Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Četvrtak, 17 Decembar 2020

Nasilje u porodici izraženo i u Brčko distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Statističi podaci govore da je I u Brčko distriktu nasilje u porodici izraženo kao jedna od društvenih anomalija o kojoj žrtve nasilja sve češće javno progovaraju. Ove godine je u prvih šest mjeseci Policija zaprimila osam prijava koje se tretiraju kao krivično djelo nasilja u porodici.

Nasiljem u porodici se smatra svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju.

Nasilje u porodici česta je pojava i u našoj sredini te je sve češće predmet istrage policije, koja se provodi pod nadzorom tužilaštva, a u mnogim slučajevima se ostvaruje i neophodna saradnja sa Centrom za socijalni rad radi preduzimanja mjera iz njegove nadležnosti.

U Brčko distriktu je prije nekoliko godina potpisan i poseban Protokol o saradnji između različitih institucija u slučaju nasilja u porodici gdje žrtve mogu biti oba supružnika, djeca ili roditelji kako bi im se omogućilo da nasilje mogu prijaviti Centru za socijalni rad, JZU Zdravstvenom centru ili čak školi gdje se pohađa nastava.

U namjeri da se pomogne žrtvama nasilja nakon što odluče da prijave nasilnika u Policiji Brčko distrikta već nekoliko godina radi i kriminalistički psiholog koji između ostalog intezivno radi sa žrtvama nasilja tokom istražnog postupka.

U Brčko distriktu je ova oblast tretirana kroz dva zakona odnosno počinioci nasilja u porodici mogu odgovarati i prekšajno i krivično gdje prekršajno ne znači isključivo novčanu kaznu nego se mogu izreći i druge mjere poput zabrane prilaska, zabrane uhođenja te udaljavanje nasilnika iz zajedničkog stambenog objekta, prenosi Radio Brčko.

Više...

U Brčkom epidemiološke mjere ostaju na snazi do 10. januara

  • Objavljeno u Brcko

 

Stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je danas naredbu kojom aktualne mjere na području Distrikta zbog COVID-19 ostaju na snazi do 10. 1. 2021. godine uključujući i radno vrijeme ugostiteljskih objekata i policijski sat.

Zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta BiH u razdoblju od 22.00 do 5.00 sati. Od ove mjere izuzimaju se svi zaposlenici koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provedbu mjera i aktivnosti u svezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa kao i zaposlenici u pravnim osobama u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Rad ugostiteljskih objekta na temelju odluke Stožera za zaštitu i spašavanje i dalje je do 19.00 sati kao i rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću te teretana, fitness-centara, škola športa i rekreativnih aktivnosti koji se obavlja u zatvorenom prostoru.

Kada je riječ o radu škola, prvo polugodište školske 2020./2021. godine završava se 18. 12. 2020. godine, a drugo polugodište počinje nakon zimskog odmora, 11. 1. 2021. godine, osim ako zbog epidemiološke situacije ne dođe do promjene.

Više...

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

  • Objavljeno u BiH

 

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite, javlja Anadolija.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 61 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka i umjetnosti.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu će promovirati po sedam kandidata na čast doktora farmaceutskih nauka, po šest kandidata na čast tehničkih i ekonomskih nauka, po pet kandidata na čast političkih, islamskih i medicinskih nauka, po tri kandidata na čast doktora odgojnih, poljoprivrednih i matematičkih nauka, po dva kandidata na čast historijskih, lingvističkih, pravnih, geografskih i veterinarskih nauka, te po jednog kandidata na čast doktora kriminalističkih, sigurnosnih, kriminoloških, upravnih, društvenih, muzičkih, hemijskih i bioloških nauka.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u izjavi medijima kazao je potpuno normalna šema svečanosti u decembru, ove godine je modificirana u onom dijelu u kojem su neke događaje potpuno otkazali, a trebali su biti održani u zatvorenim prostorima pred većim brojem ljudi, a neke su modificirali.

- To je također ranije bio jedan veliki događaj, organiziran u ‘Zetri’ pred otprilike 11.000 do 12.000 ljudi. Ove godine će preko 5.000 naših diplomanata i magistranata primiti svoje diplome na jedan drugačiji način, koji je za nas jedini mogući u doba pandemije. U manjim grupama na svojim fakultetima, ali i sam čin svečanosti i objavljivanja svečane promocije, održat će se u ‘Domu mladih’ 19. ovog mjeseca, u subotu. To je naš pokušaj da kombinacijom online metoda i uživo u salama u manjim grupama do 30 učesnika obilježimo na svečan način, a onaj radni dio uručivanja diploma uradit će se na organizacionim jedinicama, fakultetima i akademijama - rekao je Škrijelj.

Za medije je govorila i Amra Banda, doktorantica Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

- Doktorska disertacija je predstavljala veliki naučni i stručni izazov za sve kandidate i velika nam je čast i zadovoljstvo što smo danas ovdje - rekla je Banda.

Dodala je kako veliku zahvalnost duguju i UNSA koji je čak i uslovima pandemije uložio napore u organizaciju svečane promocije.

- Doktorska disertacija je sama po sebi veliki uspjeh. Ipak, svi mi težimo da naše disertacije imaju neku praktičnu primjenu i koriste društvu. Svakako jedan veliki benefit i čast je kada imate priliku prenositi i mlađim generacijama i našim studentima, te s tim u vezi nadam se da će sav napor i trud koji smo uložili, biti prepoznat i pomoći mladim generacijama u daljem naučnom i stručnom usavršavanju - rekla je Banda.

 

Više...

Komšić: Ako je Dodik dao Lavrovu ukradenu ikonu, neko mora u zatvor

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH danas je, na zahtjev novinara, komentirao infomacije o ikoni koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Podsjetimo da se ambasada Ukrajine obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno uputila je diplomatsku notu u kojoj se traži informacije o ikoni koju je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, poklonio Lavrovu.

- Ako je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banju Luku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda, ako hoćemo da smo imalo država, neko mora da ide u zatvor. Ili da sam Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to donio i dao. I na kraju krajeva ko mu je to uvalio - rekao je Komšić.

Dodao je da ne može završiti na onome "pojeo vuk magarca" jer je riječ o krađi i skandalu međunarodnih razmjera, odnosno „o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji“.

- Ovo jednostavno mora završiti tamo gdje i jeste prilika, a to je sud. Neko mora otići u zatvor ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odgovor - rekao je Komšić.

Radi se, podsjetimo, o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, kako je i sam Dodik rekao, a čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine. Na ikoni je otisnut pečat, što bi trebao biti dokaz originalnosti i toga da je ikona kulturna baština Ukrajine, a koja je vrlo moguće otuđena.

 

Više...

Specijalno priznanje filmu Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" na Jerusalem festivalu

 

Žiri međunarodnog takmičarskog programa ovogodišnjeg 37. Jerusalem film festivalau sastavu Pavel Pavlikovski (Pawel Pawlikowski), Jozef Sidar (Joseph Cedar), Daniela Mikel (Michel), dodijelio je Specijalno priznanje filmu Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" (Kuda ideš Aida), bh. kandidatu za nagradu Oskar.

U sklopu međunarodnog takmičarskog programa JFF-a prikazano je 11 filmskih naslova iz cijeloga svijeta, a kompletan program ovogodišnjeg JFF-a sastojao se od 70 dugometražnih i 20 kratkometražnih filmskih naslova.

Jerusalem film festival, koji se ove godine održava od 10. do 20. decembra, od svog osnivanja 1984. godine, svake godine tokom 10 dana trajanja festivala, prikaže 150 do 200 filmova, među kojima su najbolja svjetska filmska ostvarenja.

Ovaj festival predstavlja vodeću platformu u Izraelu za predstavljanje najboljih savremenih svjetskih kinematografskih trendova.

Film "Quo Vadis, Aida?" dostupan je do kraja decembra na platformi kina Meeting point gledateljima u BIH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Bosanskohercegovačka publika film može pogledati i u kinima Cinestar Sarajevo, Tuzla i Bihać i kinu Cinplexx Plaza Mostar.

 

Više...

JP “Komunalno” Brčko: Kraći zastoji u isporuci struje na tri lokacije

  • Objavljeno u Brcko

 

Zastoji u isporuci električne energije:

 

Savski most i ulica Savska, moguć kraći zastoj u trajanju do 15 minuta toku dana;
Potočari -Trešnjica, zastoj u trajanju od 2 – 3 h u toku dana;
Dio Sarajevske ulice – moguć zastoj u trajanju do pola sata u toku dana;
RJ VODOVOD I KANALIZACIJA.

Vodosnabdijevanja gradskog i lokalnih vodovodnih sistema kojima upravlja JP “Komunalno Brčko“ je uredno
Kvalitet vode odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. list BiH 40/10)
Vanredne aktivnosti po nalogu Vlade Brčko distrikta BiH: pranje i dezinfekcija javnih i saobraćajnih površina i pijaca
RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Centar – Srpska Varoš – Ilićka, Grčica, Gornji Rahić, Dizdaruša – Poljoprivrednik, Mujkići – Gluhakovac – Brod donja strana, Broduša – Stari Rasadnik – Brod lijeva strana.

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANjE JAVNIH, ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Mašinsko čišćenje kolovoza autočistilicom: 07:00 do 15:00 h
Zimsko održavanje ulica i puteva
Sadnja sezonskog biljnog materijala
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h
OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim i dodatnim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...

U BiH u septembru ove godine registrovano 417.957 nezaposlenih

  • Objavljeno u BiH

 

U BiH je u septembru registrovano 417.957 nezaposlenih osoba, što je više za 14.602 osobe nego u istom mjesecu prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.
Najveći broj nezaposlenih su visokokvalifikovani i kvalifikovani i njih je u septembru registrovano 134.116, zatim slijede osobe sa srednjom stručnom spremom 122.432 i nekvalifikovana 110.413.
Među nezaposlenim je najmanje osoba sa višom stručnom spremom, njih 6.907, a slijede ih polukvalifikovane osobe, kojih je u septembru evidentirano 6.992.
Udio ženske populacije u nezaposlenim iznosio je 57 posto ili 238.212 žena.
U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba u septembru bio je sa srednjom spremom i to 77.410, nekvalifikovanih 64.783, te visokokvalifikovanih i kvalifikovanih 61.955.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com