Menu

Četvrtak, 24 Novembar 2022

Brčko: Od početka godine rođeno 666 beba, 25 više u odnosu na prošlu godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Na Odjelu za ginekologiju u Bolnici Brčko distrikta BiH ove godine, zaključno sa ovim mjesecom zabilježen je porast novorođenih beba.

 

„Ukupno 666 beba sa današnjim danom je rođeno u brčanskoj ginekologiji. Od toga jedna trećina trudnica je porođeno carskim rezom, što je za 25 beba više u poređenju sa prošlom godinom“, rekao je Slavko Nikić šef Odjela ginekologije u Brčkom.

 

Prema brojkama evidentan je porast nataliteta svake godine. U poređenju sa prošlom godinom kada je rođeno 641 beba, trenutno je 25 više rođenih beba, mada do kraja godine ta razlika će biti još veća, s obzirom da imamo još jedan mjesec u ovoj godini.

 

“Odjel za ginekologiju brčanske Bolnice proširio je svoj dijapazon djelovanja. Na našem porodilištu imamo porodilje iz Čelića, Modriče, Srebrenika i Gradačca, što je jedan od razloga povećanja broja poroda”, rekao je Nikić.

 

Na Odjelu za ginekologiju u Bolnici Brčko distrikta kada je u pitanju dobna skupina porodilja, kažu su uglavnom porodilje starosti do 35 godina, iako ih relativno ima svih kategorija životne dobi. Također kažu da je ove godine izvršeno 8.292 pregleda, a da je uspješno obavljeno 164 operacije.

 

“Insistiram za specijalizacijom mlađih doktora, s obzirom da za par godina oko četiri doktora idu u penziju, čime će doći do nedostatka potrebnog kadra. Kako bi mogli u budućnosti funkcionirati, neophodno je da ovo Odjeljenje bude osposobljeno što prije stručnim kadrom”, dodao je Nikić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine biti će predstavljen projekat "Postojbino draga"

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine biti će predstavljen projekat "Postojbino draga".

 

"Radi se o projektu u kojem učestvuje 15 izvođača, pripadnika 4 konfesije, preciznije na jednom mjestu našli su se i pravoslavni, katolički, jevrejski i muslimanski horovi i solisti. Projekat na kojem se radilo više od godinu dana imat će svoju premijeru večeras u Sarajevu, a ponosni smo što je naš Hor Mošus kao predstavnik Brčkog dao svoj doprinos u promociji zajedništa i tolerancije svih naroda u Bosni i Hercegovini istovremeno iskazujući ljubav prema državi Bosni i Hercegovini, državi sa veoma bogatom historijom i raznolikosti naroda, vjera i prirodnih bogatstava." - ističu iz Udruženja mladih Izvor Brčko.

 

"Sudjelujući na ovoj pjesmi rekla bih himni, imala sam posebno osjećanje i ljubav koje njegujem prema Domovini. Za mene je Domovina duboko urođena osobina i stanje. Zemlja kojom se ponosim zbog njene višestoljetne povjsti, kulture, tradicije, umjetnika i ljudi velikog srca. Sve je to uobličeno u ovom djelu "Postojbino draga", zbog čega se osjećam ponosno jer ja sam Ana i Hercegovina" - naglašava solista numere prof, Ana Babić.

 

Korodinator projekta i predsjednik Udruženja za promociju multikulturalnosti iz Sarajeva naglašava da je ovo jedna izvanredna rodoljubna pjesma, prava himna zemlji Bosni i Hercegovini, njenim narodima, vjerama i nacijama.

 

Premijera se održava večeras u Sarajevu, a pjesma će biti dostupna na digitalnim plaformama od 20 sati.

 

 

 

Više...

Na sinoćnjoj sjednici brčanske Skupštine odloženo usvajanje Izvještaja o radu Fonda zdravstvenog osiguranja Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Sinoćnji dio zasjedanja Skupštine Distrikta, okarakterisale su rasprave o radu u prvih šest mjeseci tekuće godine, brčanskog Pravobranilaštva te ovdašnje Policije, koji su jednoglasno prihvaćeni bez značajnih rasprava. Najviše polemičkih tonova izazvala je analiza rada brčanskog Fonda zdravstenog osiguranja u minuloj godini, koja je rezultirala zahtjevom zastupnika HDZ-a da se izviještaj ne prihvati, što automatski može uzrokovati i odluku o smjeni menadžmenta pa i Upravnog odbora Fonda.

 

„Za nas izvještaj nije bio prihvatljiv jer smatramo da menadžment Fonda zdravstva, pa i Upravni odbor nedovoljno kvalitetno rade naročito kad je riječ o liječenju naših osiguranika van Distrikta, pa i BiH. Jer nije logično da sedam miliona maraka košta liječenje osiguranika u našoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi, a čak osam miliona za liječenje van Distrikta odnosno u inostranstvu“, naglasio je dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

 

Filipović je u obrazloženju stava HDZ-a naveo i činjenicu da nije omogućeno osiguranicima da koriste usluge referentnih ustanova u Republici Hrvatskoj, jer su potpisani Ugovori samo sa referentnim centrima u Republici Srbiji.

 

„Jasno je da ni međuljudski odnosi unutar menadžmenta Fonda nisu na zadovoljavajućem nivou, no to nije fundamentalni razlog zbog čega smo stava da Izvještaj o radu Fonda zdravstvenog osiguranja za nas nije prihvatljiv“, akcentirao je Filipović.

 

No, nakon pauze, koja je prije glasanja o izvještaju uslijedila, parlamentarna većina se ipak usaglasila da se izjašnjavanje o ovom izvještaju odloži, kako bi se isti detaljnije pripremio i nanovo predočio zastupnicima. Uz dosta polemičkih tonova, pa i kritike djelovanja, zastupnici su prihvatili Izvještaj o radu brčanske Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije za prvih šest mjeseci tekuće godine. Inače, kako je najavljeno zbog obimnih materijala, te niza zakona koje je brčanska Vlada pripremila i već proslijedila ovdašnjem Parlamentu, naredno zasjedanje će uslijediti već za sedam dana, odnosno iduće srijede.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Nastavlja se uspješna saradnja Brčko distrikta BiH i UNDP u BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović jučer su u prostorijama Skupštine održali sastanak sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH gđom. Stelianom Nederom, s kojom su razgovarali o provođenju trenutnog zajedničkog projekta poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekta, kao i budućoj saradnji.

 

„Brčko distrikt i UNDP u BiH imaju dobru saradnju dugi niz godina i imamo nekoliko aktivnih zajedničkih projekata koje provodimo. Trenutno nam je u fokusu projekat utopljavanja javnih objekata, a radimo i na tome da preko UNDP obavimo proceduru nabavke izrade idejnog projekta „Centar za upravljanje otpadom“. Na taj način bismo iskoordinirali aktivnosti na zatvaranju gradske deponije i osposobili moderan centar za otpad na području Distrikta“, izjavio je Kadrić.

Rezidenta predstavnica Steliana Nedera iskazala je svoje zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Brčko distriktom.

 

„Drago mi je da se rad na energetskoj efikasnosti odvija dobro i radujem se što ćemo nastaviti i proširiti rad, ne samo na ovom projektu, nego i na projektu zbrinjavanja otpada“ kazala je Nedera.

 

„Zadovoljstvo mi je što smo danas ugostili rezidentnu predstavnicu i što je na redu utopljavanje i obnova krova zgrade Skupštine čija će realizacija uslijediti čim dokumentacija bude spremna. Zgrada Skupštine je zaista u jako lošem stanju i to je velika stvar za Skupštinu, za zastupnike a posebno za djelatnike, odnosno stručnu službu Skupštine“ istakao je Ivo Filipović.

 

Sastanku su prisustvovali i šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Nedim Hamzabegović kao i predstavnici Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, nakon kojeg su obišli zgradu Skupštine.

Više...

Brčko distrikt BiH: Raspisan Javni poziv za dodjelu jednokratne pomoći u stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu jednokratne pomoći u stambenom zbrinjavanju porodice poginulog borca, ratnog vojnog invalida i člana porodice ratnog vojnog invalida u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

 

Programom utroška sredstava za dodjelu jednokratne pomoći ovim kategorijama osigurana su sredstva u visini od 600.000 KM a bit će raspoređeno na način da će svako udruženje iz tri vojne komponente odnosno Armije Republike BiH, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća odbrane dobiti po 100 hiljada.

 

“Javni poziv za dodjelu ove pomoći trajat će do 29. novembra i već je počelo zaprimanje zahtjeva od članova ovih udruženja”, istakao je Senad Bešić voditelj Službe boračko invalidske zaštite.

 

Bešić je pojasnio da pojedinačni iznosi ove jednokratne pomoći zavise od stepena planirane izgradnje i oni se kreću do 33 hiljade KM za otpočinjanje nove gradnje, te do 10 hiljada za sanaciju već postojećih objekata uz uslov da lice nije u prethodnim godinama dobilo pomoć za sanaciju tog objekta veću od 15 hiljada KM.

 

Nakon sprovođenja svih administrativnih procedura i obrade zahtjeva od strane komisije, odabranim korisnicima po ovom programu bi sredstva trebala biti na računima u januaru mjesecu naredene godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com