Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Četvrtak, 19 Novembar 2020

Direktan prenos pozorišnih predstava od večeras pratite putem “Hit” TV, FB stranice Hit-a i FB stranice Susreta

  • Objavljeno u Brcko

 

Direktan prenos predstava koje će biti odigrane bez publike u sali brčanskog Doma kulture, u okviru Tridesetsedmih pozorišnih/kazališnih susreta BiH u Brčkom će, svim ljubiteljima pozorišta, biti omogućen putem lokalne televizije “Hit”, zatim putem Fejsbuk stranice”Hit” televizije, ali i na Fejsbuk stranici Susreta pozorišta/kazališta BiH Brčko distrikta.

Predstave počinju u 19:30 časova.

Mjesto u sali Doma kulture, zamijenite udobnim mjestom u vašem toplom domu i uživajte u ovogodišnjem Pozorišnom festivalu u Brčkom!

U borbi protiv koronavirusa, BUDIMO ODGOVORNI!

Više...

Dušan Bajević najneuspješniji selektor BiH u historiji

  • Objavljeno u Sport

 

Dušan Bajević je nesumnjivo veliko trenersko ime, no statistika je neumoljiva i prema takvima. A ona kaže - Dušan Bajević je najneuspješniji selektor Bosne i Hercegovine u njenoj historiji.
Bajević je selektor Bosne i Hercegovine postao 21. decembra prošle godine i vodio je Zmajeve na ukupno osam utakmica.

Pod njegovim vodstvom ekipa nije zabilježila nijednu pobjedu i uspjela je ostvariti tek dva neriješena rezultata uz šest poraza. Zmajevi su postigli samo četiri pogotka, a primili čak 14.

Reprezentacija BiH je remizirala sa Italijom u gostima (0:0) i Nizozemskom kod kuće (0:0) u Ligi nacija, dok je u istom takmičenju poražena od istih rivala (Italija 2:0, Nizozemska 3:1), te Poljske dva puta (2:1, 3:0) i na taj način ispala iz elitne divizije.

Preostala dva poraza došla su u prijateljskom meču kod kuće protiv Irana (2:0), te onaj najbolniji - od Sjeverne Irske kod kuće u polufinalu baraža za Euro (1:1 nakon 120 minuta, 4:3 nakon izvođenja penala).

Bosnu i Hercegovinu je, ne računajući privremene selektore Avdu Kalajdžića i Denijala Prića koji su vodili po jednu utakmicu, vodilo ukupno 11 selektora, a jedini uz Bajevića koji je također bez ijedne pobjede je Meho Kodro, no on je vodio ekipu na samo dva meča (0-1-1).

Najuspješniji selektor Bosne i Hercegovine po postotku pobjeda je Mehmed Baždarević koji je imao uspješnost od čak 56 posto.

Uspješnost selektora BiH po postotku pobjeda

 

1. Mehmed Baždarević 14-5-6 (56%)
2. Miroslav Blažević 8-2-7 (47%)
3. Safet Sušić 23-9-17 (47%)
4. Robert Prosinečki 9-6-7 (41%)
5. Fuad Muzurović 10-2-15 (37%)
6. Mišo Smajlović 5-4-5 (36%)
7. Blaž Slišković 11-11-15 (30%)
8. Faruk Hadžibegić 2-2-3 (29%)
9. Džemaludin Mušović 1-2-4 (14%)
10. Meho Kodro 0-1-1 (0%)
11. Dušan Bajević 0-2-6 (0%)

Više...

Brčko: Usvojena konačna rang-lista za dodjelu stipendija studentima

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH na 87. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju konačne rang-liste studenata Brčko distrikta BiH koji su ostvarili pravo na stipendiju za period od 1. 1. 2020. do 30. 9. 2020. godine.

 

Za ovu namjenu izdvojeno je ukupno 300.000 KM i ovo pravo iskoristiće 150 studenata sa područja Brčko distrikta BiH. Usvojena rang-lista objaviće se na oglasnoj tabli Vlade Brčko distrikta BiH, na zvaničnoj internet stranici Vlade Brčko distrikta BiH i Odjeljenja za obrazovanje.

Vlada je na redovnoj sjednici usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju isplate stipendija apsolventima.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova u pogledu prostora, uređaja i opreme ugostiteljskih objekata; izgled, sadržaj i način dostave izjave o ispunjenosti tih uslova, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima za kategoriju, elementi u mjerila za kategorizaciju kao i način kategorizacije pojedinih ugostiteljskih objekata, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima, uslovima za rad radnika zaposlenih kod trgovaca, izgledu, sadržaju i načinu podnošenja izjave o ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova i uslova za rad radnika zaposlenih kod trgovaca, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o minimalnim uslovima za pružanje turističkih usluga u seoskom domaćinstvu i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dodatnim minimalnim uslovima koje moraju ispunjavati poslovne prostorije putničkih agencija.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava za dodjelu kapitalnog transfera za zdravstvo – transfer JZU „Zdravstveni centar Brčko“, sredstva za nabavku opreme za potrebe JZU, Prijedlog poslovnika o radu Policijskog odbora i Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za utvrđivanje postojanja štete na imovini koju koristi Policija Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade danas su usvojili i Plan i program redovnog čišćenja i pranja javnih saobraćajnih površina u Brčko distriktu BiH za 2021. godinu kao i Program održavanja javnih zelenih površina u Brčko distriktu BiH za 2021. godinu.

Na današnjoj sjednici odobrene su i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjeni Zakona o visini stope zatezne kamate.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i 127. vanrednu sjednicu na kojoj je donijela Odluku o davanju saglasnosti na potpisivanje sporazuma o pravima i obavezama radi realizovanja okvirnog ugovora za nabavku lijeka Veklury (Remdesivir), broj sante/202/c3/048, za tretman pacijenata oboljelih od COVID-19 koji trebaju oksigensku podršku.

 

Više...

Predstava “Zlatno doba” NP RS-a večeras otvara 37. Susrete pozorišta u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

Regionalni Susreti pozorišta / kazališta BiH, trideset i sedmi po redu, počinju večeras u 19:30 sati izvođenjem predstave “Zlatno doba” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, rađene prema autoru i režiji Željka Stjepanovića.

Ovogodišnji Pozorišni festival u Brčkom se održava bez publike u dvorani Doma kulture i traje do 28. novembra.

Prema riječima umjetničke direktorice Festivala, Rubine Sarajlić, sedam predstava, od osam koliko ih je u natjecateljskom dijelu programa, bit će emitirane putem lokalne televizije.

Direktan prenos predstava će, svim ljubiteljima pozorišta, biti omogućen i putem društvene mreže Fejsbuk odnosno na Fejsbuk stranici Susreta pozorišta/kazališta BiH Brčko distrikta i lokalne “Hit” televizije.

„Organizacijski odbor je putem telefonske sjednice donio odluku da se sve predstave odigraju bez prisustva publike, ali će biti emitirane uživo putem lokalne televizije u terminu od 19:30 sati. Dakle, ove godine nema prodaje ulaznica”, ističe Sarajlić, te podsjeća da su na repertoaru predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Sadržaj pratećeg program Susreta bit će sniman i emitiran preko televizijskih kanala i linkova, a predviđeno je, između ostalog, više kazališno – dokumentarnih izložbi i promocija književnih djela, od kojih i promocije čak dvije monografije i časopisa Susreti.

Događaji će biti organizirani u skladu s mjerama i preporukama Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

 

 

Više...

Brčko: Potpisan Sporazum o načinu kontrole uplate i mjerama naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje

  • Objavljeno u Brcko

 

U prostorijama Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH danas je potpisan Sporazum o načinu kontrole uplate i mjerama naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje između Fonda Zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH i Direkcije za finansije.

Sorazum su potpisali direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, Mato Lučić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja, Miodrag Todorović.

Obje strane su istaknule svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja pomenutog sporazuma.

"U Direkciji za finansije je postignut dobar nivo upravljanja procesima podnošenja određenih izvještaja po Zakonu o porezu na dobit. Porezne prijave se sada mogu podnositi elektronskim putem, što je dodatna olalšavajuća okolnost.
Također smo ustanovili da postoje određeni propusti, te da se moraju neke stvari normativno urediti kada je u pitanju saradnja između ove dvije institucije. Cilj ovoga sporazuma je prvenstveno da obezbijedi dobru situaciju u Zdravstvu na području Distrikta. Mislim da će ove dvije institucije obezbijediti ono što je u njihovoj nadležnosti kako bi zdravstvenu zaštitu digli na bolji nivo u ovoj društvenoj zajednici", kazao je Lučić.

Lučić je također kazao da je naplata doprinosa stabilna.

"Ovaj sporazum je rezultat jednog iskrenog pristupa problemu, pristupa koji uključuje sve građane Brčko distrikta, kako pravna lica, tako i naše osiguranike. Sve što radimo, radimo u svrhu ostvarivanja većih prava naših osiguranika. Ono što je bitno istaknuti jeste da smo mnogo posla uradili u smislu informatizacije, odnosno uvezivanja ove dvije institucije, tako da informatičkim uvezivanjem imamo pristup podacima na dnevnoj osnovi. Ovo nije kraj i nadam se da ćemo u toku narednog perioda uspjeti da uradimo nešto i povodom izmjene zakonskih propisa i regulativa i da ćemo time svim našim osiguranicima ostvariti veća prava. Smatram da je ovo put kojim sve institucije Distrikta trebaju da krenu, odnosno putem međusobnog uvezivanja i institucionalne saradnje", rekao je Todorović. 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com