Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Četvrtak, 10 Decembar 2020

U BiH preminulo 38 pacijenata, još 1.286 zaraženih koronavirusom

 

U RS-u u pоsljеdnjа 24 sata tеstirаn jе 1.101 lаbоrаtоriјski uzоrak, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 379 оsоbа.

Rаdi sе о 219 muškaraca i 160 žеnа, оd kојih је 46 mlаđе, 221 srеdnjе i 112 оsоbe stаriје živоtnе dоbi. U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnо је 18 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о 12 muškaraca i šest žena stаriје i srеdnjе živоtnе dоbi.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 32.925 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 1.307 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. Opоrаvilо se do sada ukupnо 18.667 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 146.542 оsоbа. Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS-u је 1.119. U RS-u je pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо 12.416 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 103.282 оsоbа, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.765 uzoraka, od kojih je 861 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima. Do sada je testirano ukupno 300.799 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 63.467 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 42.901 pacijent, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 656 pacijenata. Trenutno je aktivno 18.780 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 16 novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.786.

U Brčko distriktu BiH u posljednja 24 sata evidentirano je još 46 ljudi zaraženih koronavirusom, dok su četiri osobe preminule od posljedica koronavirusa.

 

Više...

Pao je Facebook Messenger

 

Facebook Messenger, jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje na svijetu, trenutno ne radi u velikom dijelu Evrope.

Brojni korisnici prijavljuju da im ova aplikacija, koju koriste na stotine miliona, a vjerojatno i milijarde ljudi, trenutno ne radi. Problemi su se pojavili oko 11 sati.

Najviše problema prijavljeno je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji i Poljskoj, ali problemi su primijećeni i kod dijela korisnika u Bosni i Hercegovini.

 

Više...

Izazovi memorijalizacije genocida u BiH: Pamćenje važno za sprečavanje ponavljanja zločina

  • Objavljeno u BiH

 

 

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u Sarajevu je danas održan naučni skup "Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini".

 

Skup u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizirali su Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli uz podršku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, a okupio je deset domaćih stručnjaka koji su predstavili radove o temi memorijalizacije genocida u BiH.

Organizatori su istakli da je cilj naučnog skupa da se napravi pregled bh. iskustva u memorijalizaciji genocida, kao i da se identifikuju izazovi s kojima se društvo po tom pitanju suočava. Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid Dautović je istakao da te institucije organiziranjem ovakvih konferencija pokazuju i kontinuitet u izučavanju naučne oblasti genocida, a nastoji se doprinijeti javnoj diskusiji o toj veoma važnoj temi.

Bila je to druga konferencija koju Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje o temi memorijalizacije. Prva je imala međunarodni karakter i održana je 2015. godine na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a okupila je svjetske i domaće stručnjake koji su pružili odgovore na temu kako se sjećati žrtava genocida.

Institucionalni okvir pamćenja

Dautović je kazao da je ideja organizacije današnjeg naučnog skupa potekla od reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

- Memorijalizacija je proces unutrašnje potrebe da se poštuju žrtve koje su patile i poginule tokom određenog konflikta. Drugim riječima, memorijalizacija je institucionalni okvir sjećanja, pamćenja. Ona može promovirati društveni oporavak nakon završetka konflikta ili iskristalizirati osjećaje za žrtvu, nepravdu i diskriminaciju - pojasnio je Dautović.

On je također ukazao na važnost sjećanja kao mehanizma sprečavanja ponavljanja zločina i stradanja. Dodao je da zaborav može imati pogubne posljedice po društvo.

- Pionir u obilježavanju zločina i memorijalizaciji genocida je bila Islamska zajednica u saradnji sa porodicama žrtava. To je naprosto tako i zbog njenog poslanja i zbog njene misije - rekao je Dautović.

Skupu se kao izaslanik reisu-l-uleme Kavazovića obratio direktor Uprave za nauku i obrazovanja Rijaseta Islamske zajednice u BiH Dževad Hodžić koji je istakao kako će kabinet reisu-i-uleme s velikom pažnjom u obzir uzeti sve nalaze i smjernice kojima će današnji naučni skup rezultirati.

Kazao je da je reisu-l-ulema Kavazović poručio da će Islamska zajednica uvijek i na svaki način i dalje podržavati ukupna naučna, pravna, politička i sva druga nastojanja da se dođe do pune istine o dešavanjima u proteklom ratu i agresiji na BiH jer samo iskreno, objektivno i potpuno suočavanje s prošlošću može biti temelj za budućnost, opstanak i uspostavu pravednog mira.

Obrazovni planovi i programi

- Za Islamsku zajednicu je od presudne važnosti očuvanje i memoriziranje istine o dešavanjima tokom agresije na BiH - kazao je Hodžić i dodao kako proučavanje genocida nad Bošnjacima mora biti zajednička i trajna zadaća obrazovne zajednice, akademske zajednice, instituta, civilnog društva, vladinih institucija i bh. društva u cjelini i međunarodne zajednice u cjelini jer postoje snage koje pokušavaju negirati genocid.

Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje Uprave za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH, rekao je kako će na skupu izlagati o temi prisustva teme genocida i memorijalizacije u obrazovnim planovima i programima obrazovnih ustanova Islamske zajednice.

- Smatramo da sjećanje na genocid i žrtve treba da bude na razini nove memorijske paradigme, odnosno sjećanje za budućnost, kako bi na taj način kroz sjećanja i pamćenja sprečavali nastanak novih ideologija i istrebljivačkih pokreta te osiguravali da kao društvo i zajednica živimo u miru i sigurnosti - istakao je Tucaković.

On je kazao i da je svijet nakon velikih zločina u 20. stoljeću shvatio da se sjećanjem i pamćenjem može sprečavati ponavljanje tih stravičnih događaja. Skup je održan uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Više...

U koje zemlje možemo ući, a za koje je potreban test i obavezna samoizolacija

  • Objavljeno u BiH

 

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

 

Od 12. septembra u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na virus SARS-COV-2 omogućen je za državljane Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici, koji su državljani drugih zemalja.

Također, bez negativnog testa na SARS-CoV-2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

 

Evropska unija

Od 16. jula EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina. Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD-a, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

Hrvatska

Novom odlukom privremeno se zabranjuje se ili ograničava ulazak u Hrvatsku.

Nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na evropske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa. Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Europi.

Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za zdravstvene radnike, pogranične radnike, učenike, stažiste i studente koji svakodnevno putuju u inozemstvo uz uvjet da ne borave u RH i izvan nje duže od 12 sati, primjerice pomorce i radnike u sektoru prometa, pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih razloga, putnici u tranzitu uz obavezu da napuste državu unutar 12 sati i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa. Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

Ova Odluka stupila je na snagu 1. decembra.

Slovenija

Državljani BIH koji žele ući u Sloveniju moraju posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili idu u obaveznu karantinu u trajanju od 10 dana.

Srbija

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

Crna Gora

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 sata. Od 22. jula za djecu mlađu od 5 godina test nije obavezan. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnog prelaza Hum, dok se na graničnom prelazu Metaljka može ući od 07 do 19 sati.

Sjeverna Makedonija

Od 12. oktobra državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Sjevernu Makedoniju mogu ulaziti bez PCR testa na Covid. Od 17. juna otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim drzavljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju.

Na ulazu svaki strani državljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim drzavljanima nije potreban PCR test.

Albanija

Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljanje BIH.

 

Više...

Za integrisano upravljanje koridorom rijeka Save i Drine 30 miliona evra

 

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 30 miliona evra, namijenjenih za integrisano upravljanje koridora rijeka Save i Drine.

 

Međunarodna banka za obnovu i razvoj na ovaj način podržala je Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine koji će se provoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija i trezora.

Bevanda je naglasio da je riječ o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoline, ali i zaštitu od poplava, te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save.

“Važnost ovog projekta je i u regionalnoj saradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna, što smo najbolje vidjeli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoline i ulaganjima u naše prirodne potencijale”, istakao je Bevanda.

Prema uslovima iz ovog ugovora o zajmu, 30 miliona evra biće alocirano na Republiku Srpsku, uz rok otplate od 32 godine i sedam godina grejs perioda.

Bevanda je izrazio zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža podršku u konsultantskim poslovima i finansiranju projekata koji doprinose boljem kvalitetu života građana BIH.

Ugovor je potpisan bez uobičajenih ceremonija zbog epidemioloških mjera koje su preduzete radi sprečavanja virusa korona.

 

Više...

Tegeltija danas saopćava odluku o tome hoće li podnijeti ostavku

 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija saopćit će danas u Banjoj Luci odluku o tome da li će podnijeti ostavku na ovu funkciju.

Kako je najavljeno, odluku će saopćiti na konferenciji za novinare u Osnovnom sudu u Banjoj Luci u 15:15 sati.

VSTV je prošle sedmice održao vanrednu sjednicu zbog skandaloznog snimka razgovora Tegeltije sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju. Riječ je o aferi "Potkivanje 2".

Na sjednici su usvojena tri zaključka od kojih se jednim traži da Tegeltija razmotri mogućnost podnošenja ostavke.

Tegeltija je na sjednici negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan. Čak je, nakon svega, naveo i da mu je ugrožena sigurnost u Sarajevu, odnosno da uvjeti za rad na nivou BiH postaju nemogući kada su u pitanju članovi VSTV-a iz RS-a.

 

Više...

Provjerena 1.041 diploma zaposlenih u javnim ustanovama u KS, pronađeno 15 krivotvorenih

  • Objavljeno u BiH

 

U Kantonu Sarajevo izvršena je provjera 1.041 diplome zaposlenih osoba u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, a ustanovljeno je da je 15 diploma krivotvoreno.

Provjeru diploma vrši Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

- U saradnji sa institucijama javnog sektora u Kantonu Sarajevo i odgojno-obrazovnim privatnim i državnim ustanovama, Ured je radio na opsežnom prikupljanju, analizi i obradi podataka u pogledu vjerodostojnosti diploma zaposlenih u datim institucijama. Metodom provjere diploma obuhvaćeno je 28.957 zaposlenih lica u javnom sektoru Kantona Sarajevo – navode iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.
Ured je za ukupno 15 osoba uputio krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Krivotvorenje isprave" iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine na način što su prilikom prijema u radni odnos predala (upotrijebila) diplome, za koje je naknadnim provjerama utvrđeno da nisu vjerodostojne.
Provjerom je ustanovljeno kako je jedna osoba zaposlena u sektoru predškolskog obrazovanja bez validne diplome, a u sektoru kantonalne javne privrede sedam osoba. U sektoru kulture i sporta tri zaposlene osobe su zatečene bez validnih diploma, te po jedna u oblasti zdravstva i obrazovanja.

- Ured će u periodu koji predstoji nastaviti poduzimati aktivnosti vezane za provjeru vjerodostojnosti diploma, kao i sve druge radnje s ciljem procesuiranja lica koja posjeduju falsifikovane diplome - zaključuju u Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com