Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Nedjelja, 06 Decembar 2020

Krajem dana i u večernjim satima se u BiH očekuje kiša

 

Danas je u BiH bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i u večernjim satima, u većem dijelu naše zemlje, se očekuje kiša, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

– Temperature zraka u 13 sati Bjelašnica 0 stepeni, Ivan-sedlo 11, Banja Luka i Livno 12, Sokolac 13, Bugojno, Gradačac 14, Sarajevo-Bjelave i Srebrenica 15, Bijeljina, Grude, Prijedor i Široki Brijeg 16, Bihać, Sanski Most, Trebinje i Tuzla 17, Mostar 18, Neum 19, Zenica 20 stepeni – saopćeno je.

Sutra se u BiH očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U jutarnjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U ostataku dana povremena kiša u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 13, a dnevna od sedam do 14 stepeni.

Više...

Pad prihoda u ugostiteljstvu, pokrenuta inicijativa za manji PDV

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine naredne sedmice odlučivaće hoće li se za turizam, ugostiteljstvo i prevoznike obračunavati manja stopa PDV-a. U proceduri je inicijativa kojom se obavezuje Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana pripremi izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se stopa poreza na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 smanjila na pet posto.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, ukupno prijavljeni promet u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 382 miliona, što je za 228 miliona maraka manje, u odnosu na isti period prošle godine, kada su hotelijeri i ugostitelji prijavili promet u iznosu od 610 miliona maraka. Ovaj pad prihoda odnosi se na velike ugostitelje i hotelijere. On je daleko veći uzmu li se u obzir mali ugostitelji kojih je najviše, a koji nisu u sistemu PDV-a. Za poslodavce u ugostiteljstvu, koji ni sami ne znaju kako još uvijek posluju, smanjenje stope PDV-a u ovom trenutku bila bi najkonkretnija pomoć.

“Smanjenje PDV-a i uvođenje manjeg PDV-a bi bilo sa nivoa države raspoređeno na sav taj sektor podjednako. Znači svi PDV obveznici imali bi jednaku pomoć. Neko bi to iskoristio kroz smanjenje cijena, neko kroz ulaganja, a prevashodno svi za očuvanje radnih mjesta”, kaže Goran Kurtinović iz Udruženja ugostitelja “HoPeKa”.

U Upravi za indirektno oporezivanje ističu da bi, ako prođe inicijativa o smanjenju stope PDV-a sa 17 na pet odsto na sve usluge pružene u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju, bilo potrebno najmanje pola godine da se ona počne primjenjivati.

“Onog momenta ako se eventualno usvoje izmjene i dopune zakona Uprava će morati takve izmjene i dopune primjenjivati, ali prilikom evo cijelog procesa usvajanja upozoravamo da je zaista našoj instituciji neophodno barem šest mjeseci da bi se ova institucija kvalitetno pripremila za uvođenje diferencirane stope”, naglašava portparol UIO Ratko Kovačević.

Inicijativu za smanjenje PDV-a sa 17 na pet odsto za najpogođenije sektore pandemijom koronavirusa u ovom trenutku, ugostiteljstvo, turizam i saobraćaj, pokrenuo je PDP u kojem kažu da bi ova mjera imala ograničeno trajanje u periodu od dvije godine.

“To je ograničena izmjena zakonskog rješenja, jer smatramo da zaista i turizmu i ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju zaista treba svaka vrsta podrške, a ova je najkonkretnija kojom se svi jednako tretiraju i na taj način se vrlo konkretno pomoći prevazilaženju ovog izuzetno teškog stanja u kom se nalazi privreda BiH”, kaže Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Pored činjenice da je Upravi za indirektno oporezivanje potrebno šest mjeseci da prilagodi svoje softvere i informatička rješenja da primjeni nove, manje stope PDV-a, treba reći i kako sama izmjena Zakona o PDV-u može potrajati.

Ukoliko bi prošla inicijativa za uvođenje diferencirane stope, neophodno je da se o izmjenama Zakona izjasni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, nakon čega bi Savjet ministara predložio državnom parlamentu te izmjene, a koje onda opet treba da prođu i Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH, što može trajati mjesecima. A do tada ili će pandemija proći ili će većina poslodavaca u sektorima ugostiteljstva, turizma i saobraćaja već staviti ključ u bravu.

Više...

Brčko: Od sutra ponovo rade škole i ugostiteljski objekti

  • Objavljeno u Brcko

 

Sve osnovne i srednje škole u distriktu Brčko i ugostiteljski objekti od sutra ponovo počinju da rade, odlučio je Štab za zaštitu i spasavanje.

Prema naredbi Štaba, ugostiteljski objekti, sportske kladionice, kockarnice i drugi oblici organizovanja igara na sreću, teretane, fitnes-centri i škole sporta od sutra mogu da rade do 19.00 časova.

Od sutra su do 19.00 časova dozvoljene i rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru, kao i javni prevoz putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju.

Štab je zadužio Inspektorat da pojačano kontroliše poštovanje mjera i naredbi da bi se spriječilo širenje zaraze virusa korona.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Akif Pezerović napomenuo je da na snazi ostaje policijski čas od 22.00 časa do 5.00 časova, kao i da su od ove naredbe izuzeti zaposleni koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u sprovođenje mjera i aktivnosti u vezi sa proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog virusa korona, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se rad odvija u smjenama.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com