Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Petak, 04 Decembar 2020

Buduća brčanska Skupštinska većina nastavila usaglašavanja prioriteta zajedničkog djelovanja

  • Objavljeno u Brcko

 

Buduća brčanska parlamentarna većina predvođena SDA, SNSD-eom i HDZ-eom nastavila je usaglašavanjere globalne Platforme djelovanja za period 2020-2024. za područje Distrikta. Platforma će obuhvatiti sve značajne oblasti života i rada.

„Riječ je o utvrđivanju načela i principa djelovanja, nakon čega će se pristupiti razradi onoga što usvojimo kao vlastita usmjerenja u radu, kroz konkretizaciju pojedinačnih aktivnosti. Rečeno se odnosi i na precizno određivanje zakona koje, uz detaljnja obrazloženja, treba promtno donositi u narednom periodu. Sve podrazumijeva i određivanje spram hitnih, odnosno važnih, infrastrukturnih projekata“, rekao je prvi čovjek SDA Brčko Esed Kadrić.
Kako je danas dogovoreno razgovori na ovu temu biće nastavljeni idućeg utorka, što podazumijeva i početak usaglašavanja oko personalnih rješenja za čelne pozicije izvršne i zakonodavne vlasti u Distriktu. Kad je riječ o prvom zasjedanju Skupštine Distrikta, u novom sazivu, očekivanja buduće parlamentarne većine su da bi ova sjednica se mogla desiti najkasnije za dvadesetak dana. „Mi pratimo postupanje Centralne izborne komisije i u tom kontekstu, svijesni smo rokova koji su predviđeni. Postoji nada da će Izborna komisija potvrditi zvanične rezultate prije krajnjeg zakonskog roka od 30 dana, što nama daje mogućnost da nakon toga, u rasponu od dvije sedmice sazovemo konstituirajuću sjednicu Skupštine, a naše težnje su da to bude prije katoličkog Božića“, precizirao je Kadrić. 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčkom oslikan mural doktoru Miodragu Laziću

  • Objavljeno u Brcko

 

U brčanskom naselju Ilićka danas je osvanuo mural posvećen ratnom hirirgu, doktoru Miodragu Laziću.

Autor murala je Milan Milosavljević Deroks, a u organizaciji brčanskog Konzervativnog kluba.

“Jako je lijepo kada lokalno stanovništvo na pravi način iskaže svoju potrebu da oda počast jednom velikom čovjeku, nekome ko je zadužio i veliki broj ljudi u ovom gradu, ali i širom svijeta”, rekao je Milosavljević.

“Dodatno bogatstvo ovom muralu daje i činjenica da je fotografija na osnovu koje je izveden nastala upravo u Brčkom, na jednom od posljednjih predavanja koja je doktor Lazić održao upravo u organizaciji Konzervativnog kluba”, dodao je on.

Milosavljević ističe i svoj utisak da se današnjim radom zaokružuje jedna prava i iskrena priča ljubavi i zahvalnosti prema čovjeku koji je bio uz svoj narod kada je bilo najteže.

Cvijan Pajkanović iz Konzervativnog kluba kaže da je ovo samo mali gest zahvalnosti čovjeku kome vječno ostajemo dužni.

“Posebnu zahvalnost Konzervativni klub duguje privrednicima koji su pomogli izvedbu današnjeg murala – Radoslavu Subotiću, Milenku Perendiji, Srđanu Miriću, Jovici Saviću, Draganu Peštiću, Veliboru Blagojeviću, Mladenu Kapikulu, kao i firmi Energo sistem”

Pajkanović dodaje i da je i danas, po reakcijama prolaznika, bilo jasno koliko ljubavi je u srpskom narodu prema doktoru Laziću.

“Često se kaže da su doktora Lazića zvali doktor Laza. To nije utisak koji smo danas stekli. Brojni sugrađani koji su prilazili, zastajali i divili se muralu nazivali su ga prosto – naš doktor”, kaže Pajkanović.

 

izvor nula49 portal

 

Više...

Dvojica bh. državljana optužena za krijumčarenje migranata

  • Objavljeno u BiH

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirze Puriša (1996) iz Sarajeva i Elvira Sejdića (1988) iz Odžaka, zbog krijumčarenja migranata.

Optuženi se terete da su, sredinom 2020. godine, stupili u kontakt sa ilegalnim migrantima koji su boravili na području BiH, te radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport trojice državljana Maroka i jednog državljanina Alžira, preko teritorije Bosne i Hercegovine, iz pravca Sarajeva do Bihaća, u zamjenu za novčanu naknadu od krijumčarenih osoba.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migrantata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Optuženi su prlikom izvršenja kaznenog djela otkriveni i spriječeni od pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Optuženi se terete za krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Više...

BiH: U deset mjeseci manje turista za 70 posto

  • Objavljeno u BiH

 

BiH je tokom 10 mjeseci posjetilo 429.329 turista, što je manje za 70,4 odsto nego u istom periodu prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

 U tom periodu /od 1. januara do 31. oktobra/ turisti su ostvarili 1.090.982 noćenja, što je manje za 63,5 odsto u odnosu na 10 mjeseci lani.

Broj noćenja domaćih turista u 10 mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine manji je za 19 odsto, a stranih za 80 odsto.

U ukupnom ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 60,1 odsto, a stranih 39,9 odsto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to 28,9 odsto, slijede turisti iz Hrvatske 25,7 odsto, Slovenije pet odsto, Ujedinjenih Arapskih Emirata 3,6 odsto, Turske 3,5 odsto, NJemačke 3,1 odsto i Crne Gore tri odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 27,2 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista, na prvom mjestu je Iran sa prosječnim zadržavanjem od 11,5 noći, slijede Južnoafrička Republika sa 5,4 noći i Kuvajt sa 4,3 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 92,3 odsto.

 

Više...

U Bosanskoj dolini piramida ove sezone rekordan broj gostiju

  • Objavljeno u BiH

 

Iako su sve turističke destinacije u našoj zemlji, ali i širom svijeta, ove godine ostvarile katastrofalne rezultate, Bosanska dolina piramida je oborila sve rekorde po broju dolazaka gostiju. To nam je potvrdio i osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, dr. Semir Osmanagić, s kojim smo rezimirali sezonu koja je na izmaku.

Sjajni rezultati
- Uprkos neveseloj situaciji, ove godine smo ostvarili sjajne rezultate. U arheološkom i naučnom smislu došli smo do potvrde starosti suhozida u tunelima “Ravne 3” od 19.000 godina i tako naučno verificirali postojanje prve građevine na Balkanu i u Evropi. Istraživanjima smo utvrdili da je vrh Bosanske piramide Sunca bio astronomski opservatorij. Premda ove godine nije bilo volontera, mnogo smo uradili u naučnom i arheološkom aspektu tokom ove godine - rekao je dr. Osmanagić.

S turističkog aspekta, ova godina je bila posebna. Promocijom i dovođenjem uglednih gostiju iz regije i svijeta stvoreni su uvjeti za najuspješniju sezonu do sada.

Vrhunski sportisti
- Zahvaljujući gostima iz okruženja, ovo je bila rekordna sezona i primjer smo svima iz turističke industrije, koja je ove godine zabilježila katastrofu. Nismo tražili nikakve subvencije i plaćanja od države, niti imamo namjeru, već smo se prilagođavali. Dovođenjem vrhunskih sportista pokazali smo da je ova lokacija atraktivna za sportiste i to je imalo afirmativni odjek širom regije, a tako nastavljamo i naredne sezone - kazao nam je dr. Osmanagić.

Kulturno središte
Osim tunela “Ravne” i Bosanske piramide Sunca, park „Ravne 2“ je ove godine postao kulturno središte Balkana, s brojnim predstavama, muzičkim i plesnim nastupima, koncertima i promocijama.

- Pokazali smo da u Visokom imamo velike mogućnosti za razvoj kulturnih dešavanja, a za narednu godinu najavljujemo čitav niz iznenađenja i dolazaka vrhunskih umjetnika. Naše lokacije su otvorene 365 dana u godini, uporedo radimo na unapređenju turističke infrastrukture i uvijek razmišljamo i pripremamo se za budućnost - zaključio je dr. Osmanagić.

 

Više...

NATO će pojačati angažman u BiH

 

NATO će pojačati svoj angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana, navodi se u dokumentu o budućnosti najjače vojnopolitičke alijanse, otkriva „Dnevni avaz“.

Naime, grupa međunarodnih eksperata, koju su predvodili ugledni diplomati Tomas de Mezijer (Thomas de Maizire) i Ves Mičel (Wess Mitchell), predala je strateški dokument „NATO 2030“ generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Proširiti pomoć
U njemu se na nekoliko mjesta spominje i Bosna i Hercegovina. Naglašeno je kako bi NATO trebao nastojati pojačati angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana.

Jedna od preporuka koju su uputili stručnjaci je da NATO-ovu politiku otvorenih vrata treba podržati i oživjeti kao „jedan od ključnih faktora kako bi se partneri mogli modernizirati, integrirati i pripremiti za eventualno buduće članstvo“.

- NATO bi trebao proširiti svoju pomoć partnerima koji su izjavili da žele da se pridruže Savezu (BiH, op. a.), kako bi pomogli u razvoju alata i reformi koji su potrebni za ispunjavanje kriterija za članstvo, radeći zajedno s političkim, vojnim, civilnim i administrativnim strukturama partnera. Također, NATO bi trebao ostati predan odluci donesenoj u Bukureštu iz 2008. godine u kojoj se navodi važnost podizanja pregovora o članstvu na viši nivo - navedeno je u dokumentu koji je jučer predstavljen u Briselu.

Povodom toga, NATO zvaničnik je za „Dnevni avaz“ izjavio kako Alijansa ima „dugogodišnje obostrano korisno partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom“.

Oružane snage
- Posvećeni smo pružanju podrške Bosni i Hercegovini u provođenju reformi dugi niz godina, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj BiH, ali i zapadnom Balkanu. Pozdravljamo našu kontinuiranu saradnju na reformi bh. oružanih snaga i struktura. Također pozdravljamo doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući misiju u Afganistanu - naveli su u izjavi za naš list.

Osim članstva u EU, jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva naše zemlje je pristupanje NATO savezu. Drugi korak pristupanja je učešće u Akcionom planu za članstvo (MAP), u kojem se trenutno BiH nalazi.

Projekt se nastavlja
- Projekt ''NATO 2030'' se nastavlja, a generalni sekretar će nastavit savjetovanje sa saveznicima i kontaktirati parlamentarce, civilno društvo, privatni sektor i mlade lidere. Nakon toga će pripremiti svoje prijedloge za savezničke vođe. Njegove preporuke će dati dodatne informacije u kojem smjeru vođe Sjeveroatlantskog saveza trebaju odlučivati kada se sastanu sljedeće godine - naveo je naš sagovornik iz NATO saveza.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com