Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Srijeda, 11 Novembar 2020

U Brčko stigli glasački listići

  • Objavljeno u Brcko

listic8Izborna komisija Brčko distrikta BiH danas je, a prema već utvrđenom redoslijedu Centralne izborne komisije BiH, zaprimila osjetljivi izborni materijal, odnosno za sva biračka mjesta i mobilne timove glasačke listiće i izvode za biračka mjesta.

 

Više...

Tuzla: Građani se žale, dolazak do ljekara nemoguća misija

  • Objavljeno u BiH

 

Zbog manjkavosti zdravstvenog sistema u vrijeme pandemije, danas je u Tuzli održan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija. Cilj je utezanje "korona sistema" na koji se najviše žale pacijenti koji su uskraćeni za promptno pružanje usluge.
Nemogućnost dolaska do ljekara porodične medicine, nedostatak materijala za uzimanje i transport brisa od potencijalno zaraženih osoba, izostajanje informacija o stanju pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju te nedovoljan zdravstveni kadar, problemi su o kojima se ovih dana govori u Tuzlanskom kantonu.

Da sistem ne funkcioniše svima je postalo jasno s kontinuiranim povećanjem broja novozaraženih osoba, a igra gluhih telefona na relaciji Kanton – općinske/gradske službe nije dovodila do konkretnih rezultata već je nasuprot tome rezultirala kontinuiranim političkim prepucavanjima.

U cilju bolje funkcionalnosti zdravstvenog sistema, predstavnici Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva danas su sa lokalnim štabovima, predstavnicima domova zdravlja te ostalih relevantnih institucija održali radni sastanak u Tuzli.

Kako do ljekara kad je slušalica telefona podignuta?

 

Nepristupačnost pacijenata domovima zdravlja, posebno onih koji su pozitivni na SARS-CoV-2 te nemogućnost dolaska do recepata jedan je od najvećih problema u većini domova zdravlja.

"Moj mobilni telefon je pun fotografija podignutih slušalica u šalterima porodične medicine, gdje se pacijentima ne javljaju i taj problem se mora riješiti. Imali smo primjedbe i za COVID bolnice u UKC-u Tuzla gdje članovi porodica ne znaju šta je sa njihovih najmilijih koji su hospitalizirani jer ne mogu dobiti informacije. Reagovali smo te su angažovane osobe koji će se javljati i pružati informacije", kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Tokom sastanka otvorene su najznačajnije temeTokom sastanka otvorene su najznačajnije teme

 

Čolić je kazala da je tokom današnjeg sastanka zatražena uspostavlja boljeg sistema koji će nesmetano funkcionisati, kako bi osiguranici dobili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

"Danas smo zatražili i bolje funkcionisanje COVID ambulanti u kojima bi pacijent bio bolje obrađen, nego kao što sad imamo situaciju. Tu smo također dobijali primjedbe na dužinu čekanja laboratorijskih pretraga. Treba uzeti u obzir da analiza traje dva sata, a da ljekari ne mogu odmah izaći jer su u crvenoj zoni, zatim odlaze na ostala odjeljenja i slično", navela je Čolić te naglasila da je od domova zdravlja uz laboratorijsku zatražena i bolja RTG dijagnostika.

Također, u naredno periodu predviđeno je i formiranje dnevnih bolnica u domovima zdravlja kako bi se za pacijente zaražene koronavirusom omogućila jednostavnija aplikacija terapija, bez odlaska u UKC Tuzla.

Kada je riječ o testovima na SARS-CoV-2, resorna ministrica je kazala da UKC Tuzla trenutno raspolaže s količinom od šest do sedam hiljada, kao i da je u toku procedura javne nabavke novih količina. Ukazala je i na problem kupovine propratnog materijala za testiranje, a za koji su zaduženi domovi zdravlja te je danas odlučeno da to ustanove primarne zdravstvene zaštite učine ubrzanim postupokm u direktnoj nabavci, što je zakonom omogućeno.

Dvije COVID bolnice koje pripadaju UKC-u Tuzla skoro su u cijelosti popunjene, a Čolić je navela da problema u stvaranju novih kapaciteta neće biti, s obzirom na to da se dijelovi klinika za fizijatriju te ginekologiju i akušerstvo mogu pretvoriti u bolnice za prijem zaraženih pacijenata.

Danas su predložene i izmjene zakona koji prave problem zdravstvenim ustanovama za nabavku nephodnog materijala kroz javne nabavke te angažovanja zamjenskih zdravstvenih radnika u trenucima kada određeni broj njih ispadne iz sistema rada zbog izolacije ili pozitivnog testa na koronavirus.

 

Više...

Služba za boračka pitanja Distrikta privodi kraju odabir korisnika za pomoć u obnovi stambenih objekata

  • Objavljeno u Brcko

 

Služba za boračko invalidsku zaštitu brčanske Vlade, do kraja tekuće godine provešće sve neophodne aktivnosti za raspodjelu 1.200.000. maraka, namjenjenih za pomoć u stambenom zbrinjavanju, pripadnika sve tri vojne komponente na području Distrikta.

„Oko 1.000 zahtjeva za ovu vrstu pomoći svake godine stigne u našu službu, koja na osnovu istih, vrši uvid u stanje na terenu, te u skladu stim, određuje se i pojedinačni iznos pomoći za sanaciju, odnosno obnovu stambenog objekta“, rekao je šef službe Senad Bešić. Inače, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, novac, na računima odabranih korisnika, mogao bi biti početkom iduće godine. 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Sabira Mujkić pozvala birače da glasaju za prim.dr. Zijada Nišića

 

Ugledna privrednica iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine gospođa Sabira Mujkić je i zvanično obnovila svoj rad u Stranci za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće Brčko.
Tom prilikom Mujkić je naglasila da je odlučila svoje političko djelovanje nastaviti u Stranci za BiH u Brčkom jer je prepoznala da SBiH ima najkvalitetnije kadrove na izbornoj listi, ali i prvenstveno da bi spriječila rasipanje bošnjačkih glasova na lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju 15.11.
-Ovim putem pozivam sve birače koji su u nedjelju planirali da meni daju povjerenje da to učine glasajući za prim.dr. Zijada Nišića jer svoj program, koji je veoma sličan programu SBiH, ću veoma lahko sprovesti preko ove političke organizacije-kazala je Mujkić.
Predsjednik Vijeća SBiH u Brčkom i potpredsjednik Stranke za BiH prim.dr. Zijad Nišić nije krijo svoje zadovoljstvo što je Mujkićeva odlučila nastaviti svoje djelovanje kroz Stranku za
BiH.
-Veoma sam počastvovan što je Sabira u mnoštvu političkih partija u Brčkom odlučila da izabere SBiH. Ovu informaciju sam podjelio i sa predsjednikom Stranke za BiH Amerom Jerlagićem koji je jednako kao i ja bio obradovan Sabirinim odabirom. Kao predsjednik stranke nisam nikada loše govorio o članovima i kadrovima koji su od nas odlazili jer smo mi stranka koju možemo posmatrati kao asocijaciju slobodnomislećih ljudi. Da je bilo izjava nastalih iz revolta i ljutnje ovo se danas nebi ni dogovodilo- kazao je predsjednik dr. Nišić.
-Meni ovaj čin predstavlja radost i ohrabrenje što se naš tim pojačava osobama koje su u svom životu uspjele napraviti nešto od čega koristi ima i šira zajednica- rekao je Mehmedalija Karamujić koji je među prvim čestitao Sabiri Mujkić.
-Na samom početku aktivnosti oko pripreme za lokalne izbore i formiranje liste Stranke za BiH, priželjkivao sam i sve činio da se ova sposobna i agilna žena nađe na našoj kandidatskoj listi. I kada se to nije desilo, uporno sam nastojao da uvažena gospođa Sabira bude dio našeg tima bez obzira što se ona odlučila na izbore izaći kao nezavisni kandidat. U dnu duše sam vjerovao da će gospođa Sabira pokazati odgovornost i doprinijeti ukrupnjavanju bošnjačkog biračkog tijela, što se i pokazalo tačnim- rekao je savjetnik gradonačelnika i kandidat Nedim Hamzabegović.
Činu jačanja brčanske organizacije Stranke za BiH prisustvovao je i odnedavni član Stranke za BiH prof.dr. Edin Ramić je takođe iskazao zadovoljstvo ovim činom gledajući na to kao odgovoran odnos gospođe Mujkić prema ukrupnjavanju bošnjačkog biračkog tijela. 

Više...

Islamofobni monah

Islamofobni monah Copy 974x550Wirathu je bio najpoznatije lice Pokreta 969, budističke skupine koja se protivila širenju islama u Burmi, i sada raspuštenog Burmanskog domoljubnog udruženja, poznatog po burmanskoj kratici Ma Ba Tha, čiji je islamofobni stav naveo vladu da donese razne zakone koji diskriminiraju muslimane.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com