Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Ponedjeljak, 23 Novembar 2020

NOVO RADNO VRIJEME ŠALTERSKIH SLUŽBI U OSNOVNOM SUDU

  • Objavljeno u Brcko

 

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije izazvane korona-virusom (COVID-19), šalterske službe Osnovnog suda Brčko distrikta BiH u narednom periodu, počevši od 24.11.2020. godine, rad sa strankama organizovaće prema izmijenjenom radnom vremenu:
- šalter zemljišnoknjižnog ureda: od 08:30 do 12,00 časova,
- šalter za prijem pošte: od 07:30 do 13,00 časova,
- šalter za registraciju preduzeća: od 07:30 do 13,00 časova.
Ovakvom organizacijom radnog vremena šalterskih službi nastoji se smanjiti ugroženost i izloženost zaposlenika i lica koja pristupaju u sud, ali i istovremeno pružiti mogućnost
građanima da nesmetano i kontinuirano ostvaruju svoja prava u postupcima iz nadležnosti Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Više...

U ovoj borbi niste sami! Mozzart donirao voće ljekarima u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Kompanija Mozzart je još jednom pokazala da misli na heroje nacije - ljekare. Ovoga puta, uručila je pakete sa voćem i svježim prirodnim sokovima medicinskom osoblju Zdravstvenog centra Brčko koje se od marta bori protiv korona virusa i spašava ljudske živote.
- Zahvalni smo mnogo kompaniji Mozzart na podršci koju nam je pružila u ovim teškim momentima za naše zdravstvo. Broj zaraženih korona virusom raste, zato molimo sve ljude da se pridržavaju propisanih mjera zbog lične bezbednosti, ali i sigurnosti drugih.
Veća odgovornost pojedinaca u ovim okolnostima je ključna i može dosta uticati na smanjenje broj oboljelih - rekli su iz Zdravstvenog centra Brčko.
Iz kompanije Mozzart poručili su da su svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se cijela zemlja nalazi, te da ovim gestom žele da poruče medicinarima da nisu sami. Akcija je nastavak društvenoodgovornih aktivnosti nakon prvobitnih donacija u većim gradovima i opštinama u ukupnom iznosu
od 112.000 KM. 

Više...

Preminuo Miodrag Trifković

  • Objavljeno u Brcko

 

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave u Brčkom, preminuo je nakon kraće i teške bolesti u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, javlja Hit televizija.

Trifković će ostati upamćen kao jedan od osnivača današnje Poreske uprave i jedan od najvećih stručnjaka iz oblasti fiskalnih finansija i poreske politike uopšte na području Brčkog.

Trifković će biti sahranjen u utorak, 24.11.2020. na Srpskom pravoslavnom groblju u Srpskoj Varoši.

 

Više...

“Savski galeb” kipara Mirze Morića uskoro bi mogao biti na Trgu mladih u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Fondacija “Legat kuća Ekmečić“ nedavno se obratila Vladi Brčko distrikta BiH inicijativom za postavljanje skulpture “Savski galeb“ akademskog kipara Mirze Morića na Konačkom brdu na Trgu mladih u Brčkom.

Morić je renomirani umjetnik bosanskohercegovačkog porijekla koji već četiri decenije živi i djeluje u Francuskoj te je ovu inicijativu podržala i Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, kao i brojni intelektualci i umjetnici.

U prilogu inicijative je Morićevo pismo namjere u kojem je umjetnik izrazio želju da Brčkom daruje skulpturu “Savskog galeba“ kao izraz ljubavi prema rodnom gradu. Autor u pismu navodi da je vrijednost ove umjetnine 100.000 evra i da je ona je u tom iznosu njegov lični poklon gradu Brčko i njegovim građanima.

“Smisao skulpture ‘Savski galeb’ jeste u potpunoj slobodi, galebov let kao odraz slobodne ljudske misli, one kojoj svi težimo jer je ona krajnji cilj čovjekovog postojanja na zemlji. Veza između umjetnika, njegovog slobodnog stvaralačkog zanosa i ostvarenog djela također jača vezu umjetnika sa svojim rodnim gradom i njegovom vječitom inspiracijom – rijekom Savom”, naglasio je Mirza Morić u opisu projekta.

Inicijativu za postavljanje skulpture podržala je i Ambasada Republike Francuske u BiH.

“Ovo umjetničko djelo predstavljalo bi simbol francusko-bosanskog prijateljstva. Bilo bi također i mjesto susreta u gradu. Ambasada Francuske potpuno podržava ovu inicijativu za koju zna da je predmet razgovora između umjetnika i lokalnih vlasti”, kaže se u pismu koje je gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću uputio savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog Instituta u BiH Žan-Kristof Tibau.

Predsjednica Fondacije “Legat kuća Ekmečić“ Sela Tecilazić je kazala da se nada da će odgovor vlasti Brčko distrikta stići što prije i da će biti pozitivan kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta postavljanja skulpture.

 Izvor: nula49

Više...

Vrijeme u BiH: Utoplite se uprkos suncu, slijedi sedmica mrazeva i minusa

 

Kraj novembra u Bosni i Hercegovini obilježit će minusi, mrazevi i poprilično hladno vrijeme, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).
Danas se očekuje malo do umjerno oblačno i sunčano vrijeme. U jutarnjim satima s mrazom u Bosni i višim predjelima Hercegovine te maglom po kotlinama i uz riječne tokove. U sjevenim područjima zemlje bit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok će u ostalim dijelovima biti malo do umjereno oblačno, ali i sunčano.

Vjetar će biti slab do umjeren promjenjivog smjera. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 5 do 10 stepeni celzija, a na jugu do 12 stepeni.

U Sarajevu će biti malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, u jutarnjim satima s maglom i niskim oblacima. Najviša dnevna temperatura kretat će se do 9 stepeni celzija.

Jutarnja temperatura će iznositi od -2 do 3, na jugu zemlje do 6 stepeni, a najviša dnevna od 5 do 10, na jugu do 12 stepeni.

Vrijeme slično današnjem najavljeno je i za utorak. Bit će malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, dok se nešto više oblaka očekuje u sjevernim područjima. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura će biti od -3 do 2, na jugu do 4 stepena celzija, a najviša dnevna od 5 do 11, na jugu do 14 stepeni.

Nešto veći minusi očekuju se u srijedu. Najavljeno je umjereno oblačno i sunčano vrijeme, a na istoku i u centralnim krajevima moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura će biti od -4 do 1, na jugu do 6 stepeni celzija, a najviša dnevna od 6 do 11, na jugu do 15 stepeni.

Kako se bliži kraj sedmice, tako će biti i malo toplije, pa se očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, po kotlinama i uz riječne tokove s maglom i niskim oblacima. Jutarnja temperatura će se kretati od -2 do 4 stepena celzija, na jugu do 6, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu do 15 stepeni.

Više...

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, neradni dan

  • Objavljeno u BiH

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine („Službeni list RBiH“, broj: 9/95), utvrđeno da je 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da tog dana državni organi, preduzeća i druge pravne osobe ne rade.

-Shodno navedenom, 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika, te je srijeda, 25. novembar 2020. godine neradni dan – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Više...

Prije sredine decembra kreće vakcinisanje Amerikanaca protiv Covid-19

 

Sjedinjene Američke Države se nadaju da će početi kampanju vakcinisanja protiv Covida-19 prije sredine decembra, čim dobiju odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA), izjavio je u nedjelju Moncef Slaoui, glavni naučni savjetnik američkog programa za vakcinisanje protiv covida-19.

- U roku od 24 sata od odobrenja, vakcine kreću i dolaze na područja na kojima ih savezne države žele - rekao je Slaoui za CNN.

U pitan je o očekivanom datumu prvih vakcinisanja u Sjedinjenim Državama, odgovorio je kako očekuje da bi to moglo biti dan nakon odobrenja, 11. ili 12. decemar. Također je izjavio kako se nada da bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do maja.

- Uz razinu učinkovitosti od 95 posto, vakcinisanje 70 posto stanovništva bi omogućilo pravi kolektivni imunitet. To bi se moglo dogoditi u maju .Nadam se smanjenju negativne percepcije vakcina, to će nam btii od presudne pomoći - naglasio je.

 

Više...

Zašto Nadarevića ne trebamo pamtiti samo kao Izeta (VIDEO)

  • Objavljeno u BiH

mzusVijest o smrti glumačkog velikana Mustafe Nadarevića uzdramala je javnost širom regiona, a šok je potaknuo retrospektivno sjećanje na umjetnika koji je posljednje dane karijere proveo uveseljavajući televizijsku publiku ulogom u sitcomu “Lud, zbunjen, normalan”.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com