Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Srijeda, 18 Novembar 2020

Rohinje kao kolateralna šteta u strateškim planovima velikih sila

Tokom genocida u Mijanmaru više od 700.000 muslimana spas je potražilo izvan ove zemlje 1170x550Mijanmar se smatra jednim od najznačajnijih političkih uspjeha Obamine administracije, koja je uspjela osigurati prijenos vlasti s diktature vojske na izabranu demokratsku i civilnu vlast. Zapadni svijet predvođen Amerikom upravo je zbog toga zatvarao oči pred genocidom nad Rohinja muslimanima, rukovođen nadom da će Mijanmar uspjeti potpuno otrgnuti kako ispod čizme vojne hunte tako i iz zagrljaja Kine, i ovu zemlju učiniti svojim saveznikom u strateški važnom dijelu svijeta, na razmeđu između južne i jugoistočne Azije

 

 

Više...

Ovo su novi, ažurirani rezultati izbora u Bosni i Hercegovini

  • Objavljeno u BiH

Lokalni Izbori BiH 2020 2Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je ovog popodneva nove, ažururane rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Novim rezultatima obuhvaćeno je značajno veći broj biračkih mjesta te se sada s dosta sigurnosti mogu donositi zaključci o pojedinim općinama u kojima vlada velika neizvjesnost.

Više...

U zadnja 24 sata u BiH više od 1.600 novozaraženih, u Brčkom 96

  • Objavljeno u Brcko

 

U BiH je u posljednja 24 sata umrlo 47 osoba, registrovano je 1.633 novih slučajeva zaraze, dok se 1.226 osoba oporavilo.

 

U FBiH 1.172 pozitivnih na koronavirus

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 3.496 uzoraka, od kojih su 1.172 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

 

Do sada je testiran ukupno 252.671 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 48.109 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 28.393 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 766 pacijenata. Trenutno je aktivno 18.457 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 19 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1259, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Koronavirus potvrđen kоd 365 оsоbа u RS-u

U pоsljеdnjа 24 sata u Rеpublici Srpskoj tеstirаno jе 1.005 lаbоrаtоriјskih uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 365 оsоbа u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 181 muškој i 184 žеnskе оsоbе, оd kојih је 54 mlаđе, 223 srеdnjе i 88 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

U pоsljеdnjа 24 sata Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnо је 26 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о dеvеt žеnskih i 17 muških оsоbа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 26.183 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 775 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

Od nоvоg virusа kоrоnа dо sаdа su sе u RS-u оpоrаvile ukupnо 11.002 оsоbе, а tеstirаnе su ukupnо 122.974 оsоbе.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS-u је 1.215, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 445, а u opštim bоlnicаmа 770.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 14.486 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 84.321 оsоbа, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

96 zaraženih u Brčkom

U Brčkom je od jučer zabilježeno 96 zaraženih nakon 210 testiranja. Registrovana su i dva smrtna slučaja (muška osoba 1949. godište i ženska osoba 1934. godište).

 

Više...

Brčko: Vlada okončala 86. redovnu sjednicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem nastavku 86. redovne sjednice usvojila je Izvještaj JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH o utrošku sredstava po tekućem transferu za zdravstvo za 2019. godinu i Izvještaj JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH o utrošku sredstava po tekućem transferu za obilježavanje Dana dobrovoljnih davalaca krvi za 2019. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila i Izvještaj Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove o utrošku sredstava dodijeljenih grantova Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH tokom 2019. godine.

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o imenovanju člana Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade za rad Odbora za likvidnost budžeta Brčko distrikta BiH, imenovanog odlukom direktora Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade za rad Komisije za utvrđivanje iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina.

Vlada je primila k znanju i Informaciju o sticanju, bez naknade, nekretnine označene kao parcela broj 1277 k.o. Skakava Donja.

 

Više...

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu doktorirao Mustafa-ef. Gobeljić

  • Objavljeno u Brcko

 

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu je u ponedjeljak, 16. novembra 2020. godine zvanje doktora islamskih nauka u oblasti hadisa stekao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić.

Doktorski rad na temu: „Kvalitativna analiza tekstova o sunnetu u bosanskohercegovačkoj islamskoj periodici u drugoj polovini XX stoljeća odbranio je pred komisijom u sastavu: doc. dr. hfz. Kenan Musić, predsjednik, prof. dr. Zehra Alispahić , član i prof. dr. Zuhdija Hasanović, mentor i član.

Mustafa Gobeljić je rođen 10. oktobra 1964. godine u mjestu Gobelje, općina Vlasenica. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1983. godine, a 1997. godine okončao je dodiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Na istom fakultetu je 2011. godine uspješno odbranio magistarski rad, također iz oblasti hadisa, a tema rada je: „Hadis u kulturi Bošnjaka, lični i porodični život“.

Do sada je objavio oko 70 radova među kojima su radovi stručne, informativne, kritičko-analitičke i literarne naravi, zatim rasprave, prikazi knjiga i sl. Svoje radove je objavljivao u listovima i časopisima: Novi Muallim, Glasnik, Zbornik radova Vakufske direkcije Sarajevo, Zemzem, Preporod, Hikmet, Muallim, Muslimanski glas, Zmaj od Bosne, Ljiljan, itd.
U imamskoj službi je od 01.09.1983. godine kada počinje raditi u džematu Drinjača – Medžlis Islamske zajednice Zvornik. Zatim je radio u džematu G. Lukavac – Medžlis IZ Gradačac. Kraći period je radio u Janji, da bi 01.11.1991. godine prešao u džemat Dizdaruša Medžlis IZ Brčko. Od 1992. godine obavlja dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

 

Više...

Haris Mujić: "Mrav" iz Srebrenice

  • Objavljeno u BiH

 

Mladi već godinama upozoravaju da u BiH ne vide vlastitu perspektivu, mnogi su već otišli ili to planiraju učiniti, ali ohrabruju rijetki primjeri aktivizma, borbe za promjene i blagog optimizma da se nešto ipak i kod kuće može napraviti. Srebreničanin Haris Mujić je mladić koji ne posustaje, pokušavajući na različite načine promijeniti stanje u rodnom gradu.

On je volonter, nagrađivani matematičar i fizičar, inovator, borac za ljudska prava, muzičar. Osamnaestogodišnji učenik Gimnazije u Srebrenici aktivista je Udruženja SARA, koje radi posebno s mladima i ženama u lokalnoj zajednici, učestvuje u volonterskim akcijama čišćenja grada, pomaže onima kojima je pomoć potrebna, a član je i “Mreže mira”, koja organizira omladinske kampove i radionice o temi suočavanja s prošlošću.

Haris ističe da se mladi moraju uključiti u donošenje odluka o svojoj budućnosti u sredinama gdje žive, a da je politika u Srebrenici i cijeloj BiH najveći kočničar promjena u društvu.

Svojom energijom podsjeća na vrijednog mrava iz priče u kojoj svojom kapljicom vode pomaže u gašenju požara. Nije ni važno koliko će u tome uspjeti - važno je da je na pravoj strani i da pokušava motivirati i druge da ne odustaju.

 

Više...

Na vrata nam kuca “prava zima”: Jutra će biti hladna, snijeg će padati i u nižim predjelima

 

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa temperaturom od osam do 12, na jugu do 19 stepeni Celzijusovih.

Ujutru će biti promjenljivo do pretežno oblačno, na istoku i djelimično, na zapadu potpuno oblačno. U kotlinama će biti magle i niske oblačnosti.

Tokom dana u sjevernom pojasu biće niske oblačnosti, u centralnom promjenljivo sa sunčanim intervalima, dok će na jugu biti sunčano.

Uveče i u noći na četvrtak biće uslova za formiranje magle na visoravnima i u kotlinskim predjelima.
Duvaće slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, u Hercegovini umjerena bura.

U četvrtak će u većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima, koja ponegdje može biti i dugotrajna. U Hercegovini i na zapadu Bosne sunčano uz malu do umerenu oblačnost.

Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 9, a dnevna od 8 do 12, na jugu od 13 do 17 stepeni.

U petak će u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne sunčano, uz postepeno naoblačenje. Poslije podne sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. U večernjim satima i tokom noći, snijega će biti i na 700 metera nadmorske visine, uglavnom u centalnim i zapadnim područjima.

Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 9, a najivša dnevna od 5 do 10, na jugu do 13 stepeni. Poslije podne i krajem dana, postupan pad temperature zraka.

U subotu će u centralnim i istočnim područjima sa slabim snijegom i susnježicom uglavnom prije podne. U ostalim dijelovima umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu do 5, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 10 stepeni.

 

Više...

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD

 

Pripadnici Oružanih snaga BiH i SAD učestvovaće na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će biti realizovana danas i sutra na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH – Glamoč i Manjača.
“Bilateralna vježba” omogućiće Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti Oružanih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu /CAX/ i terensku vježbu /FTX/, a Oružane snage SAD će učestvovati sa dva aviona “F-16”, te će vršiti podršku snagama na terenu.

Avioni, koji će pružati blisku vazdušnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške /Joint Terminal Attack Controllers – JTAC/ unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe.

U saopštenju je navedeno da bi ovim Oružane snage BiH stekle sposobnosti za izvođenje konvencionalnih operacija da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realizuju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske vatrene i avionske podrške.
Tokom realizacije vježbe biće preduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com