Menu

Petak, 25 Novembar 2022

Kompanija BIMAL raspisuje konkurs na poziciji HR menadžer

  • Objavljeno u Brcko

 

Kompanija BIMAL raspisuje konkurs na poziciji HR menadžer.
Uslovi: visoka stručna sprema društvenog smjera (Ekonomski fakultet, Fakultet organizacionih nauka i sl.); radno iskustvo u trajanju od 2 godine i više, na istim ili sličnim poslovima; napredne vještine komunikacije.

Rok za slanje prijava je 25.12.2022 godine.

Više informacija na linku https://sco-group.talentlyft.com/jobs/hr-menadzer-w8N

Više...

Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  • Objavljeno u Brcko

 

 

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 25. novembra, predstavlja historijski datum neizmjernog značaja za sve građane Bosne i Hercegovine, kada je zajedništvo ZAVNOBiH-a donijelo odluku da je Bosna i Hercegovina nedjeljiva i jedinstvena država, ukazujući da zajedničko zalaganje, razumijevanje i tolerancija čine jedini pravi put za izgradnju boljeg života.

Za jačanje države Bosne i Hercegovine i za svjetliju budućnost neophodno je da se vodimo tim principima, da poštujemo različite kulturne i duhovne vrijednosti i zajednički donosimo ispravne odluke u stvaranju boljeg životnog ambijenta kako bi Bosna i Hercegovina postala primjer uspješne evropske zemlje.

 

Poštovani građani Brčko distrikta BiH, sretan vam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

 

 

Zamjenik gradonačelnika                          Gradonačelnik

dr. Anto Domić                                            Esed Kadrić

Više...

SDA Brčko distrikta BiH: Čestitka povodom Dana državnosti BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Historijski značajnog 25. novembra 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, državnosti koja je neupitna historijska činjenica na koju možemo i moramo biti ponosni. Dokazana je također i od 1992. do 1995. godine u vrijeme agresije na BiH, koja nije zaustavila borbu njenih građana za izgradnju slobodne zemlje u kojoj će svi njeni narodi biti ravnopravni.

 

Ponosni na sve ono što su generacije prije nas učinile za očuvanje naše domovine, sa zahvalnošću se prisjećamo i odajemo počast našim poginulim borcima i izražavamo svoje poštovanje svima onima koji su doprinijeli u borbi za njen opstanak.

Imajmo svijest da država osigurava opstojnost i slobodu, bez kojih nema budućnosti.

 

Svim Bosancima i Hercegovcima, istinskim patriotama, dijaspori, upućujemo iskrene čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sa željom da zajedničkim snagama nastavimo graditi našu državu kao garant naše budućnosti i budućnosti naše djece.

Više...

Domovino, sretan ti Dan državnosti!

  • Objavljeno u BiH

 

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, datum na koji je prije 79 godina BiH obnovila svoju državnost.

 

Na taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), što je bio najviši politički - zastupnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine, u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost.

 

Tada je osigurana ravnopravnost svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, kao i ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

 

ZAVNOBiH je konstituiran 25. novembra 1943. godine, a na zasjedanju su izabrana 172 vijećnika iz svih srezova BiH. Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, liječnikom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

 

U rezoluciji, koja je glavni dokument, između ostalog, ističe se da narodi BiH kroz svoje jedino političko zastupništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

 

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. juna do 2. jula 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituira u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ državne vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

 

Ovom, kao i nizom drugih odluka, "BiH je ostvarila vjekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, osiguraju svoj slobodan razvoj".

 

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon 1463. godine kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije, odnosno nakon tačno 480 godina.

 

Nakon nekoliko dana odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu.

 

BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

 

Zbog toga se 25. novembra obilježava kao Dan državnosti BiH kada se isticanjem zastava na zgradama institucija BiH, ulicama, fasadama stambenih i drugih poslovnih zgrada, ugostiteljskim objektima i radnjama, šalje poruku o državnosti i opstojnosti BiH - cjelovite i nedjeljive domovine.

 

Svim Bosancima i Hercegovcima sretan 25. novembar, Dan državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine!

 

Izvor: Faktor

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com