Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Četvrtak, 03 Decembar 2020

Brčko: Obilježavanje Međunarodnog dana invalida

  • Objavljeno u Brcko

medjunarodni danPovodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Brčkom su danas započele aktivnosti na uređenju parking mjesta za invalide, te obezbjeđivanju kosih ravni na trotoarima za lakše kretanje osoba sa invaliditetom. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju su, na inicijativu raznih udruženja invalida, podržali društveni subjekti i institucije iz Brčko distrikta.

Više...

Brčko: Od ponedjeljka počinje škola, otvaraju se ugostiteljski objekti i funkcioniše javni prevoz

  • Objavljeno u Brcko

 

Odlukom Štaba za zaštitu i spašavanje distrikta, od ponedeljka 7. decembra, počinje nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Brčkom, s tim da će u odjeljenjima koja broje više od 15 učenika, nastavi prisustvovati po pola razreda.

“Od ponedeljka počinje i rad ugostiteljskih objekata koji će biti otvoreni do 19 sati, do kada je dozvoljen rad i drugim objektima kojima je, ranijom naredbom, onemogućeno poslovanje, što uključuje i javni prevoz”, rekao je član Štaba i šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade, Akif Pezerović.

Inače, policijski sat koji je u predhodnom paketu mjera uveden, prije desetak dana, ostaje na snazi i trajaće kao i ranije od 22 sata do pet sati ujutro.

 

Više...

Brčko: Sindikat traži donošenje mjera za hitan početak online nastave

  • Objavljeno u Brcko

 

Sindikat Brčko distrikta BiH radi prekida nastave zbog pandemije, uputio je nadležnima zahtjev za donošenja mjera u cilju kontinuiranog i kvalitetnog odvijanja odgojno –obrazovnog rada u školskoj 2020/2021. godini.

 

Sekretara Sindikata, Igor Babić, kazao je da je Sindikat u svom zahtjevu tražio od nadležnih organa i institucija donese smjernice i mjere kako bi se obezbijedila zaštita zdravlja učenika i radnika u obrazovanju, kao i ostvarivanje prava učenika na obrazovanje i prava radnika na rad.

„Da se donesu podzakonski i zakonski akti koji bliže određuju način organizovanja i realizovanja odgojno-obrazovnog rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta da bi se uvela nastava na daljinu. “On-line” model koji ne postoji u zakonskim normama i rad na daljinu u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije. Te mjere za koje apelujemo da se donesu moraju biti rezultat preporuka i mišljenja ne samo Štaba za zaštitu i spašavanje, nego i medicinske struke, Pedagoške institucije, direktora škola i predškolskih ustanova, kaoi predstavnika roditelja koji su najnezadovoljniji u ovoj situaciji i nas iz Sindikata“, dodao je Babić.

Između ostalog, u zahtjevu se zbog prevencije traži i organizovanje brzog antigenskog testiranja na koronu u školama i vrtićima, kao i da ako postoje uslovi za nastavak nastave na tradicionalni način da se prije početka osiguraju sanitarne i higijenske mjere, te obezbjedi nedostajući nastavni kadar u pojedinim školama. Ukoliko nema uslova za realizaciju tradicionalne nastave, kao i ako nisu osigurane digitalne licencirane platforme za online nastavu.

„Tražimo da se donesu mjere za hitan početak “on-line” nastave sa prihvatljivim, jednostavnim načinom komunikacije kao što su Viber, Google Classroom i slično, ako je to u ovom slučaju i trenutku najednostavnije za učenike i roditelje jer su već od marta radili po tom modelu. Smatramo da ovi prekidi nastave bez ikakve “on-line” nastave i komunikacije sa učenicima nisu dobri ni za učenike, ni za roditelje, prosvjetne radnike, kao ni za Brčko distrikt BiH u cjelini. Na žalost, mišljenja smo da je od 12. marta ove godine, odnosno osam mjeseci bilo dovoljno vremena da nadležne institucije i organi pripreme i donesu adekvatne mjere za kvalitetno i kontinuirano odvijanje nastave u uslovima pandemije za ovu školsku godinu“, istakao je Babić.

Također je naglasio da je Sindikat pružio podršku članovima Sindikata zaposlenim u Javnom registru koji su već 20 dana u štrajku upozorenja jer im je u vrijeme pandemije, tačnije na zadnjoj sjednici Skupštine 14. oktobra po hitnom postupku su izvršene izmjene Zakona o platama, te im je oduzet dodatak na platu za 10 posto u posebnim uslovima.

„Smatramo da to u ovo vrijeme nije bilo potrebno i da ovi radnici imaju dosta opravdanih razloga za štrajk i Sindikat im pruža podršku u štrajku. Nadamo se da će saziv nove skupštine nakon konstituisanja isto tako po hitnom postupku vrati ovim radnicima taj dodatak na platu jer to zaslužuju“, kazao je Babić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Više od 1.100 novih slučajeva zaraze u BiH, u Brčkom 35

  • Objavljeno u BiH

 

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrđen je 1.161 novi slučaj zaraze koronavirusom, a preminulo je 39 osoba.

Prijavljeno je 39 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom, 19 u FBiH i 19 u RS-u. Jedna osoba je umrla u Brčko distriktu.

U FBiH 760 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.717 uzoraka, od kojih je 760 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.
U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 19 novih smrtnih ishoda.
U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 1003 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 366 оsоbа.

Dо sаdа је u tom bh. entitetu pоtvrđеnо 31.002 slučаја virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 1.108 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа taj virus. Dosad sе оpоrаvilо 16.245 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 135.421 оsоbа.

U Brčko Distriktu zabilježeno je 35 novih slučajeva koronavirusa, a u posljednja 24 časa preminula je jedna osoba. Do sada su u Brčko Distriktu provedena 8.897 testiranja. Ukupno je potvrđeno 85 smrtnih slučajeva, a oporavile su se 883 osobe. Aktivno je 1.005 slučajeva.

 

 

Više...

Vakcine u BiH stižu u prvom kvartalu 2021.

 

BiH planira nabavku 1.230.000 doza vakcine protiv koronavirusa koje bi u BiH, prema najavama, mogle stići u prvom kvartalu naredne godine, rečeno je na sjednici Vijeća ministara.

Vijeće ministara danas je usvojio izvještaj Ministarstva civilnih poslova o zaključivanju ugovora o nabavci vakcine (Commitment agreement - commited purchase arrangement) između Vijeća ministara i Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

Ministar civilnih poslova Ankica Gudeljević i zamjenik ministra Siniša Ilić potpisali su u septembru ugovor o nabavci vakcina, saopćeno je iz Vijeća ministara.

 

Više...

Savjet ministara danas o nabavci vakcina i oblasti migracija i azila

 

Savjet ministara trebao bi danas da razmatra Prijedlog odluke o uspostavljanju radne grupe za izradu strategije u oblasti migracija i azila i akcionog plana za period 2021-2025. godina.

Na dnevnom redu nalazi se i Izvještaj o zaključivanju Ugovora o nabavci vakcine između Savjeta ministara i Globalne alijanse za vakcine /GAVI/, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, ministri bi trebali da razmatraju Informaciju sa planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH, objavljeno je na veb-stranici Savjeta ministara.

Informacija o usvajanju Drugog izvještaja o usklađenosti BiH sa preporukama antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope /GREKO/ u četvrtom krugu evaluacije jedna je od tačaka sjednice.

Ministarstvo finansija i trezora za sjednicu je dostavilo Analizu održivosti javnog duga BiH za period 2020-2023. godina.

Ministri bi trebali da razmatraju i Prijedlog akcionog plana za otklanjanje nedostataka u oblasti vladavine prava i za provođenje preporuka i mjera sadržanih u Izvještaju stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH od 5. decembra 2019. godine
Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu predstavnika BiH u sastavu Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima za period 1. januar-30. juni.
Sjednica će početi u 10.00 časova u zgradi zajedničkih institucija BiH.

 

Više...

Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice

 

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom, a u Hercegovini i na sjeveroistoku bez padavina.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bihać -1 supanj, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Drvar, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 0, Bjelašnica, Bugojno i Gradačac 1, Sokolac 2, Srebrenica 3, Ivan-sedlo 7, Sarajevo 8, Livno 9, Široki Brijeg 11, Grude, Mostar i Trebinje 12, Neum 14 stepeni.
Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 933 milibara, za 10 milibara je niži od normalnog i sporo opada.
Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom. Na istoku i sjeveroistoku Bosne bez padavina. Obilnije padavine na zapadu i jugozapadu Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjeren u Posavini i Krajini sjeverozapadni, a u ostatku zemlje uglavnom jugoistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuju se povremno jaki udari juga. Najviša dnevna temperatura u Krajini od -1 do 5, u ostatku Bosne od 6 do 11, na jugu do 15 stepeni.

U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, a u Bosni u jutarnjim satima ili tokom prijepodneva. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 3 do 9, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne od 10 do 15 °C.

U subotu se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 2 do 7, na jugu od 8 do 12, a dnevna od 9 do 15 °C.

U nedjelju se prognozira oblačno vrijeme sa kišom. U Krajini postepen prestanak padavina poslije podne, a na istoku i sjeveroistoku Bosne kiša se očekuje u večernjim satima. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 16 °C.

 

 

Više...

U Sloveniji prvi put potvrđena zaraza životinje virusom korona

 

U Sloveniji je prvi put potvrđen slučaj zaraze novim virusom korona kod neke domaće životinje, a riječ je o bijelom tvoru kojeg su njegovi vlasnici, zaraženi već prije toga, držali kao kućnog ljubimca.

“U utorak smo prilikom testiranja potvrdili zarazu novim virusom korona kod bijelog tvora koji je imao probavne teškoće. Životinja dolazi iz domaćinstva u kojem je još prije toga potvrđena zaraza virusom korona kod ljudi. Životinja je sve vrijeme bila zatvorena u kući sa vlasnicima, te sama ne predstavlja rizik za širenje zaraze”, rekao je za medije zamjenik direktora Nacionalnog veterinarskog instituta Veterinarskog fakulteta u Ljubljani Uroš Krapež.

On je naveo da se, osim ljudi, virusom korona mogu zaraziti i tvorovi, te njegovi srodnici – nerčevi i hrčci, a rijetko i mačke i psi, prenijela je Hina.
“Kod domaćih životinja koje mogu biti zaražene bolest je blaga i ne predstavlja rizik za prenos na ljude”, rekao je Krapež.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com