Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ponedjeljak, 18 Januar 2021

Brčko: Usprkos poledici mali broj intervencija Hitne službe

  • Objavljeno u Brcko

 

Usprkos niskim temperaturama i pojavi leda na kolnicima i nogostupima, brčanska Hitna služba medicinske pomoći u posljednja 24 sata zabilježila je samo jednu intervenciju po ovom pitanju, prilikom koje je osoba srednje životne dobi zadobila prijelom donjih ekstremiteta.

Potvrdila je to specijalistica Urgentne medicine dr. Jasna Bradonjić, istaknuvši kako je zbog koronavirusa i smanjenim kretanjem, ove godine uvelike smanjen broj intervencija po ovom pitanju.

„U odnosu na prethodne dvije, tri godine kada smo imali po 10 do 15 intervencija dnevno, pogotovo u jutarnjim satima kada se pojavi prvi led, ove godine imamo smanjen broj povreda“, rekla je dr. Bradonjić.

Hitna medicinska pomoć u posljednja 24 sata imala je ukupno 57 intervencija, a uglavnom je riječ o pacijentima s kroničnim bolestima, pretežno s astmom i kronično-opstruktivnim bolestima, te srčanim bolesnicima s problemima hipertenzije i aritmijom.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Društvo novinara BiH: Novinari da budu među prioritetima za vakcinisanje

 

Društvo novinara BiH uputilo je danas dopis nosiocima izvršne vlasti u BiH u kojem traži da se, prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19, novinari uvrste u grupu odmah iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva.

U dopisu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Radovanu Viškoviću ističe se da su novinari u BiH od prvog dana pandemije izvještavali sa mjesta događaja o borbi protiv COVID-19 i jedna su od rijetkih profesija koja niti jednog trenutka nije prekidala djelatnost.

Time su, kako se navodi, novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji virusa korona i svim društvenim posljedicama koje je izazvala.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, novinarstvo je svakako profesija u kojoj se ostvaruje veliki broj ličnih kontakata te je, bez obzira na mjere lične zaštite, mogućnost infekcije velika, što pokazuje i veliki broj oboljelih.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, radeći svoj posao, veliki broj njih je obolio od COVID-19. Nažalost, imali smo i smrtne slučajeve među kolegama.

Zato apeliramo na Vas da uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za vakcinisanje protiv COVID-19 zaštitite njihovo zdravlje i živote te im tako omogućite da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti, do konačne pobjede nad tom bolešću, poručuju iz Društva novinara BiH u dopisu nosiocima izvršne vlasti u BiH.

Više...

U BiH najmanji broj zaraženih u nekoliko zadnjih mjeseci

  • Objavljeno u BiH

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.289 uzoraka, od kojih su 52 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo. Do sada su u Federaciji BiH testirana ukupno 378.402 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 76.229 osoba.

BIH
KORONAVIRUS
U BiH najmanji broj zaraženih u nekoliko zadnjih mjeseci, umrlo 14 osobaPrije 2h KOMENTARI
Preminulo je najmanje 14 osoba - devet iz FBiH i pet iz RS-a

Tokom posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je prijavljeno najmanje 110 novozaraženih koronavirusom. Od tog broja 52 u FBiH, 55 u RS i troje u Brčko distriktu. Preminulo je najmanje 14 osoba – devet iz FBiH i pet iz RS-a.

 

U FBIH Covid -19 potvrđen kod 52 osobe

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.289 uzoraka, od kojih su 52 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo. Do sada su u Federaciji BiH testirana ukupno 378.402 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 76.229 osoba.

 

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 58.967 pacijenata. U protekla 24 sata, oporavljen je 491 pacijent. Trenutno su aktivna 14.882 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 9 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2380, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH.

U RS-u Covid -19 potvrđen kod 55 osoba

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i u Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 533 lаbоrаtоriјskih uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 55 оsоbа.

Rаdi sе о 30 muških i 25 žеnskih оsоbе, оd kојih је osam mlаđе, 26 srеdnjе i 21 оsоbа stаriје živоtnе dоbi. Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 16 оsоbа је iz Bаnjаlukе, pеt iz Biјеljinе, čеtiri iz Pаlа, pо tri iz Brаtuncа, Zvоrnikа i Istоčnе Ilidžе, pо dviје iz Kоtоr Vаrоšа, Mrkоnjić Grаdа, Priјеdоrа, Srpcа i Srеbrеnicе i pо јеdnа iz Višеgrаdа, Grаdiškе, Dеrvеntе, Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, Knеžеvа, Kоzаrskе Dubicе, Lаktаšа, Оsmаkа i Tеslićа.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеno jе pеt smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе čеtiri muškаrаcа i јеdnој žеni, srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi, оd kојih su dviје оsоbе iz Bаnjаlukе i pо јеdnа оsоbа iz Priјеdоrа, Pаlа i Biјеljinе.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 38.892 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 1.959 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо 25.173 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 175.326 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 593, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 217, а u opštim bоlnicаmа 376.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 5.620 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 124.946 оsоbе, saopćeno je iz Institutu za javno zdravstvo RS.

U Brčkom zaražene još tri osobe

U protekla 24 sata, u Brčko distriktu su na koronavirus testirana četiri uzorka, od kojih je tri bilo pozitivno.

Proteklog dana nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

Od početka epidemije, u Brčko distriktu je zaraženo 2.962 osoba, a preminulo je 147 ljudi.

Broj izliječenih povećan je na 2.365, a trenutno je 450 aktivnih slučajeva zaraze.

Više...

Zvanično potvrđivanje članova brčanske Vlade na sjednici Skupštine distrikta u četvrtak

  • Objavljeno u Brcko

 

Na sjednici brčanskog Palamenta koja će biti održana u četrtak 21. januara trebali bi biti potvrđeni novi članovi vlade, te imenovana skupštinska tijela, čime će se zaokružiti formiranje zakoodavne i izvršne vlasti u Distriktu, a na osnovu rezultata oktbarskih izbora.

„Prijedlog gradonačelnika, odnosno sastav Vlade, koji je prosliedio parlamentu, u četvrtak će biti potvrđen, a ujedno zastupnici će dati saglasnost i na sastav svih 18 skupštinskih komisja. Sve ovo je preduslov, kako bi mogli, punim kapacitetom, ući u analizu budžeta Distrikta za ovu godinu, odnosno pustiti ga u skupštinsku proceduru“, rekao je predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić. Inače, na sjednici planiranoj u četvrtak biće razmatrane i dvije odluke koje se odnose na pružanje pomoći postradalima od zemljotresa u Hrvatskoj i Srbi, u ukupnom iznosu od 50.000.maraka. Nakon zasjedanja u četvrtak, kako je najavljeno, naredno redovna sjednica, na kojem će se, u prvom čitanju, razmatrati budžet Distrikta za ovu godinu, treba bitii održano do kraja tekućeg mjeseca.

Više...

Globalno tržište pametnih telefona palo za skoro 9%

 

Isporuke pametnih telefona širom svijeta opale su prošle godine za gotovo devet posto jer je pandemija koronavirusa uzela svoj danak globalnoj ekonomiji, prema analizi Digitimes Researcha. Najveći pad zabilježen je u prva tri mjeseca 2020. godine, kada su globalne isporuke pametnih telefona opale za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Tržište je takođe zabilježilo dvocifeni pad u drugom kvartalu godine. Pad se smanjio na jednocifreni broj u periodu od jula do septembra, prije nego što je tržište konačno počelo da se oporavlja u posljednja tri mjeseca godine, pokazuju podaci Digitimes Researcha objavljeni ranije ove sedmice. Za cijelu 2020. godinu kompanije su isporučile 1,24 milijarde jedinica – što je 8,8 posto manje nego prethodne godine, navodi se u izvještaju. Razvoj 5G mreže Uprkos ukupnom padu tržišta, telefoni sa omogućenom 5G mrežom bili su traženi prošle godine jer se superbrze mreže rapidno razvijaju širom svijeta. Isporuke takvih telefona porasle su više od deset puta, na 280-300 miliona jedinica. Jedine kompanije koje su uspjele poslovati suprotno ovom tržišnom trendu bile su Apple i Xiaomi. Ove dvije marke koje se bore za titulu trećeg najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, povećale su međugodišnje isporuke za više od 10 posto u 2020. godini, dok su isporuke vodeća dva proizvođača, Samsung i Huawei, zabilježile dvocifren pad. Druge analitičke kompanije, poput Counterpointa i International Data Corporation (IDC), do sada nisu objavile podatke za cijelu pandemijsku godinu. Međutim, podaci iz Digitimesa, iza kojeg stoje teškaši tehnološke industrije, odgovaraju predviđanjima IDC-a koji je ranije predvidio pad od 9,5 posto na svjetskom tržištu pametnih telefona, s isporukama od 1,2 milijarde jedinica u 2020. godini.

Više...

Panoramski let balonom na vrući zrak kao nova turistička ponuda u Hercegovini

  • Objavljeno u BiH

 

Praktična obuka o razvoju projektnih ideja i pripremi projektnih prijedloga započela je u ponedjeljak u prostorijama Ureda Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije u Širokom Brijegu.

Obuka je namijenjena ponajprije pripravnicima raspoređenim u Uredu Vlade ZHK za evropske integracije kako bi stekli potrebno znanje i praktično iskustvo za pisanje projekata, kao i jačanju vlastitih kapaciteta Ureda.

Naime, radionica je temeljena na razvoju nove turističke ponude u ZHK, tj. razvoju ideje panoramskih letova balonom na vrući zrak iznad Hercegovine. Kako navode iz Ureda, ZHK je u svojim strateškim dokumentima težište stavila na razvoj aktivnog i ruralnog turizma, te bi ovakav vid turističke ponude u budućnosti nadopunio postojeće sadržaje kao što su planinarenje, zip-line, slobodno penjanje, biciklizam, paraglajding, te druge sadržaje.

Pored jačanja kapaciteta i stjecanja praktičnih znanja i iskustava cilj je, kroz seriju radionica, pripremiti projektni prijedlog koji će biti spreman za finansiranje, odnosno koji će se kandidirati na buduće otvorene pozive za finansiranje projekata u sektoru turizma.

Ovo je prva u nizu praktičnih radionica koje će Ured Vlade ZHK za evropske integracije održati u 2021. godini i kroz koje će se razraditi niz projektnih ideja i pripremiti ih za prijavu na buduće otvorene pozive i konkurse, navodi se u saopćenju.

Više...

Cijene nafte na svjetskom tržištu u padu nakon dvije sedmice rasta

 

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale, nakon dvije sedmice rasta, jer se trgovci plaše da se zbog daljeg širenja koronavirusa u svijetu potražnja za naftom neće oporaviti toliko brzo koliko su se nadali.

Cijena barela na londonskom tržištu je prošle sedmice pala 1,6 posto, na 55,1 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 52,36 USD, prenosi SEEbiz.

Početkom prošle sedmice cijene nafte su dostigle nove najviše nivoe u gotovo godinu dana, jer su se ulagači nadali jačanju potražnje, dok je, s druge strane, Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u februaru i martu dodatnih milion barela dnevno kako bi zaustavila gomilanje zaliha.

Saudijski rezovi sastavni su dio dogovora vodećih proizvođača nafte u svijetu, Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, prema kojem bi većina njih u februaru trebalo da održi proizvodnju na dosadašnjim nivoima.

Podršku cijenama pružila je i najava novih podsticaja američkoj ekonomiji.

Izabrani predsjednik Joe Biden, koji na dužnost stupa 20. januara, predstavio je prijedlog novog paketa podsticajnih fiskalnih mjera.

Vrijednost paketa iznosi oko 1,9 biliona USD, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim preduzećima te bilion USD direktne pomoći domaćinstvima.

Međutim, u drugom dijelu sedmice cijene nafte su pale zbog daljeg širenja koronavirusa u svijetu, što je dovelo do novih restriktivnih mjera ili produženja postojećih u mnogim zemljama, među ostalim, Japanu, Njemačkoj i Francuskoj.

U Kini je u ‘lockdownu’ više od 28 miliona ljudi, a u petak je objavljeno da je u posljednja 24 sata zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u posljednjih deset mjeseci.

Stoga se trgovci plaše sporog oporavka potražnje za gorivima.

Dalje kretanje cijena nafte zavisiće najviše od toga koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.

Više...

Falsifikatori u BiH najviše “kuju” kovanicu od 1 KM

 

Najviše krivotvorenih novčanica domaće valute koje su za 11 mjeseci prošle godine registrovane u Centralnoj banci BiH jesu one od 50 maraka, a kada je riječ o kovanicama, i dalje ubjedljivo prednjači – 1 KM.
BIH
CENTRALNA BANKA
Falsifikatori u BiH najviše “kuju” kovanicu od 1 KMPrije 3hFOTO: ARMIN DURGUT/PIXSELL KOMENTARI
Zaključno sa 30. novembrom, u CBBiH registrovana je 371 krivotvorena novčanica domaće valute

Najviše krivotvorenih novčanica domaće valute koje su za 11 mjeseci prošle godine registrovane u Centralnoj banci BiH jesu one od 50 maraka, a kada je riječ o kovanicama, i dalje ubjedljivo prednjači – 1 KM.

 

Zaključno sa 30. novembrom, u CBBiH registrovana je 371 krivotvorena novčanica domaće valute.

– Gledano po apoenima, najviše krivotvorenih novčanica je u apoenu 50 KM – 169 komada. U istom periodu registrovano je 116 krivotvorenih novčanica u apoenu 100 KM i 74 komada u apoenu 20 KM. U istom periodu u CB BiH je registrovan je 631 komad krivotvorenih kovanica KM. Od ove brojke većina otpada na kovanice u apoenu 1 KM – 573 komada – rekli su za Nezavisne novine iz CBBiH.

Poređenje sa istim periodom 2019. godine pokazuje da je 2020. godine evidentirano manje lažnih novčanica.

– U istom periodu prethodne godine, u CB BiH registrovane su 432 krivotvorene novčanice što se tiče konvertibilne marke. Gledano po apoenima, i u 2019. godini najviše krivotvorenih novčanica bilo je u apoenu 50 KM – 208 komada. Slijedio je apoen od 100 KM sa 156 komada i 49 komada u apoenu 20 KM – kažu iz CBBiH.

Za 11 mjeseci 2019. godine, u CB BiH registrovane su 1.044 krivotvorene kovanice KM, gdje je takođe opet naviše bilo kovanica u apoenu 1 KM – 981 komad.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banje Luke, navodi kako, u poređenju sa prethodnim godinama, falsifikati više nisu česta pojava.

– Prije nekoliko godina postojala je najezda falsifikovanih kovanica od pet maraka. Svakodnevno smo se susretali sa tim kovanicama. Sada to više nije tako. Nije ni alarmantno stanje što se tiče novčanica od 20 i 50 KM. S evrima je druga priča, međutim, eure ne bi trebalo ni primati – rekao je on, dodajući da su u svakodnevici falsifikati rijetkost, a dobro obučeni radnici ih lako otkrivaju.

Kako kažu iz CB BiH, pored domaće valute, rađena je i ekspertiza stranih valuta te su registrovane 672 krivotvorene novčanice eura. U istom periodu registrovano je 238 novčanica američkog dolara, četiri novčanice britanske funte i dvije novčanice hrvatske kune.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com