Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Ponedjeljak, 07 Decembar 2020

Brčko: Nastava moguća i subotom

  • Objavljeno u Brcko

nast6U Brčkom je danas, prema odluci Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta, počela nastava u osnovnim i srednjim školama nakon što je bila obustavljena dvije i po sedmice.

Više...

Nakon 15. decembra bit će poznate eventualne izmjene cijena duhana i cigareta

 

U skladu s odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, veliki proizvođači duhana i cigareta trebaju do 15. decembra dostaviti maloprodajne cijene što još niko od njih učinio - izjavio je za Fenu načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević.

Pojasnio je da fiksna akciza nije mijenjana, odnosno ostala je ista kao 2019. i 2020., a veliki proizvođači formiraju svoje cijene. Kovačević je naveo da je moguće da će neki proizvođači zadržati iste cijene, ili da oni koji nisu imali zaradu dostave veće cijene. Hoće li se to desiti bit će poznato nakon 15. decembra kada ističe rok za prijavu cijena.

 

Više...

PDV u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju ide sa 17 na pet posto?!

  • Objavljeno u BiH

 

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas inicijatiivu za izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost /PDV/, kojim bi PDV na sve pružene usuge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju bio smanjen sa 17 na pet odsto.

Inicijativom, čiji su podnosioci poslanici PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mira Pekić i Branislav Borenović, a koja je usvojena jednoglasno, Predstavnički dom obavezuje Vijeće ministara da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-a.
Stopa PDV-a od pet odsto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se do 31. decembra 2022. godine.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Jakov Galić iz SP-a predložio je danas tokom rasprave, da se, osim smanjenja PDV-a, razmisli i o tome da doprinosi i porezi na plate idu na teret države.
“Daleko bi veća pomoć bila nego smanjenje ovih poreza. Sada je veoma važno ne ostaviti radnike bez posla”, rekao je Galić i dodao da bi najbolja pomoć bila da se i PDV i doprinosi i porezi na plate prebace na teret države.
Komisija je danas podržala i inicijativu poslanika SDA Denisa Zvizdića, kojom Predstavnički dom zadužuje Vijeće ministara da najmanje jednom mjesečno parlamentu BiH dostavlja ažuriranu informaciju o stanju u BiH po pitanju pandemije virusa korona, uključujući podatke o broju testiranih, zaraženih, izliječenih i preminulih na teritoriji cijele BiH.

Zakonski prijedlog podrzumijeva i podnošenje izvještaja o preduzetim mjerama kriznih štabova na svim nivoima vlasti, te daljim mjerama, s akcentom na način utroška planiranih budžetskih sredstava namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom.

Podršku članova Komisije danas je dobila i inicijativa poslanika DNS-a Nenada Nešića kojom se Vijeće ministara zadužuje da u roku od 15 dana Predstavničkom domu parlamenta BiH dostavi informaciju o mjerama preduzetim u ovoj godini na saniranju ekonomskih šteta nastalih usljed pandemije virusa korona.

U inicijativi je navedeno da je BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom tromjesečju ove godine imala pad bruto društvenog proizvoda /BDP/ od 9,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u drugom kvartalu BDP opao za 10,5 odsto.
U izvještaju je navedeno da je broj nezaposlenih u avgustu ove godine za 20.000 veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.
U inicijativi je naveden i podatak da su Budžetom institucija BiH za ovu godinu planirana više od 42 miliona KM za saniranje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona, te da je potrebno pratiti način utroška tih sredstava.

Članovi komisije jednoglasno su danas usvojili zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2019. godinu.

 

 

 

Više...

Zatražena informacija o poduzetim mjerama za sanaciju posljedica pandemije

 

Članovi Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno su na dnašnjoj sjednici u Sarajevu prihvatili Zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2019. godinu.

Prihvaćena je danas jednoglasno poslanička inicijative poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Mire Pekić i Branislava Borenovića kojom Predstavnički dom obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Namjera je da se tom izmjenom smanji stopa poreza na dodatu vrijednost na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet posto. Stopa PDV-a od pet posto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se do 31. decembra 2022. godine.
Pekić je tokom obrazloženja te inicijative napomenula da je turizam možda najpogođeniji sektor panedmijom koronavirusa ocjenjujući da bi to bilo dobro za ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Članovi Komisije ocijenili su da je u pitanju dobra inicijativa, a poslanica Naše stranke Mirana Marinković-Lepić upozorila je da poslanici pred sobom nisu još uvijek imali nikakve prijedloge Vijeća ministara BiH u smislu saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom.

– Svi pokušaji da mi kao poslanici damo doprinos u tom smislu su propali iz političkih, a ne suštinskih razloga, a posebno zabrinjava činjenica da nije bilo isplata za taj problem iz budžetske rezerve. Ko bi drugi osim Vijeća ministara trebao razmišljati kako dalje i da li su svjesni kakva nas godina čeka – kazala je Marinković-Lepić.

Članovi Komisije prihvatili su i poslaničku inicijative Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije – SDA) kojom Predstavnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da najmanje jednom mjesečno dostavlja ažuriranu informaciju o stanju u Bosni i Hercegovini o pitanju pandemije koronavirusa.

Ta informacija bi trebala uključivati podatke o broju testiranih, zaraženih, izliječenih i preminulih na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, kao i preduzetim mjerama kriznih štabova na svim nivoima vlasti, te daljnjim mjerama koje, s ciljem zaštite zdravlja i života građana i saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom, planira preduzeti Vijeće ministara BiH.
Također, poseban akcent bi u informaciji trebalo bi biti na način utroška planiranih budžetskih sredstava namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom koronavirusa – Covid-19.

Zvizdić je u obrazloženju inicijative naglasio da nije došlo do izmjena nikakvih zakonskih rješenja kojima bi se sanirale zdravstvene i ekonomske posljedice uzrokovane padnemijom, a već se kasni, smatra, s pomoći privredi.
Naglasio je da postoji potreba za koordinaciju aktivnosti institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini o pitanju odgovora na pandemiju uključujući PSBiH kao ustavno najviši organ zakonodavne vlasti u državi.

Osim toga, istaknuo je, neophodno je da Predstavnički dom bude informiran i o načinu utroška sredstava budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta podsjećajući da je Vijeće ministara 1. oktobra donijelo odluku o raspodjeli 14.474.000 KM budžetskih sredstava.

Članovi Komisije podržali su i poslaničku inicijativu Nenada Nešića (Demokratski narodni savez – DNS) kojom se također zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu PSBiH informaciju o mjerama preduzetim u 2020. godini na saniranju ekonomskih šteta nastalih usljed pandemije koronavirusa.

 

 

Više...

Uz polovljenje odjeljenja u srednjim školama, učenici u Brčko distriktu BiH ponovo u školskim klupama

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon dvije sedmice prekida, učenici brčanskih osnovnih i srednjih škola danas su ponovo sjeli u školske klupe, s tim da su srednjoškolska odjeljenja popolovljena, a da su i učenici viših razreda u osnovnim školama obavezni nositi zaštitne maske. „Ovako organizovani nastavni proces bi se trebao odvijati u narednih petnaest dana odnosno do katoličkog Božića, kada je planiran i zimski raspust“, rekao je u ime Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade član Kriznog štaba Distrikta Senad Osmanović.

Ono što je takođe promjena, uzrokovana pandemijom jeste da će nakon zimskog raspusta praktično biti nastavljeno prvo polugodište kako bi nastavnici mogli zaokružiti sve planirane časove, odnosno zaključiti ocjene za prvi dio školske godine, precizirao je Osmanović. Kad je riječ o mogućem nastavnom procesu i učenju na daljinu, u Odjeljenju za obrazovanje ovaj metod neće primjenjivati sve do krajnje nužde.

„U ovom trenutku se ne razmišlja o uvođenju on-lajn nastave, koju nismo željeli ni ranije primjenjivati iz najmanje dva razloga. Prvo, jer naročito učenici nižih razreda osnovnih škola nisu u mogućnosti pratiti nastavu bez pomoći roditelja, i drugi razlog je što objektivna procjena usvojenih znanja, on-lajn metodom, nije na zadovoljavajućem nivou“, istakao je Osmanović. 

 

 

Izvor:  Radio Brčko

 

Više...

Narednih dana najavljene obilne padavine, a na planinama snijeg

 

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u Bosni i Hercegovini se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U ostatku dana povremena kiša u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 13, a dnevna od 7 do 14 stepeni.

U utorak bit će pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, Krajini i zapadnim područjima Bosne. Više padavina se očekuje poslije podne ili u večernjim satima. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 7 do 13 stepeni.

Za srijedu je najavljeno oblačno vrijeme s kišom. Na planinama sa snijegom. Obilnije padavina u Hercegovini. Poslije podne ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne se očekuje prestanak padavina. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu do 10, a dnevna od 6 do 11, na jugu do 14 stepeni.

U četvrtak bit će pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. U ostatku naše zemlje je moguća slaba rosulja. Jutarnja temperatura od 2 do 7, na jugu do 10, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 13 stepeni.

 

Više...

Zmajevi danas saznaju rivale u kvalifikacijama za SP 2022

  • Objavljeno u Sport

 

Zmajevi se nalaze u četvrtoj jakosnoj grupi, gdje su završili poslije loših rezultata u 2020. godini
Žrijeb evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine bit će održan danas u Zürichu s počekom u 18 sati, a fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u četvrtoj jakosnoj grupi, gdje je završila poslije loših rezultata u 2020. godini.

U kvalifikacijama za naredni Mundijal sudjelovat će 55 evropskih selekcija koja će biti podijeljene u pet grupa s po pet timova, te pet grupa koje će brojati po šest reprezentacija.

Pobjednici grupa izborit će direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će deset drugoplasiranih, uz dvije ekipe iz Lige nacija, igrati dodatne kvalifikacije.

U play-offu će se dijeliti još tri mjesta za učešće na sljedećem Mundijalu, a 12 selekcija bit će podjeljenje u tri grupe s po četiri tima.

Bit će to prema formatu kakav je viđen i u nedavnom play-offu za plasman na EURO, s polufinalima i finalima u svakoj od tri grupe.

Vrijedi naglasiti da se zbog političkih razloga u istu grupu ne mogu biti žrijebane Kosovo - Bosna i Hercegovina, Kosovo - Srbija, Kosovo - Rusija, Ukrajina - Rusija, Armenija - Azerbajdžan, te Gibraltar - Španija.

Današnji žrijeb će zbog pandemije koronavirusa prvi put u historiji proteći bez prisustva predstavnika nacionalnih saveza. Da se kojim slučajem održava kao kod ranijih izvlačenja, bh. delegacija bila bi bez selektora, a proces oko izbora stručnjaka koji će naslijediti Dušana Bajevića je u toku.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine počinju u martu sljedeće godine, a trajat će do novembra 2021. godine. Susreti play-offa igrat će se od 24. do 29. marta 2022. godine.

Na kraju vrijedi spomenuti i to da su se Zmajevi do sada tek jednom izborili plasman na SP, i to pod vođstvom Safeta Sušića u kvalifikacijama za Mundijal koji je 2014. godine održan u Brazilu. Naša selekcija je tada takmičenje završila kao trećeplasirana u grupi u konkurenciji Argentine, Nigerije i Irana.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan), a već je poznato kako će učesnici završnog turnira A divizije Lige nacija (Belgija, Francuska, Španjolska, Italija) igrati u kvalifikacionim grupama sa po pet ekipa.

 

Jakosne grupe:
Grupa 1: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Nizozemska

Grupa 2: Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija

Grupa 3: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska

Grupa 4: BOSNA I HERCEGOVINA, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugaska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg

Grupa 5: Armenija, Kipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora

Grupa 6: Malta, Moldavija, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com