Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Četvrtak, 14 Januar 2021

Djevojčice i rasizam

  • Objavljeno u BiH

ghanU starosti je razvio svojevrsnu fiksaciju za spavanje svake noći s jednom ili dvije gole djevojke, ne uvijek iste, uključujući i svoju nećakinju Manu. Iako je to bila, kako je tvrdio, vježba samokontrole ta je činjenica uz jopš neke druge razloge bila uzrok što Gandhiju nikada nije dodijeljena Nobelova nagrada za mir, iako je nominiran za nju pet puta

 

 

Više...

Glas žrtava silovanja u BiH

  • Objavljeno u BiH

zrtČetvrt stoljeća nakon potpisivanja mira, žrtve tih zločina govore kroz dokumentarni film koji će večeras biti emitiran na španskom televizijskom kanalu TV-3 kao i kroz izložbu fotografija Oriola Casanovasa i pozorišnom predstavom "Encara hi ha algú al bosc", koja je od večeras pa do sedmog februara na daskama teatra TNC, Nacionalnog katalonskog teatra u Barceloni

 

Više...

U protekloj godini u Brčkom izdano oko 11.500 dnevnih parkirnih karata

  • Objavljeno u Brcko

 

Sektor za parkinge, izdavanje dozvola i suglasnosti Javnog poduzeća „Putevi“ Brčko sumirao je svoje rezultate za prethodnu 2020. godinu, ocjenjivši ju financijski slabijom u odnosu na prethodne godine radi izrazito smanjenih prihoda zbog utjecaja pandemije koronavirusa.

„Za prva dva mjeseca 2020. godine, naši prihodi su bili oko 78.000 maraka, a u trećem mjesecu uspostavljanjem epidemioloških mjera, bilježimo pad prihoda za preko 30 posto. Od tada, svaki mjesec bilježimo pad prihoda u odnosu na prvi i drugi mjesec, a obično su oni bili mjeseci kada smo bilježili najniže prihode. Sve ovo će sigurno ostaviti posljedice i trag na naš konačni financijski rezultat“, rekao je Mato Itrić, zamjenik direktora „Puteva“.

Prošle godine je izdano i nešto manje dnevnih karata, nego što je bio slučaj prethodnih godina te je samim time poslano i manje opomena za korisnike parkinga koji nisu platili usluge parkiranja. Na dnevnoj razini izdavano je oko 40 dnevnih karata za korisnike parking servisa koji ne plate uslugu parkiranja, te je tako u 2020. godini izdano ukupno oko 11.500 dnevnih karata. Itrić napominje kako se uglavnom naplati oko 70 posto izdanih dnevnih karata.

„Zaključno s osmim mjesecom mi smo poslali i 1.319 opomena za korisnike usluge parkiranja koji nisu blagovremeno platili dnevnu kartu. Trenutno pripremamo i upravo šaljemo opomene za 9. i 10. mjesec prošle godine“, kazao je Itrić.

Postupak pokretanja prinudne naplate za korisnike koji i nakon opomene ne plate usluge parkiranja, zbog svoje složenosti još uvijek je u procesu. Za prva četiri mjeseca prethodne godine pokrenutno je oko 150 postupaka prinudne naplate, dok će ostali biti rješavani po dospjeću potrebnih podataka.

Itrić je istaknuo kako su prošle godine nabavili još tri parkomata te napravili pedesetak novih parkinga, te ih sada u gradu ima ukupno 1.616, a u godini koja je pred nama planiraju napraviti još dodatnih 200 parkinga, u neposrednoj blizini Javne zdravstvene ustanove.

Više...

Građani BiH od danas mogu u Srbiju bez PCR testa i karantina

 

Građani BiH mogu od danas da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Graničnoj policiji BiH.

“Obaviješteni smo iz MUP-a Srbije da državljani BiH mogu od danas bez testa u Republiku Srbiju”, rečeno je za “Nezavisne” u Graničnoj policiji BiH.

Pored toga, svi garađni BiH koji uđu u Srbiju ne moraju ići u karantin.

Više...

U Lukavcu se gradi spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

  • Objavljeno u BiH

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen – obilježja za žrtve genocida u Srebrenici.

Radi se o prvoj fazi izgradnje spomen – obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja TK odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

– Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen – obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati tu ideju, koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen – obilježja trajno ćemo vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih – istakao je Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac usvojilo je inicijativu načelnika Općine Edina Delića da se jedna ulica nazove ‘Ulica žrtava genocida u Srebrenici’. Nakon toga pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanju dozvola potrebnih za izgradnju spomen – obilježja.

– Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o spomen – obilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, posebno porodice žrtava, za podršku koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo da bismo i taj projekt završili u našoj općini – kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Više...

Od sutra u Srbiji počinje vakcinisanje stanovnika koji su se sami prijavili

 

Vakcinisanje protiv koronavirusa dobrovoljno prijavljenih građana Srbije počet će u petak i trajat će nekoliko dana.

U Srbiji je od danas otvoren i call centar preko koga građani mogu izraziti želju da se vakcinišu protiv koronavirusa, a elektronsko prijavljivanje počelo je u ponedjeljak.

Vakcinisanje protiv koronavirusa dobrovoljno prijavljenih građana Srbije počet će u petak i trajat će nekoliko dana.

 Riječ je o hiljadu građana starijih od 75 godina koji su se dobrovoljno prijavili preko portala eUprave i koji spadaju u prioritetne grupe, navodi Tanjug.

U Srbiji je od danas otvoren i call centar preko koga građani mogu izraziti želju da se vakcinišu protiv koronavirusa, a elektronsko prijavljivanje počelo je u ponedjeljak.

Putem portala eUprava za cijepljenje do sada se u toj zemlji prijavilo 150.000 građana.

Više...

Obavještenje za kupce električne energije

  • Objavljeno u Brcko

 

U petak 15.1.2021. godine u vremenu od 09:00 do 13:00 h planirani su radovi na dijelu trase DV 10 kV Potočari (naselje Buzekara), zbog čega će bez snabdijevanja električnom energijom u navednom terminu ostati svi krajnji kupci naselja Buzekara i dijela naselja Stanovi.

Zbog rekonfiguracije 10 kV mreže, na početku planskih radova u terminu od 08:30 do 09:00 h, doći će do prekida u isporuci električne energije u trajanju do 5 minuta kod svih krajnjih kupaca iz naselja: Potočari, Čađavac, Stanovi dio, Gornji Brezik dio, Gornje i Donje Dubravice, Sombići i Pukiš dio.

Na kraju planskih radova, u terminu od 12:00 – 13:00 h, doći će do prekida u isporuci električne energije u trajanju od 1 minut kod krajnjih kupaca iz naselja Gornji Brezik dio i Stanovi dio.

Za više informacija pozvati besplatnu info liniju 0800 505 07.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com