Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Ponedjeljak, 28 Decembar 2020

Prosječna novinarska plata u BiH ispod prosjeka primanja u zemlji

  • Objavljeno u BiH

novProsječna novinarska plata u Bosni i Hercegovini je ispod prosjeka primanja u zemlji, jedan je od podataka koji su prezentirani danas na online konferenciji o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regionu, koju je organizirano Udruženje novinara Srbije (UNS).

 

Više...

Mladi uručili priznanje Vladi Brčko

  • Objavljeno u Brcko

DSC 0114Glavnom koordinatoru Vlade Brčko distrikta BiH Seadu Šadiću danas su predstavnici Vijeća mladih Federacije BiH, Omladinskog savjeta mladih Republike Srpske i Vijeća mladih Brčko distrikta BiH koji su učestvovali u realizaciji projekta „Fakat je vakat za mlade“ uručili priznanje Vladi Brčko distrikta BiH za obezbjeđenje prostora za mlade i rad s mladim u Brčko distriktu BiH.

Više...

Brisel daje Balkanu 70 miliona eura, vakcinacija kreće paralelno sa EU

 

Evropska komisija usvojila je paket od 70 miliona eura zemljama zapadnog Balkana za rani pristup vakcinama Evropske unije protiv Covida-19.

- Kroz cijelu pandemiju stojimo zajedno sa svojim partnerima u regiji i nastavljamo djelovati u tom duhu i u slučaju vakcina - objavio je Oliver Varhelji (Varhelyi), evropski komesar za susjedstvo i proširenje.

 Paket je odobren u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi se pomoglo finansiranje pristupa partnera s zapadnog Balkana vakcinama protiv Covida-19 koje su nabavile države članice EU, navodi se u saopćenju na stranici Evropske komisije.

Paket će se isplaćivati u obliku bespovratnih sredstava koja će pomoći u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regiji, kao i potrebne opreme za vakcinisanje.

Omogućit će zapadnom Balkanu kupovinu određenog broja vakcina iz Ugovora o ranoj kupovini EU sa šest proizvođača, s tim da će pojedine države članice EU dijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

Iako EU nastavlja podržavati inicijativu COVAX, svjetsku organizaciju za osiguravanje poštenog i univerzalnog pristupa vakcinama protiv Covida-19, a svi partneri zapadnog Balkana su je potpisali, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi započeti kasnije od kampanje vakcinisanja u EU.

- Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih sporazuma EU omogućit će regiji stoga da započne vakcinaciju paralelno s državama članicama EU – stoji u sa saopćenju Evropske komisije.

 

Više...

U BiH broj novozaraženih 220, u Brčkom dvoje

 

U BiH je u zadnja 24 sata zabilježeno 220 novih slučajeva zaraze, a od posljedica koronavirusa preminule su 23 osobe. U FBiH je umrlo devet, dok je RS-u registrovana smrt 14 osoba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.293 uzorka, od kojih je 150 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.124, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U pоsljеdnjа 24 sata u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i u Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 423 lаbоrаtоriјskоg uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 68 оsоbа.

U pоsljеdnjа 24 sata Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnо је 14 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о 10 muškаrаcа i čеtiri žеnе, srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi.

U Brčko distriktu su u posljednja 24 sata testirana tri uzorka od čega su dva pozitivna, preminulih nije bilo, a oporavila se jedna osoba. Trenutno je aktivno 1.089 slučajeva koronavirusa.

 

Više...

Usred bijela dana pucao na automobil ‘Touareg’

  • Objavljeno u BiH

 

Sarajevska policija došla je do saznanja da je muškarac čiji su inicijali S.A. (34) iz Sarajeva na području opštine Novi Grad pucao na automobil “Touareg”, vlasništvo lica čiji su inicijali M.U. Policiju je u subotu, 26. decembra, lice M.U. obavijestilo da je u Ulici DŽemala Bijedića nepoznato lice pucalo iz pištolja u smjeru njegovog vozila. Tom prilikom je na vozilu oštećen prednji lijevi točak, a povrijeđenih osoba nije bilo, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Radeći na rasvjetljavanju krivičnih djela počinjenih u ovom događaju, policija je došla do saznanja da izazivanje opšte opasnosti, nasilničko ponašanje, te oštećenje tuđe stvari počinio S.A. (34) iz Sarajeva. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela i pronalasku izvršioca, dodaje se u saopštenju.

Više...

Industrijska proizvodnja u novembru porasla za 1,7 posto

  • Objavljeno u BiH

 

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u novembru veća je za 1,7 posto u poređenju sa oktobrom, a u odnosu na novembar prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 1,9 posto.

U novembru je proizvodnja energije veća je za 6,6 posto u odnosu na oktobar, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto, kapitalnih proizvoda za 1,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto, a intermedijarnih proizvoda veća za 0,7 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u novembru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, veća je za 12 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda istovremeno je manja za 0,1 posto, energije za 2,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,6 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u novembru, u poređenju sa oktobrom u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 7,4 posto, u prerađivačkoj industriji veća za 0,6 posto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 1,5 posto.

U novembru ove, u poređenju sa novembrom prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 0,3 posto, u prerađivačkoj industriji pad od 1,7 posto, a u vađenju ruda i kamena pad od 8,3 posto.

 

Više...

Trinaest godina od osnivanja JP „Komunalno Brčko“

  • Objavljeno u Brcko

 

28. decembra 2007. godine zvanično je u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH registrovano Javno preduzeće za komunalne djelatnosti „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, koje je počelo sa radom 1. januara 2008. godine. Od osnivanja do danas, preduzeće posluje u stabilnim okvirima, obezbjeđujući pružanje osnovnih usluga električne energije, vode i odvoza smeća za blizu 80.000 kupaca.

Preduzeće pruža uslugu distribucije i snabdijevanja električnom energijom na teitoriji cjelokupnog Brčko distrikta BiH za više od 35.900 kupaca, kao jedini distributer i snabdjevač, a posjeduje i licencu za trgovinu električnom energijom na teritoriji BiH. Uslugu proizvodnje, distribucije i snabdijevanja vodom pruža za 20.500 kupaca na području grada i tri lokalna vodovodna sistema kojima upravlja „Komunalno Brčko“ (Štrepci-Islamovac, Stjepkovica i Hrgovi-Domažić). Uslugu odvoza komunalnog otpada preduzeće pruža za 23.300 kupaca na teitoriji Distrikta.
U preduzeću je u četiri radne jedinice – Elektrodistribucija, Vodovod i kanalizacija, Čistoća i Administracija zaposleno nešto više od 460 radnika, koji imaju redovne plate i redovne uplate svih doprinosa. Radnici imaju mogućnost da budu članovi jednog od dva sindikalna udruženja. Preduzeće, u skladu sa potrebama i mogućnostima, organizuje i zapošljavanje pripravnika, volontera ili omogućava svršenim srednjoškolcima i studentima obavljanje prakse.

Rukovodstvo preduzeća je u proteklih nekoliko mjeseci uspjelo da ispregovara snabdijevanje Brčko distrikta BiH električnom energijom za dvogodišnji period, bez povećanja cijene električne energije, u isto vrijeme. U toku su aktivnosti na pripremi projekta za revitalizaciju i proširenje gradske vodovodne mreže, koji će biti realizovan u saradnji sa Odjeljenjem za komunalne poslove Vlade Distrikta, a uz podršku EBRD. Kada je riječ o odvozu otpada, preduzeće je u godini koju privodimo kraju obezbijedilo pojačanje voznog parka i nabavilo novu količinu posuda za odlaganje otpada, kojima će biti zamijenjeni dotrajali kontejneri.

Ovu poslovnu godinu JP „Komunalno Brčko“ privodu kraju sa pozitivnim poslovnim rezultatom, i ulazi u novu poslovnu godinu sa novim planovima na unapređenju pružanja komunalnih usluga i podizanju zadovoljstva kupaca.

Menadžment preduzeća svim zaposlenicima čestita godišnjicu preduzeća, te se zahvaljuje svima koji su preduzeću uputili čestitku, kao i kupcima na dugogodišnjem povjerenju.

 

Više...

Gradonačelnik Brčkog: Cilj osigurati perspektivu mladima kroz otvaranje novih radnih mjesta i razvoj Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Jačanje privrede, borba protiv pandemije ali i korupcije, te nastavak realizacije ključnih infrastrukturnih projekata u Distriktu, samo je dio plana rada novog gradonačelnika Brčkog u naredne četiri godine.

„Ključno je pokrenuti privredu nakon ove pandemije, te osigurati nova radna mjesta, a to ću nastojati ostvariti izmjenama i prilagođavanjem postojećih zakonskih rješenja, jačanjem javno privatnog partnerstva, otvaranjem novih radnih mjesta kroz razvoj industrijskih zona, ali i realizaciju velikog privrednog projekta kakav je onaj Studen-Holdinga“, rekao je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

Stabilnost i jačanje fiskalnog sistema, povećavanje sopstvenih prihoda Distrikta takođe je jedan od važnih segmenata djelovanja.

„Neophodno je sagledavanje primjene Zakona o porezu na imovinu te uvođenje oporezivanja pokretne imovine, kao što su nova i luksuzna vozila, kao i drugih sličnih kategorija pokretne imovine, koje su u okruženju predmet oporezivanja“, naglasio je Kadrić. Vlada će raditi i na suzbijanju sive ekonomije kroz jačanje djelovanja Poreske uprave, ali svakako i kroz borbu protiv korupcije u čemu ima prioritet pokretanje djelovanja Kancelarije za prevenciju korupcije.

„Sve ovo mora pratiti i reorganizacija javne uprave, koja mora biti funkcionalnija te podići kvalitet i dinamiku pružanja usluga građanima“, istakao je Kadrić. Sve ovo je moguće postići ne samo kvalitetnim radom članova buduće Vlade već, i jedinstvenim djelovanjem kompletne parlamentarne većine u Distriktu, precizirao je novi gradonačelnik Brčkog.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com