Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ponedjeljak, 09 Novembar 2020

Izborna komisija Brčko: Obavještenje za birače

 

S obzirom na složenu epidemiološku situaciju na području Brčko distrikta BiH, Izborna komisija Brčko distrikta BiH moli sve birače koji na dan Lokalnih izbora u BiH 15.11.2020. godine namjeravaju iskoristiti svoje aktivno biračko pravo i doći na biračko mjesto na području Brčko distrikta BiH da:

- poštuju propisanu socijalnu distancu (2,0 m), - nose zaštitne maske prije, tokom i nakon posjete biračkom mjestu,

- ako je moguće na biračko mjesto ponesu svoju olovku plave boje,

- ne zadržavaju se oko biračkog mjesta nakon glasanja radi protočnosti i nestvaranja gužve a sve radi zaštite zdravlja i života birača i izborne administracije.

Više...

Nova sedmica donosi pretežno sunčano vrijeme i ugodne jesenje temperature

 

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana nas u cijeloj Bosni i Hercegovini očekuju ugodne jesenje temperature i pretežno sunčano vrijeme.
U Posavini i Krajini veći dio dana će preovladavati magla i niska naoblaka, dok će u ostatku naše zemlje biti sunčano. Očekuje se slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar.
Dnevne temperature će se danas (9.11.) kretati od 16 do 22 stepena celzija.
Već sutra na zapadu i jugozapadu možemo očekivati pretežno sučnano vrijeme. U ostatku zemlje preovladavat će magla i niska naoblaka. Jutarnje temperature kretat će se od 1 do 6 stepeni celzija, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 6 do 12 - na jugu od 16 do 21 stepen.
Srijeda na zapad i jugozapad Bosne donosi pretežno sunčano vrijeme, dok će u ostatku Bosne preovladavati magla i niska naoblaka, uz djelimična razvedravanja tokom dana.
Jutarnje temperature će se kretati od 0 do 6 stepeni, na jugu od 7 do 11, a dnevne od 6 do 12, na jugu od 16 do 21 stepen celzija.
Za četvrtak je najavljeno pretežno sunčano vrijeme u svim dijelovima naše zemlje. Jutarnje temperature kretat će se od 1 do 5, na jugu od 7 do 11, a dnevne od 8 do 14, na jugu od 17 do 22 stepena celzija.
Kraj radne sedmice izgledat će kao i početak - obilježit će ga pretežno sunčano vrijeme. Jutarnje temperature kretat će se od 2 do 8 stepeni, na jugu od 7 do 12. Dnevne će se kretati od 10 do 16, a na jugu od 18 do 22 stepena celzija.

Više...

“Lufthansa” obustavlja letove za Sarajevo i Zagreb do ljeta 2021. godine

 

Njemačka aviokompanija “Lufthansa” će 1. decembra privremeno obustaviti letove iz Minhena za Zagreb i Sarajevo i ne planira ih nastaviti prije ljetne sezone 2021. godine.

Ova njemačka kompanija je prethodne zime obustavila letove između Frankfurta i Zagreba.

“Croatia Airlines” namjerava obnoviti svoje poslovanje od 16. decembra, dok za uslugu Minhen – Sarajevo, koja je obnovljena tek prošle sedmice, neće biti stalne alternative.

“Lufthansa” je u početku planirala da tokom decembra izvrši 38 letova za Zagreb i 16 za Sarajevo.

Zbog aktuelne situacije sa virusom korona, “Lufthansa Group” je saopštila da će ponuditi najviše 25 odsto prošlogodišnjih kapaciteta do kraja sljedećeg mjeseca, prenose mediji.
“Ovo smanjenje kapaciteta osiguraće da letačke operacije i dalje daju pozitivan doprinos zaradi”, rekli su iz kompanije.

“Austrian Airlines” je privremeno obustavio letove za Zagreb, dok je “Eurowings” otkazao linije za Sarajevo, ali i dalje održava letove do glavnog grada Hrvatske.

 

Više...

Slijedi provjera diploma svih zaposlenih u državnim institucijama!

  • Objavljeno u BiH

 

Spremna je odluka kojom se uređuje postupak provjere diploma svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovina i ona bi se, kako saznaje Fokus.ba, trebala naći na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara BiH.

Prema nacrtu odluke do koje smo došli stoji da se njome „uređuje postupak provjere kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH, a sa ciljem utvrđivanja postojećeg stanja i otkrivanja mogućnih zloupotreba ili falsifikovanih dokumenata“.

U odluci se nalaže da su odlukom obuhvaćene osobe imenovane u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH, te osobe zaposlene u organima i institucijama BiH na osnovu Zakona o radu u institucijama.

Ova odluka nalaže provjeru vjerodostojnosti podataka koji se nalaze u personalnim dosijeima zaposlenih, sadržanih u kvalifikacijama i popratnim dokumentima koji određuju kvalifikaciju kod izdavalaca. Utvrđivat će se vjerodstojnosti kvalifikacija stečenih na visokoškolskim ustanovama, u srednjoškolskim ustanovama, te u ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja.

– Svaka institucija i organ uprave koja tokom provjere nesporno utvrdi da se u nekom konkretnom slučaju radi o zloupotrebi prava i falsifikovanim dokumentima dužna je da protiv odgovornog lica pokrene disciplinski postupak, te o tome po potrebi i ako postoje potrebni elementi sačini i izvještaj o počinjenju krivičnog djela nadležnom tužilaštvu. Odgovorno lice u konkretnom slučaju je vlasnik obrazovne isprave, navodi se u odluci.

Kako se ističe, sve institucije i organi uprave su dužne izvršiti postupak provjere za sve zaposlene u svojoj instituciji najkasnije u roku od šest mjesesi od dana stupanja na snagu ove odluke. Inače, predlagač ove odluke je Ministarstvo civilnih poslova BiH na čijem čelu je ministrica Ankica Gudeljević.

Treba podsjetiti da, kada je riječ o institucijama ili agencijama na državnom nivou u javnosti u proteklom period u žiži bila diploma aktuelnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića. Njegovom diplomom bavila se i Zajednička komisija državnog parlamenta za nadzor nad OSA-om.

 

Više...

Od danas testiranje na covid u RS-u samo prema ljekarskoj procjeni

  • Objavljeno u BiH

 

U Republici Srpskoj će od danas na kovid 19 biti testirane samo one osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe /HES/ procijene da je to nephodno.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je Srni da je to predviđeno novim uputstvom koje je na snazi od danas kada će biti zvanično upućeno svim domovima zdravlja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, primjenom ovog uputstva neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje.

“Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični ljekar, odnosno kolege iz HES-a procijeniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje”, pojasnio je Zeljković.

On je naglasio da osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom – temperaturu, kašalj, bolove u mišićima, kostima treba odmah da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće, a porodični ljekar će, na osnovu kontakta sa tom osobom, da procijeni njegovo zdravstveno stanje i u slučaju potrebe biće upućena na ljekarski pregled.

“Ako nije potreban pregled, ta osoba će ostati kod kuće i pratiće se njeno zdravstveno stanje. U svakom slučaju ne treba da se kreće sve do trenutka kada porodični ljekar ne da saglasnost”, pojasnio je Zeljković.

On je rekao da se na kovid 19 retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procjenama HES-a, kada su neke specifične situacije mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio da te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastita kontrola.

“One imaju utvrđeno bolovanje, treba same sebe da kontrolišu i to je odgovornost pojedinca. Naravno da je nemoguće da kontrolišete svaku osobu da li je u izolaciji, na bolovanju ili ne, već je odgovornost na pojedincima da shvate izuzetnu ozbiljnost situacije u kojoj se sada naliazimo i da je neophodno da nivo odgovornosti podignu na maksimum – da ostanu kod kuće, prate savjete ljekara, struke i da čuvaju svoje i zdravlje svoje porodice”, istakao je Zeljković.

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Brčko: Nastava u osnovnim i srednjim školama od utorka 17. novembra

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade osiguralo je potrebne količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, kako bi iduće sedmice, odnosno u utorak 17. novembra, nastavni proces u učinicama svih osnovnih i srednjih škola Distrikta, poslje petnaest dana obustave, ponovo bio pokrenut.

Vjerujem da će nastava početi jer za to ima potrebe. Trenutno je, od sedam do osam nastavnika, u izolaciji zbog pandemije i vjerujem da prosvjetni radnici mogu, uz pridržavanje svih mjera, kvalitetno odrađivati svoj posao“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade, Senad Osmanović.

Osmanović nije za uvođenje onlajn nastave jer, kao prvo, ni nastavnici ni učenici nisu opremljeni dovoljno kvalitetnim računarima, a osim toga ni efekat same nastave nije na očekivanom odnosno potrebnom nivou.

„Onlajn nastava je nužno zlo, a da bi njen kvalitet bio podignut na viši nivo, odjeljenje je načinilo plan koji uključuje nabavku oko 1.000 kvalitetnih računara za nastavno osoblje, te bar tablete za socijalno najugroženije osnovce. Prema predviđanjima, rečeno bi zahtijevalo, izdvajanje iz budžeta oko dva miliona maraka“, rekao je Osmanović.
Imajući sve navedeno u vidu, u resornom odjeljenju brčanske Vlade, samo u „krajnjoj nuždi“ će odobritii onlajn nastavu, jer naglašavaju da njeno izvođenje predstavlja i veliko opterećenje za roditelje, posebno učenika osnovnih škola.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com