Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Srijeda, 23 Decembar 2020

Formiran Inicijativni odbor Narodne partije Srpske u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je večeras formiran Inicijativni odbor Narodne partije Srpske (NPS) kojeg čini devet članova.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je Srni da je zadovoljan razvojem ove mlade stranke koja će u narednom periodu pokazati koliko je prisutna u političkom životu Republike Srpske.

Predsjednik Inicijativnog odbora NPS-a Brčko Đorđe Popović istakao je da će se članstvo ove stranke truditi da radom opravda dobijeno povjerenje građana.

“I ovdje smo u Brčkom bitan politički faktor u formiranju lokalne vlasti i naš cilj je razvoj ovog grada i distrikta”, naveo je Popović.

Prethodno je održana sjednica Inicijativnog odbora NPS-a u Loparama, a večeras će biti održana i u Bijeljini.

Sjednica Inicijativnog odbora NPS-a Brčko održana je u hotelu “Jelena” uz prisustvo narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dike Cvijetinovića iz Bijeljine.

Više...

Brčko: Vlada usvojila nekoliko tačaka vezane za grantove

  • Objavljeno u Brcko

2019 01 04 Gradska vijećnicaVlada Brčko distrikta BiH na 135. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije granta neprofitnim organizacijama za 2020. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana. Ukupna sredstva za ovaj program iznose 173.432,00 KM.

Više...

Brčko: Osuđen migrant iz Maroka

  • Objavljeno u Brcko

Tuzilastvo 768x512Po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, 26-godišnji migrant iz Maroka Y.D. (26) pravosnažno je osuđen za krađu novca iz dva automobila u ovom gradu izvršenu prošlog mjeseca. Pred Osnovnim sudom u Brčkom, Y.D. koji ima prijavljeno boravište u migracionom centru u Hadžićima, kod Sarajeva, osuđen je na trideset dana zatvora za produženo krivično djelo krađe.

 

Više...

Srbija: Sutra počinje vakcinacija

 

Predsjednik Srbije Aleksandr Vučić najavio je da će vakcinacija protiv virusa korona u Srbiji početi sutra, prvo u domovima za stare, kao i da će vakcinu primiti i neko iz vrha države.

 

“Da li će /premijer/ Ana Brnabić, ja, /ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/ Darija Kisić Tepavčević … Videćemo”, rekao je Vučić novinarima.

Podsjetivši da Srbija trenutno ima više od 4.800 doza vakcine kompanije “Fajzer”, Vučić je naveo da će u janurau, februaru i martu iduće godine stići još vakcina.

On je rekao da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije dobila uzorke i drugih vakcina i da će nastaviti da rade svoj posao.

“Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da nje nema neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene”, rekao je Vučić.

On kaže da ima povjerenje u EU da će distribuisati Srbiji vakcine preko programa “Koviks” i da Srbija na njih neće morati da čeka nekoliko mjeseci poslije država članica Unije.

Vučić je rekao da Srbija samostalno radi na nabavci vakcina drugih proizvođača, izrazivši uvjerenje da će i to biti uspješno realizovano.

Govoreći o borbi protiv mafije i hapšenju Darka Eleza koga potražuje pravosuđe u BiH, Vučić je rekao da će država nastaviti da radi svoj posao kako bi građani bili sigurni i bezbjedni.

 

Više...

Scanlan: Brčko distrikt ima šansu za novi početak ukoliko djeluje odmah

  • Objavljeno u Brcko

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, prisustvovao je 23. decembra konstituirajućoj sjednici Skupštine Distrikta. Pohvalio je političke predstavnike Brčkog što su
ispunili svoje obećanje i kompletirali formiranje vlasti prije kraja godine. Također je čestitao novoizabranim zvaničnicima Vlade i Skupštine Distrikta.
„Sada je vrijeme da se ubrza napredak na reformama usmjerenim ka dobrom upravljanju, razvoju infrastrukture i rastu privatnog sektora. Jak budžet Distrikta, strateški ekonomski položaj i neovisnost u donošenju odluka znače da bi Brčko trebalo imati najbolji zdravstveni i obrazovni sistem, infrastrukturu i poslovno okruženje u BiH. Danas smo čuli da su to ciljevi novoizabranih vlasti, i bit će vidljivo iz njihovih postupaka u naredna tri mjeseca je li to zaista tako,“ rekao je Supervizor.
Dan ranije, Scanlan je imao niz sastanaka o pozitivnim reformama koje su u toku u Distriktu. S vršiteljem dužnosti gradonačelnika Antom Domićem razgovarao je o statusu nacrta zakona o sukobu interesa,
važnosti razvoja kompaktne i efikasne javne uprave, posvećene pružanju usluga, te provedbi transparentnog i fiskalno odgovornog budžetskog procesa u 2021. godini.
Prilikom posjete Luci, supervizor je izrazio zadovoljstvo zbog informacije koju je primio od direktora Luke Marinka Viljušića i njegovog zamjenika Alije Osmanbašića da je prvi tender u okviru projekta
modernizacije Luke Brčko objavljen ovog mjeseca, da će tender za dizalicu biti objavljen u januaru, a za izmjene na pristupnom putu i željezničkoj pruzi u februaru. Sa ispunjenjem ovih koraka, stanovnici
Brčkog trebali bi vidjeti početak građevinskih radova u Luci krajem proljeća.
Na sastanku sa direktoricom za korporativne komunikacije „STUDEN & CO Holdinga” Natašom Pucar, supervizor Scanlan je informiran da je Vlada Distrikta nedavno pokrenula javnu raspravu o specijalnoj pogodbi u okviru memoranduma koji su potpisali Vlada Distrikta i „STUDEN & CO Holding”. Supervizor je rekao da će, bez obzira na to koji privatni investitor podnese najbolju ponudu, napredak u realizaciji ove javno-privatne inicijative u januaru poslati jasan signal svim investitorima da je Brčko otvoreno za poslovanje. Supervizor je također istaknuo ključnu ulogu koju ima Privredna komora u promicanju jednakog i fer poslovnog okruženja za sve poslovne subjekte u Distriktu.
U srijedu ujutro, supervizor je održao sastanke sa šefom Policije Brčko Distrikta Goranom Pisićem i glavnim tužiocem Zekerijom Mujkanovićem. Čestitao je njima i njihovom osoblju na efikasnim istragama vezanim za nepravilnosti u pripremama za izborni proces, te ih pozvao da isti pristup sada primijene i na slučajeve korupcije. „Preventivne mjere protiv korupcije i procesuiranje takvih slučajeva je posao broj jedan za vlasti, organe provođenja zakona i građane u ovom mandatu. Građani trebaju prijaviti sve slučajeve korupcije kojim posvjedoče ili koje iskuse organima za provođenje zakona, koji će onda provesti istragu. Niko ne smije biti iznad zakona u Distriktu,“ dodao je supervizor.

Više...

Supervizor zadovoljan ugovorom za nabavku električne energije za predstojeći dvogodišnji period

  • Objavljeno u Brcko

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlan juče u popodnevnim časovima boravio je u redovnoj posjeti Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“, gdje se sastao sa direktorom preduzeća Kemalom Atićem, predsjednikom Upravnog odbora Antom Ilićem i zamjenikom direktora Brankom Đurić – Žilić.

Odmah na početku sastanka, supervizor Skenlan je izrazio zadovoljstvo što je rukovodstvo preduzeća ove godine ranije započelo pripreme u vezi sa snabdijevanjem električnom energijom za predstojeći period, te ovaj put uspjelo da potpiše ugovor o snabdijevanju Brčko distrikta BiH električnom energijom na period od dvije godine. Direktor Atić informisao je ukratko supervizora o procesu koji je prethodio potpisivanju ugovora. Supervizor je istakao da je ovaj dvogodišnji ugovor, postignut po prvi put od postojanja javnog komunalnog preduzeća, značajan i za projekte u oblasti električne energije koji preduzeću tek predstoje, te pohvalio menadžment JP „Komunalno Brčko“ za zalaganje da Brčko ima stabilno snabdijevanje električnom energijom u narednom periodu.
Na sastanku je bilo riječi i o hitnosti donošenja novih zakonskih propisa u oblastima elektrodistribucije i komunalnih djelatnosti, prije svega novog Zakona o električnoj energiji, Zakona o obnovljivim izvorima energije, Zakona o energetskoj efikasnosti, te novog Zakona o komunalnim djelatnostima u Brčko distriktu BiH, u čijoj izradi učestvuju i predstavnici JP „Komunalno Brčko“.
Supervizor Majkl Skenlan rekao je da prati i snažno podržava pregovore JP „Komunalno Brčko“ i Odjeljenja za komunalne poslove sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, iz čijih kreditnih sredstava bi trebalo da bude realizovan projekat novog transportnog cjevovoda i zamjene dotrajalih dijelova vodovodne i kanalizacione mreže na području grada. Direktor Atić informisao je supervizora da je sa predstavnicima EBRD i konsultanata, koji trenutno rade na pripremi studije izvodljivosti, održano nekoliko online radnih sastanaka, te organizovana terenska posjeta učesnika u realizaciji projekta Brčkom.

Supervizor je podvukao na sastanku da očekuje bržu realizaciju planiranih projekata u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom – izgradnji novih 35 i 10 kV kablovskih vodova u užoj gradskoj zoni, izgradnji novih trafostanica u seoskim područjima za poboljšanje naponskih prilika i nabavci mobilnih trafostanica za potrebe vanrednih situacija, što će biti finansirano iz sredstava granta Vlade Distrikta, aludirajući na brži protok i usaglašavanje potrebne dokumentacije i dozvola između preduzeća i nadležnih odjeljenja Vlade, čime bi se ubrzala i realizacija ovih infrastrukturnih projekata.

JP „Komunalno Brčko“ neizostavni je faktor u implementaciji brojnih infrastrukturnih projekata, realizaciji novih investicija, izmjenama i donošenju novih zakonskih rješenja, koji imaju za cilj brži i kvalitetniji razvoj i napredak Brčko distrikta BiH, na čemu će međunarodna zajednica insistirati i u narednom periodu, zaključio je supervizor.

 

 

Više...

Esed Kadrić novi gradonačelnik Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Danas je održana konstitutivna sjednica Skupštine Brčko distrikta kojoj je prisustvovao kompletan novi saziv.

Na samom početku sjednice, za gradonačelnika predložen je gospodin Esed Kadrić.

Od ukupnog broja poslanika – 31, za je glasalo 30, dok je protiv bio 1.

Kao što je i najavljeno, za predsjednika Skupštine izabran je Siniša Milić, dok je mjesto potpredsjednika pripalo Ivi Filipoviću.

Konstitutivna sjednica Skupštine time je završena, a prva redovna sjednica očekuje se iza 15. januara.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com