Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Srijeda, 02 Decembar 2020

Brčko: Trgovina ljudima i radna ekspolatacija tokom pandemije

  • Objavljeno u Brcko

trgo9Policija Brčko distrikta zaprimila je za deset mjeseci ove godine 341 prijavu za trgovinu ljudima radi prosjačenja, a Osnovnom sudu distrikta podnijela je 306 prekršajnih naloga protiv isto toliko osoba, rekla je predsjednik Udruženja aktivnih žena "Džender" Brčko Tatjana Ristić.

Više...

Brčko: Poziv srednjoškolcima da se prijave na konkurs za najbolji videoklip

  • Objavljeno u Brcko

cameraman shooting film scene with his camera white background 6973 94Profesorica Demokratije i ljudskih prava JU Tehničke škole Brčko, Nusreta Džinić u saradnji sa grupom nekadašnjih članova kluba mladih ENTHUSIASMOS, čiji je dokumentarni film bio prikazan na Sarajevo film festivalu, te uz podršku omladinskog web portala Fontana.ba, realizuje projekat koji ima za cilj promociju i afirmaciju ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti u sredini u kojoj živimo. Projekat podrazumijeva učešće u takmičenju za najbolji videoklip. U nastavku teksta se nalaze opis projekta i uvjeti konkursa.

 

Više...

Ustavni sud BiH dobio novu međunarodnu sutkinju iz Švicarske

  • Objavljeno u BiH

 

Ustavni sud BiH dobio je novog člana. Nova međunarodna sutkinja Ustavnog suda BiH bit će Helen Keller iz Švicarske, potvrđeno je za Fokus.ba u Ustavnom sudu. Ona stupa na dužnost 4. decembra.

Ona će zamijeniti dosadašnju međunarodnu sutkinju Margaritu Cacu-Nikolovsku, potpredsjednicu Ustavnog suda BiH, kojoj je mandat sudije prestao 28. novembra 2020. godine zbog toga što je na taj dan navršila 70 godina života, do kada traje mandat sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Prema članu 82. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, sutkinja Keller je danas potpisala svečanu izjavu pred predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatkom M. Kneževićem na koji način je preuzela dužnost sudije Ustavnog suda BiH.

Rođena je 1. juna 1964. godine u Zürichu, Švicarska. Odbranila je doktorat Prava okoliša/životne sredine na Univerzitetu u Zürichu 1993. godine, a na College of Europe u Bruggeu, Belgija, magistrirala Evropsko pravo 1994. godine.
Godine 1995. bila je naučni saradnik-istraživač na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, Sjedinjene Američke Države, a 1996. godine na Institutu Firenca Evropskog univerziteta u Italiji. Od 1996. godine je članica Američkog društva za međunarodno pravo.

Od 1996. do 2011. godine radila je kao pravna savjetnica u advokatskoj kancelariji u Švicarskoj.

Godine 2000. bila je gostujući istraživač na Institutu Max-Planck za međunarodno pravo u Heidelbergu, Njemačka.

Radila je kao profesorica Međunarodnog prava, Ustavnog prava i Evropskog prava na Univerzitetu u Lucernu od 2001. do 2004. godine, te na Univerzitetu u Zürichu od 2004. do 2011. godine. Bila je članica Odbora Međunarodne pravne komisije, švicarski odjel, od 2008. do 2011. godine, te članica Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u istom periodu.

Godine 2010. bila je gostujuća profesorica u Centru za napredne studije u Oslu, Norveška. Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava je od 4. oktobra 2011. godine.

Više...

Usvojena odluka o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH na 130. vanrednoj sjednici usvojila je Odluku o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2020. godini.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Perica Burgić kazao je da je svrha Programa samozapošljavanja u poljoprivredi doprinos razvoju poljoprivrede Distrikta u vidu finansijske podrške za lica koja žele započeti ili su započela poljoprivrednu proizvodnju kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i lica koja su registrovala poslovnu djelatnost u 2020. godini na području Distrikta s tim, kako je kazao, da su se prije registracije poslovne djelatnosti lica vodila na evidenciji koja aktivno traže zaposlenje u Zavodu.

„Za realizaciju Programa obezbijeđen je iznos sredstava od 500.000,00 KM i iznos po jednom projektu za aplikante ne može biti veći od 20.000,00 KM. Oko 25 novih poljoprivrednih proizvođača će svoje biznis planove podnositi, komisije će ocjenjivati, a nakon toga sredstva će dobiti kako bi počeli sa svojim biznisom. Takođe, vršiće se obuke i nadamo se da će do juna mjeseca iduće godine sve biti završeno. Kriterijumi su skoro isti kao i za 2019. godinu s tim što će sada prednost imati ljudi koji su na Zavodu mlađi od 30 godina. Nadamo se da će Zavod uskoro prihvatiti ova sredstva koja će biti prebačena iz Odjeljenja za poljoprivredu i svu drugu aktivnost će dalje Zavod da sprovodi, od javnih poziva pa nadalje”, kazao je Burgić.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Program tekućih grantova, subvencija i transfera u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih Budžetom Brčko distrikta BiH za 2020. godinu – II dio.

Vlada je prihvatila i Informaciju u vezi sa nacrtom odluke o sprovođenju javne rasprave o specijalnoj pogodbi putem koje Brčko distrikt BiH ustupa u vlasništvo grupaciji „Studen Global SEE“ d.o.o. Brčko, članica „Studen grupe“ zemljište, a u sklopu projekta „Poslovna inicijativa za poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu BiH“.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i nastavak 87. redovne sjednice na kojoj je odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o sadržaju i načinu polaganja maturskog ispita u Gimnaziji.

Na redovnoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnih grantova u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Prijedlog odluke o imenovanju članova tematskih radnih grupa za potrebe izrade integrisanog i klimatskog plana BiH za period od 2021. do 2030. godine, Prijedlog odluke o imenovanju članova radne grupe za oblast energetske tranzicije u BiH, Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za izradu okvirne strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na nacrt dokumenta Utvrđeni doprinos BiH (NDC) za period 2020–2030. i Odluka o imenovanju člana Vijeća za državnu pomoć BiH.

Vlada je na današnjoj redovnoj sjednici razmatrala i zahtjev Ministarstva komunikacija i transporta za izmjenu odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u sastav radne grupe za izradu zakona, Informaciju o sticanju uz naknadu nepokretnosti označene kao parcela broj 240/2, KO Slijepčevići i Informaciju o sticanju uz naknadu nepokretnosti označene kao parcela broj 4125/24, KO Brčko 1.

Više...

Obavijest za studente s Konačne rang-liste za dodjelu stipendija

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH poziva studente s Konačne rang-liste da potpišu ugovor o stipendiranju kako bi ostvarili pravo na isplatu ugovorenog iznosa.

otpisivanje ugovora će se vršiti od 10. 12. 2020. (petak) do 21. 12. 2020. godine (ponedjeljak) u terminu od 8.00 sati do 15.00 sati u zgradi Treće osnovne škole, 3. sprat, kancelarija broj 18.

Za potpisivanje je potrebno donijeti instrukciju banke o broju računa na koji će se sredstva uplatiti. Također, potrebno je priložiti i potvrdu o eventualnom upisu naredne godine studija radi nastavka isplate stipendija.

Više...

Brčko: Nove mjere Kriznog stožera dale dobre rezultate

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčko distriktu i dalje vlada ozbiljno stanje kada su u pitanju suspektni i koronavirusom zaraženi pacijenti. Na COVID odjelima brčanske bolnice jutros je bilo 85 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na koronavirus, što prema riječima specijalista za plućne bolesti i koordinatora za COVID Bolnicu u Brčkom, dr. Slađana Miranovića, predstavlja smanjenje u odnosu na protekli tjedan. Prema njegovom mišljenju, to se može smatrati rezultatom najnovijih mjera Kriznog stožera na suzbijanju pandemije COVIDa-19.
Kada su u pitanju smještajni kapaciteti na COVID odjelima, ističe Miranović, oni bi se još mogli popunjavati, a glavni problem predstavlja nedostatak stručnog medicinskog kadra.
„Dosta naših liječnika i sestara je isto bolesno, tako da nam je to ogroman problem da zadovoljimo proces rada. Međutim, uz napor i uz prijem novih tehničara po ugovoru o djelu, za sada to funkcionira i uspijevamo da zbrinemo toliki broj pacijenata“, ističe Miranović.

Miranović je istaknuo kako je u sadašnji sustav rada uključeno svo medicinsko osoblje: od specijalista, doktora medicine, medicinskih tehničara, higijeničara i vozača te kako sustav bez bilo koga od njih ne bi mogao funkcionirati.

Naglasio je kako je unatoč blagom poboljšanju situacije i dalje važno dosljedno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako bi se stabiliziralo stanje i zaustavilo širenje virusa COVID-19.

Izvor: Radio Brčko

Više...

Podrška Njemačke: Malim i srednjim preduzećima u BiH 5 miliona eura

  • Objavljeno u BiH

 

U okviru Bilateralne razvojne saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke, Njemačka je izdvojila dodatna finansijska sredstva od pet miliona eura za ublažavanje negativnih posljedica pandemije izazvane virusom COVID-19 .

Sredstva su namijenjena privatnim malim i srednjim preduzećima iz svih privrednih grana, među njima mnogim mikropreduzećima, kako bi se savladale posljedice pandemije koje utječu na poslovanje. U te svrhe dodjeljuju se beskamatni i besplatni zajmovi u visini do 25.000 eura koji će biti dostupni preko mikrokreditnih organizacija Mikrofin iz Banje Luke i Partnera iz Tuzle. Najduže dospjeće kredita upućeno krajnjem korisniku kredita iznosi tri godine, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.
Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH je izjavila da skoro godinu dana kriza izazvana koronom prijeti životu i ljudskoj egzistenciji širom svijeta.
- Mi možemo samo zajednički uspješno odgovoriti tom izazovu, bilo to kao lokalna, državna ili međunarodna zajednica koja je opredjeljena na solidarnost. Ove mjere upotpunjuju našu razvojnu saradnju na idealan način koja stavlja snažan naglasak na razvoj privatnog sektora - kazala je Uebber.
Sporazum o finansiranju za ovaj novi program je već potpisan između KfW ( Kreditanstalt für Wiederaufbau) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje zastupa Ministarstvo finansija i trezora. KfW je jedna od vodećih razvojnih banaka diljem svijeta. Banka koja je 1948. godine osnovana kao javnopravno tijelo je 80 posto u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i 20 posto u vlasništvu njemačkih saveznih pokrajina, navodi se u saopćenju.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com