Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Četvrtak, 05 Novembar 2020

Inzko: Možda je vrijeme da međunarodna zajednica preispita trenutni pristup BiH

  • Objavljeno u BiH

inzko vsunVisoki predstavnik Valentin Inzko u današnjem obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda rekao je da se međunarodna zajednica u prošlosti okušala i u čvrstom intervencionizmu i u pristupu u kojem je fokus stavljen na odgovornost bh. organa i da je, imajući u vidu stvarnost na terenu, možda vrijeme da se još jednom preispita trenutni pristup.

 

Više...

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Socijalistička partija prekida održavanje predizbornih skupova

 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području distrikta Brčko i sve većeg broja zaraženih virusom korona Socijalistička partija u Brčkom donijela je odluku da prekine održavanje predizbornih skupova po mjesnim odborima i pred velikim brojem građana i na taj način doprinese očuvanju zdravlja građana.

Obraćanje kandidata koji se nalaze na listi Socijalističke partije za predstojeće izbore možete poslušati putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža, te na stranici Socijalističke partije.

„ Poštovani prijatelji, komšije i sugrađani, izađite na izbore i svoj glas dajte onima kojima najviše vjerujete. Mi se nadamo da je to lista Socijalističke partije i naši kandidati koji će, ukoliko dobiju vaše povjerenje, čvrsto braniti vaše interese. Mi smo partija čistog obraza koja stoji uz svoje građane. Prioritet u svim našim partijskim aktivnostima u narednom periodu je ekonomski razvoj, prosperitetna ekonomija u prosperitetnoj državi je naš cilj. Ekonomski razvoj je najvažnije pitanje, prije svega, povećanje investicija kako domaćih tako i stranih. Otvaranje Brčko distrikta, izlazak u svijet, privredno povezivanje i povezivanje sa entitetima mora biti prioritet u Brčkom….“

Socijalistička partija Vas, i ovom prilikom, poziva da se pridržavate epidemioloških mjera čuvajući svoje, zdravlje svoje porodice i prijatelja. Uz poštovanje mjera zaštite obavezno izađite na izbore i budite dio pobjedničke ekipe.

Više...

Pojačane kontrole poštovanja epidemioloških mjera u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektori Inspektorata distrikta Brčko su na terenu i intenzivno kontrolišu poštovanje svih epidemioloških mjera koje je donio Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta.

 

Pored kontrole poštovanja epidemioloških mjera – nošenja maski u otvorenom i zatvorenom prostoru inspektori svakodnevno, posebno u noćnim časovima, kontrolišu rad ugostiteljskih objekata i svi oni objekti u kojima se epidemiološke mjere ne budu poštovale, biće privremeno zatvoreni.

Zoran Gajić, glavni inspektor Inspektorata distrikta kaže da su kontrole pokazale da se epidemiološke mjere za sada poštuju, ali vjerovatno ima i onih mjesta gdje se mjere krše kada nema prisustva inspektora.

„Za nepoštovanje epidemioloških mjera novim Zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti koji na snagu stupa u subotu 7. novembra predviđene novčane kazne u iznosu od 100 do 1.000 maraka, kako za privredne subjekte tako i za pojedince“, istakao je Gajić.

Gajić napominje da su inspektori distrikta u prethodnom periodu podnijeli 21 prekršajnu prijavu, a izdato je i šest prekršajnih naloga i ti procesu se vode na sudu.

Inspektori brčanskog Inspektorata su, u posljednjih nekoliko sedmica, vršili intezivne kontrole poštivanja i primjene epidemioloških mjera kod vozača i putnika u javnom gradskom prevozu u distriktu.

Naredbom Kriznog štaba suspendovani su svi skupovi u zatvorenom prostoru. Javni skupovi na otvorenom i dalje su dozvoljeni, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Gajić na kraju kaže da će kontrole poštovanja epidemioloških mjera biti nastavljene, ne samo na ulicama i ugostiteljskim objektima, nego i u javnim institucijama, gdje je takođe obavezno nošenje maske.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Hašim Tači podnio ostavku

 

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, to je na konferenciji za medije potvrdio kosovski predsjednik.

- Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika. Osjećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju u skupu ili institucionalnu krizu, zemlja nema vremena da izgubi, da održi smirenost - naveo je Tači.

Ranije danas, optužnica je potvrđena i protiv predsJednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, koji je najavio da će se predati istražiteljima.
Podsjećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK-a Specijalizovano tužilastvo je podnijelo je Specijalizovanim vijećima Kosova 24. aprila, a rok od šest mjeseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

 

Više...

U UKC Tuzla po prvi put u BiH urađena endoskopska operacija na kičmenom stubu

  • Objavljeno u BiH

 

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla je po prvi put u Bosni i Hercegovini uradio endoskopsku mikroinvazivnu operaciju kod pacijentice sa izuzetno rijetkim patološkim stanjem na grudnom dijelu kičmenog stuba, javlja Federalna televizija.
Prema riječima, doc. dr. med. sci. Aleksandra Vujadinovića, v .d. načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju radi se o vrlo rijetkom oboljenju koje se javlja kod jednog pacijenta na milion stanovnika.

“Kod pacijentice koju smo operisali diskus hernija je bila prisutna u predjelu grudne kičme gdje je kičmena moždina zbog svojih anatomskih karakteristika najosjetljivija na pritisak i na bilo kakve manipulacije. Zbog toga smo se umjesto konvencionalnog i standardnog stražnjeg pristupa, koji je neadekvatan kod ovakvih stanja, odlučili uraditi operaciju kojom smo kroz grudni koš pristupili na kičmeni stub i kičmenu moždinu, te smo uspjeli odstraniti pomenuti diskus koji je već bio doveo do mijelopatije, odnosno stanja koje je oštetilo kičmenu moždinu do nivoa da se pacijentica nije mogla samostalno i bez pomagala kretati”, pojasnio je doc. dr. Vujadinović i dodao da je operativni zahvat izveden minimalno invazivnom metodom video asistiranom torakoskopijom (VATS) i u saradnji sa kolegama sa Klinike za hirurgiju.

“Metoda VATS podrazumijeva uvođenje endoskopa, odnosno izvora svjetlosti sa kamerom, kroz male otvore na grudnom košu kroz koje smo odstranili diskus. Radi se o najsloženijoj operativnoj tehnici odstranjenja diskusa sa mnogobrojnim mogućim komplikacijama koje srećom nismo imali.
Ovom metodom smo definitivno ušli u jedno novo polje endoskopske spinalne hirurgije koju u narednom period planiramo razvijati i unapređivati.”, rekao je doc. dr. Vujadinović i iskazao zahvalnost timu Odjela za vertebrologiju Klinike za ortopediju i traumatologiju kao i kolegama sa Klinike za hirurgiju i Klinike za anesteziju i reanimaciju koji su dali nesebičan doprinos tokom navedenog operativnog zahvata.

Doc. dr. Vujadinović je kazao da postoperativni tok protiče uredno i da se pacijentica dobro osjeća. Operativni tim koji je izveo zahvat činili su ortopedi: doc. dr. Aleksandar Vujadinović, dr. Mahir Jašarević, doc dr. Asmir Hrustić, dr. Elvir Atić, dr. Armin Muhović, te hirurzi: dr. Nermin Mušanović i dr. Amar Kešetović, anesteziolog dr. Šuhreta Alić, anestetičar Ismar Ibrahimagić i instrumentarka Ankica Vareškić.

 

 

Više...

Oduzete cigarete u vrijednosti od 20.550 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH privremeno su oduzeli 3.918 kutija cigareta bez akciznih markica, tržišne vrijednosti 20.550 KM, koje su bile sakrivene u kombiju.

 Cigarete su otkrivene prilikom kontrole vozila na putnom pravcu Sarajevo-Konjic, a bile su sakrivene u posebno preuređenim dijelovima kombija i namijenjene crnom tržištu u BiH, saopšteno je iz UIO BiH.

Aktivnosti na terenu sprovedene su prema instrukcijama Tužilaštva i Suda BiH.

I ova pljenidba rezultat je akcije “Stop švercu” koju je pokrenula UIO s ciljem sprečavanja nelegalnog prometa duvana, duvanskih prerađevina, te bilo kakvog oblika nezakonite trgovine i utaje indirektnih poreza.

Protiv lica kod kojeg je pronađena akcizna roba ovlašteni službenici UIO podnijeće Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

UIO poziva građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

 

Više...

Kome smeta Koalicija Zajedno za Brčko

 

Zadnjih dana smo svjedoci da se plakati naše koalicije uništavaju na prostoru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Pitamo se da li je ljudski i moralno zabraniti nekome da se reklamira i bude predstavljen građanima Brčko distrikta BiH.
Pozivamo Policiju Brčko distrikta BiH da stane u kraj ovoj nekulturi i da privede osobe koje uništavaju plakate Koalicije Zajedno za Brčko.
Hoćemo i želimo da vjerujemo da će ostatak kampanje proteći u duhu demokratije i poštovanja svih onih koji učestvuju na predstojećim Lokalnim izborima za Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, navedeno je na facebook stranici Koalicije Zajedno za Brčko-

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com