Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Nedjelja, 10 Januar 2021

Obilježen 29. rođendan Srpske u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčko tradicionalno desetog januara obilježava Dan Republike, a prigodna svečanost je ove godine izostala zbog epidemije virusa korona.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se Dan Republike mora slaviti u Brčkom, jer je dio Republike Srpske isto kao što je dio i Federacije BiH.

On je istakao da ne treba zaboraviti 450 srpskih vojnika koji su poginuli na području Brčkog i dali živote za Srpsku.

– Njima u čast i u čast svih onih koji žive u Republici Srpskoj moramo da obilježavamo ovaj dan i obilježavaćemo ga u narednom periodu – poručio je Pašalić.

Izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić poručio je da Republiu Srpsku, koja postoji 29 godina, niko više ne može da osporava.

– Ko je gledao film “Koridor” neka se još jednom prisjeti kako je bilo onim ljudima, onom narodu koji je stvarao Republiku Srpsku. Mnogo je lakše danas da se učini neki pomak da bi građanima bilo bolje, da ostanu na ovim prostorima – rekao je Tomić novinarima.

Nakon što je položio vijenac na spomenik palim borcima, Tomić je podsjetio da je Republika Srpska stvorena u miru, a u ratu odbranjena životima 23.000 boraca i više od 9.000 civila.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić podsjetio je da je Brčko, prema Arbitražnoj odluci, dio i Republike Srpske i otuda proističe pravo državljana Republike Srpske da obilježavaju Dan Republike.

– Njihova neizmjerna ljubav je činjenica koja može da sve pokrene i to je najveća tekovina borbe za opstanak Republike Srpske, što je potvrđeno i referendumom o Danu Republike koji je održan na prostoru Brčkog – rekao je Milić.

Predsjednik Boračke organizacije u distriktu Cvjetko Simić istakao je da je obilježavanje Dana Republike podjednako važno i za Srpsku i za Brčko, jer su mnogi borci dali živote za njenu odbranu.

Vijence su položili i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta, boračkih udruženja i srpskih političkih partija iz Brčkog.

Ovaj događaj prigodnom numerom upotpunio je policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Više...

Pomozimo da Brčko dobije sadnice: Glasaj i “Posadi svoj hlad”

  • Objavljeno u Brcko

 

Iz Srbije nam stiže ekološka akcija “Posadi svoj hlad”.

Radi se o akciji koja se sprovodi putem interneta, a za cilj ima sadnju 30.000 sadnica bijelog jasena koja podrazumijeva angažovanost samih građana.

Naime, sadnice će dobiti onaj grad, opština ili mjesto koji ostvari dovoljan broj glasova.

Potrebno je imati 1% glasova od ukupnog broja stanovnika i besplatne sadnice stižu početkom proljeća u taj grad.

Kako navodi Mirjana Mihajlović Bjelošević, koordinatorica Zelenog razvojnog centra za BiH važno je da što više građana glasa, a na to pravo ima svaki grad, opština ili mjesto u BiH.

Brčkom tako treba 835 glasova, a od tog broja nas, u trenutku pisanja ovog teksta, dijeli nešto više od 100.

Glasati je jednostavno – potrebno je nekoliko klikova, počevši od linka ispod:

https://posadisvojhlad.ba/bs/glasanje-brcko/

Glasati možete još danas, zato požurite!

Hajde da zajedno učinimo naš grad ljepšim!

Više...

Što je nama "9. januar"?

  • Objavljeno u BiH

cms image 000029472 970xrMeđunarodni sud pravde utvrdio je da je na području BiH počinjen genocid, te da su ga počinile institucije BH entiteta RS.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com