Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Utorak, 22 Decembar 2020

Hrvatska: Od sutra putovanja samo uz propusnice

 

U Hrvatskoj je od sutra na snazi zabrana putovanja u druge županije iz mjesta prebivališta ili boravišta, a oni koji žele da putuju moraju da imaju propusnice.

Provođenje zabrane putovanja kontrolisaće 800 policajaca, koji će ulaziti i u autobuse i provjeravati da li putnici imaju valjane propusnice.

Izdavanje propusnica počelo je juče kada je odobreno oko 8.000, a odbijeno oko 9.000.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, kaže je danas do 10.00 časova zaprimljeno 54.000 zahtjeva za propusnice od kojih je obrađeno 60 odsto, a od toga odobreno 60 odsto.

“Najviše se zahtjeva odnosi na odlazak na i sa radnog mjesta, oko 80 odsto, kaže. Dio zahtjeva odnosi se na odlazak ljekaru, na operaciju… u drugu županiju. Dio ide na ostale zahtjeve”, rekao je Trut.

Za osobe koje su uplatile hotelski smještaj, kaže Trut, propusnice odobrava Direktorat civilne zaštite.

“Primili smo oko 4.000 takvih zahtjeva, iz posebnih kategorija, ne samo hotelski smještaj… Te zahtjeve restriktivno pregledamo, moraju biti dobro dokumentovani”, rekao je Trut.
On kaže da na obradi zahtjeva radi oko 500 ljudi.

 

Više...

Milorad Dodik pozitivan na virus korona

 

Treći test na novi virus korona pokazao je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozitivan.

U saopštenju se navodi da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zasjedao konzilijum ljekara i razmotrio zdravstveno stanje Milorada Dodika, te da je uočeno da ima otežano disanje i bolove u predjelu želuca.

Dijagnostikovana je obostrana upala pluća, a treći test na novi korona virus je pozitivan, stoji u saopštenju.

Zdravstveno Milorada Dodika je stabilno, on se osjeća dobro i prima adekvatnu terapiju, navedeno je u saopštenju.

 

Više...

Softić: Ove godine pad BDP-a za 4,6 posto u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Bruto društveni proizvod /BDP/ u BiH ove godine past će za 4,6 posto zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali bi se u naredne dvije godine mogao očekivati rast od oko tri posto ukoliko bude zantno poboljšana epidemiološka situacija, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.
On je naveo da je ovo posljedica pada investicija i izvoza, te smanjenja lične potrošnje za 5,3 odsto.
"Od lične potrošnje zavise tri četvrtine BDP, pa od toga zavisi i ukupan rezultat", rekao je Softić.
On je naveo da su doznake iz inostranstva u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 1,19 milijardi KM, što je manje za 17 posto nego u istom periodu lani, dodavši da se očekuje da će tako biti i u drugoj polovini ove godine.
Softić je istakao da je likvidnost bankarskog sistema u BiH visoka, te da banke na svojim računima imaju ukupno 5,8 milijardi KM, od čega je 2,7 milijardi KM iznos koji moraju držati zbog obavezne rezerve, a ostatak je višak rezervi.
"Nema značajne potražnje za kreditima, jer su i stanovnici, a i preduzeća oprezni u ulaganjima jer su suočeni sa neizvješnošću", ocijenio je Softić i dodao da je velika ponuda novca i na domaćem i na međunarodnom tržištu, dok je potražnja mala zbog čega ne postoje razlozi za podizanjem kamatne stope.
Govoreći o oporavku ekonomije u BiH na nivo kakav je bio prije pandemije, Softić je naveo da su sve prognoze neizvjesne jer je uzrok krize "spoljni šok", a ne prezaduženost država, dodavši da se situacija može iskoristiti i za neke pozitivne reforme, poput digitalizacije finansija.
"Ovo je dobra prilika da se više razvija lokalna proizvodnja. U krizi se očekuju pojačane državne investicije, njih bi trebalo usmjeravati u dugoročno održiv razvoj", rekao je Softić.

Više...

Propali dosadašnji termini za radne vize u Njemačkoj

 

Građani BiH koji su zakazali termine za dobijanje radne dozvole za rad u Njemačkoj u sklopu Pravila za zapadni Balkan moraće se ponovo prijaviti, potvrđeno je “Nezavisnim” u Ambasadi Njemačke u BiH.

Naime, kako su pojasnili, od 1. januara na snagu stupa na snagu nova uredba, koja predstavlja nastavak uredbe koja prestaje da važi krajem 2020. godine, a da bi se građani BiH mogli prijaviti za dobijanje radne dozvole u Njemačkoj moraće se prijaviti na veb-stranici Ambasade za zakazivanje termina, bez obzira na to da li su već ranije imali rezervisan termin, jer dosadašnji termini više neće važiti.Važno je napomenuti da ovo ne važi za zapošljavanje kvalifikovane radne snage, kao i za deficitarna zanimanja, već se odnosi samo na Pravilo za zapadni Balkan.
U Ambasadi Njemačke ističu da od 1. januara 2021. godine na snagu stupa pravilo koje će naslijediti postojeće.

“Time je savezna vlada i nakon 2020. godine omogućila građanima Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. Kao i dosad, ovo pravilo vrijedi za bilo koju vrstu zaposlenja, nezavisno od toga da li osoba posjeduje priznate kvalifikacije ili ne. Ovo novo pravilo će vrijediti do kraja 2023. godine”, naglasili su oni za “Nezavisne”.

Preciziraju da i dalje uslov za dobijanje vize ostaje potreba dobijanja potvrde Savezne agencije za rad Njemačke.
“Termini za podnošenje zahtjeva u skladu s novim pravilom će biti otvoreni čim se ukinu ograničenja putovanja koja su trenutno na snazi zbog pandemije kovida, kada će se moći nastaviti s izdavanjem odgovarajućih viza. Željeni termini, koji su zakazani u skladu s dosadašnjim pravilom, više neće moći biti uzeti u obzir. Isto važi i za termine koji su dodijeljeni s konkretnim datumima i satnicama, a nisu mogli biti ostvareni nakon zatvaranja Odjeljenja za vize zbog uslova izazvanih koronom”, naglasili su “Nezavisnim”, uz napomenu da se dodatne informacije mogu naći na stranici Ambasade.
Podsjećanja radi, sve do kraja ljeta ove godine nije bilo izvjesno da li će pravilo biti produženo, a pozitivna odluka donesena je na insistiranje njemačkih poslodavaca, posebno u građevinskom sektoru, koji su istakli da bez strane radne snage neće biti u mogućnosti da ispune sve ugovore. Takođe, dio političkih partija u Njemačkoj je bio zabrinut da bi dalje zapošljavanje radnika sa zapadnog Balkana moglo ugroziti domaće nezaposlene radnike koji traže posao. Kako bi se ove zabrinutosti uklonile, Vlada je u novom pravilu zadržala važenje uslova da dozvola za rad može biti izdata tek ako poslodavac dokaže da na to mjesto nije mogao naći adekvatnu njemačku radnu snagu ili radnu snagu iz EU. Takođe, uslov da ovo pravilo bude izglasano je uvođenje kvote od 25.000 viza godišnje za cijeli region, koliko se maksimalno može izdati. Kao i prije izbijanja virusa korona, moći će se zapošljavati svi radnici bez obzira na formalne kvalifikacije koji mogu da dokažu da ih poslodavac u Njemačkoj želi zaposliti. Oni će s adekvatnim dokumentima morati otići u Ambasadu Njemačke i podnijeti zahtjev za vizu. U Ministarstvu uvjeravaju da neće više biti dugog čekanja jer će biti uvedene ubrzane procedure i na bolji način uvezane agencije i institucije koje izdaju potrebna odobrenja i saglasnosti kao uslov za vizu. Naime, Vlada je obećala da će osposobiti dodatne kapacitete i u ambasadama i u Njemačkoj kako bi se procedura ubrzala.

 

 

Više...

Od 1. januara poskupljuju cigarete

 

Proizvođači i distributeri duhana i duhanskih prerađevina imali su rok do 15. decembra dostaviti Upravi za indirektno oporezivanje BiH nove maloprodajne cijene cigareta i duhana.

Do sada su cijene dostavila četiri proizvođača. Cigarete su većinom poskupjele u prosjeku između 0,10 i 0,20 KM, dok su cigarete proizvođača JTI Poslka SP z.o.o. poskupjele za 1 KM.

Nove cijene stupaju na snagu od 1. januara 2021. godine. Narednih danima očekuje se da će biti poznate cijene duhana i cigareta ostalih proizvođača i distributera.

Prema Odluci koju je usvojio Upravni odbor UIO i u 2021. godini se po paklici cigareta plaćaju dvije akcize. Od 1. janauara 2021. godine, na cigarete se plaća akciza, i to proporcionalna, po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta i posebna u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2021. godini iznosi 130 KM po kilogramu.

Više...

Rabija Bosnić donirala bubreg i spasila život radnom kolegi

  • Objavljeno u BiH

 

Rabija Bosnić, uposlenica Pete Gimnazije u Sarajevu kao pedagog, svom radnom kolegi koji se borio za život, dala je najvrijedniji poklon, dio sebe.

Naime, ova Sarajka bila je donor bubrega svom radnom kolegi prije tri godine.

- U kancelariji zajedno smo pili kafu, razgovarali smo o svemu. Bio je sve slabijeg zdravstvenog stanja, te kada je otišao na pretrage i kada je hospitaliziran, ustanovljeno je da su mu oba bubrega otkazala. Bio je to malo šok, ali zaista nisam bila upućena šta se čovjeku dešava kada mora da ide na dijalizu. Nisam imala nikog u porodici, niti nekog bliže da bih nešto više znala o tome – na početku razgovora prisjeća se Rabija.

Kaže kako njen kolega nije želio da ide na bolovanje, već je išao na dijalizu u noćnim satima, kako bi ujutro mogao doći na časove.

- Nije želio da nešto gubi i vjerovatno uz silnu želju da nastavi sa normalnim životom iako je dijaliza silno teška jer iscrpi organizam. Gledajući to, pitala sam ga šta se može uraditi, kazao mi je da je transplantacija jedino rješenje. Nakon jednog pregleda kazao mi je: "Zamisli, kćerka me je pitala je li moj bubreg mali da ti ja dam svoj bubreg". Ja nisam imala vremena da o tome razmišljam, rekla sam ne dolazi u obzir, dat ću ti ja bubreg. To je bilo spontano i nisam se premišljala da li to trebam ili ne uraditi – navodi Bosnić.

Kaže kako je i njegova supruga prije toga išla na pretrage, ali da se ispostavilo da ne može biti donor.

- Ustanovljeno je da ja mogu biti donor ali bilo je komplikovanije izvesti zahvat jer smo različite krvne grupe. Transplantacija nije mogla biti obavljena u BiH već smo počeli skupljati sredstva da idemo vani. Planirano je da se to uradi u Francuskoj. I u Francuskoj su nam radili pretrage da budu sigurni da se to može uraditi. A morala sam ići i na sud časti kako bi se utvrdilo koji je moj motiv što dajem bubreg kolegi – kaže Rabija.

Ističe kako je komisiji na sudu časti morala pojasniti da li ona to radi dobrovoljno ili iz nekog drugog razloga koji nije častan.

- Ti ljudi su nakon moje izjave ostali bez riječi. Kazala sam da je on jedan od ljudi koji su branili naše živote, branili su i moj život u ratu i da ja osjećam potrebu da mu se odužim. Bio je i ranjen i to je jednim dijelom bilo i u moje ime. Kazala sam i da mi ga je žao kao čovjeka, mlađi je od mene i da treba da bude sa svojom porodicom. Da treba da doživi da mu se kćerka uda, da dobije unučad. Ljudi su ostali bez riječi, neki su i zaplakali – kazala je.

Ističe kako je izvršena transplantacija te da je sve dobro prošlo.

- I dan danas smo dobro. On ide na više kontrola. Ja ovo shvatam ne kao moju dužnost već ljudsku potrebu da pomognem. Hvala dragom Bogu pa sam mogla i to i uradila. Ja smatram da smo ovo tijelo posudili pa ako taj bubreg može još nekome poslužiti zašto to ne bismo i uradili. Samo mi je želja da bude dobro, da mu što duže posluži. I ja da budem dobro – kaže Rabija.

Ističe da je dobila mnogo nagrada i zahvalnica za svoj postupak.

- Nagrade i priznanja koja sam dobila nisu obavezujuća, ali postide čovjeka. Moja želja je da moj postupak bude primjer i drugima da se može spasiti nečiji život. Ako je čovjek u nekim zrelijim godinama i nešto je proživio, pa zašto da ne pomogne. Njegova kćerka je imala samo 15 godina i njen život tek počinje da bi ona dala bubreg – navodi.

Na kraju Rabija ističe kako bi naša država trebala davati finansijsku pomoć kada neko želi da obavi transplantaciju, te da se ljudi oslobode dijaliznih aparata i da im se da prilika da žive.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com