Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ponedjeljak, 11 Januar 2021

Odlazi Merkel

merkelGodine 2005. postala je kancelarka i najdugovječniji je lider zapadnih demokratija: kada se povuče u septembru ove godine, iza sebe će imati saradnju s četiri američka predsjednika, četiri francuska i pet britanskih premijera 

 

 

Više...

Odvoz čvrstog otpada iz Brčkog prema Zvorniku započinje na proljeće

  • Objavljeno u Brcko

nova deponija vinca 800x445Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Distrikta okončalo je tendere za radove na pretovarnoj rampi, kao i onaj za dvije kompaktirajuće poluprikolice sa tegljačem, čime se stvaraju preduslovi za odvoz čvrstog otpada u Zvornik. Time započinje proces uklanjanja deponije koja se nalazi gotovo u gradskoj jezgri Brčkog.

 

 

Više...

Brčko: U školama počelo drugo polugodište

  • Objavljeno u Brcko

1280x0 Zima skola djaci foto I MPrema odluci Štaba za zaštitu i spasavanje, drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Brčko distrikta počelo je jutros, na način da se nastava odvija bez dijeljenja odjeljenja prema nastavnom planu i programu. Vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Samir Čorbadžić kaže da je nastava krenula nesmetano u svim školama osim u 11. osnovnoj školi gdje učenici iz Dubravica nisu mogli doći u školu zbog neprohodnosti puteva.

Više...

Kršenje odluke Ustavnog suda BiH: U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine je opet protuustavno obilježen Dan RS-a!

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine je pod direktnim suverenitetom Bosne i Hercegovine. Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, u Brčko distriktu BiH je ipak, nizom manifestacija, prema natpisima pojedinih medija obilježen dan Republike Srpske.
Moramo se složiti, pravna i historijska činjenica ukazuje da je dana 09. Januara usvojena Deklaracija koja je trasirala put za zločine koji su prema presuda međunarodnih sudova rezultirali genocidom.
Svoje stavove o određenom ustavno-pravnom pitanju Sud isključivo daje u svojim odlukama koje su konačne i obavezujuće i koje se kao takve ne komentarišu, već se izvršavaju čime se pokazuje nivo ustavno-pravne kulture jedne zemlje i vladavine prava u jednoj demokratskoj državi kao što je Bosna i Hercegovina.
Moramo istaći da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH protuustavno i krivično djelo na koje trebaju reagovati institucije Bosne i Hercegovine i institucije međunarodne zajednice, najprije supervizor za Brčko distrikt BiH, kako bi procesuirali one koji ne poštuju navedene odluke.
Prema članu 9. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koja je direktno inkorporirana u Ustav BiH, sloboda ispovijedanja vjere ili ubijeđenja može biti podvrgnuta samo onim ograničenjima koja su propisana zakonom.
Dakle, prema Ustavu BiH sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode što uključuje slobodu misli, savjesti i vjere.
Pored toga, uvažavajući Ustav demokratske zemlje u kojoj postoji vladavina prava, moramo ukazati odredbom člana 1 Ustava BiH propisano je da je Republika Bosna i Hercegovina, čiji će zvanični naziv ubuduće biti "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje zakonsko postojanje po međunarodnom pravu kao država.
Prema Aneksu II (odredbe o prelaznom periodu) , stav 2 ( Kontinuitet Zakona) propisano je da će svi zakoni koji budu na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav Bosne i Hercegovine stupi na snagu, ostati na pravnoj snazi.
Prema tome, Zakon Republike Bosne i Hercegovine o državnim praznicima je još uvijek na snazi.
Tačno je da nema novog Zakona o državnim praznicima, ali prema kontinuitetu zakona, na snazi je stari zakon, koji propisuje kao praznik samo dan državnosti Bosne i Hercegovine. Zakon o praznicima Brčko Distrikta BIH ne može derogirati zakon Bosne i Hercegovine, shodno članu 1 stav 4 Statuta Brčko Distrikta BiH, a pored toga važno je istaći Brčko Distrikt BiH ne može donijeti zakon o državnim praznicima. U Nalogu Supervizora o usaglašavanju i zamjeni novih entitetskih zakona u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine od 15. jula 2003. godine propisano je da se odsada nijedan novi entitetski zakon, uključujući izmjene postojećih entitetskih zakona, neće više primjenjivati u Brčko Distriktu ukoliko ih Skupština Brčko Distrikta ne usvoji kao zakon Brčko Distrikta u skladu sa Konačnom odlukom i Statutom. Nalog supervizora od 04.08.2006. godine kojim se ukidaju entitetski zakoni na području Brčko Distrikta i proglašava prestanak pravnog značaja međuentitetske granice u Distriktu.

Na odnos žrtava prema proslavi neustavnog dana RS, govori da sa najvišeg nivoa imamo prkos prema odlukama Ustavnog suda BiH.
Najveća je odgovornost na Tužilaštvu BiH, koje ima moć i nadležnost utemeljenu u zakonu da prekine cijelu famu, te da pokrene postupke koji prkose presudama Ustavnog suda BiH, i koji i dalje obilježavaju 9. Januar kao neustavni praznik na području Brčko distrikta BiH, to bi rezultiralo vraćanju povjerenja u institucionalno djelovanje i međusobno uvažavanje.
Ovdje se gradi društvo tolerantnih odnosa i pune ravnopravnosti svih i u tom smislu najprije treba očekivati pravnu sigurnost i vladavinu prava, poštujući Ustav BiH i Statut Brčko distrikt BiH, a to je sigurnost svih građana Brčko distrikta BiH, nasuprot tome ovakva ponašanja i davanja legitimiteta određenim praznicima, za koje je utvrđena neustavnost od najviše sudske instance u zemlji, što za posljedicu ima podsjećanje i vrijeđanje nevinih žrtava, mogu ozbiljno ugroziti vladavinu prava i prestavljaju prijetnju po stabilnost i neometanu funkcionisanje institucija.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com