razmijenimo iskustva u oblasti privrede i tako proširimo saradnju kroz zajedničke privredne projekte“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Kadrić.

Ambasador Yotov zahvalio se gradonačelniku na prvoj uspješno realizovanoj saradnji, iskazavši nadu za budućom saradnjom. „Razgovarao sam s gradonačelnikom o važnosti naše regionalne saradnje, i nadam se da će uskoro biti realizovana saradnja između Distrikta, grada Sofije i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske“, istakao je ambasador.

Miglena Gigova, predstavnica Projekta, iskazala je svoje zadovoljstvo što se spomenuta izložba po prvi put izlaže upravo u Brčkom, gradu koji je izuzetan primjer za toleranciju u BiH i regiji. „Ova izložba ima 30 slika koje imaju grafike u kojima su sudjelovali studenti iz Bukurešta, Grčke, Bugarske i Srbije, a nadamo se da će u idućoj učestvovati i omladina iz Bosne i Hercegovine“, izjavila je Gigova.

 

Izložba će za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena do 14. decembra 2022.godine.

 

Više...

Javni poziv za finansiranje projekata od javnog interesa udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine objavilo je Javni poziv za finansiranje projekata od javnog interesa udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica.

 

Cilj Javnog poziva je finansiranje i sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti zaštite ljudi, materijalnih dobara i životne sredine na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Javni poziv i obrasce možete preuzeti na ovom linku:

http://js.bdcentral.net/Publication/Read/javni-poziv-za-finansiranje-projekata-8?lang=bs

Više...

Federalni inspektori već utvrdili prekoračenje propisane cijene peleta

  • Objavljeno u BiH

 

Federalni tržišni inspektorat subote su počeli vršiti pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

 

Naime, pomenutom odlukom Vlade FBiH na proslosedmičnoj sjednici, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.
Odluka je stupila u subotu, 12. novembra, a federalna i kantonalne tržišne inspekcije odmah su počele sa realizacijom i nadzorom nad njenim provođenjem.

 

Federalni tržišni inspektorat je tako u subotu izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH, u okviru kojih je kod jednog subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM. Kod četiri subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontrolisanih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

 

FUZIP u svom zvaničnom saopćenju navodi da je u nadzorima prvog dana primjene Odluke učestvovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

 

Najavljuju da će Federalna uprava za inspekcijske poslove nastaviti sa intenzivnim vršenjem nadzora nad primjenom ove Odluke i u narednim danima. Također, pozvali su sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

U BiH ove sedmice kišovito, za vikend mogući mraz i snijeg

 

Do kraja sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuje prilično kišovito razdoblje, naročito u centralnim, južnim i jugozapadnim područjima zemlje. Najizraženije padavine moguće su u srijedu, 16. novembra, upozorava Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Izraženo južno strujanje zraka usloviće da temperature zraka i dalje budu iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Osjetniji pad temperature izvjestan je za dane vikenda, kada nije isključena pojava mraza i snijega na većim nadmorskim visinama.

Minimalne jutarnje temperature zraka variraće od pet do 11 stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu Hercegovine do 13.

Najviše dnevne temperature između 10 i 16, na jugu zemlje do 19 stepeni. Aktuelni prognostički modeli ukazuju da će od 21. novembra i dalje preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom.

Stabilizacija vremenskih prilika i prestanak padavina očekuje se od 24. novembra. Jutarnje temperature variraće u rasponu između jedan i pet stepeni u Bosni, do osam stepeni u Hercegovini. Maksimalne temperature kretaće se između pet i deset stepeni u Bosni do 12 u Hercegovini.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Ministar Ramić i muftija Fazlović posjetili Behram-begovu medresu: Podrška učenicima povratnicima

  • Objavljeno u BiH

 

Muftiju tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića posjetio je danas federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

 

Ovom prilikom muftija Fazlović je zahvalio ministru Ramiću na saradnji i podršci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica projektima Muftijstva tuzlanskog.

 

Posebno je istakao značaj pomoći i podrške ministra Ramića i njegovih saradnika ljudima koji žive u sredinama u koje su se vratili nakon što su bili protjerani.

 

- Saradnja s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica traje dugi niz godina. Zahvalni smo ministru Ramiću na uspješnoj saradnji. Širom Muftiluka tuzlanskog smo uspješno realizirali projekte koji koriste Islamskoj zajednici, a posebno se to odnosi na projekte u Podrinju, Semberiji, Posavini - kazao je muftija Fazlović.

 

Razgovarano je o prioritetnim projektima koji se realizuju u džematima i medžlisima na području Muftiluka tuzlanskog. Posebno je bilo riječi o projektima Medžlisa IZ Bratunac, Medžlisa IZ Bijeljina i Medžlisa IZ Vlasenica.

 

Muftija Fazlović i ministar Ramić isti dan su obišli gradilište objekta B Muftijstva tuzlanskog te najuspješniju srednju školu u Tuzlanskom kantonu Behram-begovu medresu, koju pohađa značajan broj povratnika.

 

S direktorom medrese Ahmedom Hatunićem razgovarano je o realiziranim projektima koje je podržalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica koji se odnose na stipendiranje učenika iz socijalno osjetljivih porodica u povratničkim mjestima i drugi projekti.

 

Naglašena je važnost pomoći Behram-begovoj medresi na podizanju kvaliteta odgoja i obrazovanja, ali i razvoja infrastrukture s obzirom na veliki broj učenika koji pohađa ovu školu.

 

- Uvjerili smo se i u zavidan nivo obrazovanja koji nudi Behram-begova medresa. Raduje nas informacija o broju djece koji dolaze iz povratničkih mjesta. Medresa decenijama nudi šansu djeci i roditeljima koji su odlučili da se vrate na svoja imanja. Uspješne generacije izlaze iz ove obrazovne ustanove, uporedo su to moralne ličnosti, koje će sutra voditi ozbiljne procese u našoj domovini. Zahvalni smo Muftijstvu i Behram-begovoj medresi na posvećenoj pažnji prema učenicima koji dolaze iz povratničkih mjesta - zaključuje ministar Ramić.

 

Izvor: Faktor

Više...

Milić: Sa Vladom dogovoreno povećanje osnovice plate i iznos toplog obroka

  • Objavljeno u Brcko

 

U pripremi budžeta za 2023. godinu dogovoreno je sa Vladom Brčko distrikta povećanje osnovice plate za dva odsto, uz prijedlog da se iznos za topli obrok poveća sa pet na osam KM za javni sektor, potvrdio je Srni predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.

 

Milić je istakao da će se intervencijama u Zakonu visina neoporezivog dijela toplog obroka uvećati sa sedam na 10 KM, što će omogućiti povećanje ove prinadležnosti i u realnom sektoru.

“Zbog pogoršanja ukupne ekonomske situacije u BiH i u regionu postoji potreba za intervencijama Vlade prema građanima. Uzeli smo u obzir i zahtjeve Sindikata, ali i mogućnosti budžeta Brčko distrikta”, pojasnio je Milić.

 

Milić je istakao da je Sindikat sagovornik i Vlade i Skupštine, ali da je u organizacionom smislu potrebno formirati posebno vladino odjeljenja ili pododjeljenje koje će se baviti radom i radnim odnosima.

 

U nadležnosti tog odjeljenja ili pododjeljenja, dodao je Milić, biće određivanje reprezentativnosti Sindikata, te pokretanje procedure za dijalog sa Sindikatom s ciljem dogovora oko pitanja koja nisu definisana zakonom, odnosno potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora.

 

Sindikat Brčko distrikta je sa posljednje održane sjednice uputio pet zahtjeva prema Vladi i Skupštini, a koji se odnose na to da se plate zaposlenih u javnom i realnom sektoru povećaju za 10 odsto, da se naknada za prevoz uvrsti kao dodatak na platu, da se minuli rad poveća sa 0,3 na 0,5 odsto, da se topli obrok poveća na osam KM i da se plata u vrijeme bolovanja za teške bolesnike isplaćuje u punom iznosu.

Više...

Očekuje se pojeftinjenje kafe

  • Objavljeno u BiH

 

S obzirom na pad cijena kafe na svjetskoj berzi, moguće je da u narednih mjesec dana u Bosni i Hercegovini dođe do pojeftinjenja ovog toplog napitka, kažu sagovornici “Nezavisnih”.

 

Naime, kada je riječ o kafi, u proteklom periodu na svjetskoj berzi bilježen je značajan pad njene cijene.

 

Da je u narednom periodu moguće pojeftinjenje, za “Nezavisne novine” potvrđuje i Momčilo Banjac, direktor kompanije “Minea” iz Gradiške.

 

“Cijena kafe varira. Tačno je da su u proteklom periodu cijene dosta niže, te s obzirom na takvu situaciju, u narednom periodu postoji mogućnost da dođe do pojeftinjenja i kod nas”, rekao je Banjac.

 

Prema njegovim riječima, kupci i pržioničari trenutno imaju velike zalihe kafe.

 

“Jednu od glavnih uloga u pojeftinjenju ima dolar, jer je dosta ojačao u odnosu na evro”, rekao je Banjac, dodajući da još nemaju tačne informacije koliko bi pojeftinjenje moglo da bude.

 

“Kada to gledamo sa procentualne strane, mi još nemamo tačnu procjenu koliko bi to moglo biti. Ja sam kontaktirao sa svojim dobavljačima, oni još rade po visokim cijenama, jer su ulazi i dalje skupi. Ako se ovakva situacija zadrži u naredom periodu, onda svakako možemo očekivati niže cijene”, rekao je Banjac.

 

Kako je dodao, niže cijene kafe svima idu u prilog.

 

“Svima je stalo da cijene budu niže, mnogo je lakše raditi kada je jeftinije, jer je tada odmah izlaz veći i mi ćemo se truditi da cijene kafu budu niže”, rekao je Banjac.

 

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Dragan Grbić, glavni pržioničar i šef proizvodnje u firmi “Fabrika Coffee”, cijena njihove kafe će ostati iste.

 

“U jeku poskupljenja mi nismo podizali cijenu naše kafe, iako je tada poskupljenje bilo oko 30 odsto, te samim tim sada nećemo ni smanjivati cijene”, rekao je Grbić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz kafe je manji za oko dva miliona kilograma u odnosu na isti period prošle godine.

 

“Za deset mjeseci tekuće godine u BiH je uvezeno 16.150.449 kilograma u vrijednosti od 117.583.669 KM, dok je u istom periodu prošle godine uvezeno 18.506.302 kilograma u vrijednosti od 125.852.840 KM”, navode iz UIO.

 

Uvoz je najdominantniji iz Brazila, Indije, Italije, Vijetnama, ali i ostalih zemalja.

 

Kada je riječ o izvozu, on je ove godine iznosio 95.374,62 kilograma, u vrijednosti od 1.024.442 KM, dok je u istom periodu prošle godine izvoz iznosio 92.291,88 kilograma, u vrijednosti od 970.956 KM.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Brčko: Održana tribina “Probudi svoje srce”

  • Objavljeno u Brcko

 

U okviru jesenjeg ciklusa Medžlisa Islamske zajednice proteklog vikenda je u Domu kulture u Brčkom održana tribina na temu „Probudi svoje srce“.

 

„Ovo je 25. godina kako brčanski Medžlis organizuje vjerska predavanja. Tribina je u funkciji vjerske edukcije i duhovnog jačanja muslimana sa ovog područja, kako bismo postali bolji prema ljudima i bliži našem Gospodaru”, istaknuo je Mustafa efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice.

 

Efendija Gobeljić je napomenuo da bi svako od nas trebalo da radi na duhovnom jačanju i usavršavanju, te da je vjera nasušna potreba čovjeka, jer čovjek bez vjere je kao tijelo bez duše.

 

Predavanja je održao hafiz Ammar Bašić, koji radi u Medžlisu islamske zajednice u Sarajevu kao pomoćnik glavnog imama.

 

„Naslov predavanja „Probudi svoje srce“ je ujedno i naziv moje knjige i simbolizuje jedan moj odnos u radu sa mladim ljudima u buđenju istinskih vrijednosti naše vjere i tradicije, kojima smo uvijek pripadali jer kad se srce probudi ostali ograni rade ispravno“, rekao je Bašić.

 

On je dodao, da svako sebi mora da postavi pitanje koliko istinske vjere ima u nama samima, jer ima nade za budućnost našeg naroda i ovog grada.

 

Iz ovog razloga, kako navodi Bašić, trebalo bi pronaći istinske vrijednosti koje će nam pomoći da lijepo živimo, a one su u dubini našeg srca.

 

Na tribini su učešće uzeli i članovi hora „Mošus“.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Mlijeka će biti u BiH, ali mu se mora ograničiti cijena

  • Objavljeno u BiH

 

Iz Ministarstva poljoprivrede Unsko-sanskog kantona i ministarstva poljoprivrede Republike Srpske upozoravaju trgovce da je došlo vrijeme da se dogovore sa otkupljivačima i farmerima o maloprodajnoj cijeni mlijeka koje je preskupo za potrošače, pogotovo za porodice s djecom i penzionere kojima je mlijeko osnovna hrana, a košta u prodavnicama i do 2,50 maraka.

 

Unsko-sanski kanton (USK) je najveći proizvođač mlijeka u Federaciji BiH s ukupno 30 posto proizvodnje u odnosu na ukupne proizvedene količine u ovome entitetu.

 

U Unsko-sanskom kantonu povećana je otkupne cijene mlijeka za 15 feninga po litri, tako da ona trenutno iznosi u zavisnosti od kvaliteta mlijeka 80 do 90 feninga, potvrdio je Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

 

- Predstavnici udruženja proizvođača mlijeka iz našeg kantona imali su sastanak s menadžmentom mljekare Meggle, koja je najveći otkupljivač i postignut je zadovoljavajući dogovor. Po podacima s kojima raspolažemo u USK nije se smanjila proizvodnja mlijeka bez obzira na skupu hranu za krave, jedino je došlo do malog smanjenja ljeti kada se desio toplotni udar. Prošle godine u našem kantonu je proizvedeno 38 miliona litara mlijeka, a iste rezultate očekujemo i u ovoj godini – pojašnjava ministar Kulenović.

 

U Unsko-sanskom kantonu ne zatvaraju se farme, u odnosu na ostatak BiH gdje se sve češće zatvaraju neke farme.

 

- Naše mljekare USK sufinasira po litri mlijeka 11 feninga i plus što Federacija BiH daje za poticaje proizvodnje mlijeka. Sada naši mljekari kada se saberu svi poticaji i povećana otkupna cijena mlijeka po litri imaju oko 1,30 maraka jer i općine neke pomažu proizvođače. Zbog toga se i ne zatvaraju farme jer USK finansira i proizvodnju steonih junica – ističe ministar poljoprivrede.

 

Hoće li doći do poskupljenja mlijeka jer su u Meggleu povećali otkupnu cijenu?

 

- Mislim da neće doći do novog poskupljenja osim ako trgovci ne povećaju svoju maržu. Recimo da bi Meggle mogao prodati još par miliona litara mlijeka više da ga ima. Vlada USK će se potruditi da se na farmama poboljša kvalitet mlijeka, pa će pomoći u nabavci kvalitetnije hrane. Cijene koncentrata su podignute do neba i to nas sprečava da podignemo proizvodnju jer to moramo uvoziti. Naši farmeri se trude da sami povećaju proizvodnju hrane za svoje životinje – zaključuje Kulenović.

 

Mladen Stojanović, načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, kaže da se otkupna cijena mlijeka s vremena na vrijeme koriguje naviše, ali to je nedovoljno s obzirom na maloprodajne cijene.

 

- Proizvođači mlijeka zadnji su u tom nizu, a otkupna cijena mlijeka još je niska i nije stimulativna za veći obim proizvodnje. Oni koji proizvode mlijeko pokušavaju da se održe s obzirom na previsoke cijene hrane za životinje. U isto vrijeme enormno povećanje cijena zabrinjavajuće je i za domaće potrošače jer cijena mlijeka u maloprodaji je iz dana u dan sve veća. Mlijeko najviše koriste djeca i najstariji ljudi i postavlja se pitanje kako će oni kupovati mlijeko jer raspolažu sa malo sredstava za život. Hitno se mora donijeti odluka o cijeni mlijeka jer je dostigla već maksimum – upozorava Stojanović.

Prema mišljenju našeg sagovornika, postoje dva scenarija da se ovaj problem riješi.

 

- Prvi scenarij je da će se proizvodnja mlijeka početi gasiti zbog visokih cijena hrane za životinje, a s druge strane, postavlja se pitanje da li više potrošači mogu kupovati mlijeko po enormno visokim cijenama. Zato se mora napraviti dogovor proizvođača, otkupljivača i trgovaca kako da na najjeftiniji način osiguraju dovoljne količine mlijeka za domaće potrebe – predlaže Stojanović.

 

Otkupna cijena mlijeka u entitetu RS kreće se od 0,70 do 0,99 maraka.

 

- Uz ovu otkupnu cijenu proizvođači mlijeka imaju i dodatne poticaje od RS-a po 25 feninga po litri i iduće godine će se i povećavati. Ali postavlja se pitanje dokle mogu budžeti i u RS-u i FBiH povećavati poticaje jer i budžeti imaju svoje granice. Međutim, cijene mlijeka su dostigle maksimalni nivo jer mlijeko sebi više ne mogu priuštiti naši penzioneri sa primanjima od 400 maraka – ističe Stojanović.

 

Izvor: Faktor

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com