Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Utorak, 17 Novembar 2020

Prekosutra otvaranje Susreta pozorišta / kazališta BiH u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Regionalni susreti pozorišta / kazališta BiH, trideset i sedmi po redu, održat će se u Brčkom od 19. do 28. 11.2020. godine bez publike u dvorani Doma kulture. Festival će otvoriti Narodno pozorište RS iz Banja Luke predstavom “Zlatno doba” prema autoru i režiji Željka Stjepanovića.

Prema riječima umjetničke direktorice Festivala Rubine Sarajlić sedam predstava, od osam koliko ih je u natjecateljskom dijelu programa, će biti emitirane putem lokalne televizije.

„Organizacijski odbor je putem telefonske sjednice donio odluku da se sve predstave odigraju bez prisustva publike, ali će biti emitirane uživo putem lokalne televizije u terminu od 19:30 sati. Dakle, ove godine nema prodaje ulaznica”, ističe Sarajlić, te podsjeća da su na repertoaru predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Sadržaj pratećeg program Susreta bit će sniman i emitiran preko televizijskih kanala i linkova, a predviđeno je, između ostalog, više kazališno – dokumentarnih izložbi i promocija književnih djela, od kojih i promocije čak dvije monografije i časopisa Susreti.

Događaji će biti organizirani u skladu s mjerama i preporukama Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Moguće kontrolno brojanje oko 13.000 glasova u Brčko distriktu

 

Brčanska Izborna komisija do ovog momenta prebrojala je glasove sa 139 od 140 redovnih biračkih mjesta.

Birački odbor, na glasačkom mjestu koje nije prebrojano, nije u potpunosti popunio neophodni obrazac, tako da jedinstvena „JIS aplikacija“ nije moga prihvatiti podatke sa tog birališta. JIS aplikacija je takođe pokazala da na 34 biračka mjesta ima matematičkih nelogičnosti, pa će komisija tražiti odobrenje CIK-a za ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 34 birališta u Distriktu.
„Do ovog trenutka, kroz jedinstvenu bazu podataka, prihvaćeno je 24.903 izbrojana glasa iz Distrikta, dok za oko 13.000 glasova čekamo odobrenje CIK-a za ponovno prebrojavanje, odnosno otvaranje vreća za glasovima, kako bismo utvrdili ima li, i u kojem obimu, pogrešaka“, rekla je predsjednica zborne komisije, Andrea Mrkonjić.

Do ovog momenta nisu pridruženi glasovi iz inozemstva, zatim sa nepotvrđenih biračkih listića, te onih birača koji su glasali posredstvom mobilnih i covid timova.

Inače, prema nezvaničnim infpormacijama u Distriktu, najbolji izborni rezultat, do ovog momenta ima SDA, sa gotovo šest mandata, potom SNSD i Socijalistička partija, sa po četiri, te HDZ-BiH, sa gotovo tri zastupnička mandata u brčanskom Parlamentu. 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Mladen Grujičić u Srebrenici vodi ispred Alije Tabakovića s 2.595 glasova

 

U Srebrenici, iako su na izborni dan oba kandidata za načelnika proglasila pobjedu, trenutno, većinom izbrojanih glasova, vodi Mladen Grujičić, no još uvijek nisu prebrojani važni glasovi za Bošnjake iz Federacije BiH i inostranstva.
Zbog specifičnosti sistema baze podataka Centralne izborne komisije BiH rezultati brojanja glasova u Srebrenici još uvijek nisu obnovljeni, međutim većina jeste prebrojana.
Član Općinske izborne komisije iz Srebrenice Zekerijah Hadžić kazao nam je da je izbrojenim glasovima na redovnim biračkim mjestima utvrđena razlika od 2.596 glasova u korist aktuelnog načelnika Mladena Grujičića koji je nastupio u ime koalicije "Zajedno za Srebrenicu".
Još uvijek je ostalo da se izbroje glasovi koje su prikupila dva mobilna tima, glasovi iz inostranstva, raseljenih osoba u Federaciji BiH te glasovi s jednog redovnog biračkog mjesta "Dom kulture".
Iz zajedničke liste "Moja adresa Srebrenica", čiji kandidat je bio Alija Tabaković, su ranije istakli da će se Grujičićevo vodstvo izgubiti prebrojavanjem glasova iz Federacije i glasova poštom iz inostranstva.

Više...

Žena skočila s drugog sprata UKC RS

  • Objavljeno u BiH

 

Žena S. D. (56) poginula je prilikom pada sa drugog sprata jedne od klinika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci.

Prve informacije ukazuju da se radi o samoubistvu, te da je S. D. skočila u atrijum, unutrašnji dio dvorišta UKC RS.

- Policijskoj upravi Banja Luka prijavljeno je da je žena skočila sa drugog sprata UKC RS i preminula. Na licu mjesta je u toku uviđaj nakon kojeg će biti poznato više detalja - navode u PU Banja Luka.

 

Više...

Prije tačno godinu dana registrovan je prvi slučaj koronavirusa

 

Prije tačno godinu dana registrovan je prvi slučaj korona virusa. Bio je to 55-godišnji muškarac iz kineske provincije Hubei.

Od tada do danas broj zaraženih u svetu premašio je 55 miliona, a od posljedica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi.

“Vjerovali ili ne, ali koronavirus proslavlja svoj prvi rođendan. Kada je zabilježen prvi slučaj, niko nije ni slutio da će virus toliko opstati, a kamoli da će od njega umrijeti toliko ljudi”, navodi se dalje na sajtu javnog servisa.

Nulti pacijent registrovan je, prema pisanju China Morning posta, 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei. To je više od mjesec dana prije nego što su ljekari registrovali prve slučajeve u Wuhanu.

Naučnici sumnjaju da je covid-19 sa slijepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovjek, pa je tako počeo da se širi među ljudima.
Stručnjaci tvrde da je od 17. novembra prošle godine svakodnevno prijavljivalo nekoliko pacijenata da bi 15. decembra 2019. godine taj broj bio 27.

Iako se za godinu dana oporavilo više od 38 miliona ljudi, virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek slijedi.

Danas najmnogoljudnija zemlja svijeta, u kojoj je sve počelo, bilježi nekoliko slučajeva dnevno, dok SAD imaju i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000.

Poređenja radi, u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je 4.634.

Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com