Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ponedjeljak, 16 Novembar 2020

"Moja adresa: Srebrenica": Desetine ljudi glasale bez dokumenata, srpske stranke gaze zakone države BiH

 

Zajednička lista "Moja adresa: Srebrenica" uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH te je zatražila da se pokrene istraga o osobama koje su pristupile glasanju u Srebrenici bez važećih dokumenata Bosne i Hercegovine, kao i protiv onih koji su, kao članovi biračkih odbora, dopustili ovo grubo kršenje Izbornog zakona BiH.

- Imamo informaciju da je najmanje 1.400 osoba koje se nalaze na biračkom spisku u Srebrenicu a koje prije mjesec dana nisu imale nijedan važeći dokument BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. Uvidom u biračke spiskove i praćenje izlaznosti na izborima, posebno na biračkim mjestima u Skelanima, utvrdili smo da je zabilježena izlaznost desetina lica koja nisu imala važeće dokumente. Provjere je učiniti lahko, neka CIK i Tužilaštvo BiH uzmu birački spisak, provjere ko se potpisao – da je izašao na izbore. Onda neka s MUP-om uzmu iste informacije o važećim dokumentima i uvjere se – ko je glasao, a da na dan izbora nije imao važeće dokumente. Dovoljno je da imamo 20 imena i prezimena za koje možemo ovo tvrditi, a imamo ih više, da se dovede u pitanje legalitet i integritet izbornog procesa - poručuju iz inicijative "Moja adresa: Srebrenica".

Iz inicijative "Moja adresa: Srebrenica" ističu da će se trenutno vodstvo Mladena Grujičića izgubiti sa prebrojavanjem glasova iz Federacije BiH i glasova poštom iz inostranstva, te da će mala razlika između dva kandidata učiniti da ovakvi "upitni" glasovi iz Skelana mogu biti i presudni.

- Trpili smo prevare kada je jasno bilo da se po Srbiji registruju glasači putem pošte na fiktivnim adresama. Nastavili smo dalje i kad je bilo jasno da će automobilima i autobusima dovoziti glasače iz Srbije. Nismo se predali ni kada su kasnili sa dostavljanjem glasačkih listića za naše ljude u Americi i širom dijaspore. Jedva smo se izborili sa pokušajima da Grujičić i MUP RS-a provuku nove glasače po zaključenju biračkog spiska. A sada vidimo da su uspjeli podvaliti i ljude bez dokumenata. Zar Srebrenica zaslužuje da se ovdje dešavaju tako jasne i otvorene prevare, da se tako gazi volja Bošnjaka koji su se vratili? Ovih dana se u Srebrenici brane zakoni države Bosne i Hercegovine. Ko će nam se pridružiti u toj borbi, a ko će ostati nijem i zanesen izborima preko Bentbaše i daleko od Drine, odredit će mjesto svakoga od nas u knjigama historije našeg naroda - zaključuju iz inicijative "Moja adresa: Srebrenica".

Više...

Supervizor za Brčko Michael Scanlan: Glasači u Brčkom su rekli svoje

  • Objavljeno u Brcko

2017 11 16 moldova scanlanPrvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, pohvalio je danas Izbornu komisiju Distrikta, članove biračkih odbora te građanke i građane Brčko Distrikta za neometan i siguran tok izbora u nedjelju, posebno imajući u vidu otežane okolnosti zbog pandemije covida-19.

 

 

Više...

U BiH danas 733 novozaraženih, u Brčkom 7

 

U posljednja 24 sata u BiH je registrovano 733 novozaraženih, a obrađena su 2.160 testa. Podsjećanja radi, jučer je u BiH bilo 1.056 zaraženih nakon 2.273 testiranih.
Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.250 uzoraka, od kojih je 430 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10.

Do sada su testirana ukupno 246.602 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 46.092 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 25.699 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 786 pacijenata. Trenutno je aktivno 19.206 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 47 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.187.

Republika Srpska

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata izvršeno testiranje 903 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 296 osoba.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je 26 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Preminule osobe su iz Banje Luke Luke (osam osoba), Bosanske Gradiške (četri osobe), Prijedora (tri osobe), Foče (dvije osobe), Rogatice, Ugljevika, Ljubinja, Trebinja, Bijeljine, Teslića, Zvornika, Vlasenice i Šekovića.

Do sada je potvrđeno 25.456 slučajeva, a preminule su ukupno 733 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona. Do danas su se oporavile ukupno 10.294 osobe, a testirane su ukupno 120.954 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 1.250, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 432, a u opštim bolnicama 818. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 14.563 osobe, a nadzor je završen kod 82.508 osoba.

Brčko distrikt

U Brčkom je testirano sedam osoba i svi su pozitivni na koronavirus. Registrovan je i jedan smrtni slučaj.

Više...

Moderna objavila da je njihova vakcina protiv korone učinkovitija od Pfizerove

 

Američka farmaceutska kompanija Moderna danas je objavila da je njihova vakcina protiv koronavirusa učinkovita 94,5 posto. Ova sjajna vijest dolazi nakon što su Pfizer i BioNTech prošle sedmice objavili da njihova vakcina ima učinkovitost 90 posto.
Moderna je saopćila rezultate nakon istraživanja u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine.

Analiza je objavljena na osnovu ispitivanja 95 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom. Vakcina je pokazala 94,5-postotnu učinkovitost što predstavlja impresivan podatak u vrijeme kada se cijeli svijet bori protiv koronavirusa.

Kompanija je najavila da će u narednim sedmicama uputiti zahtjev nadležnim organima za odobrenje vakcine.

Očekuje se da će vakcina Moderne biti dostupno van SAD-a tek sljedeće godine. Prema prvim podacima 20 miliona doza spremnih za isporuku u Americi će biti dostupno krajem ove godine, a nadaju se da će proizvesti od 500 miliona do milijardu doza naredne godine.

Modernina vakcina se temelji na sličnoj mRNA tehnologiji kao i Pfizerova i BioNTechova.

Ako rezultati ostanu impresivni kao što su sada, vakcina Moderne potencijalno bi mogla pružiti veliku prednost u odnosu na vakcinu Pfizera. Iako Pfizerova vakcina zahtijeva ultrahladno smrzavanje na temperaturi od -70 stepeni i -80 stepeni Celzijusa od proizvodnog pogona do pacijenta, Moderna je rekla da je poboljšala vijek trajanja i stabilnost vlastite vakcine, što znači da se može čuvati na standardnim temperaturama hlađenja od 2 stepena do 8 stepeni tokom 30 dana. Također su naveli da se vakcina može čuvati 6 mjeseci na -20 stepeni radi otpreme i dugotrajnog skladištenja.

Ono što može predstavljati problem na tržištu jeste cijena Modernine vakcine za koju se procjenjuje da će biti dosta skuplja od konkurentskih. Modernina bi mogla koštati od 38 do 45 funti (dvije doze), dok Pfizerova košta 30 funti (dvije doze). AstraZeneca i Univerzitet Oxford namjeravaju prodati svoju vakcinu za 3 funte po dozi.

U utrci za pronalazak najučinkovitije vakcine i stavljanje na tržište trenutno se bori 11 kompanija.

Vijesti o sve bližem otkriću toliko željene vakcine pozitivno utječu i na svjetska ekonomska tržišta, ali i daju nadu cijelom svijetu da se vidi svjetlo na kraju tunela

Više...

Bijeljina dobila novog gradonačelnika

 

Nakon petnaest godina neprikosnovene „vladavine“ Miće Mićića na čelu grada Bijeljina, glasači su na jučerašnjim lokalnim izborima, prema nezvaničnim i još uvijek nepotvrđenim rezultatima, izabrali novog gradonačelnika, Ljubišu Petrovića, ljekara u Službi hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Bijeljina.

Ljubiša Petrović (32) je bio kandidat Srpske demokratske stranke, koga je podržala i Partija demokratskog progresa.

Komentarišući pobjedu na izborima, Petrović je kratko rekao da je to, ustvari, pobjeda naroda koji je osjetio potrebu za novom energijom i novim ljudima na političkoj sceni.

- Narod bira i traži odgovoran odnos prema svim građanima i prema resursima. Narod očekuje novu energiju - rekao je Petrović.

Njegov protivkandidat Mićo Mićić, koji je iza sebe imao podršku široke koalicije od dvanaest političkih stranaka, nije uspio da sačuva gradonačelničku funkciju.

Prema procjenama poznavalaca političkih prilika, u Bijeljini će sada nastupiti turbulentno vrijeme, jer je jedna politička opcija (SDS – PDP) dobila gradonačelnika, dok će ubjedljivu skupštinsku većinu, bar kako sada stvari stoje, sačinjavati političke stranke okupljene oko SNSD-a.

Više...

Sarajevo šesto u svijetu po zagađenosti zraka

 

Prema svjetskom indeksu kvaliteta zraka, Sarajevo se nalazi na šestom mjestu po zagađenosti zraka.

Odmah iza Sarajeva je Priština, te Beograd, koji je na 15. mjestu.

Prema podacima sajta "Eko-akcije", zrak u Sarajevu je jutros vrlo nezdrav i indeks kvaliteta iznosi 153.

Zrak je nezdrav i u Tuzli, gdje indeks kvaliteta zraka iznosi 167, u Zenici 168, Lukavcu 161, Ilijašu 183, Visokom 169 i Živinicama 154.

Jutros u 9.00 časova umjereno zagađen zrak je u Jajcu, gdje je indeks kvaliteta 91 i u Goraždu 89.

U slučaju da je zrak u kategoriji - nezdrav, moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju da smanje bilo kakve fizičke aktivnosti na otvorenom, a produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju trebalo bi da izbjegavaju i svi ostali.

Više...

Brčko: SNSD, SDA i HDZ vodeći, čekaju se zvanični rezultati

Trg mladih Brcko7SNSD, prema prvim rezultatima, vodi među srpskim strankama u distriktu, rekao je Srni kandidat SNSD-a za Skupštinu Brčko distrikta Srđan Blažić, koji očekuje da će imati najmanje četiri poslanička mjesta.
Blažić očekuje da će SNSD-ov nosilac liste za Skupštinu distrikta Siniša Milić ponovo biti gradonačelnik Brčkog.

 

 

Više...

Studija tvrdi da je korona u Italiji kružila u septembru prošle godine

 

SARS-CoV-2 je Italijom cirkulirao još početkom prošle 2019. godine, mnogo prije nego što se dosad vjerovalo, tvrdi nova studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sieni, čiji je glavni autor bio naučni direktor Giovanni Apolone.

Studija je objavljena u časopisu Tumori Journal.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su sudjelovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 posto ispitanika otkrivena su antitijela na koronavirus. Kod 14 posto je otkriveno da su antitijela imali već u septembru, piše Repubblica.it.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve sedmice oktobra bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je za Reuters Apolone.

- Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus - rekao je Apolone, te dodao kako "to znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario".

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači. Gotovo 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije. Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija.

- Za one ljude kod kojih su antitijela pronađena iz uzoraka krvi danih u septembru zaraza se vrlo vjerovatno dogodila u augustu - rekao je Apolone.

Dvoje naučnika, biolog Enrico Bucci sa Univerziteta Temple i imunologinja Antonella Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptično je oko ove studije.

Kažu da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svjetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih koronavirusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog koronavirusa. Drugo, kažu da test koji je korišten u Milanu za otkrivanje antitijela nije validiran.

Skeptičan je i Massimo Galli, direktor odjela zaraznih bolesti u milanskoj bolnici Sacco.

- Recimo da imamo stvarne potvrde slučajeva. Zaista je teško pomisliti da je virus toliko star. Ako jest, treba se zapitati zašto mnogo ranije nije krenula epidemija - kaže Galli.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com