Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ponedjeljak, 02 Novembar 2020

Dvojica Brčaka iscenirali saobraćajnu nezgodu kako bi naplatili “kasko” osiguranje

  • Objavljeno u Brcko

KaskoTužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv dvojice Brčaka optuženih da su s ciljem prevare osiguravajućeg društva iscenirali saobraćajnu nezgodu počinivši krivična djela zloupotrebe osiguranja i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Okončanjem postupka pred lokalnim pravosuđem, Marko Tikvić (50) i Dušan Malić (36) pravosnažno su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od pet, odnosno tri mjeseca.

Više...

Brčko u idućoj godini dobija led rasvjetu

  • Objavljeno u Brcko

leddddZamjena javne rasvjete led rasvjetom na području distrikta, po studiji izvodljivosti za koji je Vlada dala saglasnost, iznosiće oko sedam miliona maraka, a početak realizacije projekta, ukoliko ga Skupština odobri, očekuje se naredne godine.

Više...

Od naredne sedmice moguć nastavak rada škola u Brčko distriktu BiH

  • Objavljeno u Brcko

Sedmica koja je počela, neradna je za učenike osnovnih i srednjih škola u Distriktu. Usljed pogoršanja epidemiološke situacije Krizni štab je, minulog petka, donio odluku o obustavi nastave, koja će, kažu u Odjeljenju za obrazovanje brčanske Vlade, još jednom biti analizirana do kraja nedjelje koja je u toku.

„Nisam protiv rigoroznijih mjera, no istinskog sam uvjerenja da škole nisu epicentar pandemije, već da su to ugostiteljski objekti, a prvenstveno kafići. Ovako smo, zatvaranjem škola, omogućili da još više vremena, naši učenici, posebno srednjoškolci, provode u kafićima“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade, Senad Osmanović.

Do kraja ove sedmice, epidemiološka situacija će biti još jednom izanalizirana, a u resornom odjeljenju, vjeruju da će, narednog ponedeljka, škole ponovo biti u funkciji.

„Jasno je da se svi mi, kao roditelji djece školskog uzrasta pribojavamo za njihovo zdravlje, no smatram da zajednički moramo više poraditi na poštovanju mjera samozaštite, pa i kod djeće. Pod rečenim, prije svega mislim na striktno nošenje zaštitnih maski ispravno na licu. Potom održavanje epidemiološke distance, te što češće pranje i dezinfekciju ruku, jer jednostavno pandemija neće proći za mjesec ili dva, te nam se valja naviknuti da radimo i živimo s koronavirusom“, naglasio je Osmanović.

 

Više...

Bakir Izetbegović se oporavio od koronavirusa, napustio izolaciju

 

Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) oporavio se od koronavirusa, potvrđeno je za "Avaz" iz više izvora.

Iz SDA, podsjećamo, 16.oktobra je rečeno da je lider ove stranke pozitivan na koronavirus, ali da nema simptome. No, morao je biti u izolaciji, koju je napustio, kako nam je rečeno, prije dva dana.

On je jutros došao na posao u Centralu SDA, a danas je zakazan i Kolegij stranke, kojem će Izetbegović prisustvovati.

 

Više...

Korigiran ključan podatak: Koliko dugo možete biti uz nekoga sa COVID-19, a da se ne zarazite?

 

 

Koliko dugo je potrebno da se zarazite ako ste blizu nekoga s koronavirusom? Stručnjaci kažu da nema čarobnog broja minuta.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta. Prethodno se bliskim kontaktom smatrala osoba koja provede najmanje 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra od zaražene osobe.

Sada tih 15 minuta ne mora biti uzastopno. Bliskim kontaktom smatra se osoba koja je bila na manje od dva metra od zaražene osobe minimalno 15 minuta u 24 sata.

Zašto je taj podatak izmijenjen? Zato što se pokazalo da je zatvorski čuvar u Vermontu pozitivan na koronavrirus nakon višestrukih, ali kratkih kontakata sa šestoricom asimptomatskih zatvorenika.

U osmosatnoj smjeni, on je imao 22 susreta sa zatočenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta.

Znači li to da ste sigurni ako provedete manje od ukupno 15 minuta blizu zaražene osobe? Nažalost, ne nužno.

Petnaest minuta je samo smjernica. Želite dati neke široke smjernice koje je lako zapamtiti, ali zapravo se radi o kontinuumu. Rizik vam može biti manji u dužem razdoblju, a veći u kraćem. Mnogo je varijabli koje utječu na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije - kaže Neal Goldstein, profesor epidemiologije na Univerzitetu Drexel u Philapelphiji.

Rizik vam može biti manji u dužem razdoblju, a veći u kraćem. Mnogo je varijabli koje utječu na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije.

Osim vremena izloženosti virusu, važno je i ima li zaražena osoba simptome, ima li ih uopće ili ih je razvila kasnije, jeste li bili vani ili u zatvorenom prostoru, kakvo je bilo prozračivanje prostorije, koliko je još ljudi bilo u njoj i čime ste se bavili.

Ako ste primjera radi, sjedili i pjevali sa prijateljima umjesto, da ste šutke sjedili u parku, raste rizik da ćete se zaraziti u kraćem vremenu.

Definicija bliskog kontakta ne mijenja se ako ste pritom nosili maske, no to nije zato jer one nisu korisne u prevenciji zaraze.

CDC maske ne uzima u obzir jedostavno zato jer ih mnogi ne nose pravilno.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com