Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Petak, 13 Novembar 2020

Brčko: Od 15. novembra obavezna zimska oprema za vozila

  • Objavljeno u Brcko

gggggU skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine, na snazi je obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima.

 

Više...

Brčko: Produžen pritvor zastupnicima Kojiću i Bogićeviću do dva mjeseca

  • Objavljeno u Brcko

pritvorPošto je prethodnih dana na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH produžio pritvor petorici osumnjičenih za izborne neregularnosti na ovom području, nadležni sud postupio je isto i u slučaju osumnjičenih Nenada Kojića* i Radoslava Bogićevića*. Skupštinskim zastupnicima pritvor je produžen do dva mjeseca zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje putem pošte, te opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

Više...

Indira Čačković: Vrijeme je da žene konačno zauzmu bolji položaj u društvu!

 

Moje ime je Indira Čačković, potpredsjednica sam SDBiH Brčko distrikta BiH, a na predstojećim izborima kandidovala sam se za poslanicu u Skupštini Brčko distrikta BiH ispred Koalicije ZAJEDNO ZA BRČKO, pod rednim brojem 2.

Koaliciju ZAJEDNO ZA BRČKO čine dvije novoformirane političke stranke u našem gradu, SDBIH Brčko distrikt BiH i Brčanska inicijativa. Ova dva politička subjekta su izvršili konsolidaciju znanja, vještina i političkih iskustava radi postizanja što boljih rezultata, a sve radi poboljšanja statusa građana ali i statusa samog voljenog grada.

Po zanimanju sam diplomirani pravnik i već tri godine radim u privatnom sektoru. Politikom se aktivno bavim već 14 godina. Kroz te godine nastojala sam da se edukujem, da ulažem u sebe i svoje znanje kako bih jednoga dana zaslužila povjerenje svojih glasača i dobila priliku da aktivno učestvujem u vlasti.

Godinama učim i još uvijek nisam shvatila, zašto se žene još uvijek bore za pravo glasa?

Zašto trenutno u Skupštini Brčko distrikta BiH od ukupno 31 poslanika samo tri su žene?

Zašto BiH nikada nije imala ni jednu ženu članicu tročlanog predsjedništva?

Samo kao ravnopravno društvo sa jednakim mogućnostima i pravima možemo govoriti o stabilnoj ekonomskoj, političkoj, društvenoj i kulturološkoj budućnosti.

U svim razvijenim državama su to već shvatili, i žene su nezaobilazni faktor u politici, u svim državnim strukturama. Zato i jesu razvijene zemlje, jer znaju koliko žene mogu uspješno odgovoriti svim zadacima a pri tome biti i dalje majke, supruge i biti posvećene svojim porodicama.

Žene nisu učesnici u korupciji, one više misle na društvo i porodicu i kao takve smatram da trebaju biti više zastupljene u politici, a ne samo da budu tu kao neko ko ispunjava kvote propisane zakonskim normama.

Trudničko bolovanje i odgoj djece nisu i ne mogu biti prepreka za upošljavanje žena nego su obaveza prema ravnopravnim članicama u društvu bez kojih nema opstanka ljudskog roda u smislu reprodukcije. Nažalost, u našem društvu žene se tretiraju kao u ranom srednjem vijeku gdje se samo načelno propagira jednakost a u stvarnosti žene vide samo kao domaćice koje će ih čekati kući.

Nije tajna da su žene kao najveće biračko tijelo u određenom smislu i prihvatile takvu ulogu, zato ih pozivam da ne glasaju onako kako im muškarci govore nego da glasaju za žene koje će ih najbolje razumjeti i boriti se za njihova prava.

Naša koalicija podržava mlade i podržava žene, a dokaz za to su kandidati koji se nalaze na našoj listi.

Ponosna sam što imam priliku da se borim za prava žena i nadam se da će tu moju borbu građani prepoznati.

Ovim putem Vas pozivam da 15.11.2020. godine izađete na izbore i da ne dozvolite da drugi odlučuju za Vas. Glasajte za promjene, glasajte za bolju budućnost svih nas!

S poštovanjem,

Čačković Indira

 

Više...

PORUKA AKADEMIKA PROF. DR. NEDELJKA STANKOVIĆA ZA PREDSTOJEĆE IZBORE

 

Poštovani sugrađani Brčko distrikta, uvaženi kandidati na izborima, za dva dana nam predstoje lokalni izbori. U tom smislu želim sreću i uspjeh svim kandidatima – političkim subjektima koji su se kandidovali za poslanička mjesta u Skupštini Brčko distrikta BiH. S druge strane, što je mnogo važnije, želim građanima Brčko distrikta uputiti jednu poruku:
Uvaženi sugrađani Brčko distrikta, izbori za državne organe vlasti su u svakoj savremenoj i demokratskoj državi centralni politički događaj. Tada građani povjeravaju vršenje najznačajnijih funkcija u državi svojim
predstavnicima na period od 4 godine. Upravo zbog toga je vrlo važno da iskoristite svoje najznačajnije političko pravo i da izađete i glasate na izborima. Glasajte prema vašoj savjesti za one kandidate za koje smatrate da će vas dostojanstveno predstavljati u najvišim organima vlasti naredne 4 godine. Apstiniranje od glasanja nije rješenje ukoliko smatrate da vaš glas neće donijeti nikakve promjene. Naprotiv, apstiniranje od glasanja doprinosi tome da politička volja biračkog tijela ne bude vjerodostojno izražena. Zato dragi sugrađani, izađite na izbore i glasajte.

Više...

Instagram i Messenger će uskoro dobiti opciju "nestajućih poruka"

 

Facebook je omogućio korisnicima novi način dopisivanja, a to su "nestajuće poruke". Ovu opciju će uskoro dobiti svi korisnici aplikacija Instagram i Facebook Messenger.
Opcija nestajućih poruka se aktivira swipe pokretom na chatu, a poruke koje se pošalju u ovom modu nestaju odmah nakon što se zatvori prozor chata.
Baš kao u slučaju Snapchata, korisnik će biti obaviješten kada osoba s kojom se dopisuje napravi screenshot konverzacije. Messenger je već imao opciju nestajućih poruka u sklopu "tajne konverzacije". Ipak, u tom slučaju je potrebno napraviti nekoliko koraka i podesiti timer za svaku poruku posebno kako bi istekla, odnosno nestala.
U slučaju Instagrama je opcija nestajućih poruka potpuna novost, a i u ovom slučaju ju je potrebno aktivirati.
Opcija je već dostupna korisnicima Messengera u SAD-u, a uskoro će je dobiti i korisnici u drugim zemljama svijeta.

Više...

Za vikend sunčano sa maglom, ali stiže i snijeg

 

Meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas su najavili pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom, koja se u Posavini, Krajini može zadržati veći dio dana.

Vjetar slab, uglavnom, istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 21 stepeni.

Prvog dana vikenda očekuje se pretežno sunčano vrijeme uz postepeno naoblačenje poslije podne i u večernjim satima. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom.

Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 12 do 17, na jugu do 21 stepen.

U nedjelju će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 17, na jugu do 21 stepen.

U ponedjeljak jutro preovladavat će sunčano vrijeme sa maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Tokom dana naoblačenje. Poslije podne i u večernjim satima očekuje se kiša. Tokom noći na planinama je moguć snijeg. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 17, na jugu do 21 stepeni.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com