Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Utorak, 12 Januar 2021

Amnesty International: Vlasti BiH za tri godine i sa 88 miliona eura nisu uspjele riješiti problem migranata

  • Objavljeno u BiH

migranti 1EU je pružila preko 88 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini za jačanje njenih kapaciteta za upravljanje migracijama u posljednje tri godine. Uprkos tome, zemlja nije uspjela obezbijediti adekvatan smještaj migranata i tražitelja azila, preuzeti odgovornost za upravljanje postojećim objektima ili pružiti minimalnu podršku onima koji su se zatekli u Bosni i Harcegovini

 

Više...

Preko granica BiH u proteklih 20 dana prešlo 609 hiljada osoba, najviše ušlo Hrvata

  • Objavljeno u BiH

 

Od 20. decembra 2020. do 11. januara 2021. godine preko graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine, na ulazu i izlazu, registrovano je ukupno 609.891 osoba.
U tom periodu susjedne države su naložile obavezno posjedovanje PCR testa za državljane BiH koji ulaze u Srbiju i Hrvatsku, dok njihovi državljani bez ikakvih posebnih uslova ulaze u našu zemlju bez obzira na lošu epidemiološku situaciju u regionu.

Prema podacima do kojih je došao Klix.ba na ulazu u BiH u navedenom periodu zabilježeno je 297.830 osoba, a na izlazu 312.061 putnik.

U BiH je za 20 dana registrovan ulazak 149.608 stranih državljana, a na izlazu 312.061.

Najviše je ušlo državljana Hrvatske 63.434 (10,4 posto), Srbije 47.277 (7,8 posto), zatim Crne Gore 11.453 (1,9%), Austrije 4.761 (0,8%), Švicarske 3.690 (0,6%)...

U istom periodu u BiH je ušlo 148.222 osoba sa pasošem BiH, a 163.662 državljana BiH su napustila zemlju.

S obzirom na novogodišnje i vjerske praznike, brojne kontakte i druženja postoji veliki rizik od unošenja virusa u zemlju izvana i širenja korone u periodu kada se epidemiološka slika počela popravljati. Uprkos zahtjevima iz FBiH da se uvede PCR test na granicama i za susjede, Vijeće ministara BiH tu opciju nije ni razmatralo.

Više...

Fata Orlović o obećanju Zorana Tegeltije: Vjerovat ću mu tek kada crkva bude izmještena iz avlije

  • Objavljeno u BiH

 

Još u oktobru 2019. godine Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da bh. entitet Republika Srpska mora u određenom roku izmjestiti iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju u općini Bratunac nelegalno izgrađenu pravoslavnu crkvu.
U prošloj godini nadležne institucije RS-a opravdanje za neizvršenje presude nalazili su u pandemiji koronavirusa. Danas je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na upit delegate Denisa Bećirovića (SDP) predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija kazao kako će crkva konačno biti izmještena na proljeće.

Heroina nana Fata Orlović priželjkuje da će se to desiti, ali neće da se zanosi obećanjima Tegeltije.

- Hvala vam što me obavijestili, ali vjerovat ću onda kada se to i desi, kada crkva bude izmještena iz moje avlije. Čekam na to već 20 godina. Što Tegeltija nije dao tačan datum? Ali, hajde, kada sam mogla čekati dvije decenije, mogu i do proljeća – kaže nana Fata Orlović za Faktor.

Dodaje da je nedavno bila bolesna, ali da je sada dobro, mada teško može na noge.

Više...

U Osnovnoj muzičkoj školi Brčko drugo polugodište počelo bez problema

  • Objavljeno u Brcko

 

U Osnovnoj muzičkoj školi Brčko distrikta drugo polugodište počelo je bez problema na način da se nastava odvija u školi. Nastava se odvija na šest odsjeka, plus pripremno odjeljenje.

Jasmin Hasić, direktor Osnovne muzičke škole, kazao je da je odlukom Kriznog štaba Brčko distrikta nastavni proces bez problema, započeo 11. januara na svih šest odsjeka, plus pripremno odjeljenje.

On je kazao da u školi nije teško poštivati propisane mjere pandemije s akcentom na fizičku distancu s obzirom da se nastava odvija individualno, tj. u manjim grupama.

Hasić je naveo da je dobra i kadrovska popunjenost škole, te da je fizička nastava mnogo bolja i učinkovitija od on-lajn nastave.

„Djeca iz pripremnog odjeljenja već se polako pripremaju za prijemkni ispit u mjesecu junu“, kazao je još direktor Hasić.
Muzičku školu u Brčkom pohađa 213 učenika, od čega 180 na odsjecima klavir, harmonika, flauta, gitara, violina, solo pjevanje i 33 učenika u pripremnom odjeljenju.

Izvor: Radio Brčko

Više...

Istraživanje: Većina ljudi koji su imali COVID-19 završili s najmanje jednim zdravstvenim problemom

 

Rezultati istraživanja koje su proveli kineski naučnici pokazali su da su tri od četiri pacijenta u gradu Wuhanu u Kini, gdje se prvo pojavio koronavirus (COVID-19), imali barem jedan zdravstveni problem šest mjeseci nakon što su se zarazili ovim virusom, prenosi Anadolu Agency (AA). Kako navodi “Medical Express“, kineski naučnici proveli su istraživanje tako što su tokom šest mjeseci pratili zdravstveno stanje 1.700 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom u Wuhanu u januaru i maju prošle godine. Rezultati ovog naučnog istraživanja su objavljeni 8. januara u časopisu “The Lancet“, sedmičnom recenziranom naučnom časopisu iz polja medicine. Istraživači su otkrili da je 76 posto pacijenata koji su prebolovali COVID-19 imalo barem jedan zdravstveni problem šest mjeseci nakon što su zaraženi. U istraživanju se navodi da je nakon šest mjeseci 63 posto pacijenata osjećalo umor ili slabost u mišićima, 26 posto je imalo problema sa spavanjem, a 23 posto depresiju. Stručnjaci su također skrenuli pažnju na činjenicu da je kod osoba koje su bile u teškom stanju zbog COVID-19 kasnije utvrđeno da su im funkcija pluća i rad bubrega manji za 13 posto. Jedan od istraživača koji su radili na ovom istraživanju, dr. Bin Cao, izjavio je da je potrebno nastaviti naučna istraživanja kako bi se dodatno shvatila i objasnila bolest COVID-19 s kojom se suočava cijelo čovječanstvo. “Budući da je COVID-19 nova bolest, tek počinjemo shvaćati njene dugoročne efekte”, kazao je ovaj stručnjak. Naglasio je također da je teško zaraženim pacijentima koji su preživjeli COVID-19 potrebna njega nakon otpusta iz bolnice.

Više...

Damir Džumhur u finalu kvalifikacija za Australian Open

  • Objavljeno u Sport

  

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur plasirao se u finale kvalifikacija za Australian Open nakon što je s 2:0 u setovima porazio Nijemca Juliana Lenza.

Damir je prvi set riješio u svoju koristi poslije 28 minuta igre, a do prednosti je stigao nakon što je protivniku oduzeo servis u četvrtom i osmom gemu, te prvi set sa 6:2 riješio u svoju korist.

Na startu drugog seta 245. igrač svijeta revanširao se Džumhur i breakom poveo s 1:0, a zatim je i potvrdio osvojeni gem. Ipak, u nastavku mu je bh. teniser uzvratio, te je narednih šest gemova otišlo na stranu Džumhura, pa je Sarajlija poslije 33 minuta igre stigao do pobjede i plasman u finale.

Protivnik Džumhuru za plasman u glavni žrijeb turnira bit će bolji iz duela Coppejans - Safwat.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com