Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Utorak, 19 Januar 2021

Građanima BiH ugrožena prava na suđenje u razumnom roku

 

Godišnjim planom predviđeno je rješavanje 176.669 najstarijih predmeta, a riješeno je 80 posto predviđenog, što predstavlja značajan doprinos u kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta, ali ipak nedovoljan

Prema najnovijim podacima godišnje analize i praćenja procesa rješavanja najstarijih predmeta, sudovi u Bosni i Hercegovini, u 2020. godini, riješili su 140.452 najstarija predmeta.

Godišnjim planom predviđeno je rješavanje 176.669 najstarijih predmeta, a riješeno je 80 posto predviđenog, što predstavlja značajan doprinos u kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta, odnosno povećanju efikasnosti sudova u BiH i pravosuđa u cjelini. (Ali norma ipak nije ispunjena ni ove 2020. godine.- op.a)

U sudovima Federacije BiH riješeno je 95.317 predmeta, u Republici Srpskoj 41.476, u Brčko Distriktu BiH 2.049 predmeta, dok je Sud BiH riješio 1.610 najstarijih predmeta.
U proteklih deset godina, od 2010. do kraja 2020. godine, sudovi su riješili 1.254.557 najstarijih predmeta, što je u velikoj mjeri utjecalo na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta u sudovima.

Ovaj broj rezultat je dugogodišnje prakse primjene planova rješavanja najstarijih predmeta u sudovima, koju je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uvelo 2011. godine s ciljem smanjenja starosne strukture i velikog broja starih neriješenih predmeta.

U dokumentu u prilogu je prikazan sumarni pregled realizacije planova na nivou suda, po starosnoj strukturi predmeta u planu, za period 01.01. do 31.12.2020. godine, na osnovu podataka koji su bili predmet analize.
Prikazani podaci pokazuju ukupan broj predmeta u planu, broj riješenih predmeta iz plana, procenat realizacije plana, broj sudija koji su radili na predmetima iz plana, te procenat riješenih predmeta u odnosu na ukupan broj predmeta u planu u promatranoj starosnoj kategoriji, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Više...

Bosanka Ada Avdagić prva na svjetskoj rang listi u Taekwondou

  • Objavljeno u Sport

 

Ada Avdagić, reprezentativka Bosne i Hercegovine i članica Taekwondo kluba Sarajevo rangirana je na prvo mjesto rang liste WTE rankinga u kategoriji juniora do 42 kilograma.

Sjajni rezultati iz prethodnog perioda doveli su Avdagić na prvo mjesto prestižne liste, a u protekloj godini osvojila je zlatnu medalju na Slovenia G1 Open, zatim zlatnu medalju na Sofia G1 Open, kao i na evropskom klupskom prvenstvu održanom u Zagrebu prošle godine.

Također je osvojila i titulu državnog prvaka, a proglašena je i olimpijskom nadom.

‘’Biti prva na svjetskoj listi, presretna sam. Sav trud i rad se isplati naravno uvijek. Trudit ću se biti još bolja na svom putu prema Olimpijadi 2024. Želim se zahvaliti svima na podršci, naročito svom treneru Ibrahimu, svojoj porodici, Taekwondo savezu BiH i Olimpijskom komitetu BiH, kao i svima koji me podržavaju i vjeruju u mene’, kazala je Avdagić.

Među najzaslužnijim za uspjeh Ade Avdagić je i njen trener Ibrahim Kolja koji je ovim povodom kazao:

''Presretan sam. Deset godina truda, rada, teših i lijepih trenutaka. Ovaj ranking je došao kao satisfakcija za sav uložen trude Ade i mene kao trenera. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške Taekwondo saveza BiH, kao i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se u ovoj godini ostvariti još veći rezultati, i mogu reći da sa još većom željom gradimo put ka narednim kvalifikacijama za Olimpijske Igre 2020. koje će se održati u Parizu.''

Avdagić je jedna od najvećih uzdanica Taekwondo sporta u Bosni i Hercegovini. Dugi niz godina ostvaruje sjajne rezultate, i pretendent je za nastup na OI u Parizu 2024. godine. Stipendista je olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

 

Više...

Osuđivani kriminalac švercao cigarete vrijedne 20.000 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 41-godišnjeg Sretena Vidovića iz Jajca, koji se tereti za nezakonit promet i skladištenje više od 5.000 kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica propisanih poreznim zakonodavstvom BiH.

Ranije osuđivani Vidović se tereti da je, u augustu prošle godine, prilikom redovne kontrole saobraćajne policije u Bosanskoj Gradišci, upravljajući motornim vozilom u kojem je prevozio 4.550 kutija različitih vrsta i marki cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, odbio zaustaviti vozilo kojim je upravljao na znak zaustavljanja.

On je nastavio vožnju lokalnim putem, a u bjekstvu su ga spriječili policijski službenici koji su u vozilu pronašli cigarete bez akciznih markica.

Također, optuženi se tereti da je u privatnim i poslovnim prostorijama STR “Lucky” u Bosanskoj Gradišci, čiji je vlasnik i direktor, neovlašteno uskladištio 607 kutija različitih vrsta i marki cigareta i manju količinu duhana, za koje nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe i plaćenom porezu.

Ove cigarete procijenjene su na vrijednost veću od 20.000 KM. Optuženi je cigarete i duhan prethodno nezakonito nabavio od njemu poznatih osoba, u namjeri da ovu akciznu robu dalje prometuje njemu poznatim kupcima u BiH.

Vidović se tereti da je počinio krivična djela nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Koronavirus nije ugrozio zimski turizam u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Pandemija koronavirusa uslovila je manje turista, ali ipak uz poštivanje epidemioloških mjera ski centri ni ove godine nisu prazni. Redari vrše kontrole, a stručnjaci poručuju da su sportske aktivnosti uz poštivanje mjera bolji izbor od sjedenja u zatvorenim prostorima.

Jedno od prirodnih bogatstava koje Bosna i Hercegovina ima su planine. Njihova divljina, ljepota i reputacija privlače mnoge domaće i strane posjetioce. Skijaške staze olimpijskih ljepotica Bjelašnice i Jahorine privlačne su mnogim amaterima, ali i vrhunskim sportistima. I dok je ljetos pandemija koronavirusa gotovo uništila turizam, zima je ipak drugačija. U Olimpijskom centru Jahorina od početka sezone bilježe manje skijaša samo za sedam posto.

Iz ovog centra ističu da su skijaši disciplinovani, a mjere se poštuju. Na nedavnu izjavu direktora UKC-a RS da je dosta pacijnata koji su boravili na Jahorini odgovaraju da ti navodi nisu osnovani.

Iz Ski centra Bjelašnica-Igman poručuju da ima turista, da se mjere poštuju, a zbog raspusta i mnogi mališani uživaju u snijegu trenutno visokom dva metra.

Oni koji se bave sportskim aktivnosti na planinama, uz pridržavanje epidemioloških mjera, manje su izloženi riziku od KOVIDA-19 od onih koji borave u zatvorenom prostoru, pojašnjava infektolog dr. Bakir Nakaš.

Dakle, uz poštivanje mjera uživati u zimskim radostima mogu i stariji, kao i oni mlađi, naročito dok traje raspust. I upravo to bi moglo itekako pomoći planinskim turističkim centrima da prežive dok situacija sa epidemijom koronavirusa ne bude bolja.

Više...

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu poziva sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave

  • Objavljeno u BiH

 

Na Facebook grupi Nisam tražila, koja je pokrenuta nakon priznanja srbijanske glumice Milene Radulović, kao i još nekoliko glumica i djevojaka o silovanju koje su doživjele više puta od učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, objavljene su brojne potresne priče žena iz regiona koje su također doživjele ponižavanje ili seksualno uznemiravanje.

 Na toj grupi objavljeno je i nekoliko postova o Akademiji scenskih umjetnosti i metodama određenih profesora na prijemim ispitima.

Saopćenje Akademije scenskih umjetnosti (ASU) prenosimo u cijelosti:

“Potaknuti postovima na Facebook stranici „Nisam tražila,“ mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU.

Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada.

Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU na mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.”, navodi se u saopćenju koje je objavljeno i na Facebook stranici Nisam tražila.

Više...

Brčko: Uspješna saradnja Umjetničke galerije i Službe za arhiv

  • Objavljeno u Brcko

 

Iako djeluje u otežanim okolnostima zbog aktuelne situacije uzrokovane koronavirusom, Umjetnička gelerija Brčko distrikta BiH nastoji održati kontinuitet svoga djelovanja.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta BiH već je realizirano nekoliko zajedničkih kulturnih aktivnosti, a u toku je realizacija još dva važna zajednička projekta.

Kustosica Umjetničke galerije Brčko Distrikt BiH Sonja Đurović izjavila je da je za kraj januara planirana izložba slika akademskog slikara Seada Hasanefendića (1926-2009.), prvog kustosa brčanske galerije, i jednog od najaktivnijih brčanskih umjetnika socijalističkog perioda.

– Sead Hasanefendić je bio angažovani umjetnik koji je radio prije svega motive iz narodno-oslobodilačkog rata, a na ovoj izložbi bit će prikazani portreti boraca sa područja Brčkog. Na nekim od portreta su predstavljeni učesnici narodnooslobodilačke borbe po kojima su brčanske škole ranije nosile imena, kao što su Tamara Begović, Jelenka Voćkić, Nasto Nakić i Zaim Mušanović. U postsocijalističkom periodu je aktuelan revizionizam mita o partizanima pa je i ova izložba prilika da se taj period sagleda iz savremene perspektive. Izložba posvećena Seadu Hasanefendiću bit će realizirana u saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta BiH – izjavila je za Fenu Đurović.

Šef Službe za arhiv Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević je kazao da je izlagačka djelatnost važan segment arhivske djelatnosti pa je saradnja sa Umjetničkom galerijom u Brčkom nužna i višestruko korisna.

– U posljednje tri godine brčanski arhiv je priredio i organizovao šest izložbi i sve su realizirane u izložbenim prostorima Umjetničke galerije. U ovoj godini je planirano predstavljanje tri izložbe koje tematiziraju brčansku kuturnu historiju, a jedna od njih je izložba portreta učesnika NOB-a iz Brčkog koje je sedamdesetih godina slikao Sead Hasanefendić, prvi direktor Umjetničke galerije ‘Rizah Štetić’ u Brčkom. Osim portreta uz izvode iz biografija, izložba sadrži i nekoliko panoa posvećenih životnom i umjetničkom putu Seada Hasanefendića – izjavio je Suljević.

S obzirom na činjenicu da se 2020. godine navršilo 45 godina od osnivanja Umjetničke galerije u Brčkom, u pripremi je monografija u kojoj će biti prikazan historijat galerije, a značajan dio monografije bit će posvećen Međunarodnoj likovnoj koloniji “Sava“ koja se u Brčkom organizuje već dvadeset godina zaredom.

Osim toga, u monografiji će biti predstavljen i kompletan fundus umjetničkih djela galerije koji broji blizu hiljadu eksponata.

Ovaj projekat se također realizira u saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta BiH koja je za izradu monografije ustupila sva dokumenta koja se tiču osnivanja galerije, te pripremila biografske podatke ljudi koji su bili učesnici njenog osnivanja.

Više...

Živinice: Mladi poduzetnik obnovio proizvodnju i sačuvao radna mjesta u fabrici keksa

  • Objavljeno u BiH

 

U vrijeme kada sve više mladih u potrazi za boljim životom napušta BiH, odlazeći u nadi da će tamo negdje biti sretniji, raditi ali i zaraditi, ne brinuti o tome kako preživjeti, imamo i nekolicinu onih koji odluče ostati u svojoj zemlji kako bi se borili za bolje sutra.

Pokušavaju i pokušavaju, možda su i odlazili ali to im nije donijelo sreću te s toga sada još uporniji trude se da ovdje u svojoj zemlji ispod svog sunca, uspiju.

Mladi su i teže ka tome da postanu uspješni, a jedan od njih je i Senad Mulabdić vlasnik jedne fabrike keksa iz Živinica. Iako je mlad i ima 29 godina odlučio se na veliki poduhvat, s tim da ovo nije prvi put da Senad ima i započinje posao.

“Određeni vremesnki period proveo sam na privremenom radu u Afganistanu kako bi zaradio novac za školovanje. Međuim, nakon što sam se vratio nazad odlučio sam se za drugačiji put. Uz pomoć roditelja donosim odluku da otkupimo firmu za proizvodnju keksa koja je bila pred gašenjem. Ušli smo u ovaj posao jer smo prepoznali određeni potencijal i smatramo da može ovo da bude jedna zdrava ‘slatka’ priča’ – priča Senad Mulabdić za tatabrada.tv.

Više...

Angela Merkel prelomila? Njemačka uvodi mega-lockdown, evo šta će se sve promijeniti

 

Nijemci su gotovo u potpunom lockdownu, ali se i većina stanovništva zalaže za stroži lockdown, piše konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung. Merkel je za policijski sat, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, brže cijepljenje i nošenje FFP2 maski, piše Der Spiegel. Stručnjaci se zalažu za stroži lockdown, ali i političari, jer se novi soj virusa širi 6-8 puta brže, pa se Nijemci boje da ne završe kao Englezi, piše Jutarnji.hr. Nijemci su gotovo u potpunom lockdownu, ali se i većina stanovništva zalaže za stroži lockdown, piše konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkel je za policijski sat, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, brže cijepljenje i nošenje FFP2 maski, piše Der Spiegel. Skupina stručnjaka koji savjetuju njemačku vladu upozorila je da ne bi bilo dobro precijeniti trenutnu pozitivnu situaciju s opadajućom brojkom novozaraženih. “Zemlje poput Irske dobro su upozorenje koliko se brzo može poništiti uspjeh u borbi protiv pandemije”, istaknuo je premijer Sarske Tobias Hans (CDU) za Rheinische Post. Irska je prva u EU proglasila lockdown i sjajno spustila broj zaraženih, ali je otvaranje pubova i trgovina uoči Božića značio katastrofu s novim razbuktavanjem pandemije. Novi soj virusa Širenje novog soja virusa može se zaustaviti samo daljnjim smanjivanjem mobilnosti i kontakata, pa je jedna od prvih preporuka da se i službeno naloži da svi rade od kuće ukoliko je to ikako moguće. Neće biti dovoljno da se samo produže sadašnje, ionako stroge mjere, upozoravaju njemački naučnici, potrebno je uvesti policijski sat i naložiti školama da do daljnjeg rade online. Većina Nijemaca podržava nastavak lockdowna, koji im osigurava dobre gospodarske izglede. Prema agenciji YouGov, 40 posto ih je za postroženje mjera, a daljnjih 21 posto za zadržavanje postojećeg lockdowna. Do 31. janura na snazi je zabranu rada ugostiteljskih objekata i hotela, kulturnih i sportskih ustanova, rade samo trgovine s hranom i apoteke, škole i vrtići većinom ne rade, smijete se družiti samo s jednom osobom izvan kućanstva. U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u 7 dana, nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara. Samo 13 posto Nijemaca sad je za ukidanje lockdowna, a 17 posto za ublažavanje. Gradonačelnik Hamburga Peter Tschentscher (SPD) smatra da dosadašnje mjere nisu dovoljno učinkovite.

Još uvijek previše ljudi putuje na posao.

“To vidimo po velikom korištenju autobusa i vlakova tokom špice. Moramo povećati rad od kuće, a ako je nužan odlazak na posao, firme bi trebale preraspodijeliti radno vrijeme da rasterete javni prijevoz”, poručuje gradonačelnik Hamburga. Ankete kažu da je čak 70 posto Nijemaca za to da se proglasi obaveza poduzećima da svim radnicima omoguće rad od kuće, ukoliko je to izvedivo. Također se razgovara o striktnoj zabrani napuštanja kuće, obustavi prometovanja vozova i autobusa i o obaveznom nošenju kvalitetnijih maski FFP2, što je već uvedeno u Bavarskoj. Berlinski Tagesspiegel prenosi da je 56 posto Nijemaca za policijski sat kakav recimo imaju Francuzi (od 16. januara u Francuskoj je na snazi policijski sat od 18 sati, umjesto od 20 kako je bilo ranije). Uvođenju policijskog sata protivi se 36 posto Nijemaca. Sporno zatvaranje škola Većina Nijemaca je da se na čitavu zemlju protegne obavezno nošenje FFP2 maski, što je u Bavarskoj obavezno od ponedjeljka: za to je 60 posto ispitanih, a 36 posto se slaže ako maske svima budu besplatne. Jedino oko zatvaranja škola nema većinske podrške: da škole ostanu zatvorene, slaže se 40 posto Nijemaca, dok 37 posto smatra da bi se nastava uz određena ograničenja mogla održavati u školi. Za normalno odvijanje školske nastave je 16 posto ispitanih, piše Tagesspeiegel. Uoči današnjeg sastanka s premijerima pokrajina, kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak navečer našla se sa svojim naučnim savjetom, sa naučnicima koji je savjetuju oko pandemije. Većina stručnjaka zalaže se za još strože mjere, prenosi Der Spiegel. Rolf Apweiler, molekularni biolog i direktor Evropsko Bioinformatičkog instituta u Engleskoj, koji savjetuje i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, upozorio je da se prisutnost novog soja koronavirusa B.1.1.7. povećala za 200 do 400 posto u novembru, što je prošlo nezapaženo, dok su se ostale varijante smanjile za 50 posto. Problem je u tome što novi soj dovodi do 6 do 8 puta većeg mjesečnog broja zaraženih, upozorio je Apweiler na sastanku kod kancelarke. Postoji rizik da će 2021. biti gora od 2020. ako hitno ne djelujemo, upozorila je virologinja Melanie Brinkmann iz Helmholtz – Centra za istraživanje infekcija. Ona podržava potpuni lockdown, kakav smo imali na proljeće, prenosi Spiegel. Cilj je vlade smanjiti broj zaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u 7 dana, dok Brinkmann smatra da je to iluzorno, jer i najmanji broj zaraženih prijeti novim razbuktavanjem. Moramo ići prema nuli, poručuje Brinkmann, koja podržava kampanju #ZeroCovid, prenosi Jutarnji list.

Više...

Porast proizvodnje purića i grahorastih pilića u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je firmu Mabog Gumanović iz Gruda da proširi svoje proizvodne kapacitete. Oni će sada udvostručiti proizvodnju jednodnevnih purića i višestruko povećati proizvodnju jednodnevnih grahorastih pilića.

 

Iz Projekta navode da je lokalno proizvedeno svježe i prerađeno pureće meso rijetkost u supermarketima u Bosni i Hercegovini. To i ne čudi budući da u BiH postoji samo jedan proizvođač jednodnevnih purića, Mabog Gumanović iz Gruda. Do sada su mogli proizvesti nešto više od 50.000 purića, a oni bi se brzo prodali.

– Počeli smo proizvoditi jednodnevne puriće 2003.Tada se time bavilo još nekoliko proizvođača peradi. Međutim, oni su se povukli iz te specifične proizvodnje, i ostali smo samo mi – kaže vlasnik preduzeća Boris Grizelj.

Razlozi za nevoljkost mnogih u BiH da se bave proizvodnjom jednodnevnih purića leže u tome što se oplođena jaja trebaju uvoziti, i što je još važnije, da su ta jaja vrlo osjetljiva i da proces izleganja zahtijeva puno pažnje, dok je stopa uspješnosti izleganja niža nego kod jednodnevnih pilića.

– Oplođena jaja purića uvozimo iz Francuske i Mađarske, ali to je lakši dio – istakao je Grizelj.

Kako on kaže koristeći srtučnu terminologiju, predvaljenje i valjenje, tj. izleganje purića mora se pomno pratiti.

– Kada je riječ o purećim jajima, proces je jako osjetljiv, greške se mogu dogoditi u minuti, i sve je važno: njihova težina, temperatura ljuske, vlažnost zraka i naravno temperatura u inkubatoru koja se ne smije mijenjati – pojasnio je Grizelj.

Donedavno je Mabog Gumanović imao jedan objekt za valjenje jaja. Koristio ga je za proizvodnju jednodnevnih pilića i jednodnevnih purića. Sa 80 posto uspješnosti kada je riječ o pilićima i 65 posto kada je riječ o purićima, u 2019. i 2020. uspjeli su proizvesti 300.000 jednodnevnih bijelih i grahorastih pilića i 50.000 jednodnevnih purana godišnje, ali to će se uskoro promijeniti.

U junu 2020., Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Mabog Gumanović u nabavci novih specijalizovanih inkubatora (predvalionik i valionik), kako i kontrolne jedinice, čime su skoro udvostručeni njihovi proizvodni kapaciteti.

– Novi proizvodni kompleks ćemo koristiti za proizvodnju jednodnevnih purića i grahorastih pilića. Njegov godišnji kapacitet je 300.000 jednodnevnih purića ili pilića godišnje, a mi ćemo do tih brojeva doći kako se tržište bude razvijalo – izjavio je Grizelj.

Njihov plan je da počnu sa proizvodnjom 100.000 jednodnevnih purića za svoje kupce u BiH, uključujući Alex d.o.o. iz Laktaša, jednog od rijetkih uzgajivača i prerađivača puretine. Također će povećati proizvodnju jednodnevnih grahorastih pilića pogodnih za proizvodnju jaja i pilećeg mesa iz slobodnog uzgoja koji su do sada činili tek pet posto ukupne proizvodnje pilića, ili između 14.000 i 15.000.

– Sa novom opremon planiramo proizvoditi oko 120.000 jednodnevnih grahorastih pilića godišnje. Ova vrsta pilića daje jako dobre rezultate i farmeri su jako zadovoljni – naglasio je Grizelj.

Kao i svakom drugom preduzeću iz te branše, Mabog Gumanoviću je potrebna količinski dovoljno velika proizvodnja kako bi bio profitabilan, ali kvaliteta je ipak ono što osigurava dugoročnu održivost.

– Proizvodnju jednodnevnih bijelih pilića nećemo podizati iznad sadašnjeg nivoa. Imamo svoje kupce bijelih pilića. To su manje tvrtke i poljoprivredna domaćinstva sa kojima imamo dobre odnose i koji znaju našu kvalitetu. Unatoč tome, želimo postati puno bolji u proizvodnji purića i grahorastih pilića – objasnio je Grizelj.

Kako kaže, sa specijalizovanim sistemom za valjenje jaja i kontrolu tog procesa, njihova stopa uspješnosti u valjenju jednodnevnih purića porasti će sa 65 na 85 posto, dok su grahorasti pilići već poznati po svojoj otpornosti.

– Kako povećavamo proizvodnju jednodnevnih purića i grahorastih pilića, nadamo se da će na našem tržištu postati dostupno više visokokvalitetnog i raznolikog mesa peradi. To je dobra vijest za sve, kako proizvođače tako i za potrošače – zaključio je Grizelj, saopćeno je iz Farma II projekta.

Više...

Dodik: Zamolit ću Vučića da nam pošalje vakcine

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da će danas zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv virusa korona dodijeli Republici Srpskoj.

– Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi počeli sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbijedila vakcine protiv virusa korona, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

– Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići – rekao je Dodik.

 Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspjele da vakcinišu značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da uspjeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbjeđivanjem različitih vakcina i opštu vakcinaciju u koju kreće danas svakako je ogroman i u tom pogledu može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem “Covax” očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

– O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča – ocijenio je Dodik.

On smatra da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac vakcina.

– Umjesto toga, natjerali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspješnu nabavku vakcina – zaključio je Dodik.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com