Menu

Četvrtak, 17 Novembar 2022

Održan sastanak između zvaničnika Distrikta i novoimenovanog ambasadora SAD u BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić danas su, zajedno s predsjednikom Skupštine Sinišom Milićem i potpredsjednikom Ivom Filipovićem, upriličili prijem povodom posjete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nj. e. Michaela J. Murphyja.

 

Radi se o nastupnoj posjeti ambasadora Murphyja, koji je u februaru ove godine preuzeo novu funkciju.
Zvaničnici su ambasadora upoznali s trenutnom situacijom u Distriktu i aktivnostima koje se provode. Ambasador Murphy je pohvalio rad brčanske izvršne i zakonodavne vlasti te je iskazao svoju nadu da će nastaviti pružati pozitivan primjer saradnje za ostvarivanje zajedničkih ciljeva kroz upravljanje i unapređivanje reformi.

Više...

Brčko: Objavljen Javni poziv za udruženja i fondacije iz oblasti zaštite ljudi, materijalnih dobara i životne sredine

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine raspisalo je Javni poziv za finansiranje projekata od javnog interesa udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica.

 

Cilj projekta je jačanje kapaciteta i resursa udruženja u oblasti zaštite ljudi, materijalnih dobara i životne sredine na teritoriji Brčko distrikta BiH.

 

“Ukupno 100 hiljada KM je obezbijeđeno na Javnom pozivu za projekte od javnog interesa udruženja fondacija i drugih pravnih fizičkih lica kojeg je raspisalo Odjeljenje za Javnu sigurnost brčanske Vlade. Minimalan iznos koji udruženja mogu dobiti po jednom projektu je 2 hiljade KM, dok po jednom projektu udruženja mogu dobiti najviše do 15 hiljada KM”, rekao je Bogdan Bratić šef resornog Odjeljenja.

 

Bratić je naglasio da Odjeljenje za javnu sigurnost ima dobru komunikaciju sa ostalim brčanskim udruženjima koja dolaze iz oblasti zaštite i spašavanja, zbog čega se može očekivati i dobar odziv na Javni poziv.

 

“Kako bi u budućnosti mogli odgovoriti zadacima Javni pozivi ovog tipa prilika su da putem projektnih prijedloga udruženja i fondacije u Brčko distriktu obnove opremu i ostale potrebne rekvizite neophodne za aktivnosti i rad na terenu”, dodao je Bratić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Amerika prvi put odobrila prodaju mesa koje je uzgojeno u laboratoriji

 

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prvi je put odobrila mesni proizvod uzgojen iz životinjskih ćelija za prehranu ljudi, objavila je agencija u srijedu.

 

UPSIDE Foods, kompanija koja proizvodi ćelijski uzgojenu piletinu prikupljanjem ćeija iz živih životinja i korištenjem ćelija za uzgoj mesa u spremnicima od nehrđajućeg čelika, moći će plasirati svoje proizvode na tržište nakon što ih pregleda Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. (USDA), stoji u saopćenju FDA-e.

 

"Svijet doživljava prehrambenu revoluciju i (FDA) je predana podršci inovacija u opskrbi hranom", rekli su povjerenik FDA Robert M. Califf i Susan Mayne, direktorica FDA-inog Centra za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu u izjavi.

 

FDA je u dokumentima objavljenim u srijedu rekla da je pregledala podatke kompanije i da nema daljnjih pitanja o zaključku kompanije da je njezin proizvod siguran za prehranu ljudi.

 

"Oduševljeni smo objavom FDA-e", rekao je David Kay, UPSIDE-ov direktor komunikacija, u e-poruci. "Ovaj historijski korak otvara put našem putu do tržišta."

 

Farme sa kravama su jedan od najvećih zagađivača, a procjenjuje se da će ljudska populacija na zemlji u narednih 50 godina rasti do cifre od 10,5 milijardi. Tako da su novi i ekološki načini za obezbjeđivanje ishrane stanovništva jedan od najvećih izazova za čovječanstvo.

 

Izvor: Klix

Više...

JP “Putevi Brčko”: U ovoj godini uloženo devet miliona KM u sanaciju i održavanje puteva na području Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Javno preduzeće „Putevi Brčko” je u ovoj godini investiralo devet miliona KM u 26 kapitalnih projekata sanacije saobraćajnica te u tekuće ljetno i zimsko održavanje svih putnih pravaca na području Distrikta. Značajna ulaganja u ovu oblast su najavljena i za narednu godinu.

 

„Sanacija saobraćajnica je rađena na cjelokupnoj teritoriji Brčko distrikta u naseljima Maoča, Omerbegovača, Brezik, dio puta između Gornjeg Rahića i Čanda, Semberska ulica, dio Magistralnog puta M 14.1 od Stolina do Pirometala te nekoliko ulica u naselju Srpska Varoš gdje je kompletna dionica od Opštine do semafora na Kuglani pokrivena novim slojem asfalta“, istakao je Vlado Jevtić direktor ovog preduzeća.

 

Osim pomenutih putnih pravaca u ovoj godini su sanirani i dio puta Miladije – Šatorovići, prva dionica ulice 4. juli, dio puta Laništa-Marković Polje, pristupni put i uređenje platoa ispred osnovne škole i Mjesne zajednice u Gornjem Vukšiću, nastavak puta i oborinska kanalizacija u Bijeloj i put u Gornjoj Skakavi do kapele prema Lipovcu.

 

Iz ovog javnog preduzeća su napomenuli da je iznos od devet miliona KM u ovoj godini za rekonstrukciju i sanaciju putne infrastrukture najveće ulaganje nakon izgradnje obilaznice oko Brčkog.

 

Nakon što Skupština Brčko distrikta usvoji Poslovni plan „Puteva“ za narednu godinu, Jevtić je najavio i nova značajna ulaganja u sanaciju i rekonstrukciju i drugih putnih pravaca na području Brčko Distrikta u 2023. godini.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Hoće li se mijenjati cijene cigareta u 2023. godini?

  • Objavljeno u BiH

 

Akcizna politika u BiH za sljedeću godinu neće uticati na cijene cigareta. Jedino što bi moglo uticati na cijene cigareta jesu proizvođači ili distributeri.

 

Kako je za portal InfoBijeljina rečeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, novom Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i akcize na duvan za pušenje za 2023. godinu, specifična akciza po paklici cigareta iznosi 1,65 KM, kao što je to i u ovoj godini, ali u protekle dvije godine.

Takođe, kako nam je rečeno, propocionalna akciza je 42 odsto maloprodajne cijene paklice cigareta, kao što je bilo i u svim ranijim godinama.

 

"Prema tome, akciza po paklici cigareta se nije mijenjala, pa samim tim nema ni osnove za podizanje maloprodajnih cijena, barem što se tiče zakonske legislative", rekao je za portal InfoBijeljina Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema odluci Upravnog odbora UIO, povećana je minimalna akciza po paklici cigareta i to sa 3,33 KM na 3,35 KM po paklici.

 

Međutim, u osnovi to neće ništa mijenjati pošto je u cijeni paklice cigareta već sada akciza veća od minimalne za 2023. godinu. Da to pojasnimo, uzmimo za primjer paklicu cigareta koja danas košta 5,90 KM.

U toj cijeni je proporcionalna akciza 42 odsto maloprodajne cijene i to iznosi 2,48 KM i specifična je 1,65 KM, a zbir te dvije akcize iznosi 4,13 KM. Dakle, to je već danas više od minimalne za 2023. godinu koja ne smije biti manja od 3,35 KM.

 

Ratko Kovačević je podsjetio da je formiranje cijena na tržištu slobodno i to zavisi od svakog velikog proizvođača i distributera cigareta.

"Zato moramo sačekati da te kompanije eventualno dostave nove maloprodajne cijene cigareta, ali to nije zbog povećanja akciza, jer se specifična i proporcionalna akciza nisu povećale", naglasio je Kovačević za portal InfoBijeljina.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com