Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Utorak, 26 Januar 2021

Čudesna historija bureka

  • Objavljeno u BiH

burekAlexander Lee stručnjak je za kulturnu i političku historiju renesanse u Italiji. Doktorirao je na Univerzitetu u Edinburghu, radio na univerzitetima u Oxfordu, Luksemburgu i Bergamu, predavao u Aberdeenu i Lyonu. Autor je nekoliko knjiga i filmova, a o historijskim i kulturnim temama pisao je za Telegraph, Wall Street Journal, Atlantic, Guardian, New Statesman, Times... Redovni je kolumnista magazina History Today, u kojem je objavio uzbudljivu priču o nastanku i putovanju bureka kroz vrijeme, kontinente, carstva i religije, koju prenosimo u Stavu     

 

 

 

Više...

UNICEF BiH donirao dva frižidera za čuvanje Pfizerove vakcine

 

Danas su prvi frižideri koje donira UNICEF za pohranu COVID-19 vakcina u ultrahladnom režimu (do – 80 C) stigli u Bosnu i Hercegovinu. Predstavnica UNICEF-a u BiH, Rownak Khan, formalno je uručila ovu donaciju ministrici civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankici Gudeljević. Prve vakcine građani BiH još uvijek čekaju. Dva frižidera, čiji je kapacitet po 500 l, odnosno 173,550 doza vakcina, biće dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno Banju Luku. Ministrica Gudeljević, ovom prilikom je naglasila da očekuje skoru isporuku vakcina, koje je država BiH platila COVAX-u. Ona je izrazila zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim akcentom na posljednju donaciju koja će u ovim trenucim a biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH. Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, sa najdužim iskustvom u nabavci vakcina, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu frizidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, a u skladu sa potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo. Radi se o frižiderima, kapaciteta od 383 l s mogućnošću skladištenja 132,000 doza, koji bi trebali stići u BiH tokom februara. Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na – 70 C. “UNICEF u Bosni i Hercegovini, od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama Bosne i Hercegovine, kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, obezbjedjenja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac. Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije”, rekla je dr. Rownak Khan, Predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

Više...

Afera "Ikona": Ukrajinski ambasador stigao u BiH, razgovarat će i sa tužiteljicom Tadić

  • Objavljeno u BiH

 

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič doputovao je danas u Sarajevo, a u toku je njegov susret s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, potvrđeno je Feni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ukrajinski ambasador će se, također, sastati s glavnom tužiteljicom BiH Gordanom Tadić.

Nezvanično se saznaje da će jedna od glavnih tema ovih susreta biti pozlaćena ukrajinska ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je njeno nacionalno blago.

Više...

Brčko: U 2020. godini smanjen broj zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata

  • Objavljeno u Brcko

 

Obim poslova u Pododjelu za osobne dokumente Vlade Brčko distrikta protekle godine značajno je smanjen u odnosu na godine ranije.

Prema podacima Pododjela, u odnosu na godinu ranije, u 2020. godini smanjen je broj izdavanja osobnih iskaznica, vozačkih dozvola te putnih isprava građanima Brčko distrikta.

Prema izvješću o radu, u 2020. godini izdano je ukupno 4.300 osobnih iskaznica, 4.598 u regularnom i 252 putne isprave izdane u žurnom postupku, te 5.469 vozačkih dozvola.
Smanjen je obim posla i u gotovo svim ostalim segmentima poslovanja ovoga pododjela.

Pored ovoga, u Pododjelu i dalje imaju značajan broj izrađenih osobnih dokumenata koje građani nisu preuzeli, a posebice građana koji žive u inozemstvu, te ih ovim putem pozivamo da to učine u što skorijem roku.

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Odjel za izbjegla i raseljena lica prošle godine realizirao 1,5 miliona KM

  • Objavljeno u Brcko

 

Vladin Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja tokom 2020. godine realizirao je oko 1,5 miliona KM sredstava za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata na području Brčko distrikta.

 Ljubica Ilić, šefica Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja navela je da su tokom prošle godine sredstvima iz budžeta Odjela realizirana dva javna poziva.

Za obnovu ratom oštećenih objekata utrošeno 300.000 KM, na način da je 30 lica ostvarilo pravo na dobijanje donacije.

Realizacija drugog javnog poziva bila je pomoć licima iz drugih sredina koja se ne mogu vratiti na svoje predratne adrese, a žele se integrirati u ovu lokalnu zajednicu, gdje je realizirano je 250.000 KM, pri čemu je 17 lica ostvarilo pravo na donaciju.

Šefica Ilić navela je i realizaciju nekoliko projekta stambenog zbrinjavanja Roma , od kojih su neki projekti još uvijek u toku.

„Od donatorskih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, donacija Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, u visini od 448. 000 maraka urađena je sanacija i rekonstrukcija 11 objekata, izgradnja osam stanova za lica u stanju socijalne potrebe i drugi projekti“, kazala je Ilić.

Donacija od pola miliona KM utrošena je za useljenje u osam stanova zgrade na Novom Brčkom za lica u stanju socijalne potrebe.

Ljubica Ilić je kao značajne realizirane projekte u prošloj godini navela izgradnju za Rome u naselju Prutače asfaltnog puta u dužini od 320 metara za šta je okvirno utrošeno oko 100.000 KM.

Ilić je još kazala da je rad odjela u prošloj godini opteretilo stanje panedmije u kojoj se nalazimo, a da nije bilo pojave virusa korona rezltat bi sigurno bio još i veći u dijelu poslova kojima se bavi Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Amerika počela proizvoditi helikoptere za vojsku BiH

  • Objavljeno u BiH

 

U fabrici ''Bell'' u Sjedinjenim Američkim Državama počela je proizvodnja helikoptera “Huey II” za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH. Potvrdio je to za “Avaz” načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Obuke pilota
Radi se o letjelicama vrijednim 38,5 miliona dolara, čiju nabavku većim dijelom finansira vlada SAD, dok je BiH od ukupnog iznosa trebala osigurati 4,36 miliona dolara. Prema riječima generala Mašovića, kompletna finansijska konstrukcija je zaokružena, a isporuka helikoptera zavisi od proizvođača.

- Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OSBiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema - naglasio je Mašović.

 Istovremeno, on je najavio i projekt u okviru kojeg će OSBiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih će biti oklopljen. Isporuka četiri nova višenamjenska helikoptera za OSBiH predviđena je sporazumom koji su u decembru 2019. godine potpisali tadašnja ministrica odbrane Marina Pendeš i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

U odobreni iznos sredstava uključeni su i troškovi obuke pilota i tehničara, isporuka rezervnih dijelova i potrošnog materijala za period od dvije godine te dostava zemaljske opreme i tehničke dokumentacije. Nove bi letjelice OSBiH trebale zamijeniti dotrajale helikoptere ruske proizvodnje te omogućiti efikasniji zračni transport vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara i akcije potrage i spašavanja.

Smanjuju prijetnje
Podrška modernizaciji OSBiH samo je dio ukupnog projekta kojim SAD nastoje osnažiti saveznike i partnere da odvraćaju agresiju, smanjuju prijetnje i održavaju povoljnu regionalnu stratešku ravnotežu.

- Stejt department promovira međunarodnu američku odbrambenu prodaju i potiče evropske partnere i saveznike u NATO-u da moderniziraju svoje vojske izgradnjom NATO-ovih interoperabilnih snaga uklanjanjem ruske i sovjetske opreme iz njihovih snaga - saopćeno je iz Biroa za političko-vojna pitanja Stejt departmenta.

Više...

Puno je prednosti, ali i poneki rizik: Svaki dan uzimate vitamin C, evo šta se događa u organizmu

 

Vitamin C prirodni je sastojak određenih namirnica, nekima se dodaje, a može se pronaći i kao suplement, pojašnjavaju stručnjaci iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).

Prema riječima dr. Darrena Mereinissa, ovaj vitamin esencijalan je dio prehrane, pa je važno znati šta će svakodnevna upotreba učiniti vašem zdravlju.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zarastu, prehlada za prehladom i sl.

Tu se ubrajaju i učestale infekcije urinarnog trakta.

Može pomoći tijelu da se oporavi

- Vitamin C esencijalna je komponenta vezivnog tkiva i igra važnu ulogu u zarastanju rana - napominje Dr. Mareiniss.

Sadrži antioksidanse

Dr. Mareiniss pojašnjava kako vitamin C djeluje kao antioksidans i može spriječiti oštećenje ćelija i igra preventivnu ulogu kada je u pitanju oksidativni stres.

Može pojačati proizvodnju kolagena

Dr. Mareiniss pojašnjava kako je ovaj vitamin potreban za biosintezu kolagena i zato je glavni sastojak mnogih proizvoda za njegu kože.

Može djelovati kao prevencija od razvoja raka

Prema pisanju NIH, puno je istraživanja dokazalo kako vitamin C može spriječiti razvoj raka, a većina studija pokazuje poveznicu između unosa vitamina C i raka koji nastaje na plućima, dojci, crijevima…

Može poboljšati rad srca

Prema riječima stručnjaka, postoje dokazi kako ovaj vitamin sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti. Studija, koja je uključila više od 85.000 žena u istraživanje, otkrila je kako unos ovog vitamina putem hrane ili suplementa djeluje kao zaštita od koronarnih bolesti srca. Ostale su pokazale kako može umanjiti rizik od infarkta.

Prevenira gubitak vida

NIH također nudi dokaze kako vitamin C može prevenirati, pa čak i liječiti makularnu degeneraciju i mrenu, dva vodeća uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

Može prevenirati skorbut

Prema riječima dr. Mareiniss, akutni manjak vitamina C može voditi do skorbuta. Simptomi se mogu javiti mjesec nakon što u organizmu dođe do manjka ovog vitamina. Simptomi uključuju umor i upalu desni. Ipak, stanje se može pogoršati pa će donijeti i depresiju, upale desni i čaj gubitak zuba. Ako se ne liječi, može biti fatalno.

Može pomoći kod prehlade

Smatra se da ovaj vitamin utječe na jačanje imuniteta, ipak stručnjaci ističu da ne mora biti tako efektivan u sprečavanju prehlade kako mislite. Vitamin C može skratiti trajanje bolesti i ublažiti simptome kod opće populacije, pojašnjava NIH.

Može utjecati na pojavu bola u trbuhu

Kako vitamin C nije toksičan, ne može uzrokovati jake negativne posljedice nakon konzumacije, ali može uzrokovati probleme u gastroenterološkom sistemu, poput proljeva, mučnine i grčeva.

Može uzrokovati bubrežni kamenac

Postoje neki dokazi da visok udio vitamina C može pojačati udio kiseline u bubrezima i mokraći što pak može utjecati na razvoj bubrežnih kamenaca.

Može prevenirati nedostatak željeza

Ovaj vitamin pomaže tijelu da što bolje apsorbira željezo, a jedan studija dokazala je da 100 mg ovog vitamina pojačava apsorpciju spomenutog minerala za čak 67 posto.

Kako prepoznati manjak vitamina C?

Sklonost infekcijama, malaksalost, bolest u zglobovima, ali i suha koža tijela, rane koje sporo zarastaju i sl. samo su neki od znakova upozorenja koji nam govore da bismo trebali povećati unos ovog snažnog antioksidansa.

Prvo na šta pomislimo kada je riječ o vitaminu C su dodaci prehrani i konzumacija citrusnog voća, ali dobro je znati da su šipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi i jagode, također, izvrsni izvori vitamina C.

Koje još namirnice sadrže vitamin C?

Chilli papričice: Pola šoljice narezanih chilli papričica sadrži 107.8 mg vitamina C, a naučnici sa Univerziteta u Buffalu otkrili su kako su papričice bogate kapsaicinom, spojem koji ih čini ljutim. On pomaže i kod ublažavanja bolova u mišićima i zglobovima.

Crvena paprika: Šoljica narezanih crvenih paprika sadrži skoro tri puta više vitamina C od narandže. Također, ovo povrće bogato je vitaminom A koji je izvrstan za zdravlje očiju.

Zelena paprika: Šoljica zelenih paprika sadrži dnevnu dozu unosa vitamina C, a također su dobar izvor hranjivih vlakana koji pomažu u radu metabolizma i probave.

Kelj: Kelj je bogat vitaminom A te vitaminom K, a sadrži 80 mg vitamina C. Nadalje, čestom konzumacijom kelja unosite u tijelo dovoljnu dnevnu dozu minerala i nezasićenih masnih kiselina.

Brokula: Ovo je voće bogato vitaminom C i vlaknima, a po serviranju sadrži samo 30 kalorija. Neka istraživanja čak pokazuju kako može pomoći u prevenciji više vrsta raka.

Papaja: Papaja je egzotično voće, a brojne studije pokazale su kako čisti sinusne kanale, kožu čini mekšom i sjajnijom te jača kosti. Jedna šoljica sadrži 88 mg vitamina C.

Jagode: Crveno i slatko voće puno je vitamina C te bogato folnom kiselinom, kalijem, željezom i magnezijem, odnosno mineralima koji su dobri za zdravlje srca i krvožilnog sistema. Ako niste znali, jagode pomažu da zubi budu bijeli.

Ananas: Osim što sadrži 78 mg vitamina C, ananas je bogat enzimom bromelainom koji ublažava nadutost te djeluje protivupalno, pa olakšava oporavak mišića nakon tjelesne vježbe.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com