Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Utorak, 03 Novembar 2020

Inspektorat od petka (6.11.2020.) može kažnjavati one koji se ne pridržavaju odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

  • Objavljeno u Brcko

 

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 68. redovnoj sjednici, održanoj 14. oktobra 2020. godine, usvojila je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Zakon stupa na snagu u petak 06. novembra 2020. godine.

„Ovim zakonom se, između ostalog, propisuje sistem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje se obavezno provode radi sprečavanja i suzbijanja, eliminacije i eradikacije zaraznih bolesti, prava i obaveze organa i institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zdravstvenih ustanova, pravnih i fizičkih lica i preduzetnika u postupku provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine,“ saopšteno je iz Inspektorata Brčko distrikta Bih.

Ujedno, ovim zakonom propisane su i sankcije za kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Novčane kazne se mogu izreći:
– zdravstvenoj ustanovi (od 1.000 KM do 10.000 KM),
– odgovornom licu u zdravstvenoj ustanovi (200 KM do 2.000 KM),
– zdravstvenom radniku ako ne prijavi zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obaveznom prijavljivanju i ne preduzima mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti povezanih s pružanjem usluga zdravstvene zaštite (od 100 KM do 1.000 KM),
– pravnom licu koje obavlja poslovnu djelatnost (od 1.000 KM do 10.000 KM),
– odgovornom licu u pravnom licu (od 200 KM do 2.000 KM),
– preduzetniku (od 200 KM do 1.500 KM),
– veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (1.000 KM do 10.000 KM),

– odgovornom licu u veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (od 200 KM do 2.000 KM),
– preduzetniku koji obavlja veterinarsku djelatnost, i koji ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (200 KM do 1.500 KM),
– fizičkom licu (od 100 KM do 1.000 KM).

Naglašeno je da zdravstvena ustanova i odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi mogu biti kažnjeni, pored ostalog, ako ne prijave zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obaveznom prijavljivanju, ne provode posebne mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti određene podzakonskim aktima.

Pravno lice koje obavlja poslovnu djelatnost, odgovorno lice u pravnom licu, kao i preduzetnik mogu biti kažnjeni, pored ostalog, ako ne osiguraju sanitarne preglede zaposlenih lica, ne obave kontrolu korištenja propisane zaštitne opreme, te ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Fizičko lice može biti kažnjeno, pored ostalog, ako odbije da se izoluje, hospitalizuje i liječi od zarazne bolesti, odbije da se vakciniše protiv hepatitisa B, odbije da se stavi pod zdravstveni nadzor, ne koristi propisanu zaštitnu opremu. Novčanom kaznom može biti kažnjen roditelj, odnosno staratelj djeteta ako odbije vakcinaciju djeteta vakcinom iz programa obavezne sistematske imunizacije.

„Ukoliko se preventivnim djelovanjem ne postigne svrha, nadležna inspekcija će preduzimati mjere i radnje u skladu s propisanim ovlaštenjima, a nakon što Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine stupi na snagu,“ saopšteno je iz Inspektorata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Izvor: Brcko danas

Više...

Napadač iz Beča je Kujtim Fejzulai, prošle godine pokušao otići na sirijsko ratište

 

Napadač iz Beča identificiran je kao Kujtim Fejzulai, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (Nehammer) potvrdio je da je prošle godine osuđen zbog pokušaja priključivanja ISIL-u.

Radi se o 20-godišnjaku čiji su roditelji Albanci iz Sjeverne Makedonije, a imao je dvojno državljanstvo i poznat je policijskim organima od ranije.

- Fejzulai bez sumnje bio pristalica ISIL-a, 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja odlaska u Siriju kako bi se priključio tzv. Islamskoj državi. Na slobodu je pušten 5. decembra, a sudilo mu se kao maloljetniku - kazao je Nehamer.

Policija je u njegov stan upala sat i po poslije ponoći. Policija zapečatila stan u kojem je živio napadač.

- Bio je naoružan lažnim eksplozivom, automatskom puškom, pištoljem i mačetom - kazao je ministar.

 

Više...

Brčko: Obavezno nošenje maski na otvorenom i zabrana svih skupova u zatvorenom prostoru

  • Objavljeno u Brcko

 

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta donio je danas naredbu da se zabranjuju svi skupovi u zatvorenom prostoru i da je obavezno nošenje zaštitne maske na otvorenom prostoru u slučaju da se na jednom mjestu nalazi dvije ili više osoba.

Javni skupovi na otvorenom i dalje su dozvoljeni, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Rad ugostiteljskih objekata će, od danas, u značajnijoj mjeri biti kontrolisan i svi oni objekti u kojima se epidemiološke mjere ne budu poštovale, biće zatvoreni.

Krizni štab je donio odluku i da će svi pacijenti koji nemaju zdravstveno osguranje, a oboljeli su od koronavirusa, dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

 

Više...

Drastičan skok u Brčkom, od 177 testiranih čak 98 novozaraženih koronom

  • Objavljeno u Brcko

 

Epidemiološka situacija na području Brčko distrikta dodatno se usložnjava, a u protekla 24 sata koronavirus je potvrđen kod 98 osoba. Ovo je najveći broj novootkrivenih slučajeva u jednom danu, a raniji crni rekord je iznosio 46 - 30. oktobra.
Kako su naveli iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, izvršenom analizom uzoraka u protekla 24 sata koronavirus je potvrđen kod još 98 osoba. Riječ je o 50 muškaraca i 48 ženskih osoba, uglavnom mlađe i srednje životne dobi.
"Mi trenutno imamo aktivnih 330 slučajeva pozitivnih na koronavirus, a od početka epidemije riječ je o 678 osoba", kazao je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.
Inače, u Brčkom je u protekla 24 sata izvršen analiza 177 uzoraka, što također predstavlja povećanje u odnosu na ranije dane.
Na bolničkim odjeljenjima u Brčkom trenutno se nalazi 41 pacijent koji je pozitivan na koronavorus.
U Odjeljenju za plućne bolesti i tuberkolozu nalazi se 25 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru, a jedno na neinvazivnoj ventilaciji. Šest je sa teškom kliničkom slikom i 16 sa srednje teškom kliničkom slikom.
U zgradi ginekologije je 16 pacijenata, od čega je troje sa teškom kliničkom slikom i 13 sa srednje teškom kliničkom slikom.
Šest pacijenata je suspektno, odnosno oni su sa simptomima koronavirusa, ali im PCR testom nije dokazana infekcija.
Iz Štaba za zaštitu i spašavanje jutros su epidemiološku situaciju na prostoru Brčko distrikta ocijenili izuzetno teškom, a građane su pozvali na pojačan oprez.
Zbog toga je zasijedao tamošnji kizni štab, a koji je između ostalog zabranio održavanje skupova u zatvorenom prostoru, a sada je i na otvorenom obavezno nošenje maske.

Više...

Ovo je sve što je do sada poznato o terorističkom napadu u Beču

 

Nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Beču poginule su najmanje tri osobe. Ubijen je i napadač, a ozlijeđeno je 15 osoba, od kojih sedam ima teške ozljede. Austrijske vlasti su poručile da je napadač bio radikaliziran i simpatizer Islamske države, a policija pretpostavlja da je bilo i više napadača.

– četvero je mrtvih: u napadu su ubijeni jedna žena i dvojica muškaraca, a policija je likvidirala jednog napadača

– austrijski ministar Karl Nehammer je priopćio da je napad izveo “islamistički terorist”

– još se ne zna koliko je napadača bilo. Policija još uvijek istražuje, a trenutno misle da je bilo više napadača. Najmanje jedan je u bijegu

– policija pregledava više od 20.000 videozapisa koje su poslali građani

– građani su pozvani da ostanu kod kuća i ne izlaze u centar grada, a danas će i škole biti zatvorene

– ozlijeđeno je 15 ljudi. Oni su prevezeni u bolnicu, a sedam ozlijeđenih je u teškom stanju. Među lakše ozlijeđenima je i jedan policajac

– iako se najprije pojavila vijest o tome da je napadač nosio eksplozivni prsluk, policija je kasnije tu informaciju demantirala

– austrijski kancelar Sebastian Kurz je rekao da je to definitivno bio teroristički napad koji je bio “vrlo profesionalno isplaniran”
– policija je pretražila i dom ubijenog napadača

– pretpostavljalo se da je sinagoga Stadttempel bila meta napada, no predsjednik bečke židovske zajednice Oskar Deutsch rekao je da je u vrijeme napada sinagoga bila zatvorena pa se ne zna je li ona trebala biti meta napada
– napad se dogodio posljednje noći prije nego što je Austrija ušla u novi lockdown zbog koronavirusa

– tokom prijepodneva bi se javnosti trebao obratiti austrijski kancelar Sebastian Kurz

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com